Обява

Свий
Няма добавени обяви.

България остава без подводници

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: България остава без подводници

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Не бе, не по състояние имах предвид (но и сътоянието им може да е сходно) - като модификации си приличат. Родословието им тръгва от четири немски подводници, получени от Великобритания през 1946год. Първите руски (точно копие но немските), са произведени през 1948год - проект 613 (такива също сме имали), следващата модификация 633 (тези дето тук сега ще ги бракуват), тази от връзката е 641, тя е първата следваща 633. Разликите между тях не са големи, а и "моделното семейство" не приключва със 641

АААА аз не твьрдя,че нашата е гнила ма като гледам една такава на какво прилича и не си представям какво,колко и как ............ нашите влагат за подрьжката на едно такова корито и колко е сигурно и боеспособно.

Жал ми е обаче - би станала прекрасна атракция
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Освен че е остаряла като чисто механична конструкция безнадежно е остарял и целия и комплекс от въоръжение и навигация . Одавна вече няма подводници въоръжени само с торпеда . Другия съществен фактор е класа и на шумност под водата както и времето което може да издържи отдолу без презареждане на акумолаторите . Защото колкото и добър да е екипажа идва момент когато трябва да се изнесе на перископна да дигне шнорхелите и да запали дизелите тогава и глухите вече ще я чуят. Хубавото беше че старите подводници са една чудесна школа за моряци подводничари . Знае ли човек може и да дойдат по добри времена и България да закупи по съвременни подводници и тогава ще се окаже че нямаме подготвени хора които да плават на тях.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Що се учудвате,то времето си върви.
        Скоро ще пишем така и за последните бойни самолети.
        Пък и после за последния боен танк. То натам отиват нещата.
        Пари нема ,пък и да има не дават.
        Искат сами да си ги папкат.
        Чалга братко, мъка.
        На кой ли от тези горе му пука за Родината.

Коментар

Добре го каза! Не е проблемът, че нещо остаряло се бракува. Проблемът е, че се унищожава за да забогатее някой от скрапа /а музеите са МНОГО скъпо нещо братко в BG!/. Проблемът е, че няма приемственост при обновяване /макар и в дълги периоди/ на техниката както имаше при екипажите- пак щото нямало пари. А за други неща /айде да не изброявам!!!/ се намират милиони... Майната им на атомните подводници-има много съвременни дизелово-електрически подводници /имат и американците!/ които са ценен ресурс в отбраната на много страни... Едно е да гледаме реалностите на съвремието, друго е да коментираме със нотка задоволство /в някои изказвания ми се стори, че я има/ унищожението на миналото. А на тези, които се изказват радикално изобщо за съществуването на армията ни ще отговоря с цитат:
          "Храни армия, за да не храниш чужда!" Борис Дрангов

Коментар

Първоначално публикуван от deian Преглед на мнение
            Добре го каза! Не е проблемът, че нещо остаряло се бракува. Проблемът е, че се унищожава за да забогатее някой от скрапа /а музеите са МНОГО скъпо нещо братко в BG!/. Проблемът е, че няма приемственост при обновяване /макар и в дълги периоди/ на техниката както имаше при екипажите- пак щото нямало пари. А за други неща /айде да не изброявам!!!/ се намират милиони... Майната им на атомните подводници-има много съвременни дизелово-електрически подводници /имат и американците!/ които са ценен ресурс в отбраната на много страни... Едно е да гледаме реалностите на съвремието, друго е да коментираме със нотка задоволство /в някои изказвания ми се стори, че я има/ унищожението на миналото. А на тези, които се изказват радикално изобщо за съществуването на армията ни ще отговоря с цитат:
            "Храни армия, за да не храниш чужда!" Борис Дрангов
            Дрангов е живял в друга епоха, в друго време. Що не ми излезеш с цитат от хан Аспарух..........Кви подводници, кви 5лв ни трябват на нас, ква армия и за какво. Да се пазим-от кой бре. От Турция ли. Дето са 80 000 000. А наща редовна армия е по-малко от капацитета на ст. Васил Левски. Добре, че Великите сили са съгласни да ни има. Иначе да се кланяме по 5 пъти на ден още....

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
              Дрангов е живял в друга епоха, в друго време...
              И какво му е другото? Няма значение колко по-голяма е примерно Турция. Там някъде има един турчин с калкулаторче и пресмята - да вземем България - вреда толкова, полза толкова, краткосрочно, дългосрочно - всякак. Ей тук е ролята на националната армия и точно така се стига до положението страна 8 милиона да живее безопасно до страна 80 милиона. И така - последните 30000 години.

Коментар

Дрангов е живял в друга епоха, в друго време. Що не ми излезеш с цитат от хан Аспарух..........Кви подводници, кви 5лв ни трябват на нас, ква армия и за какво. Да се пазим-от кой бре. От Турция ли. Дето са 80 000 000. А наща редовна армия е по-малко от капацитета на ст. Васил Левски. Добре, че Великите сили са съгласни да ни има. Иначе да се кланяме по 5 пъти на ден още....
                Абе през турско положението е било още по-отчаяно ама някои не са се отчаяли и са запазили самосъзнанието си. Други дето казваш са се кланяли... Като гледам кланят се и сега! Времената винаги са едни и същи /Аспарух няма да ти цитирам-дано не те разочаровам!/ хората-също. Едни гледат /и слушат/ какво ще кажат както ги нарече "Великите сили", други не. И не забравяй, че през Дрангово време 5 милионна българия е дала близо половин милион жертви в трите поредни войни за да ни има и да ни уважават. Ако не беше дядото на тоя дето ни "оправи"за 800 дни щеше да е друго, но това е друга тема. Така, че да се въздържаме от радикални изводи, моля!

Коментар

... Що не ми излезеш с цитат от хан Аспарух...

`Що-то няма откъде да го извадя, но бъди сигурен, че не е говорил глупости човека и ако имаме достъп до цитатите му, то ползването им би си струвало!

И не разбрах какво искаш да кажеш - Значи тебе те устройва положението: Армията ни да не може да напълни ст. В. Левски и като така да зависим от нечии прищявки, или напротив!?!?
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Колкото ида ви е чудно но армията е основата на държавността,не милицията а точно армията. Неслучайно и Ватикана и Швейцария си имат армии.
                    А колкото по модерна и по технологична е една армия толкова общото ниво на нацията е по високо.
                    Ама кой ли иска умен народ.

Коментар

Особеностите на морския и в частност на подводния бой, не са ми много ясни, но с оглед на географското ни разположение и участието ни в разни съюзи в момента, имаме ли нужда наистина от подводен флот и ако отговора е "Да", то какви лодки трябва да закупиме, че реално да се опънем на руснаците..?!! Ако става дума за водене на бой срещу цели на повърхноста, до колко знам има доста ефективни мобилни ракетни комплекси, които могат да се дислоцират при нужда за нула време където и да е по крайбрежието. Като вземем предвид и размера на Черно море, обхвата на тези системи е напълно достъчен да защити акваторията ни десетки пъти, а по-високата им ефективност и по-ниска цена не виждам смисъл да се коментират въобще! До колкото съм запознат, колкото и модерна да е една дизел-електрическа подводница тя няма автономноста на съд с атомен реактор, а ако погледнем картата виждаме, че "синьото" на нея е обградено от страни членки на НАТО, които имат и модерните подводници и парите за подръжката им... Просто военната ни доктрина и организациата на армията ни до преди 89-та г. са били едни, а сега са други... Тъпото е, че ще нарежат коритото вместо да го превърнат в туристическа атракция. Дори само да го потопят близо до някой курорт, от подводен туризъм ще се изкарат много повече пари от колко ако я продадат за старо желязо, каквото в същност си е... За справка, преди двайсетина години пред военоморския музей във Варна сложиха на бетонен постамент един торпеден катер и го оставиха да ръждяса толкова много, че беше започнал да се рони от вятъра. Боядисаха го отново едва тази година. Имаме ли нужда и от подобни музейни експонати, ако ги подържаме по този начин...?!!
                      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 12-08-10, 14:04.

Коментар

Катера във Варна е "Дръзки" и е от Балканската война.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          Катера във Варна е "Дръзки" и е от Балканската война.
                          "Дръзки" не е торпеден катер а миноносец (торпедоносец) и е изложен в музея поне от 50 години и ако трябва да сме точни единственото оригинално нещо в този експонат, принадлежало на "Дръзки" е комина, табелите и едно оръдие, а изложения съд е "Строги"... До колкото знам "Дръзки" е потънал, но ми убягва годината от главата в момента. Говоря за катера-руско производство на постамента до самия булевард - пред входа на музея.
                          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 12-08-10, 14:47.

Коментар

Ето: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%...B7%D0%BA%D0%B8

Коментар

Ето за това говоря аз:
                              http://www.morskivestnik.com/mor_kol.../tutrakan.html

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                                Ето за това говоря аз:
                                http://www.morskivestnik.com/mor_kol.../tutrakan.html
                                Де е Тутракан, де е Варна?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X