Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ремонт по ходова част на XR250/дайте акъл/

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

По принцип при блокирал апарат, първото и най-лесно което следва да се направи е да се отвие винта за обезвъздушаване, ако цикне течност и отпусне апарата значи е маркучето(ако преди това сте сигурни, че няма налягане по системата между помпата и маркучето долу - пак чрез резвиване на някой щуцер). Ако след отпускане на тези възли не цикне течност и апарата не се отпусне е ясно, че нещо в него не е наред. Също при раздути гумички от лоша течност - може те самите да притискат буталцата и да не им позволяват да се връщат.
    Но освен от лоша течност, това може да стане от смесването на различни такива по DOT класификацията. Доста от тях не търпят смесване с други (мисля, че някъде във форума имаше публикувано инфо по този въпрос).
    Нещото, което не ми е ясно е дали щом като пише на мотора, ДОТ 4 и в ръководството също така го дават, трябва задължително да е такава или може и от по-висок клас например ДОТ 5.1
    Погледнато реално тя е с по-добри показатели и с по-голяма вероятност да запази възлите изправни. Щом издържат на ДОТ 4 - би трябвало с ДОТ 5.1 да няма проблем. Когато е произвеждан мотора можеби 4-ката е била последна разработка......??..

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро XR 600
      Но освен от лоша течност, това може да стане от смесването на различни такива по DOT класификацията. Доста от тях не търпят смесване с други (мисля, че някъде във форума имаше публикувано инфо по този въпрос).
      Нещото, което не ми е ясно е дали щом като пише на мотора, ДОТ 4 и в ръководството също така го дават, трябва задължително да е такава или може и от по-висок клас например ДОТ 5.1
      Погледнато реално тя е с по-добри показатели и с по-голяма вероятност да запази възлите изправни. Щом издържат на ДОТ 4 - би трябвало с ДОТ 5.1 да няма проблем. Когато е произвеждан мотора можеби 4-ката е била последна разработка......??..
      Мдааа
      Различните спирачни течности са на различна основа и НИКАК не е добре да се ползва друга освен препоръчаната от производителя.
      2010 CRF 250 R

Коментар

Спирачната течност освен да не е менте е важно да се сменя често. Имам един приятел дето даже стана балкански шампион по супермото, където спирачките мамата им се разказва, та той кара само с Приста! Ама си я сменя преди всяко състезание де

Коментар

...Нещото, което не ми е ясно е дали щом като пише на мотора, ДОТ 4 и в ръководството също така го дават, трябва задължително да е такава или може и от по-висок клас например ДОТ 5.1
          ами и на най-новите мотори пак пише DOT4 ONLY !!!
          т.е. само дот4

може би дот 5 е с друго предназначение
          незнам точно
          Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Маркучите са си екстра щото апарата си стиска,но накладките са едни черни и удървени.Не съм виждал по колите такива.На мотора си пише ДОТ 4 и с такава ще я сменя.А иначе,преди 5 години като си купих джипа му смених сп. т.с 5.1 ДОТ толкова ми разбираше главата тогава,Но въпреки че системата преди това е била с ДОТ 4 от тогава си спирам нормално.Явно не е толкова фатално да се смесят.То нали можело и с водка.
            Пътят е целта.

Коментар

По добре с Приста отколкото с някоя незнайна марка.С Приста карам и аз щото карах с някаква измислена американска течност обаче много лесно кипваше и на практика когато най много ми трябваха нямах спирачки.

Коментар

по-висок клас може,по-нисък НЕ

бях взел преди една TEXACO,отврат и миришеше така нещо като на рибено масло ,много гъста- абе гадост ,а пишеше DOT 4
                "91 KDX200 "95 RM250 "99 YZ400F "00 YZ426F "04 CRF450R "07 CRF450R "08 WR450 "15 Beta300RR
                MG Racing Team

Коментар

5.1 е течност за спирачни системи с ABS. По рядка е от другите, понеже каналите през които минава са много по-тесни. Предполагам ако се сложи на някаква съвсем стара система може да направи някоя мизерия особено ако има течове или нещо подобно.

DOT 5 е висококачествена спирачна течност за обикновени системи, с висока точка на кипене. Трябва обаче да се внимава да не е на силиконова основа (доста рядко се среща но за беля да не попаднеш на такава), понеже силиконовата не е съвместима с обикновената.

Където искат DOT4 можеш да сипеш DOT5 без проблем.

При течността обаче дори по-важно е кога е била произведена течността и колко е била складирана. Спирачната течност е хигроскопична (поема вода), което смъква точката на кипене. Дори да е запечатана си има някакъв срок на годност. Отвориш ли я веднъж трябва да се ползва бързо, не е желателно да ползваш течност която е била отворена преди месеци.

С две думи - ако вземеш например DOT5 който е отворен и после затворен преди месеци, като нищо може да е станала на DOT4, DOT3 и надолу. Ако отидеш в магазина ще забележиш че марковите спирачни течности се продават в разфасовки които са точно толкова колкото ти трябва за еднократна употреба - имаш разфасовки които горе-долу отговарят на пълна смяна на течността, малки разфасовки колкото за едно доливане, и т.н.
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

До колкото съм чел навсякъде пи НЕ на дот5! Била силиконова и не ставала.

Ползвайте си дот4 и не се вталиавайте. Аз ползвах мотулската XXX600 която уш е дот 5.1 съвместима ама така ми разяждаше кумичката в казанчето че нямаше затваряне отвориш ли го. На самият апарат нищо му няма до ден днешен (5 години), само се прецакваше гумичката дето е уплатнението на капачката на казанчето.

Коментар

DOT4 на Мотул е много хубава и качествена,но дори и тя най-важно да се сменя ежегодно поне
                      "91 KDX200 "95 RM250 "99 YZ400F "00 YZ426F "04 CRF450R "07 CRF450R "08 WR450 "15 Beta300RR
                      MG Racing Team

Коментар

Нищо лошо няма в Приста ДОТ 4. Аз карам само с такава и съм сигурен, че заради нея проблеми няма да имам. Има и Приста ДОТ 3. Да се внимава, да не се бъркат. При натоварени спирачни системи задължително се ползва ДОТ4, а при по-малко натоварени е препоръчително, но може и ДОТ 3. Разликата е в точката на кипене - стигне ли тази точка, рязко намалява ефективността на спирачките. ДОТ 5.1 е следващото поколение съвместима с ДОТ 4, с по-висока точка на кипене. ДОТ 5 НЕ Е СЪВМЕСТИМА С ДОТ 3, ДОТ 4 И ДОТ 5.1.

Много по-важно от марката на спирачната течност, е спирачната система редовно(на 1-2 години) да се разглобява и почиства основно, като всички гумени детайли се заменят с нови. Системата трябва да се продухва със сгъстен въздух и да се сменят и уплътнителните медни шайби на кухите болтове. Ако има видими дефекти по кухите болтове и те трябва да се сменят.
                        Знам, че за мотоциклетите частите за спирачките(както и всички други) се намират трудно и са много скъпи(за СуперТенерето гумичките и буталата за предните 2 апарата струват 300 лева!!!), но поне разглобяване, почистване и смяна на течността всеки сам може да си направи и ще му струва не повече от 10 лв. А от това зависи живота ви.

Коментар

Ако са ти прегрети накладките може с една по-груба пила да се махне горния"прегорял"слой и ще се поуправят, е зависи колко са прегрети. Преди години баща ми имаше една Марея предните накладки като ги свалих да ги сменям и ми се разпадаха в ръцете независимо че имаха 5-6мм. феродо. По принцип феродовите са по-меки и лесно правят филм, след почистването му се оправя ситуацията, но веднъж прегрята накладка според мен по-добре да се смени. Макар че на ДР-а ми оригиналните накладки бяха едни много странни като метални, все едно мед имаше в тях, много твърди но за сметка на това изяждат повече диска.

Коментар

Първоначално публикуван от MM
                            DOT4 на Мотул е много хубава и качествена,но дори и тя най-важно да се сменя ежегодно поне
                            Ежегодно не е достатъчно при малките задни казанчета на новите мотори. Тези дето са помпа и казанче в едно. Трябва 2 пъти.

Коментар

Смених си накладките,промих спирачните системи,налях нова сп.течност и сега всичко е ОК.А,и предната гума смених защото я нямаше никаква.Сложих втора употреба колкото да доизнося задната в която има още хляб.Дали не збърках?
                              Пътят е целта.

Коментар

Много често се прави подобна грешка
                                Предната гума трябва да е в много по-добро състояние от задната, затова често, когато се намери предна гума - втора употреба се чуват реплики: "Тия са големи тъпаци. Гледай каква хубава гума, а са я хвърлили!"
                                Заобли ли се грайферът на предната гума и държиш на това да се чувстваш сигурен се хвърля.
                                Абе, може да караш така, ама много внимателно
                                Предната гума и тя е като секса!
                                Ендурото и сексът не са шега работа !
                                -------------
                                Животът се измерва с броят на издишванията !

http://sixdayscrazyjob.com
                                http://crazy-job.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X