Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тава под двигателя - как да си направим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Тава под двигателя - как да си направим

Темата произлиза от - XR мания - 400/440сс

Шаблона за тавата е готов.Мисля че се получи добре.Сега обаче изникна голям проблем-трябва ми ламарина! Не ми се дават 180лв за лист 2х1м(при положение , че ще ми трябва четвърт квадрат) и се чудя дали на някой от вас не му се намират парчета рифел или гладка(по-добре гладка,но и рифел ще свърши работа)? Препоръчителна дебелин-3мм.

ПП.До тук съм ви нащракал около 150 снимки(не само на тавата , разбира се), а съм едва на 1/3 от програмата! Очаквайте репортажа...
    Последно редактирано от Жоро Донечки; 16-02-09, 09:34.
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

До: XR мания - 400/440сс

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
    -трябва ми ламарина! Не ми се дават 180лв за лист 2х1м(при положение , че ще ми трябва четвърт квадрат) и се чудя дали на някой от вас не му се намират парчета рифел или гладка(по-добре гладка,но и рифел ще свърши работа)? Препоръчителна дебелин-3мм.
    /..
    Опитай в някой пункт за вторични суровини.

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
      Опитай в някой пункт за вторични суровини.
      Да,имам го като вариант но ако ще давам пари по-добре да е на някой от форума!
      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

Джон Кенеди

Коментар

Емо останаха ми от триколката парчета алуминиев рифел на 3мм. Пари не ти търся но не знам дали няма да е малко. Можеш ли да дадеш примерни размери за да проверя?
        0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от GEORGINESHEV Преглед на мнение
          Емо останаха ми от триколката парчета алуминиев рифел на 3мм. Пари не ти търся но не знам дали няма да е малко. Можеш ли да дадеш примерни размери за да проверя?
          Първоначално публикуван от ЕМО
          Купувам алуминиева ламарина.По принцип ми трябва гладка , но може и рифел.Размер: 70х50 см /дебелина 3мм.Ако имате парчета пишете-може и те да свършат работа(най-голямото което ми е нужно е 55х30 см).Не е важно да е нова-може и да е поочукана.
          0888308226-Емо.
          Ето, докато се събуди Емо аз ходих и премерих шаблона...

Коментар

!
            Много благодаря на Чинела!

Джон Кенеди

Коментар

До: Тава под двигателя - как да си направим

Виждам , че колегите тръпнат в очакване(Жоро XR600 чак е направил отделна тема) и въпреки че по тавата има още много работа,ще пусна някои снимки и обяснения за да не стои празна темата.

Иде реч за тава за ХР400,въпреки че този уред е доста полезен за какъвто и да е мотор и идеите могат да се използват независимо от марката и модела.
              Ако не се сещате въпросното устройство е ето това:

В случая мотора ня снимката е ХТ600 с насадена тава от ТТ600(на ХТ-то заводски има само скара-плетеница от тръби).Тъй като и на ХР-а е така(има само скара) , а това решение хич не ме удовлетворява,реших да направя нещо подобно и за Хондата.
              Целта на въпросния протектор е да пази двигателя от удари.Те могат да са два типа-паднало дърво(за такива върши работа и скарата) и остър или по-тъп камък.Проблема е че когато предмета е по-малък от дупките на скарата,той минава през тях и удря картера.Резултата е спукан картер.
              Ето нагледно как е направена скарата на ХР-а

Вижда се добре какви огромни пространства има между тръбите,а също така се виждат и пораженията по тръбите на рамата(изтече малко бензин докато накланях мотора,та за това двигателя е мокър).Идеята е да се запушат именно тези пространства.
              Тук възникна големия въпрос-колко голяма да е тавата и какви части от двигателя да прикрива.След известно мислене стигнах до извода , че възможните поражения могат да дойдат от три посоки-от долу(по време на движение , ако налетя на някой камък който да се падне под мотора-цепи се картера),косо отдолу/отстрани(при движение ако "лизна" някоя скала-цепи се или картера или някой капак)) и отстрани(при падане , ако двг уцели някой камък-пукат се или капака на съединителя или капака на алтернатора).Ето една примитивна скица:

Това е двигателя погледнат отпред(стоейки пред мотора се гледа двг между коловете на предницата).Прецених , че не мога да опаковам целия двигател и реших ,че най-разумно ще е да се направи протекция за удари отдолу и косо(да се надяваме , че като падна няма да уцеля някой остър камък,пък и да го уцеля най-много да спукам някой капак-като се замаже с течен метал мога да се прибера до вкъщи,а после заварката е двайсетина лева).
              За изработването на тавата най-подходяща е алуминиева ламарина(прецених че 3мм дебелина е достатъчна).В началото мислех да я направя от рифелова , но после се сетих че при щурмуване на паднало дърво,рифела ще действа като грайфер и преминаването ще е доста по-трудно(даже може да стане така , че мотора да се запъне да се просна върху кормилото).Като краен вариант остана гладака алуминиева ламарина с дебелина 3мм(алуминиева защото тежи по-малко.Става и с неръждавейка-по-здрава е , но е излишно тежка).По принцип рифеловата ламарина от едната страна е рифелована , но от другата е гладка,така че ако не успея да намеря гладка , ще мина на варианта обърната рифелова.
              Преди изработването на самата тава , трябва да се направи точен шаблон-ламарината е скъпа и с нея трудно се работи.При изработването на шаблона трябва да се спазват някои правила,които в последствие при експлоатацията на мотора ще ви спестят доста главоболия-например:
              -тъй като намам щампа за да направя тавата като на ТТ-то(със заоблени ръбове),там където ще са снадките между отделните парчета ще се получат остри ръбове.Желателно е ръбовете да са по възможност на такива места, че при прескачане на паднало дърво да не действат като ренде.В противен случай ще се забиват в дървото и резултата-върху кормилото.Ако се паднат на кофти място,поне гледайте да ги направите по-заоблени.
              -ръбовете трябва точно да съвпаднат с тръбите на рамата:

Защо?
              Ако не съвпадат:

при удар отстрани или отпред , тавата ще се измести и ще изпокъса болтовете които я държат към рамата:

Резултата-ще се чудите къде по мотора да връзвате тавата за да си я занесете до вкъщи.И това ще е ако не всеки път , то поне през каране(отделно че след десетина карания тавата вече ще с доста неопределена форма).Идеята е основните,тежките удари да ги поема рамата , а не тавата.За това тя трябва добре да контактува с рамата.
              И така , да започваме с шаблона.За по-лесно съм използвал велпапе-лесно се изрязва,огъва,не тежи и е много по-удобно за работа.
              Първата стъпка е основната предпазваща пластина:

както виждате , стремил съм се много внимателно да следвам извивките на рамата.
              След това правим и страничните планки
              -съответно лявата

-и дясната

ето изглед и отгоре

Както виждате , оставил съм малко повече аванс(който после лесно може да бъде изрязан),защото мисля че ще се появи един гаден недостатък-от вибрацийте тавата ще се удря в рамата и ще дрънка-предвидил съм там където контактуват да залепя тънка пореста гума за да се избегне дрънкането(отделно че когато тавата и рамата се трият-от вибрацийте-в точките на контакта ще падне боята на рамата и тя ще започне да ръждясва).Идеята на аванса е да поеме дебелината на гумата.Задната часта на тавата(тази която е при линковете) ще бъде подвита нагоре под ъгъл около 30град-просто с велпапето това не може да се направи.Много е важно правилно да се прецени до къде да стърчи тавата, защото има опасност да пречи на лостчето за скоростите или на спирачния педал.Важно е не само да не закачат в тавата,но и да ви е удобно при каране с ботуши(знаете че те са по-обемисти от обикновена обувка,затова направете проба с ботуш).Също така не трябва да има опасност за краката при евентуално заклещване под мотора.Преценете внимателно всички варианти!
              Така изглежда готовия продукт

И самата тава

Стана малко ръбеста,но мисля че ще върши страхотна работа.
              И така,шаблона е готов,сега остава да намеря ламарина.
              При пренасянето на формите от шаблона върху ламарината , мисля да оставя по половин см за по-сигурно.При допълнителното напасване на планките , ще сваля излишния материал.
              Очаквайте продължение...
              Последно редактирано от Chinela; 17-02-09, 09:57.

Джон Кенеди

Коментар

Упс!
                Снимките са излезли малко по-големи , но като ми остане време ще ги поорежа.

Джон Кенеди

Коментар

Е точно такива триъгълни парчетии имам , ако не ти се разхожда до банкя да ми видиш новия гараж , нанеси на шаблона некви сантиметри да меря тука.
                  0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Eмо, 3мм не ти ли се струва тънко?
                    Аз лично мисля поне с 4мм да я правя, а ако намеря 5мм още по-добре.

И в този ред на мисли да кажа - Търся 4-5мм ал.ламарина, може и рифел. Срещу заплащане, срещу почерпка - кой както каже.
                    По принцип ми трябва количество за две тави.

п.п. Някой знае ли склад/магазин където да продават и по-малки парчета, а не цели листове по 2 квадрата?
                    Чух, че някакъв склад, в Орландовци, зад Лукойла предлагали такава опция?
                    Последно редактирано от Жоро Донечки; 17-02-09, 10:01.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро XR 600 Преглед на мнение
                      Eмо, 3мм не ти ли се струва тънко?
                      Аз лично мисля поне с 4мм да я правя, а ако намеря 5мм още по-добре.
                      На ТТ-то беше 2мм(даже дали не беше и по-малко).Слагам още един мм защото тавата на ТТ-то е от дурал,който е доста по-здрав(мисля че рифела е от обикновен алуминий),но пък там няма тръби под двг и тавата лежи на самия двигател през тампони(за самата рама се захваща само отпред-вижда се на снимката

и отзад при линковете-на Яамахите рамата отдолу е отворена-няма тръби , а картера затваря контура).За 4-5мм задължително ще трябва абкант,а това носи риск да не уцелиш конфигурацията и да се наложи или пет пъти да се разхождаш до цеха или ще съсипеш ламарината.Мисля , че тройката ще успея да я огъна на ръка,което пък ще ми позволи непрекъснато да налагам заготовката върху рамата и ще стане по-точно.
                      Последно редактирано от ЕМО; 17-02-09, 12:02.

Джон Кенеди

Коментар

Дано не ми се скарат отнякъде.....моята тава я направих от един алуминиев знак, даже знак №1 пресичане на път с педимство, който го махнаха, за да ни разширят улицата и стана излишен(сложиха нов). Дебел е към 4-5 мм, а новия, който сложиха е като вестник... Стана супер, ще кача снимки, а пък какъв предпазител си направих за съединителя....а бе ще правя тема май...

Коментар

Вижте аз каква тава измаисторих само за 2-3 часа.Ламарината е алуминиева но е много здрава наложи се с горелка да я огъвам защото не подаваше.Доне си ми я един приятел от белкантото
                          мисля че е 4 мм
                          ето и захващането с ламаринки не съм пробивал рамката нито заварки.

Последно редактирано от Жоро Донечки; 17-02-09, 19:30. Причина: извинение за големината на снимките но не съм много на ясно как се смаляват
                          0888 074 049

Коментар

Ето и размерите на шаблона:

Така като се замислям , може би наистина ще е по-добре дебелината на ламарината да е 4мм.Та може да вземем един лист и да си го разделим(аз бих взел половината-1кв.м.).Мисля , че беше около 200лв и знам къде има.
                            Нека все пак Жоро Нешев да погледне какви парчетии има-в краен случай ще я правя от тройка,като на самото дъно(26х22см) ще я сложа двойна.
                            Последно редактирано от ЕМО; 17-02-09, 18:35. Причина: допълване

Джон Кенеди

Коментар

Проверих. За съжаление алуминий няма за голямото парче. На по малки може и да се събере толкова. Ама цяло нямам. Имам алпака /неръждавейка/ 1,5 и 5 мм толчави листи. Едното май е тъничко а другото ще ти направи мотора двапъти по-тежък. Ако прецениш че става твои са.
                              0888932647

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X