Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за документи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за документи

Предлагат ми Suzuki Big 750, мисля на добра цена 1300 лв.но човека от когото го купувам не е собственик по талон (талона е от старите сиви),иначе мотора има Г.О. и преглед. Собственика по талон неможе да бъде открит. Да рискувамли ? Блогодаря предварително

До: Въпрос за документи

Щом мотора не се води на името на продавача а на трето лице , същия трябва да има пълномощно от името на собственика да се разпорежда с МПС-то , ако няма такова забрави да минеш през нотариус , гражданската и другите ок няма проблем но за данъка поинтересувал ли си се ? на кой на името се води , плащан ли е , изобщо регистриран ли е , без бележка че му е платен данъка отново забрави да мине сделката през нотариус , тва с данъка е много важно да не се окаже че имаш още 500 лв разходи и прибавени към хубавата цена да ти седне пак колкото си струва а данъците на моторите са си цифра надявам си наясно с това ако не ти е познат продавача ...... отваряй си очите на 20 ако трябва , питай го защо се води на името на стария собственик ........ новия е длъжен в срок от 15 дена да го пререгистрира в КАТ на негово име и 2 месеца единия да го отпише а другия впише на свое име в Данъчното ...... Ако всичко по мотора е в ред не е краден или търсен по една или друга причина ще излязат най-малкото глоби които продавача трябва да заплати ........ Така че съвета ми е пред нотариуса парите и всички процедури да се спазят , договор за покупко продажба и т.н. , в момента в който имаш нотариално заверен договор ти си новия собственик и нотариуса носи наказателна отговорност ако се окаже че МПС-то име нещо нередовно , той е длъжен да провери и да се увери във истинноста и наличието на всички необходими документи .......

Коментар

Благодаря, maika за изчерпателния отговор.Д ти обясня по точно ситуацията, мотора е регистриран в Видин 2001г. от там е и собственика по талон, след това мотора е купен от човек от Търговище (полицай !!!) незнам да лиса сключили договор за покупко-продажба(това става преди 3г.) . След това мотора минава през още 2-ма собственици(последните двама се познават). Мислех да го карам без прехвърляне

Коментар

Моля братя пишете утре трябва да взема решение.

Коментар

Ами колегата го е описал доста добре по - горе.
          Без прехвърляне може да минеш в случай че е само за гората но като гледам че мотора е Сузики Биг 750 не мисля че случая е такъв.
          По принцип като те спрат катаджий гледат предимно за категория и застраховка но ако решат да се заядат нещо или на дай боже при катастреофа не знам как ще доказваш собственост...
          Освен това ако не мислиш мотора да е вечно твои то трябва документите да са издядни иначе 100% ще имаш проблеми ако тръгнеш да го продаваш.

Коментар

Тенкю мен. Мисля да се откажа

Коментар

Не ти трябва таралеж в гащите дай 500 лева повече и си гледай рахатлъка , утре ще кажат старите талони не важат .... ходи се оправяй , най малкото за да го караш щом не е на твое име ти трябва пълномощно ....... полицая е лесен той ще мине метър ама ти .......преглед как ще минеш без да покажеш че ти е платен данъка ? може но ....... абе откадето и да го погледнеш , за тез пари има каде каде по редовни мотори

Коментар

Приятелче и аз ще те посъветвам да се откажеш да не дойде някой си с 500- 600 лв данък на негово име да си заприбира мотора.Купи си изряден мотор регистрирай си го и карай като го запродаваш пак нямаш грижа прехвърляш-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с договор и нямаш грижи.

Коментар

Благодаря, отказахте ме окончателно, минавам на Тенере 600 за тия пари. Благодаря на всички които писаха

Коментар

това е машината без да искаш виж как направи правилния избор
                    и да се похвалиш като я вземеш

Коментар

От: До: Въпрос за документи

Да се похваля както беше поръчал П. Пейчев, горд собственик съм на Yamaha tt 600 r 1999г.

Коментар

От: Въпрос за документи

Понеже съм помощник-нотариус ще уточня нещо. Нотариусът НЕ носи наказателна отговорност, "ако нещо не е наред със собствеността". Нотариусът е длъжен да установи дали продавача е собственик САМО при сделките с недвижими имоти - нотариални актове. Що се отнася до данъка - доскоро по закон не бе нужно да се представя приходната квитанция за платен данък - при самата продажба продавача подписва декларация, под страх от наказателна отговорност за деклариране на неверни данни, с която декларира, че няма неплатени данъци за МПС-то предмет на продажбата. От тази година обаче е задължително да се представя квитанцията за платен данък ПС! Това, че повечето колеги /вкл. и аз/ изискваха приходната квитанция, издадена от общината, без да е задължително, се правеше, за да се защити интереса на купувача - да не се окаже, че има големи данъчни задължения за съответното МПС, както и за да се защити интереса на общината. Понеже сега се взимат все по сериозни мерки за събираемостта на данъците при продажба /покупко-продажба е неправилен израз - ЗЗД говори за договор за продажба/ вече е задължително да се доказва, че данък ПС е платен. Но това, че нотариусът няма задължение да установява собствеността при продажба на движими вещи, вземания, дялове и т.н. все още си е така! Вероятно ви звучи странно, но е така. Разбира се, повечето колеги /спомняте си за колата на Филчев, ама там работата е друга/ изследват /да кажем изследваме / собствеността, за да защитят купувача, а и себе си. Щото, ако нещо стане първия "виновен" е нотариусът. А, хич не е приятно да обикаляш по районните и да доказваш, че нямаш сестра.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X