Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бутало за Yamaha TTR 250 RAID и други проблеми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Бутало за Yamaha TTR 250 RAID и други проблеми

Здравейте!Нов съм във форума и начинаещ ендурист.
    Дълго четах из форума теми от сорта "Какво ендуро да закупя".И накрая си взех Yamah TTR 250 RAID 1997г. имаше малък проблем първоначално мотора..
    Предишния собственик каза,че гумичките на клапаните били за смяна,но проблема се оказа далеч по сериозен.
    Сегментите и те излязоха за смяна имаше разтояние межи 15-17-13мм на 3те сегмента.После се оказа,че буталото е пукнато и е на чупене.

Човека,при който оставих мотора (Станислав Бучаков) каза,че може да поръча от Гърция за 160 евро което е приблизително 320 лева.Разбира се нямам толкова пари и търся нещо по ефтинко.Намерих няколко комплекта в Америка,но според него няма да станат,защото всички бутала които намерих аз са за 99-06г.

Имам няколко въпроса:
    Има ли някакво значение годината на мотора.
    Намеирх бутало с тези данни,но не са много полезни мисля-Yamaha TT/TTR/XT 225/230 4th.1 o/s Piston #1kh-11638-0 1.00 o/s

Ето ги размерите на моето бутало:
    Височина:48мм
    Ширина:72.95мм
    Буталов болт:18мм
    От центъра на буталовия болт до горната част на буталото:24мм
    Намерих и друго бутало с размер 73мм,но трябва и цилиндара да се шлайфа...

Ако някой може да ми помогне с нещо,каквото и да било ще съм му изключително благодарен!!!

Благодаря на всички предварително!!!

До: Бутало за Yamaha TTR 250 RAID

Първото и най-важно нещо е - НЕ си мисли, че ще намериш бутало което да ти пасне до стотна на сегашния цилиндър!
    При всички случай ще трябва да се шлайфа ризата и да се хонингова, най-малкото защото тя самата има износване.
    Консултирай се с майстор, покажи му цилиндъра и той да ти каже какъв размер бутало да търсиш според това колко е износен стария и колко ще трябва да се свали. Обикновенно 25 стотни са достатъчни за следващо бутало, но ако е бил каран повече със старо и хлабаво бутало е добре да се прескочат 50 стотни.

Ти в момента си с бутало 73 и вероятно заради износването ти показва 72,95, а следващото трябва да ти е поне 73,25 за да стане както трябва тоя ремонт и да му бъдат дадени правилните хлабини.

Търси майстор и носи цилиндъра. После поръчвай и сглобявайте.
    Провери за разбити лагери, така и така си го разглобил.
    Буталния болт е лесен. Всеки читав майстор има по няколко и то качествени особено пък 18мм, а дължината не им е проблем, скъсяват се на место по ширината на твоето бутало.
    Последно редактирано от Жоро Донечки; 03-12-08, 14:49.

Коментар

Мотора е при майстор обесни ми за износването и за всичко по буталото,на нали знаете в България няма качествени работи.И всеки майстор си гледа хляба все пак.Майстора каза да търся този размер 72.95мм,аз съм намерил 73мм бутало за това питам дали няма да стане защото добре той заговори за износване след като е карано с това бутало толкова време,че се е напукало чак,вероятно се е и изхабило.
      Каза да търся бутало пък ако не намеря от Гърция ще поръчвам друго питах дали е за смяна каза,че е само това т.е.гумички на клапаните,адренажна верига,регулиране на клапаните,сегменти и бутало.
      И сега незнам ако взема 73мм дали ще пасне,и си правя сметката дали и с шлайфането на цилиндара и така на татък няма да излезе на същата цена като от Гърция?

Коментар

Чакай сега!
        Ти май не ме разбра?!

Шлайфането ти е задължително бе пич.
        Ти не си с никасил та да сменяваш бутала без да шлайфаш, а дори и никасила иска поне хонинг(това е супер финно шлайфане) да му се направи.
        А тоя майстор дето иска да ти смени буталото на ТТРа без да шлайфате цилиндър и те е пратил да търсиш бутало 72,95 нещо ме съмнява с възможностите си.

От къде си? Хасковско ли?
        Там Димитър и Митков(ама той заряза форума) могат да ти помогнат нещо със съвет.

Коментар

От Хасково съм.Няма много майстори тук.Единия е този при който съм го оставил,за който казват ,че е много коректен,другия пипа части ту ще ти сложи някаква износена или някаква китайска или нещо от този род.
          Значи правилно ли съм разбрал по добре да взема бутало от Америка на по ниска цена и да шлайфа цилиндъра?

Коментар

Сега разгледах стандартните данни на ТТРа - както и предполагах 73мм диаметър стандартен размер.
            Това което си намерил 73мм е стандартно, по-малко няма и да намериш, а да не говорим 72,95

Значи на теб ти трябва бутало 73,25, това при положение, че нямаш надирания по ризата и елипсата не е голяма.
            В противен случай отиваш на 73,50...

Размерите на тея бутала са най-малко през 25 стотни, някои производители ги правят и през 50

Пак си помисли кой и къде ще ти шлайфа и събира мотора. Не е майтап тая работа!
            Щото после да не правиш още веднъж същия ремонт

Коментар

За надирания по ризата и елипсата утре ще питам.
              За сега имам успех в намирането на 73мм и 73.50мм,ако нямам надирания по ризата и елипсата не е голяма ако сложа това бутало ще има ли проблем.Знам,че ако е по малко както вероятно е било моето ще трака и ще се счупи неслед дълго,а ако е по-голямо ще затопля самия цилиндър и ще омаже нещата.Годината на мотора има ли значение моя е 97 а намирам бутала само за мотори от 99-06 година майстора ми обясни,че по новите били съвсем различни и не ставали за моя,но не намирам разлика то през 97 73мм са си били 73мм вероятно и през 99-06г 73мм са си били 73мм както и да е..
              Би ли погледнал тези бутала
              http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Yamah...Q5fAccessories
              http://cgi.ebay.com/ebaymotors/YAMAH...Q5fAccessories

Коментар

Първоначално публикуван от alex4u Преглед на мнение
                ...
                Човека,при който оставих мотора (Станислав Бучаков) ...
                Адаш, този Станислав Бучаков не е ли онзи Станислав Бучаков? Ако е той май е случил на човек ... трябват му пари и търпение

Първоначално публикуван от alex4u Преглед на мнение
                За надирания по ризата и елипсата утре ще питам.
                За сега имам успех в намирането на 73мм и 73.50мм,ако нямам надирания по ризата и елипсата не е голяма ако сложа това бутало ще има ли проблем.Знам,че ако е по малко както вероятно е било моето ще трака и ще се счупи неслед дълго,а ако е по-голямо ще затопля самия цилиндър и ще омаже нещата.Годината на мотора има ли значение моя е 97 а намирам бутала само за мотори от 99-06 година майстора ми обясни,че по новите били съвсем различни и не ставали за моя,но не намирам разлика то през 97 73мм са си били 73мм вероятно и през 99-06г 73мм са си били 73мм както и да е..
                Би ли погледнал тези бутала
                http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Yamah...Q5fAccessories
                Не съм запознат, но ако конструкцията на двигателя е сменена наистина бутало от новите модели няма да стане...
                От линковете, които си пуснал първия е за ХТ 225 / ТТ 230 ...
                Последно редактирано от tatkobarba; 03-12-08, 16:12.
                Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Ами Станислав Бучаков е бил преди незнам дали и сега мотокросист бил е шампион,знае го цяло Хасково и всички до него си оставят моторите за ремонт,но знам ли
                  И бихте ли ми препоръчали някой друг ако мислите,че той би направил нещо по-българско

Коментар

Жалко в него ми беше надеждата ,че беше ефтинко.
                    Както и да е а другите дали ще станат майстора каза,че от по новите модели нямало да станат,но не знам кажете според вас да търся ли мнение от други майстори?В момента направо се шашардисах...

Коментар

Жоро,извинявай,че се намесвам,но при 73.00мм на цилиндар(не зависимо какъв размер) буталата вървят с две стотни по малак размер,това ще рече 72.98мм. Неможе да влезе 73.00мм бутало в 73.00мм. цилиндар,става 0 в 0.
                      "Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя. "о8894оЗ81З

Коментар

Първо, TT/TTR/XT 225/230 4th.1 o/s Piston #1kh-11638-0 1.00 o/s - това естествено е оригиг. парт номер на Yamaha за XT 225 Serow- то е видно, но стд. размер на този двигател е 70.00мм а ти търсиш 73.00 и/или по голямо.
                        Второ, твоят двигател няма нищо общо с този по горе.
                        Трето, този двигател се монтира на този модел от 1996 до 2006.
                        Последно- ако ти трябва това бутало-TT/TTR/XT 225/230 4th.1 o/s Piston #1kh-11638-0 1.00 o/s- имам го, струва 161 лв к-т бутало, сегменти, зегерки и болт. Но мисля че не ти върши работа.
                        За ТTR 250 като твоя ще има в началото на Януари-и струва 296 лв- пак к-т.
                        [SIZE=5][FONT=Garamond][B][COLOR=red][COLOR=blue][/COLOR][/COLOR][/B][/FONT][/SIZE]

Коментар

Първоначално публикуван от panjeto71 Преглед на мнение
                          Жоро,извинявай,че се намесвам,но при 73.00мм на цилиндар(не зависимо какъв размер) буталата вървят с две стотни по малак размер,това ще рече 72.98мм. Неможе да влезе 73.00мм бутало в 73.00мм. цилиндар,става 0 в 0.
                          Реалния размер на буталото е по-малък, но каталожно се водят на един размер цилиндъра и буталото - като също е възможно само от допуските да е разликата (което не ми се вярва, да се прави за алуминиево бутало)
                          Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Първоначално публикуван от panjeto71 Преглед на мнение
                            Не. Буталата си се водят 73, 73,25, 73,50 и т.н.
                            Така се и продават, с тези размери.
                            Допуските си ги прави шлайфиста като му занесеш цилиндъра за шлайф.

Темата малко или много се поизчерпа, вече почваме да си говорим едно и също с различни думи.

Момъкът да си намери читав майстор и да си действа, аз немога да му помогна за хасковско по въпроса.
                            А ако става въпрос за Бучаков се съмнявам, че не е на ясно с нещата които си говорим тука.
                            Всъщност това което те интересува за буталото всеки добър шлайфист, който се занимава с тея неща може да ти даде качествен съвет.

Коментар

Благодаря на всички за помоща!И само последен въпрос:
                              Значи ли това,че мога да взема по-голямо бутало,защото и без това цилиндъра ще се шлайфа?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X