Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за луфт на колянов вал !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за луфт на колянов вал !

Здравейте , колеги ! Проблемите не спират и не спират .... , но няма как. Аз пак съм в бокса /изгоряла бобина на свеща/ , но питането ми е друго.

След като изгубих токовете, свалих капака на магнета , извадих самия магнет , за да проверя намотките , НО забеляз, че вала има луфт.

Луфта е в дирекция от едната степенка на мотора , към другата.

Няма никакви луфтове , когато се опитам да размърдам вала във всички други възможни посоки !

Единствено , като хвана вала с ръка , има лек луфт при дърпане и бутане на вала, прилагам и едно видео.

Въпроса е , това ,нормално ли е , не е ли , защо се е получило така и как се лекува ?
    Всички лагери по мотора са сменени, семерингите също ! Лагерите са Койо по каталог и модел за мотора + че носих стария лагер за да сравним. Мотора е на 3 резервоара след основния ремонт /2 резервоара не съм го мъчил грам и съм карал леко по равни участъци с лека газ и повечко масло в бензина/ . Просто всеедно лагера е по-тънък от стандартния / а 100 % не е / и се получава лек луфт.

Давайте съвети какво да го правя. Говорих с колегата Бижо Бижев , но според него трябва да го занеса на стругар . Според мен обаче стругаря няма да ми свърши работа , защото лагерите са добре и нямат луфт в никоя посока , просто вала се мести леко напред-назад. Споменаха ми за дистанционни втулки , който да монтирам преди лагера на вала ,но реших да се посъветвам и с вас !
    Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

От: Съвет за луфт на колянов вал !

Там не трябва да има дори минимален луфт, бил той радиален или аксиален. Единият вариант е лагери, но ти казваш, че са нови, следователно това отпада. Другото е разбити легла на лагерите, но не ми се вярва. Но луфт не трябва да има. Ако се увеличи ще почне да трие тук там, да губи центровка. Но луфта не е още чак толкова страшен, но фактът, че има луфт означава, че тоя луфт ще расте... Луфтът е като ръждата-иска радикални мерки.

Коментар

Здр. Аз като отварях моя мъртвец за лагери имаше медни шайби и от двете страни на вала преди лагерите, замалко да загубя едната при сглабянето . Възможно ли е да не си ги сложил при сглабянето? Доколкото те разбрах лагера седи неподвижно и вала се хлъзга аксиално през него, така ли? Според мен ще е по-добре да го разглобиш и да видиш точно откъде идва луфта, защото си мисля, че ако вала задира в картера в някакъв момент няма да доведе до нещо хубаво.

Коментар

За задиране , не задира никъде. Лагерите са нови , да . Когато разглабях , нямаше никакви шайби втулки или такива неща. При ремонта , лагерите на вала бяха в отчайващо състояние.

Аз ще го разглобя , не е проблем това , за 30тина мин. съм го направил , въпроса е какво да го правя след това ... ?
        Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

Коментар

Не бързай! Точно заради тия 30 минути сега има луфт. Полека аз като го почна и един ден ми отива. Как разглабя половинките? Да не е с чука и от там да си увеличил диаметъра на лагерните легла?

Коментар

А възможно ли е преди да го "разцепиш" да не е имало гарнитура м/у картерите, а след това да си сложил гарнитура?

Коментар

Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнение
              Не бързай! Точно заради тия 30 минути сега има луфт. Полека аз като го почна и един ден ми отива. Как разглабя половинките? Да не е с чука и от там да си увеличил диаметъра на лагерните легла?
              Не, със скоба ! На тоя двигател , няма какво толкова да му се сваля ,че го разглобявам за 1 ден. Не е от бързане ! Ремонта го правих сума време , леко и постепенно , 2 дни го събирах след това...

За чук и през ум не ми е минавало...
              Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 09-07-14, 21:51.

Коментар

Първоначално публикуван от pecoo Преглед на мнение
                А възможно ли е преди да го "разцепиш" да не е имало гарнитура м/у картерите, а след това да си сложил гарнитура?
                Да м/у картерите нямаше гарнитура , само след от силикон. Комплект-а гарнитури не включва гарнитура межу картерите , просто няма. По съвет на познати сложихме много тънък филм силикон /Виктор Реинц ли какъв е там/ , но е адски тънко , колкото да упрътни евентуални неравности между картерите при някогашни предишни отваряния. Иначе видимо картерите нямаха следи от интервенции...

Коментар

На твое място бих го отворил, пък ще се види проблема откъде идва.

Коментар

Ето какво намерих по чуждите сайтове по въпроса:

Is it normal to have about a quarter inch of side to side play? There is no up and down play that I could detect.

I'm going to have to disagree with the others. I have been told by numerous mechanics etc. that side to side play is normal and expected, but vertical (up & down) is a no, no. When I rebuilt my top end a few months back I noticed side to side play, so I called many "experts" and everyone of them told me "normal". No vertical play is the important part.
                    Естествено 1/4 от инч и на мен ми се гледа много и при мен Не е толкова...

Коментар

Казали са му на пича, че е нормално да има аксиален луфт, но дали биелата ще има същия или по-голям аксиален луфт, за да компенсира изместването?

Коментар

Първоначално публикуван от pecoo Преглед на мнение
                        Казали са му на пича, че е нормално да има аксиален луфт, но дали биелата ще има същия или по-голям аксиален луфт, за да компенсира изместването?
                        Всичко по мотора е ново ! Биела , лагери , семеринги , биелен болт с лагери , бутало , сигменти , бутален болт , болтове ... всички , всичко е сменено.

Другото дето ми идва на ума е , лагерите толкова да били Койо , въпреки ,че ги взех и платих една шапка пари за тях, но пък радиален луфт няма грам , само аксиален..
                        Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 09-07-14, 22:23.

Коментар

Не се занимавай с глупости,мотора е добре...
                          Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Възможно е при смяната на биелата вала да е набит малко повече при което да е станал по тесен.

Коментар

Първоначално публикуван от Emil_Pz Преглед на мнение
                              Възможно е при смяната на биелата вала да е набит малко повече при което да е станал по тесен.
                              Виж , върху това не се бях замислял.... възможно е , но не ми е минало и през ум да го проверя ! Пича дето ми сменя биелата , преди време ми сменя и биелата на Ямахата , та там проблем нямах, затова и сега не съм го заглеждал....
                              И сега , ок , по-тесен ма какви може да се последиците... караш , караш и после всичко на салата или ?!?!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X