Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Молба за акъл - внос на мотор от Австралия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Молба за акъл - внос на мотор от Австралия

От това, което прочитам оставам с впечатлението, че този мотор ти е на сърце и искаш да си го докараш.
    Според мен не мисли за мито и ддс, а потърси някой който има групаж към България. В повечето случаи това са спедитори. А може и някой емигрант, но от Австралия и НЗ рядко някой се връща към България. Ти ще кажеш защо, там не съм бил.
    Ако ще го регистрираш технотест ще ти трябва. Цената там се мени според някакви настроения, ако сега ти кажа колко е като дойде време да ходиш ще е друга.
    Но всичко това, като митници и кат не са ти проблем, ако си подготвен.
    Намери транспорт, с другото ще се оправиш много по-лесно.
    Имаш мито 6%, 20% ддс и някои други такси, но нито едно не е болка за умиране.
    Изказвания за стойност 5000 долара, като само ти си го карал толкова време са несериозни. Едва ли някой ще иска да се обмити на повече от 1000 долара.
    Не е без значение и на коя митница отива, ако е на столична е по-добре да го продадеш фиктивно на някой твой близък в БГ. Там трябват нерви или хора. И в двата случая се губят пари, защото разходите са по-високи в София, а пък преди празници...

Пиши като имаш повече въпроси. Мотора не е само финансовото му изражение, след като ти харесва, пак ти казвам карай го към България и това е. Може да намериш нещо читаво там ( България), но може и дълго време да не намериш.
    Успех.

Коментар

Хора, защо само обърквате момчето!
      Първоначално публикуван от Жоро XR 600 Преглед на мнение
      Като чета за облекченията... Никъде не видях облекчение по ЗДДС, ако имаше такова - ясно и недвусмислено щеше да бъде описано
      Цитират се само митнически облекчения, което при моторите е само 6%, а останалите 20% ДДС?
      Безмитен внос на личното употребявано имущество означава, че не се дължи мито и ДДС! Митото се освобождава по Регламент на Съвета (ЕИО) № 918/83 , а ДДС-то се освобождава по чл.58 ЗДДС!

На кратко казано - ако отговаряш на условията за Безмитен внос на личното употребявано имущество и мотора ти е на сърце, виж колко ще ти струва транспорт до България и ако ти изнася, скачай в джаза!
      Но ако не отговарях на условията, ще трябва да си платиш 6% мито върху стойноста образувана от сбора на стойността на мотора по фактура + транспорта до България. След това митото като стойност го прибавяш към първоначалната стойност и в/у цялата сума начисляваш 20% ДДС/ много тафтология, но дано съм обяснил добре!/
      Ето ти пример:

Цена на мотора- 100 лв.
      транспорт -10 лв
      Получава се: Мито 110 х 6% = 6.6 лв
      ДДС (110+6.6)х 20% = 23.32 лв.

Първоначално публикуван от ДОБРИН Преглед на мнение
      Колега Австралия е извън ЕС и има мито за транспорта той се начислява в цената на стока и там идва, плаща се освен ако няма облекчения подписани от двете страни, което мен лично ме съмнява но може да се провери.
      Няма споразумение м/у Австралия и ЕС за намаляване на митото, но дори и да имаше е без значение защото мотора е от трета страна, в случаят - Япония с която ЕС също няма споразумение.
      Дано да съм бил полезен!
      Lesidren.com

Коментар

Още повече вноса на "лично употребявано имущество" не се явява 'сделка' по ЗДДС.

Коментар

RFI наистина много добра информация !!! поздравления !!!
          Но защо ли си мисля, че не е невъзможно като стъпи мотора на българска земя, собственика му, може да тръгне да доказва на митничарите, че тълкуването на този закон за освобождаване е точно така. Едва ли не трябва със адвокат да идеш на митница... но това вече е друга тема.
          Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

А някой знае ли, дали се плащат мита, ако мотора е разглобен буквално на части?

Коментар

Първоначално публикуван от plakatista Преглед на мнение
              Здравейте на всички.
              Търсих из форума не но можах да си дам отговори на разни въпроси които ме интересуват. За това реших да пусна тема с молба за помощ. По скоро акъл.

Ситуацията е следната. В момента съм в Австралия. Къпил съм си едно моторче (XR400) и искам да си го докарам в БГ. Купих го преди година от човек директно.Та въпроса ми е:

Знае ли някой колко може да ми е митото живот и здраве като пристигне в БГ?
              Как се образува това мито?
              Какви други разходи да очаквам при освобождаване на пратката?
              Търся тук опции за воден транспорт - контейнер или за въздушен със самолет.
              Знам че въздушния е по скъп но не е особено много по скъп та се чудех има ли смисъл да платя повече пари за самолет? Дали ще имам по малко разправии? Или е все едно?

Такива са въпросите ми за начало. Ако някой има опит с внасяне на подобна техника от Австралия ще бъда много благодарен да сподели.

Мотора си е мой...в смисъл не го внасям с цел продажба и не мога да наема цял контейнер който да напълня с други неща. Та за това явно и доста солено ще ми излезе. Транспорта по вода по груби сметки от няколко оферти тук ще е около 1600-1800 лева - може и повече. Със самолет е да речем с около 400 лева повече.
              Сигурно ще възнинкен въпроса защо не го продам мотора тук и да си взема друг от БГ? Мотора го взех на 7хил километра от първи собственик. Карал съм го тук и съм се грижил за него знам си го дет се казва и ми харесва....та затова си мислех да си го върна може да се окаже дявол на магаре де...")

Благодаря предварително
              Поздрави
              Колега всичко е много просто и лесно,звънни ми един телефон да ти обясня казусите с безмитен внос и прочии.Ако пращаш авио карго мога да ти помогна,включително с всички необходими документи за целта,ако ще пристига в София.0898 672166-Живко.

Коментар

Опитайте се да направите разлика между "лица" пребивавали повече от 6 месеца навън, и тези които ходят да внасят автомобили. Не говоря за полулегалните гастарбайтери. Те по закон не могат да са навън повече от 3 месеца. Ама то е друго.

Коментар

Първоначално публикуван от rfi Преглед на мнение
                  Хора, защо само обърквате момчето!
                  Безмитен внос на личното употребявано имущество означава, че не се дължи мито и ДДС! Митото се освобождава по Регламент на Съвета (ЕИО) № 918/83 , а ДДС-то се освобождава по чл.58 ЗДДС!
                  Много ценно включване на rfi !

Ето я извадката:

Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:

1. стоки, подлежащи на освобождаване от мита, различни от определените в Общата митническа тарифа;
                  2. стоки, внасяни от лицата по чл. 174, които отговарят на условията за освобождаване от митни сборове при внос;
                  3....

Аз мисля, че няма да има проблеми с освобождаването на стоката(мотора).
                  Едва ли митничарите ще му направят проблем.
                  Този казус предполагам е ежедневие на нашите митници.

Коментар

Първоначално публикуван от dab4i_125 Преглед на мнение
                    А някой знае ли, дали се плащат мита, ако мотора е разглобен буквално на части?
                    Митото за части и принадлежности за мотоциклети( включително мотопеди) е 3.7%
                    Lesidren.com

Коментар

Митото не е големият проблем. То си е стандартно. ДДС-то е болката в задните части. To зависи от цената на стоката. Митото е различно за различни мотори. Ние например платихме по-голямо мито за 2002 KDX220 от колкото за 2004 YZ426. Иди ги разбери.

Коментар

Митото е 8% до 250сс и 6% над 250сс, затова сте платили повече за KDX-a
                        Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Хора , не знам за останалите , които пишат по темата но аз и RFI се занимаваме професионално с тези неща. Вервайте ми по-добре е човек без постоянни контакти с тези институции да не се захваща. Аз не бих. Не си струва ядовете просто. Парите са отделна тема.

Ако все пак решиш да се пробваш ще те съветваме но през ЛС.

ПП. В Достатъчна степен е възможно мотора да не мине успешно през Технотест или Декра. Така ,че може да си останеш с мотор който не може да се регистрира за движение по пътищата /ако няма стопове мигачи, клаксон и т.н./
                          Последно редактирано от Жоро Нешев; 20-02-09, 16:21.
                          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Мотора е каран тук в Австралия повече от година. Има си мигачи клаксони всичко което му трябва! Естествено че искам да си го регистрирам в България.
                            [img]http://ftp.domainbg.com/stanislav_7140/cooltext88212992.jpg[/img]

Коментар

Колега Плакатиста,позволих си да ти пратя лично съобщение.Когато ти е удобно му хвърли едно око.
                              Поздрави
                              Ники

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X