Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Молба за акъл - внос на мотор от Австралия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Молба за акъл - внос на мотор от Австралия

Здравейте на всички.
    Търсих из форума не но можах да си дам отговори на разни въпроси които ме интересуват. За това реших да пусна тема с молба за помощ. По скоро акъл.

Ситуацията е следната. В момента съм в Австралия. Къпил съм си едно моторче (XR400) и искам да си го докарам в БГ. Купих го преди година от човек директно.Та въпроса ми е:

Знае ли някой колко може да ми е митото живот и здраве като пристигне в БГ?
    Как се образува това мито?
    Какви други разходи да очаквам при освобождаване на пратката?
    Търся тук опции за воден транспорт - контейнер или за въздушен със самолет.
    Знам че въздушния е по скъп но не е особено много по скъп та се чудех има ли смисъл да платя повече пари за самолет? Дали ще имам по малко разправии? Или е все едно?

Такива са въпросите ми за начало. Ако някой има опит с внасяне на подобна техника от Австралия ще бъда много благодарен да сподели.

Мотора си е мой...в смисъл не го внасям с цел продажба и не мога да наема цял контейнер който да напълня с други неща. Та за това явно и доста солено ще ми излезе. Транспорта по вода по груби сметки от няколко оферти тук ще е около 1600-1800 лева - може и повече. Със самолет е да речем с около 400 лева повече.
    Сигурно ще възнинкен въпроса защо не го продам мотора тук и да си взема друг от БГ? Мотора го взех на 7хил километра от първи собственик. Карал съм го тук и съм се грижил за него знам си го дет се казва и ми харесва....та затова си мислех да си го върна може да се окаже дявол на магаре де...")

Благодаря предварително
    Поздрави
    [img]http://ftp.domainbg.com/stanislav_7140/cooltext88212992.jpg[/img]

До: Молба за акъл за внасяне на мотор от Австралия

Ако си бил повече от 6 месеца в чужбина, не би трябвало да ти искат мито. Още повече за употребявана стока.

Коментар

Със сигурност съм бил повече от 6 месеца тук. Трябва ли да доказвам че мотора е бил регистриран тук и така натам...мерси за бързия отговор

Коментар

Първоначално публикуван от plakatista Преглед на мнение
        Със сигурност съм бил повече от 6 месеца тук. Трябва ли да доказвам че мотора е бил регистриран тук и така натам...мерси за бързия отговор
        Разбира се.Между другото да попитам: Австралия още ли се води част от Британската империя?
        Последно редактирано от Пенчо; 17-02-09, 08:45. Причина: допълнение

Коментар

Защо да не му искат мито ??? какво общо има митото с пребиваването ти в дадена държава. Митото е такса за стоки внесене от държави които не са членки на ЕС.
          Митото за 400сс е 6% както и 20% ДДС. Тези такси се слагат на базата на стойността по фактура за експорт. Незнам как се процедира ако мотора си е лично твой и фактурата за мотора ти да речем е 5000$, а сега вече стойността му е 1000$. Но в БГ така или иначе трябва да имаш документ на който пише стойността на мотора към момента.
          Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от Краси Преглед на мнение
            Защо да не му искат мито ??? какво общо има митото с пребиваването ти в дадена държава. Митото е такса за стоки внесене от държави които не са членки на ЕС.
            Митото за 400сс е 6% както и 20% ДДС. Тези такси се слагат на базата на стойността по фактура за експорт. Незнам как се процедира ако мотора си е лично твой и фактурата за мотора ти да речем е 5000$, а сега вече стойността му е 1000$. Но в БГ така или иначе трябва да имаш документ на който пише стойността на мотора към момента.
            Защото се води внос на стоки за лична употреба, с нетърговска цел или каквото е там.Още от татово време го има.

Коментар

Аз несъм чувал за такова нещо, ама пък знам ли
              Един приятел като се прибра от щатите и си натоварил цялата покъщнина в контейнер му тръснаха мито дори за диваните на които е спал и чиниите в които е ял, ама това е друга тема.
              Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Защото се води внос на стоки за лична употреба, с нетърговска цел или каквото е там.Още от татово време го има.
                Това с цветния телевизор и VHS видеото отдавна не е актуално....

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                  Това с цветния телевизор и VHS видеото отдавна не е актуално....
                  Не е съвсем така. Малко съм бос с компютърните умения, и не знам как да посоча линк, но в Агенция Митници, -Правилник са прилагане на ЗМ член669.

Коментар

Аз досега несъм чувал някой да се е отървал от мито и ддс за кола или мотор, а те нали са за лично ползване

Коментар

Аз досега несъм чувал някой да се е отървал от мито и ддс за кола или мотор, а те нали са за лично ползване
                      Ако можеш документално да докажеш че мотора е повече от 6 месеца твоя собственост в съответната държава в която пребиваваш не дължиш мито. Поздрави.
                      [SIZE=4][COLOR=#ff0000]ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА![/COLOR][/SIZE]

Коментар

Е това наистина е някакъв голям плюс, дано наистина е така.

Коментар

Е това наистина е някакъв голям плюс, дано наистина е така.
                          Абе за сега е така, но не знам покрай тая криза, като почнат да се прибират емигрантите, дали ще остане?

Коментар

Значи...кво си мисля...
                            Тъй като нямам фактура за този мотор...най верочтно ще го оценяват по книгите...
                            Знае ли някой къде да ппотърся как се оценява?
                            Ако го оценят на 5000$ - ДДС то и тези 6 процента мито ще ми дойде направо златен тоя мотор...в смисъл ще трябва да дам още толкова пари колкото за транспорта.

Другото което си мисля - как да докажа че е бил мой мотора пред българските митници. Да им покажа талон?? надали ще ми го приемат за валиден документ - може би има нещо специално което да търсят?(като документ)

А аз и да докажа че е бил мой излиза че си спестявам по малкия разход - митото, а ДДС то трябва да си го платя така или иначе - правилно ли разсъждавам?

Мисля че Австралия не е част от Британската империя вече.

Коментар

Трябва да си живял в чужбина не по малко от 12 месеца и да преместваш "местопребиванието" си на територията на ЕО!
                              Ето ти актуална информация от Агенция Митници

Какъв е редът за допускане на безмитен внос на личното употребявано имущество, внасяно от лица, които преместват обичайното си местопребиваване на митническата територия на Общността?

"Редът за допускане на безмитен внос на употребявано лично имущество, осъществяван от физически лица, които преместват обичайното си местопребиваване от трета страна на митническата територия на Общността е регламентиран в Глава І, от чл. 2 до чл. 10 на Регламент на Съвета (ЕИО) № 918/83 от 28 март 1983 г. относно установяване на режима на Общността за митнически освобождавания.
                              За целите на допускането на безмитния внос е необходимо лицата, които искат да преместят обичайното си местопребиваване на митническата територия на Република България да отговарят на следните условия:
                              1. да са имали обичайно местопребиваване в чужбина най-малко 12 последователни месеца. Отпуските, болничните и други подобни не се смятат за прекъсване на обичайното местопребиваване. Като доказателство за изпълнение на това условие могат да послужат например някои от следните документи – личен паспорт на лицето, от който да личи периода на пребиваването му в чужбина; имиграционна карта;изселнически паспорт (пасаван); документ за заличаване на лицето от регистрите на българското консулство в чужбина, удостоверяващ датата на регистриране в това консулство; документ, издаден от полицейските или общинските власти на съответната страна, удостоверяващ периода на престоя на лицето там и потвърждаващ, че лицето е напуснало окончателно тази страна; договор за работа в чужбина, от който да е виден периодът на престоя на лицето там и други. Когато заинтересуваното лице не е имало обичайно местопребиваване в чужбина пълни12 последователни месеца, е достатъчно да докаже, че е имало намерение да живее извън митническата територия на Република България най-малко една година (такъв е например случаят, когато лицето е сключило брак в чужбина, но поради смърт или разтрогване на брака, то се завръща в Република България);
                              2. да преместват обичайното си местопребиваване в Република България. За удостоверяване на това условие могат да послужат например някои от следните документи – удостоверение от българските власти за продължително пребиваване в Република България; работна виза, издадена от Министерство на труда и социалната политика на Република България; договор за работа в Република България или документ, издаден от български или чуждестранни юридически лица, удостоверяващ, че лицето ще работи в Република България и от който да е видно какъв период от време лицето ще пребивава в страната; съдебно решение за регистрация на фирма; договор за работа в чужбина, придружен от документ (служебна бележка), издаден от съответната организация или фирма, потвърждаващ приключването на този договор или от саморъчно подписана декларация на лицето, с която то потвърждава окончателното приключване на този договор и декларира, че се премества обичайното си местопребиваване в Република България; договор за покупко-продажба на недвижим имот в Република България; декларация, подписана от заинтересуваното лице, с която потвърждава, че се установява на обичайно местопребиваване в Република България и други;
                              3. личното имущество да е било в тяхно владение и да е било за тяхно лично и частно ползване на предишното им местопребиваване. Превозните средства за частно ползване трябва да са били използвани ефективно от тях най- малко 6 месеца преди смяната на местопребиваването им, като този факт може да бъде доказан с някои от следните документи – регистрационен талон, договор за покупко-продажба, фактура или друг подобен документ;
                              4. внасяното имущество да е предназначено за използване за същите цели на новото местопребиваване и от вида или количеството му да не възникват никакви съмнения, че има търговски характер. При внос на моторни превозни средства и спортни летателни апарати е необходимо представянето на удостоверение, издадено от съответните компетентни чуждестранни власти в уверение на това, че внасяното моторно превозно средство или спортният летателен апарат са били регистрирани на името на лицето, което се премества. Ако поради някакви причини такова удостоверение не може да бъде представено, то законосъобразната употреба на внасяното превозно средство следва да бъде установена по други служебни начини.
                              Ако няма съмнения за злоупотреби, безмитният внос се допуска за всякакви употребявани предмети, съставляващи напълно или частично нормалното обзавеждане в рамките на конкретното семейно състояние и дейността в чужбина на заинтересуваното лице, включително и превозни средства за частно ползване. В нормалното обзавеждане се счита, че се включват например – дрехи, бельо, спално бельо, покривки, хавлии, кърпи и други подобни; домакинска посуда, мебели, килими, огледала, закачалки, осветителни тела, порцеланови изделия за украса и други подобни; книги, предмети на изкуството, колекции, антики, малки предмети за домашна украса и други подобни; бижута (включително от благородни метали и скъпоценни камъни); магнетофони, радиокасетофони, уредби, телевизори, видеокасетофони, магнитни дискове и ленти и други подобни; пишещи машини, персонални компютри, любителски фотографски апарати, камери, домашни прожекционни апарати; музикални инструменти и преносими инструменти за художници, скулптори и други; домакински уредби, инструменти и други.
                              Допуска се безмитен внос и на домакински запаси – в количества, непревишаващи обичайните запаси, които заинтересуваното лице е правило на мястото, където е живяло преди преместването на обичайното си местопребиваване; домашни животни; ръчно преносими инструменти, необходими за упражняване от вносителя на занаятчийски или свободни професии.
                              Не се разрешава безмитен внос на алкохолни продукти; тютюн и тютюневи изделия; търговски превозни средства, както и предмети, предназначени за упражняване на занаят или професия, различни от ръчно преносимите инструменти за занаятчийски и свободни професии.
                              Митническите органи извършват проверки, целящи да се установи дали внасяното имущество е било употребявано преди преместването само по отношение на стоките с по-висока стойност, по външен вид на които няма явни следи от употреба.
                              Освен при особени обстоятелства, съгласно чл. 6 от Регламент (ЕИО) № 918/83, освобождаването се допуска само и единствено за лично имущество, декларирано за внос в рамките на 12 месеца от датата, на която лицето е установило обичайното си местопребиваване на митническата територия на Република България.
                              Вносът на лично имущество може да бъде осъществяван чрез няколко отделни пратки съгласно горепосочения срок, при условие, че то е било обявено при първоначалното митническо оформяне на имуществото.
                              В случаите, когато личното употребявано имущество се представя пред митническите органи за митническо оформяне преди лицето да е установило обичайното си местопребиваване на митническата територия на Република Българи, безмитният внос може да бъде разрешен при условие, че лицето поема писмено задължението да установи обичайното си местопребиваване в срок до 6 месеца. В този случай митническите органи изискват обезпечение на това задължение в определения от тях вид и размер.
                              Съгласно чл. 7 от Регламент (ЕИО) № 918/83, за срок от 12 месеца от датата на вноса, допуснатото с освобождаване лично имущество остава под митнически надзор.
                              За целите на надзора върху митническата декларация за внос се поставя печат, в който се отбелязва срокът, през който лицата не могат да извършват разпореждане с личното си имущество.
                              Безмитният внос се допуска с разрешение на началника на митницата, в чийто район се намира обичайното местопребиваване на съответното лице, в срок до 12 месеца от датата на установяване на новото местопребиваване.
                              Обръщаме Ви внимание, че всички придружаващи стоките документи трябва да бъдат на името на лицето. "
                              Lesidren.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X