Обява

Свий
Няма добавени обяви.

нивото на ендурото в България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нивото на ендурото в България

Първоначално публикуван от Гълъбин Колев Преглед на мнение
    Радвам се че някой все пак гледа реално на нещата!
    Доста хора гледат реално на нещата - всичко си иска работата... Това, че не ходя на състезания не означава, че не знам за какво става въпрос - имам достатъчно други източници, където хора с пари правят и по-малко от нас, като организирани разходки и състезания. Или още по-ясно казано: ако беше лесно всеки щеше да има състезания на световно ниво.

Коментар

Аз не участвам в шампионата , но го следя много внимателно.Десислав и Митков са написали точно това което мисля и аз,просто те са ме изпреварили.Имаше един виц , как се прави английска ливада-копаеш ,садиш трева и после косиш,поливаш,косиш,поливаш и така двеста години......
      Не може за 4-5год. да постигнем нещо , което хората навън го правят от 50год.И въпреки това според много чуждестранни капацитети , за краткото време от което има организирано ендуро в България е постигнато изумително много.Заслугата според мен е именно на ОРГАНИЗАТОРИТЕ И СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ!!!Може и да има някои недомислици , но нищо не става от раз.Имайте малко търпение и ще видите , че нещата ще се получат.Важното е , че се върви в правилната посока.
      Успех на всички!
      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
      Джон Кенеди

Коментар

..то че се върви в някаква посока върви се..но на моменти май..малко на..зигзаг ..и по почина 1 на пред 2 на зад..
        ..паживьом увидем
        ..не ми се пише по темата защото няколко души от време на време си позволяват да говорят доста измислени неща и уж факти..които не са истина ..а не ми се ще да се хващаме за думите обиждаме и дразним пък и няма смисъл.
        според мен тенденцията да се заяждаме във форума и да се караме покрай него а не да се сприятеляваме е много вредна и неправилна !

Коментар

Първоначално публикуван от mitkov Преглед на мнение
          ..то че се върви в някаква посока върви се..но на моменти май..малко на..зигзаг ..и по почина 1 на пред 2 на зад..
          ..паживьом увидем
          ..не ми се пише по темата защото няколко души от време на време си позволяват да говорят доста измислени неща и уж факти..които не са истина ..а не ми се ще да се хващаме за думите обиждаме и дразним пък и няма смисъл.
          според мен тенденцията да се заяждаме във форума и да се караме покрай него а не да се сприятеляваме е много вредна и неправилна !
          Зима иде все пак и е време да си поговорим с моя приятел Митков във форума, че иначе ще настане голяма скука !
          Митак, не бъркай линията на "Партията" през социализъма със зиг-заг движението на ендурото, това са различни движения напред !
          Вярно е, че имаше всякакви опити през тези няколко години, но нали искаме ем да уцелим най-точния формат за шампионата, ем да се научим от "батковците" от Европа на всичко, което се провежда като състезания там, защото всичко е интересно поне за мен !
          Били сме на Ерзберг Родео няколко пъти и ме кефи много ! То кого ли не кефи това състезание ?! То е по маркери, но дистанцията се кара наведнъж за най-добро време и който оцелее ...
          Тази година бяхме и на Ред Бул Романяк - легендарно състезание, което уважават всички класни състезатели по света и повечето са карали на него през различни периоди. То е изцяло като по стандарта на РШЕ, който изпробвахме през тази година ! Само дето ако там карате по трак от 500 точки за 200 км, не знам дали ще намерите финала и кога ...
          Били сме и на световни кръгове от WEC ! Там се кара почти както беше на Севлиево, само дето всички тестове са разделени, но дори и БФМ няма ресурс да мери такова ендуро състезание. Мисля, че въпреки всичко балканското стана и всички го харесаха ...
          Както знаете, в Стара Загора се организира ендуро рали и по роуд-бук. И колкото и да ви е чудно, този формат състезания също си има своите превърженици, защото така е започнало ендурото преди много години !
          Да не споменавам няколкото частни състезания от типа Челиндж, Руно, Съкровище, на пясък и т.н.
          Тка че, това зиг-заг движение на ендурото в България не е случайно ! Аз дори мисля, че колкото повече типа състезания има, толкова е по-добре, тъй като всеки ще си намери неговия формат, в който е най-добър и там ще има шансове за добро класиране !
          Какво искате повече от този голям избор ?!!!

През тази година ще изпробваме в РШЕ най-вероятно нова система с къси трасета, маркирани, които ще се карат няколко пъти и ще видим отзивите ! Разбира се GPS контрола ще остане, за да няма спорове между Магарето и Митков, кой от къде е пресякъл и работата да стга до бой, както през 2005-та и 2006-та година !
          Как да не се развива ендурото в България ?
          През 2009-та имаме безплатна квота от нашия голям приятел Карл Катох (организаторът на Ерзберг Родео) за 5 наши състезатели, които могат да карат на Ерберг без никакви такси, само да се намерят такива !!!
          Рали "България" отново ще се провежда край Стара Загора ! Дори трасетата вече са готови ...
          На "Six Days Crazy job" австрийската федерация е решила през 2009 г да изпрати около 40 техни състезатели ... Има голям интерес и от други състезатели от Европа !
          С "Ред Бул Романякс" предполагам след случая през тази година отношенията ни ще се поразвалят и то не по наша причина ...
          Crazy job сега кандидатствахме за парцел от 350 дка край Стара Загора, където имаме намерение да построим голям полигон за Off road (ендуро, мотокрос, АТV, 4Х4 и др.) и вярваме, че Общината ще се отнесе с разбиране към това благородно начинание ...

Както виждате нещата вървят и то не бавно, но за всичко това трябва много работа, добри приятелски връзки, жертви, средства (които за сега са за съжаление само наши, лични).

Митков, лесно е да се пише тенденциозно, по-трудно е да се свърши някаква работа и то със твои лични средства, които не изкарваш от продажби секънд хенд ! Трябва някой да се жертва за всичко това, трябва да жертва пари, време, работата си, за да задоволи недоволството на няколко човека, защото всеки формат си има както противници, така и превърженици !

Както виждате КЕ е отворена за всякакви идеи и предложения и се съобразява с тях, но нищо не може да стане с магическа пръчка и най-важното без средства !

Съжалявам, бях написал къс пост, ама нещо се е удължил ...

Коментар

Moeто мнение е че 2007 год беше много по успешна и по интересна от 2008-ма.Отпаднаха кръгове който бяха много интересни и атрактивни-защо?Шест дена Стара загора-глупости-да угодим на австрииците.Пострада Българската публика,и многото фенове и учасници от по малка класа.На Хисаря всички си спомнят колко много учасници имаше,но за съжаление бяха отказани, благодарение на мъдрите решения на някой хора.Тази година е крачка назад като цяло ,и никой не може да ме убеди в противното.Ако не настъпят някъкви промени в цялата система просто догодина може и да има по 5-6 състезателя от клас.

Коментар

За тази година решихме да намалим кръговете, поради многото международни състезания навън, Джарта ! Ти не караш в страната дори и тия неща не ги знаеш ...
              На Ерзберг Родео се кара, на две балкански се кара (щяха да са три, ако гърците не бяха се отказали), на Ред бул Романякс - шеще да се кара, ако не беше станало така ! Станаха общо 9, нали така ?
              Имаше обявени и два похода, на които дойдоха 2-ма човека, а вие щяхте да "покарате" само след Габрово, нали така ?! Станаха общо 11 мероприятия.

През 2007-ма накрая хората намаляха, защото се оплакаха, че състезанията им идват в тежест на бюджета ! Ти не идваш да караш и това пак не го знаеш !

Няма начин да правим добро ендуро без да привлечем чужденци в България, без да има едно голямо международно състезание, което да набира скорост година след година ! Правим го дълго, защото никой не желае да се разкарва само за два дни каране чак до България. Това не е само мое мнение, а и на чужденците, с които контактувам, ама това също няма как да го знаеш ...

Тази година само първите два дни от "6 days crazy job" ще важат за шампионата, така че и тоя въпрос е решен. Който иска, може да остане да кара до края, защото ще намерим този път голям награден фонд !

Всичко това, което го казваш е досуш като обсъждането на футбола от пенсионерите в градинката !
              Вече и ти имаш купа, затова не е лошо да кажеш и нещо конструктивно.
              Последно редактирано от Жоро Хаджиев; 06-11-08, 19:13.

Коментар

До: нивото на ендурото в България

Момчета единствения начин за успех е описан по-горе от Жоро.
                А относно помоща от БФМ- ЗАБРАВЕТЕ.Имам личен опит през периода 93-98 г. В тази федерация комадва един велик състезател от близкото минало и настоящ крадец и измамник, заедно с антураж от "ЧЕСТНИ" съмишленици / тези дето ги дават по телевизорето от Монако/.
                P.S. Между другото някой знае ли за каквато и да писта върху действащо военно летище? .................И какво стана сус "спидуея", заедно с изградените писти и съоръжения с наши/ държавни/ пари и многото добри състезатели от миналото на този стил?
                [URL]http://www.youtube.com/watch?v=sfPM77TsGaA[/URL]

Коментар

Проблема на Ендурото у нас е и както проблемите на много други спортове висок стандар високи цени и никакви пари мизерни заплати не сте ли забелязали че повечето дето карат в БФМ са синчета на богаташчета защо Ивайло Михайлов се отказа от мотокроса някой от вас може и да не го знаете ама преди 3 години Ивайло беше тръгнал към челните места дори го мислеха да го пускат в някво републиканско или световно в 125к ама свършиха парите и край няма вече ходи си щом нямаш пари омитай се и сега се пробат нещо в Супер мото и скутери.Когато се оправи държава да спрат да крадат парите ше има и Ендуро и сичко.Не става да земеш мотор за 15бона да ги събереш с 300зора да се пуснеш едно състезание и после край няма пари за части за нищо защото заплатите пак казвам са мизерни а фирмите си държат цените на никой няма да пуснат бонус само защото бил състезател в ендуро или мотокрос .Но пък от една страна у нас не е чак нулево нивото ходиме по състезаня ис чужбина еи тва в Руманиа а и се пак не е като едно време да няма от къде да си вземеш един прос калник за мотора като се счупи или нещо друго нивото на Ендурото в Бг не е толкова лошо има от каде да си вземеш и части и екипи само дето парите за тия части екипи мотори състезаня и организировки са на депутатите в С-класите .И за тва е ката цел живот ше е мизеря и на мене ми се учатва в състезание ама кво с кво да отида с Доминатора ае евала на Станислав тази година на ендуро Софиа макар и в любителскя клас с кютука доказа че има хора който не им пречи нищо да докажат какво могат в едно състезание не зависимо с какъв мотор са .Колкото и теми да пускате и да се оплаквате ако ще и по новините интервю да даваме нищо няма да се получи до като наще ЧЕСТНИ добри и ПОЧТЕНИ депутатчета се чудат са от тия пари дето са откраднали кво си земат
                  с класа ли някой гл ли някое ламборджини ли нещо по луксозно.Американците най простия народ в цял свят а я ги вижте кво ли нямат то Мотокрос фристайл то писти то то тоса чудеса.Тва до като не се опрай държава нищо няма да стане.

П.П Ако има правописни грешки моля най очтиво да бъда извинен.
                  LIVE TO RIDE/RIDE TO LIVE

Коментар

Колега, американците може да са най-простия народ в света (ти собствено колко американеца познаваш ? Или и теб те забърса новата мода ?), но повечето умеят да пишат правилно на собствения си език. Вземи си направи един разбор какво си писал по-горе, и ще ти стане ясно меко казано колко не си прав. Как си го написал пък да не говорим. Та:

- Моторните спортове са парични спортове. Създадени са от богати, за богати. Моторът не е чифт бутонки, да си ги купиш и да ходиш да вкарваш голове и да се прочуеш. 90% от големите състезатели във всички моторни спортове по света идват от богати семейства, или от семейства с традиции в тази област.

- В никоя държава ендурото не е оправено от държавата. Няма си тя държавата друга работа. Ендурото, и всички други моторни спортове, са частни спортове. Финансират се от реклама. От производителите на мотори. От самите състезатели. Но не и от държавата. На държавата работата е да не им пречи, и ако трябва да осигури законодателна рамка да могат да се развиват тия спортове.

- Другия канал по който се финансират моторните спортове е от самите производители. Нарича се contingency money. Това са парите които производителя дава на обикновения неделен състезател за това че се състезава и прави резултати с неговия мотор а не с този на конкуренцията. Нещо подобно на това което Еди Моторс започнаха наскоро, с малката разлика че на запад тия пари не се налага да ги вадят на масата дилърите от джоба си, а ги плаща самият производител.
                    Живота на един дилър на запад е много по-лесен от този на дилър в България.

- Никой никъде не дава нищо даром. Докато има хора като теб дето си мислят че "като ни се оправи държавата - ще ни се оправи ендурото" - до тогава нищо няма да се оправи, защото ще означава че пак някой разчита на държавата да му оправи бакиите.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Искам и аз в подкрепа на Гоблин да кажа на момчето ,там с със световно неизвестния състезател Ивйло ,че 70% в България мислят като него и това е главния проблем -да дойде някои да ни оправи .Американците до един всички са започнали с частни мотоциклети и докато не се покажеш и докажеш няма контракт няма отбор .И те затова са номер едно ,защото всичко е частно и комерсиално ,като почнеш от писти ,клубове ,състезания и такси .Накрая -няма такава федерация (неги защитавам)която да издържа състезатели и отбори ,та дори и АМЕРИКАНСКАТА

Коментар

Айде и аз да кажа нещо понеже са засегнати някои неща. Не искам да обидя който и да е. Страх ме е, че и аз мога да правя грежки при писането - 20 години са това все пак

Колега, американците може да са най-простия народ в света (ти собствено колко американеца познаваш ? Или и теб те забърса новата мода ?), но повечето умеят да пишат правилно на собствения си език.
                        Понеже съм вече 20 години в тази страна, ще кажа нещо, което може би ще ви учуди. Американците не могат да пишат, както и повечето английско говорящи нации. Винаги ползват речник когато трябва да се пише нещо по-специално или питат как се буквува.

Американците до един всички са започнали с частни мотоциклети и докато не се покажеш и докажеш няма контракт няма отбор .И те затова са номер едно ,защото всичко е частно и комерсиално ,като почнеш от писти ,клубове ,състезания и такси .Накрая -няма такава федерация (неги защитавам)която да издържа състезатели и отбори ,та дори и АМЕРИКАНСКАТА
                        Държавата въобще и не се интересува от такива дребни проблеми. Единственият и принос е да затваря колкото се може повече места за каране и да се пази от адвокатите. Ако се поразтършувате ще видите, че състезателите които фирмите подкрепят 100% са единици в тези спортове. Понякога подпомагат и пак при определени условия. Плати си за да ти платят. 99% от състезаващите се про са прайватиерс. т.е. на собствени разноски и някаква помощ от спонсорираща фирма. Не знам как е в Б-я, но си плащаш и за всяко участие. Но в интерес на истината гледат да участват и да карат отколкото да си кичат мотора. Както в Б-я тука е пълно с таланти които могат, но нямат и които имат но не могат.

Понеже четох и някои реплики за клубовете искам да споделя едно нещо, което и до ден днешен ме яде отвътре.
                        Работех в автокомбината на Кремиковци в края на седемдесете и началото на осемдесете. Там си имаше мото клуб към Ботунец (май така беше). Рангелов беше в своята върхова форма. Годината когато всички очакваха той да стане световен, заради отказването на двамата най-добри, той си отвори устата и тогавашните другари го резнаха много яко. От тогава не чух нищо за него. Аз бях ненормален по рали състезанията и заедно с едно мое приятелче колега в разстояние на 2-3 години се мотахме по инстанции, военни, генерали, гражданска отбрана, директори и т.н. В крайна сметка отворихме авто-мото клуб. А какво стана? Дойдоха колите и им дадиха "щофьорчета" (не казвам пилоти), синчета на големи хора, които не само че не работеха там, но и бяха под всякакво ниво. На нас ни казаха, Е, вие ще си сглобите бъгита там и с тях. Слава богу договора ми беше изтекъл и аз и приятелчето си дигнаме гълъбите. Така и не знам каво стана стози клуб след това. След което се свързах с Чубриков и той ми предложи място като механик, най-вече заради заварочните ми способности като начало. Беше предприятие около Гара Искър, не помня името му. Е, така и не отидох, защото трябваше да летя за голямата страна. Все още ме глождаят някои неща: Ако бях направил това или онова по друг начин?

Коментар

Май трябва да кажа пак нещо. след като прегледах постовете основно, май най съм съгласен с Димитър. Виждам, че спорите за различни неща и се опитвате да ги поставите под един знаменател. НИКОЙ не може да ме убеди, че в Б-я няма таланти и състезатели, които не могат да бъдат в топ листата. Не критикувайте организацията, та те правят първи стъпки. Сигурен съм, че и информацията за тях не е на необходимото ниво. Всичкчо с времето си. Сигурен съм, че много от вас просто ги е "срам" да участват за да не се изложат. Финикийският фактор е от голямо значение. Колкото повече участват, токлова повече организацията ще се подобри. А и от там шанса да бъдеш забелязан. Спонсорите търсят таланти повече в тези области, защото ще им излезне по-евтино, от колкото да плащат хиляди и дори милиони за вече обработен талант.
                          Тука се започна по същият начин. когато навлезе Hare Scramble се явявахме по 10-15 в клас, а сега се редят по 40-50 в линия. Всичко с времето си. По-лесно се следят 40-50 състезатели стартирали на куп отколкото при вас 40-50 всеки по отделно. Въведе се и системата на Bar Code (сигурно и в Б-я е въведен). При всяко преминаване ти сканират кода който ти е залепен на каската и то щамповат картата на контролите.
                          Все още на много места забраняват GPS системите. Не знам защо при вас са позволени. Ние нямаме такива. Маршрута е маркиран и трябва да следиш маркировката, която си е като пътна карта.
                          Учасвайте поне за удоволствие. То си е като наркотик.
                          Последно редактирано от spotbeam; 14-12-08, 23:06.

Коментар

..колега..мани го тва с..нивото
                            ами я кажи
                            когато навлезе Hare Scramble се явявахме по 10-15 в клас, а сега се редят по 40-50 в линия.
                            ..нещо относно тези състезания в щатите..за гнсс и воркс..в общи линии ни е ясно за какво става въпрос-но това харе скрамбле и има и едни харе ес хунд.. ..не ни е ясна схемата ..айде разкажи ни повече..а в последствие ще преместиме мненията и в нова тема

Коментар

Аз също не съм на мнение, че ендурото в България е Слабо В България има много млади таланти , който не могат да се реализират от МЗ или СимСом нагоре . Какво искам да кажа ли , че тези млади таланти са хванали на баща си или на дядо си старият на библия мотор и се опитват да го укрепят, за да го подкарат за около ден и след това пак ремонти. Но аз съм бил свидетел на такова момче , което като взе един малко по-нов и по-здрав мотор, за какво става въпрос . Повечето от тези които го наблюдавахе , решихме че той е роден на него... В България този спорт е много слабо развит и няма ендуро школи , които да подхващат деца като тези и да ги ошлаифат с времето . В нито едно спортно у-ще не фигурира ендурото като спорт ! От друга страна и родителите са от голямо значение за развитието на детето . Ако те не са му казали "НЕ" на моторите и са го подкрепили, дори и без да го подпомагат финансово младия моторист , ще иска да се докаже пред тях и ще се опита да стане № 1 , за да оправдае тяхното доверие и целия страх , които са изпитали за него. Така човек има по-голяма спортна злоба и по-голяма мутивация за победа .
                              Според мен в България не може да се развие ендурото , точно заради това , че няма млади и анбизиозни мотористи .
                              http://ftp.domainbg.com/CECO_KANGOTO...%20EGOISTE.bmp

Коментар

Абе тук май всеки си пише без грам да чете какво е писано по-горе...

КАКВО спортно училище, КАКВИ пет лева, престанете бе хора къде, в коя държава сте видели ДЪРЖАВНО учебно заведение да има в програмата си моторни спортове ?!? Няма такъв филм, никога не е имало, няма и да има !

И не ми вадете от соца че мотокроса бил безплатен - бил не бил - пак не беше за всеки. Аз преди 25 години като отидох на Хладилника да питам как да се запиша (имаше някаква писта там) ми отговориха "Моето момче, ако имаш вуйчо владика - ще станеш поп". Дословно.

Абсолютно преливане от пусто в празно стана тая тема. Ама така, ама онака. Ама ако имаше някой да..., ама ако можеше някак да..., де да беше еди как си...

Ами няма никой да. Не може никак да. И не е еди как си. Моторните спортове са частни спортове. Понякога държавите помагат на ТОП състезателите си. И то със съмнителен успех.
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X