Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко струва карането и поддръжката на мотор на година?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Колко струва карането и поддръжката на мотор на година?

Живи и здрави и колкото-толкова - така си е. Да не излезе сега, че съм я пуснал тази тема, за да се доказвам като математик.

Целта и е, когато някой е решил да се захваща, да знае , какво следва след като си купи мотор и екип. Да няма изненади, че има куп примери около мен в депресионни състояния при първия разход за каквото и да е.

Та ок, разбира се, всеки си пише каквото си иска, но според мен постовете- "не ми дреме" и "аз ше карам, па ако ще да е милиони" , не носят никакава полезна информация или поне не по темата.

Коментар

Ами ето тогава малко сметки и от мен...
      Мотор - Ямаха ТТ600 - като се замисля, почти никакви разходи нямах по него. Около 2500-3000км му навъртях за един сезон. За тези километри - 2 пъти смених маслото, и веднъж - филтър. = 100лв.
      Гума - задна = 80лв.
      Предна - имах една в горе-долу добро състояние - 0лв.
      И това е . Бензина си го смятайте вие, среден разход - около 9/100.

Тази година си взех обаче Ямаха ВР450, и там нещата стоят по „малко“ по-различен начин. Дотук - 2000км:
      Масло 3 пъти ~ 140лв;
      Маслен филтър 2 пъти = 30лв;
      Масло за възд. филтър = 25лв;
      Верига + пиньони ~ 230лв;
      Накладки предни = 70лв;
      Накладки задни = 45лв;
      Гуми предна и задна = 200лв;
      Вътрешна гума, задна, усилена (4мм) = 23лв;
      Пружини съединител = 45лв;
      Антифриз - 2 пъти (вендъж след като го купих, и после спуках радиатор) - 25лв;
      Лагери задно окачване (само лагера под амортисьора имаше луфт, но купих целият комплект) = 140лв;
      Лагери на предно колело = 30лв;
      Наколенки нови = 85лв;
      Очила = 45лв;
      Има и още разходи за около примерно 50-70лв, в които включвам неща като свински опашки, спрейове за гуми, лепила, силикони, грес...
      Значи за около 3 месеца сумата с горивото е около 1500+лв.. + по 10лв на излизане за хапване в някоя кръчма, които не ги смятам... Усещам, че почва да ме боли главата - дотук се получават по едни 500лв на месец А до края на годината вероятно ще трябват - нови ботуши, 1-2 комплекта гуми, може би нова верига, 3-4 пъти смяна на масло, обслужване на предното окачване, проверка на клапани, може би ново бутало, сегменти и т.н. през зимата...

Както се вижда - много си зависи и от мотора, който карате... И как и по колко го карате..

П.П.: Заричам се повече в такива теми никога да не пиша... Досега само си карах, и ми беше кеф

Коментар

Поне половината от нещата по твоя ВР ги сменяш и ги мислиш чак другия сезон,така че 500 на месец е доста пресилено,едвали всеки месец сменяш наколенки гуми лагери на окачване и т.н

Коментар

Да, но пък за другите месеци все ще има и други неща... Гумите са голям консуматив по нашите чукари.. А и от тези 500лв все пак 170лв са само за бензин, масло и филтри.. Нови гуми на всеки 2-3 месеца прибавя още по 100лв към месечната сметка, стават 270. Наколенки скоро няма да купувам, но както казах - ботушите за една година заприличаха на галоши. Както и да го смятам, на месец си отиват едни 400-500лв. Естествено тук има едно НО - 3-те пролетни месеца са едни от най-натоварените като каране през годината, просто защото тогава е най-приятно да се кара. Така че, сметката се отнася само за по-натоварените месеци през пролетта и есента. Нормално е лятото да се кара по-малко заради жегите, а зимата дори има поне 2 месеца без карания. Така че, ако се разделят парите по равно за 12 месеца, вероятно ще се получат по 300-350лв/месец, което си е.. 3500-4000лв/година. Според мен това е реалната сума при нормално каране, +/- 500лв.

Коментар

Направо ме отказхте колеги с тия четирицифрени суми. Но наистина май е по-добре да си караш и да не правиш сметки колко и къде си дал

Коментар

при мен сумата е към 250-300 лв. месечно без да броя бензина и екипировката ...
              по-важната максима тук обаче е че "кефа цена няма!"
              Success is like being pregnant! - Everybody congratulates you, but nobody knows how many times you were fu..ed ....

Коментар

Първоначално публикуван от Rotor Преглед на мнение
                .
                по-важната максима тук обаче е че "кефа цена няма!"
                Така де.
                Кефът цена няма!
                Ама като гледам тука, май има !
                И тя не е малка...
                Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Ми вижте сега, момци - Вие си бъбрете за много яки моторетки и следователно поддръжката им е по - скъпичка от на по - малките кубатури!
                  Пример: Сега карам Cagiva CX 125 - 95г. Моторът все още е на мизерните 13 700 км за свойте вече близо 15 годинки. Ето я и сметката, въпреки че не може точно да се каже тъй тако има неща, които се сменят на повече или по-малко от година или такива, които може да се сменят веднъж на 5 години или 3 пъти на сезон. Ето я накрая и грубата сметка за моята машина:
                  1. На сезон минавам средно 2000 - 2200 км, което по 4л/100км - прави около 80л средно по 2 лв - прави 160лв.
                  2. Масло, тъй като е 2т с отделно мешане около 4л - по 11лв/л Husqvarna от бездимното - се получава 40лв.
                  3. Комплект гуми, които ги сменям на 2 сезона - общо 2 вътрешни и 2 външни са около 150 лв., но тъй тако говорим за един сезон(година) делим на две и ето на - още 75лв.
                  4. Една смяна на масло - моторът е 2т така че му слагам M 10 D (или както беше миналият ми мотор с по - износен двигател M 16 D) - слагам му около 1 литър - по 7лв/л става 7 лв
                  5. Нали знаете как седят нещата с акумулаторите - има такива, където днес го зимаш и 2 седмици пада, не иска да се зарежда и познай направо в кофата или ако имаш късмет да му земеш 5лв от някой леко мургав чичко с мустак и лада. Ето я и другата страна на нещата - днес го зимаш и не го сменяш 2-3 сезона.
                  6. Верига, преден и заден венец - около 120лв.
                  7. Естествено да не пропускаме и малките целогодишни амортизацийки (лампи, жила, ръчки,). Грубо го слагам 50лв.

И краен резултат за 125см3 2т мотор с въздушно охлаждане, рядко изкарван на дълго става: 160 + 40 + 75 + 7 + 120 + 50 = 450лв

P.S. Дано да Ви дам оринтировачни стойности за да знаете какво ви чака като пари за бъдещия мотор. Чао

Коментар

Първоначално публикуван от Мартин Иванов Преглед на мнение
                    Та нека да започна и аз

Малко хора карат като моят 250 ехц на КТМ
                    Предимно го карам 4-пъти в седмицата , 2-пъти мотокрос и толкова ендуро.
                    Мотокрос каране гори повече , при много ръчкане от 2-3-4-5-та и опбратно , разхода стига до 6-6,5 л/100км.
                    Ендуро , пак при заварена газ 4,5-5 л/100км.

Карам го с масло "Мотул 300v 10v40" което сменям на 700км. , заедно с него 2хмаслени филтра.
                    Взимам си 2л.=60лв + 25лв. за филтри. (остава и малко за доливане , до следващата смяна)
                    Въздушният филтър го пера на 2-3 карания , със спрей от 20 лв. , а за 10 пранета той свършва.(филтара го подновявам на няколко смени на масло , зависи дали вече е почнал да се къса от прането)

Зъбчатки и верига - който заминават на 3-4 смени на масло!
                    О-рингова верига на CZ 200лв.
                    Преден и заден зъбак на Renthal 1х70лв. и 1х30лв.
                    (Препорачително е те да се сменят комплект)
                    Накладки - трудно е да се прецини кой как ги сменя
                    40лв. чифт

Гумите - за тях същото се однася
                    100-140лв. хубава (Дънлоп , Мишелин)
                    90-130лв. -==-==-

Сметката е ясна 4 цифренна , на мен не ми се смята

ПОЗДРАВИ !!
                    Мартине а защо нищо не си споменал за коляновия вал колко пъти в сезона го сменяш?
                    Живей за мига.
                    Honda CRF-250X
                    [IMG]http://forum.offroad-bulgaria.com/customprofilepics/profilepic2708_1.gif[/IMG]

Коментар

Да добавим и пътен данък + застраховка + преглед = ???

Коментар

Нека направя и аз подобна сметка,но на 2тактов мотор
                        Карам KTM EXC 200

Лятото се кара по един-два дни в седмицата (обикновенно уикендите),през учебно време,веднъж на две седмици - едно каране е ~50-60-70км от които поне 10 са на асфалт,от които пък на всяка права се балансира на задната гума,да не се хаби и предната,не за друго
                        Гуми:
                        Мишелин АС10,сменят се веднъж в сезона (точни цени немога да кажа) ~100-120лв за задна и ~90-100 за предна

Филтър пера на всеки 2 излизания
                        Масло за филтри (едно такова синкаво,в момента не се сещам как се казва) 16-17 до 18 лева се намира за литър - взех го началото на лятото,има още малко в него.
                        Накладките не ги броя,абсурдно е да се делят 40 лева на толкова много...

Зъбчатки и вериги - като с гумите,веднъж в сезона,ползвам същите като Мартин

Накладки - 35 лева за предни,задните още незнам,несъм сменял

В крайна сметка
                        Гуми (2 броя) - ~200 лева - един сезон - ~3 месеца - значи на месец по 66.66лв
                        Масло за филтри,нека и то е за един сезон,18:3 = 6 лева за месец
                        Зъбчатки + верига - 300 лева - за сезон - по 100 лева на месец

172.66 лева на месец,или 172.66 на 4-5 карания + бензин (на всяко излизане по един резервоар (~22-3 лева) + още половин,никога не стига и за върщане (~10 лева) / х 4

172 + ~30 + ~30 + ~30 + ~30 = 292 лева на месец

Кормила,ръкохватки,протектори за кормилото,задни опашки ('щото да не си хабим предната гума ) и подобни неочаквани не ги броим

При мен поддръжката е сравнително евтина,но аз карам доста по на рядко в сравнение с едни 70% от тези тук
                        Последно редактирано от garkoff; 20-11-09, 21:51.

Коментар

Първоначално публикуван от Atanass Преглед на мнение
                          Ми вижте сега, момци - Вие си бъбрете за много яки моторетки и следователно поддръжката им е по - скъпичка от на по - малките кубатури!
                          Пример: Сега карам Cagiva CX 125 - 95г. Моторът все още е на мизерните 13 700 км за свойте вече близо 15 годинки. Ето я и сметката, въпреки че не може точно да се каже тъй тако има неща, които се сменят на повече или по-малко от година или такива, които може да се сменят веднъж на 5 години или 3 пъти на сезон. Ето я накрая и грубата сметка за моята машина:
                          1. На сезон минавам средно 2000 - 2200 км, което по 4л/100км - прави около 80л средно по 2 лв - прави 160лв.
                          2. Масло, тъй като е 2т с отделно мешане около 4л - по 11лв/л Husqvarna от бездимното - се получава 40лв.
                          3. Комплект гуми, които ги сменям на 2 сезона - общо 2 вътрешни и 2 външни са около 150 лв., но тъй тако говорим за един сезон(година) делим на две и ето на - още 75лв.
                          4. Една смяна на масло - моторът е 2т така че му слагам M 10 D (или както беше миналият ми мотор с по - износен двигател M 16 D) - слагам му около 1 литър - по 7лв/л става 7 лв
                          5. Нали знаете как седят нещата с акумулаторите - има такива, където днес го зимаш и 2 седмици пада, не иска да се зарежда и познай направо в кофата или ако имаш късмет да му земеш 5лв от някой леко мургав чичко с мустак и лада. Ето я и другата страна на нещата - днес го зимаш и не го сменяш 2-3 сезона.
                          6. Верига, преден и заден венец - около 120лв.
                          7. Естествено да не пропускаме и малките целогодишни амортизацийки (лампи, жила, ръчки,). Грубо го слагам 50лв.

И краен резултат за 125см3 2т мотор с въздушно охлаждане, рядко изкарван на дълго става: 160 + 40 + 75 + 7 + 120 + 50 = 450лв

P.S. Дано да Ви дам оринтировачни стойности за да знаете какво ви чака като пари за бъдещия мотор. Чао
                          На мен тука историята с М10-ката и Хускито много ми хареса!
                          Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR

Коментар

аз да се направя на хитрец и да кажа .предна гума на старо запазена 15 лв ( :Д) , верига 100 лв , масло 40 лв карането -безценно

Коментар

Хитрец хитрец ама точно преди да ти дам мотора - 110лв предна гума + 200лв верига...
                              09 YZ290F Athena BB

Коментар

От: До: Колко струва карането и поддръжката на мотор на година?

При мен е следното мотора ми е

Kawasaki Kmx 125cc

карам го 1-2 пъти във седмицата това са 20 лв за бензин
                                масло съм сменил на скоростите 16 лв
                                маслото за мотора ми е 25 лв
                                до сега това съм сменил след разработката иначе основния ремонт ми струваше 255 лв
                                eat my dust

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X