Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Снимки, фотоапарати, техника и "тактика" на снимане.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Снимки, фотоапарати, техника и "тактика" на снимане.

    Доста се рових във форума,но не успях да намеря никакава смислена информация(ако съм проспал някоя ценна тема моля модераторите да ме извинят).Мислех да пиша лични съобщения с въпроси до Жоро Хаджиев и Чинела,но като премислих малко реших , че информацията може да е ценна и за други колеги та за това реших да направя отделна тема. За какво иде реч?
    Не малко хора в България се занимават с ендуро и на известна част от тях неизменен елемент от екипировката е фотоапарата.Във форума се публикуват много снимки(кои по-добри,кои не чак толкова-свалям шапка на всички(независимо от качеството на снимките) които освен една камара боклуци влачат със себе си и фотоапарат) показващи красотите на Родината и лудостта на ендуристите като цяло и съм сигурен , че информацията и съветите на сведущите във фотографското изкуство ще помогнат на много колеги да правят по-качествени снимки и репортажи и да запазят по-ярки спомени от разходките си,а освен това по този начин ще направим раздел "Пътешествия и разходки с ендуро" още по-атрактивен и интересен и ще спечелим още фенове на ендурото.
    От доста време обмислям купуването на фотоапарат и единственото което ме е спирало до сега е , че не съм особено в час с фотографията и техниката свързана с нея.Бих искал да задам някои въпроси и ще съм много благодарен ако вземат отношение хората които са по-запознати .
    1.На какво се дължи качествената снимка:
    -на качествен фотоапарат
    -на качествен фотообектив
    -на фотошоп
    -на умение
    -на всички гореизброени
    2.Какъв фотоапарат(фотообектив) като марка и модел бихте ми препоръчали? Основните изисквания за които се сещам са да е компактен,дуракоустойчив(ударо,прахо,влаго защитен) и евентуално с големи бутони(в смисъл да може да се борави с него без да се свалят ръкавиците).Ако съм пропуснал нещо важно , добавете и него.
    3.Къде носите своя фотоапарат(в раницата,в чантичка на кръста/корема или на друго място) за да се избегнат поражения при падане и по него и по вас (струва ми се безумие да се дадат 700-800лв. за хубава машинка и тя да стане на сол при първия търкал в комплект с три-четири счупени ребра).
    4.Къде може да се прочете нещо повече за техниката на снимане? До колкото съм запознат за фотографията е необходимо майсторство(не случайно я наричат изкуство) което се придобива със знаене и практика.Ако дадете линк към някой добър сайт в който нещата са написани на разбираем български(все пак няма да ходя на конкурси-необходима ми е основата) ще ме улесните много.
    5.Иска ми се да понапишете и нещо за "тактиката".За да се получи атрактивна снимка е необходимо да се уцели точния момент или пейзаж.До колкото схващам от пътеписите на Жоро Хаджиев (този въпрос е основно към него-не мога да не призная , че за мен няма по-голям майстор в хващането на точния кадър,но освен неговото и всяко друго мнение ще е ценно), той обикновено изпреварва останалите,намира някой крив участък по трасето,залага се в засада и когато групата дойде започва да снима резила.Интересно ми е как избирате момента на снимане-при почивка,умишлено спирате за снимки,умишлено водите групата на място подходящо за снимки-изобщо кога и как подбирате времето и мястото и не ви ли мрънкат останалите че ги бавите.На пръв поглед въпроса може би изглежда глупав , но го задавам защото в нашата група обикновено се кара с постоянно темпо(избира се сравнително скоростен маршрут без много и тежки есктреми(има ги естествено-все пак планина е) ,като основната цел е максимално да се оползотвори времето за каране без излишно размотаване и бавене) и много малко спирания(за преход от 7-8ч. и 120-150км. се правят три-четири почивки за целия ден) и може да се окаже така , че да влача със себе си апарат , но да не ми остава време или възможност за снимане , та ми се иска да знам коя е най-подходящата тактика и дали ще мога да я впиша в ритъма на движение на групата.
    За сега не се сещам за друго , но ако изникнат въпроси ще ги задавам.
    Предварително благодаря на всички които биха ми дали съвет!
    Последно редактирано от ЕМО; 09-09-09, 21:01. Причина: допълване
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!


    "... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

  • #2
    До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

    Истинските снимки ,Емо се правят със истински фотоапарати,които на са нито леки,нито компактни,това са огледално-рефлексните фотоапарати и под 0,5 кг без обектива няма такъв. Аз наскоро си купих Canon ЕОS 1000 D ,От истинските най-евтиния с китов обектив. Снимките които стават с него нямат нищо общо със сапунерските,но не е подходящ за носене по време на каране. Трабва излизаш специално да правиш снимки ! При Канонските сапунерки добри са моделите IXSUS те са по-подходящи за носене по време на каране. Nikion също са много екстра,но аз предпочетох Канон,тъй ме посъветваха. Пък и работата Канон-Никон е малко като Левски и ЦСКА,спорът може да се развие до безкрайност.
    Относно правенето на снимки щракането му е майката...,а тук
    http://photo-forum.net/ebook/start.htm
    http://photo-forum.net/bg е обяснено как в общи линии стават нещата.
    Стефан Дянков

    Коментар


    • #3
      До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

      И аз главно питам как съчетавате каране с снимане ? Сетих се за варианта с helmetcam,но пак няма да е като хората,или снимате някак докъто карате ?

      Коментар


      • #4
        До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

        Първоначално публикуван от diskusa Преглед на мнение
        Истинските снимки ,Емо се правят със истински фотоапарати,които на са нито леки,нито компактни,това са огледално-рефлексните фотоапарати и под 0,5 кг без обектива няма такъв...
        ... Снимките които стават с него нямат нищо общо със сапунерските,но не е подходящ за носене по време на каране. Трабва излизаш специално да правиш снимки !
        Мисълта ми беше за снимки с качество подобно на снимките от репортажите на Чинела(визирам последната серия от "Дупница екстриим"-апропо поклон) или http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=69754.
        Иначе като гледам по футболните мачове фоторепортерите с какви обективи снимат....,че те са по един метър!
        Последно редактирано от ЕМО; 09-09-09, 21:11. Причина: допълване
        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!


        "... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
        Джон Кенеди

        Коментар


        • #5
          До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

          Поразгледай тези сайтове:

          http://www.photo-forum.net/

          http://www.photosynthesis.bg/

          Ако се спреш на Nikon, Olympus или Benq, можеш да ми пишеш на ЛС и ще ти съдействам при покупката.

          Коментар


          • #6
            До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

            Емо ,това е твоя апарат http://www.photopavilion.com/?page=c...#slides-pane-0
            Стефан Дянков

            Коментар


            • #7
              До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

              Ще кажа няколко думи, няма как, още повече името ми се спряга като майстор на снимки в ендурото, за което няма как да не благодаря на Емо.
              Отдавна снимам в ендурото с цел най-вече да популяризирам този спорт и сматам, че съм успял донякъде, особено с пътеписите си на лайф, когато клубът ни прави някакви организирани карания.
              1. За да стане хубав материал, трябва да се набляга най-вече на две неща:
              - интересен екшън, който се дължи най-вече на майсторство на групата, която кара.
              - красиви пейзажи на фона, на които не са необходими толкова екшън снимки композицията да изглвжда красива.
              Най-добре е да се комбинират и двата варианта, тъй като само едното, колкото и да е интересно омръзва на този, който гледа материала.
              2. Трябва все пак да карате добре, за да можете да смогнете да подържате темпото на групата и да снимате. Понякога се налага да изпреварите всички, а това на труден участък е шибана работа, друг път да изостанете и да догонвате, защото кадрите трябва да са с различни ракурси и това се прави пак с цел разнообразие. Налагайте си и с много воля, дори когато сте много каталясали, пак го вадете и снимайте !
              3. Тънкости и дебелости.
              Често, аз например не за първи път минавам по маршрута, който се кара и в паметта ми вече са останали красивите места от предишното ми каране, което съм направил сам или в съвсем камерен състав.
              Като казах "камерен състав", много добре от клуба до сега са ми импонирали по отношение на пейзажите и не на последно място елементите, които аз мога и да не видя, двама човека. Първо Неделчо, с когото снимахме навремето с лентови сапунерки и сега Ива (Iva_KХ), която има много добър усет към кадъра. За мен удоволствието от карането идва тогава, когато добре се осъвместяват и самото ендуро, и насладата от красивите пейзажи, както и това да се кефиш на всичко красиво в планината, а то, както знаете е неповторимо.
              5. Важно !
              Разбира се, че големият огледално-рефлексен апарат е идеален за всякакви условия, но не и за ендуро, първо, защото струва скъпо, като всяко едно падане може да го повреди и второ, защото не може да се вади бързо. Необходимо е да разполагате с малка, удобна чантичка на кръста, от където бързо и лесно да вадите техниката, когато се наложи бърза реакция. Не жалете камерата-сапунерка и не я огъвайте в разни целофани и найлонови торбички, не я слагайте из раници на гърба, защото разопаковането и изисква време и ще изпуснете интересните моменти !
              6. Избор на "сапунерка".
              Така аз наричам всеки апарат, който е малък по размери и не е огледално-рефлексен. За целта все пак не си вземайте някакви евтини модели, защото те са бавни, трудно фокусират и внасят много шум, особено на тъмно ! Сапунерката, която може да свърши добра работа в такива условия е на цена над 400 лв. Бих препоръчал също по-голям зум (увеличение), но той да е оптичен, а не цифров, защото понякога се налага, когато сте далеч от обекта, да го вкарате само него в кадър за по-голям ефект и изразителност. Понякога се налага да заснемете само детайл и т.н. затова една сапунерка с Х10 зум ще ви свърши добра работа. Сега такива вече произвеждат и Канон, и Панасоник, и Никон, и Сони. Изброих тези марки, защото ви препоръчвам техника именно от тези фирми. Когато купувате сапунерка, гледайте светлочувствителността на обектива да е по-висока, макар това да не е всеки път гаранция за добър апарат при по-малките. Аз конкретно, когато пробвам камера, правя това в самия магазин. Движа фотоапарата и щракам. Ако извади добър кадър при тази ниска осветеност в магазина, значи ще ми върши работа.
              Ixus-ът е хубав, но има само 3.5 оптичен зум !
              Стремете се към по-нови модели, те са по-добре разработени в това отношение
              7. Настройки на камерата.
              Това е много важен етап от заснемането, особено за кадри в движение. Не всеки път спортния режим е най-подходящ, особено когато липсва добра светлина, а в гората предимно е полутъмно ! Хубаво е тогава да се работи на ръчен режим, като се даде приоритет на скоростта. Е, тогава кадъра куца откъм други стойности и най-вече дълбочина, но няма да е размазан и все пак ще ви свърши работа. Тук могат да се дадат много наставления, но се ограничавам до най-важните, за да ги запомните на първо време.
              8. Опит при заснемането.
              Това, както по-горе вече се е споменало изискава преди всичко практика и все пак малко поне артистично око. Аз рисувам от как се помня, макар и аматьорски, а щракам ендуро по планините от около 8 години. Смея да твърдя, че имам необходимия опит, но през това време съм разсъждавал над проблемите, когато нещо не става, защо е така и се стремя да не задълбочавам грешките. Не снимам много кадри, защото в повечето случаи няма време, ситуациите преминават бързо и трябва да си сигурен, че кадърът е станал.
              Трябва освен това бързо да си подбереш мястото, на което да застанеш, така че в кадъра да няма много "талаш", т.е. малки ненужни обекти, които да замърсяват снимката и така същественото да потъне някъде там и да не излезе на преден план. Е, не всеки път ефекта се постига, но важното е да се стремите към него !
              Правете по-малко снимки в общ план, кропвайте ненужното, неизразителното и оставяйте в кадъра само това, което искате да покажете или сметнете, че е най-красиво !
              9. Обработка.
              Сега има стотици, да не кажа хиляди програми, с които се обработват кадрите след качването има на компа. Всеки фотограф вече ползва такива, затова смея да твърдя, че фотографията вече не е това изкуство, което беше преди време, но всичко с времето си. Ценностите по принцип не са това, което бяха !
              Аз ползвам една много стара програма - Adobe Photoshop Elements 2.0, която дойде със стария ми Канон и тя ми стига. Не прекалявам с нея, но се налага да пипна кадри, които са правени на висока скорост и са прекалено плоски и невзрачни или недостатъчно осветени.
              Не трябва да се прекалява с цифровата обработка, защото за сметка на присъствие, тя отнема много други ценни неща от кадъра
              Сега из джандемите снимам с Canon Power Shot SX 100 (като КТМ ), като вече има много по-добри от него, но като падна на "малкия" и го счупя ще го сменя.
              Ами, това са в общи линии "тайните" на ендуро снимането. Е, има и други по-тънки особености, но те са някъде там под гръдния кош и никой май не може да ги обясни свястно ...
              Надявам се да съм бил полезен !
              Ендурото и сексът не са шега работа !
              -------------
              Животът се измерва с броят на издишванията !

              http://sixdayscrazyjob.com
              http://crazy-job.com

              Коментар


              • #8
                До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

                Здравейте.Освен Жоро Хаджиев,мисля че при желание от тяхна страна,Чинела и Мики64 има какво да споделят по тази тема.Тяхните снимки винаги са на ниво.
                Аз мисля че трябва да включим и хелмет камерите.Аз използвам това (http://www.goprocamera.com/index.php?area=2&productid=1) и съм много доволен.Успех и безаварийно на всички.

                Коментар


                • #9
                  До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

                  ЕМО вече няколко пъти слагат името ми до това на Жоро Хаджиев във връзка със снимки из форума и искам да заявя при това най-отговорно,....аз съм на светлинни години от него.
                  Жоро освен фотограф е и артист, тоест човек на изкуството а аз само се опитвам да му подражавам, но на съвсем любителско ниво.

                  Между другото има такава тема из форума от около 2 години и даже имаме под раздел фотография. Ето виж., но не това е най-важното в случая.

                  Пак ще се повторя, започнах да снимам по разходки точно заради този форум и никога преди това, тоест от три години като половината време съм снимал/ щракал с телефон...
                  За справка по-стари теми пускани от мен.
                  Сега да споделя как минах от телефон на фотоапарат и как се опитвам да копирам Жоро.
                  Телефона захвърлих миналата година след като ходих на Ерзберг и видях какво е това ЕНДУРО..

                  В момента снимам с CANON PowerShot A430 4mp., сапунерка която стой винаги в джоба на ендуро панталона ми редом до телефона.
                  А по състезанията снимах с Nikon D60, но не с китовия обектив а закупен допълнително, но няма да го споменавам защото за нас не е интересен, не става за гора.
                  Сапунерката ми е на най-малко 4 години или повече не знам купил съм я втора употреба и хич не я мисля.
                  Другото Жоро го е обяснил по-добре от мен, снимане му е майката, фотографите казват, че започваш да се понаучаваш чак след като си направил 10,000 снимки, но при мен и това не помогна..
                  Вярно е, че и техниката е от значение но донякъде, за карам ЦРФ чисто нов пък не съм шампион нали..

                  И накрая пак да повторя ...хубавата снимка е ОБРАБОТЕНАТА снимка.


                  П.П. Другата разлика между мен и Жоро е, че аз винаги съм най-слабия карач в групата и на мен ми коства много повече да направя една добра снимка отколкото на него.

                  Ако тази тема се развие може да се опитам да понапиша и аз за един два скрити похвата които съм понаучил, но засега толкова.

                  Ето и един пример, взех снимка от последната тема на ЕвгениМл и я пипнах мъничко при това непрофесионалано.

                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от Chinela; 10-09-09, 10:08.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Снимки,фотоапарати,техника и "тактика" на снимане.

                    Темата е интересна и като че ли е добре да си остане тук...

                    Аз също обичам да снимам и много се кефя като скалъпя хубав кадър... Но за съжаление до като карам не ми се занимава да снимам, досадно ми е...

                    Чакам и Димо/kro/ да се включи с ценно инфо, той също е много на вътре в материята.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Снимки, фотоапарати, техника и "тактика" на снимане.

                      Така е Жорка, ама всички изведнъж млъкнаха.
                      Питаха Жоро, каза си човека без бой, аз също и the end.
                      А има още толкова много да се напише, че ни е бедна фантазията.
                      Е разбира се не е нужно да ставаме фотофорум, но все пак.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Снимки, фотоапарати, техника и "тактика" на снимане.

                        бих допълнил само към сапунерките със 10х оптичен зуум и Фуджи. те са и най евтини в категорията и си имат тяхна не крайно лоша матрица...... а цените са им най-добри и най няма да ви плаши да го счупите. ако се разтърсите някой по-стар модел със по слаба матрица но сносен оптичен зуум може да се намери на почти смешна цена сравнение със някакви прехвалени сапунерки. много про фотографи си ги ползват навън като заместници във така популярната преди време ''ломография''.... а една ''Гоу про'' камерка закачена над амортисьор (условно казано) си ме забавлява винаги.... има на какво да се насладите и посмеете после ;-).
                        висете отпуснато

                        Коментар


                        • #13
                          До: Снимки, фотоапарати, техника и "тактика" на снимане.

                          Сори,ама нали сега кипят емоциите около новия мотор и не ми остана време да се зачета по-внимателно(снощи съм си тръгнал от магазина в два през нощта).
                          Ще се радвам ако повече хора вземат участие в дискусията.Във форума има доста колеги които правят добри снимки и репортажи(просто Жоро Хаджиев и Чинела ми дойдоха на прима виста) и всяко мнение би било интересно.Пишете смело и не бъдете излишно скромни!
                          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!


                          "... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                          Джон Кенеди

                          Коментар


                          • #14
                            До: Снимки, фотоапарати, техника и "тактика" на снимане.

                            Аз снимам с някакво обикновенно СОНИ.Да ви кажа чесно снимките стават много добри,по моя преценка.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Снимки, фотоапарати, техника и "тактика" на снимане.

                              доста офф топик ама незнаех по-добро място да го постна- имам тука някъде едно от ония олд скуул дистанционни със жицата чисто ново и ми се иска да го подаря на някой от доста време...... тел 0898 804030 тони ;-). скайп bordbg не че е кой знае какво ама сърце не ми дава да го метна..... някой мод ако реши нека го премести поста... извинявам се за което ;-)
                              п.с. всъщност са две(сега погледнах) - късо и дълго.
                              висете отпуснато

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X