...реших да се похваля с хубостите на централна Стара планина която от Клисура до Калофер е най висока и най дива но точно над Карлово не е проходима за мотори та затова се налага да се излиза от с.Васил Левски.
Преди време, ако не се лъжа тоя маршрут го бяха спускали сопотненци! Те ще ви кажат, ако съм прав! Терена е адски тежък, може би най-кофти ендуро траяла, които сте виждали! Май всичко се води по стандартите Екстриим тест! Дори и да го спускаш, падаш n пъти!
Сега да ви кажа относто качването и по принцип за трасето!
Това е резерват! Нарича се Централен Балкан!
---------------------
- площ: 71 669,5 хектара
- дължина: 85 км.
- средна ширина: 10 км.
- най-висок връх: Ботев – 2376 м. надморска височина
- най-ниска точка: близо до Карлово, около 500 м. надморска височина
- горите покриват 44 000,8 хектара
- безлесната зона е 27 668, 7 хектара
- 70% от екосистемите са естествени
- има 9 резервата с обща площ 20 019 хектара
Национален парк “Централен Балкан” е разположен в сърцето на България, в централните и най-високи части на Стара планина. Тук се опазват саморегулиращи се екосистеми, притежаващи изключително биологично разнообразие, съобщества и местообитания на редки и застрашени видове, исторически паметници със световно значение за науката и културата.
По-голямата част от територията на Парка е покрита с вековни букови гори, смърч, ела, габър и горун. Установените в Парка видове висши растения са повече от половината флора на България. От тях 10 вида и 2 подвида се срещат само в Централен Балкан и никъде другаде в света. 166 вида са лечебните растения, 12 от тях са защитени по закон. Дивото богатство допълват 229 вида мъхове, 256 вида гъби. 188 вида водорасли. Тази част на Стара планина обитават 70% от безгръбначните и 62% от гръбначните животни в България. Птичият свят е представен от 224 вида, сред които такива, които отреждат на Парка статут на Орнитологично важно място в международен мащаб. Над 130 вида висши растения и животни, срещани в Централен Балкан, са вписани в българската и световна Червена книга.
Та така маршрута има 2 възможности за преминаване! От Калофер да идеш до вр Ботев, и от там надолу към х.Левски, х. Балкански Рози, х. Хубавец! Последните три, които споменах са не достижими с други превозни средства освен вертолета, магарето и краката (говорим за качването)! Пътеката е уникална, няма къде да се загубиш, защото караш само по реката!
След 2-3 години, когато имам повече свобода ще се пробвам, повярвайте! Според мен 125 2Т крос е най-добрия мотор за там! Ако има хубави преправени скорости за ендуро, ще стане! Мотор над 95 кг ще се озори, дори съм убеден че няма да мине!
Наемам се да направя снимков материал тази събота и неделя! Следва продължение
Edit: Ако може преместете поста ми в темата за "Карлово твърдо ендуро"!
наистина страхотен маршрут, да не говорим за гледките и красотите.
в нашата северна част на ст. планина е само чукар и камъни. завиждам ви за това и за средна гора която ви е на 10 мин
Краси няма да споря с теб къде е по красиво но мисля че вашия край предлага отлични условия за туризъм и има доста за гледане.
има и места за качване като връх Исполин.
много ми хареса и възможноста за културни мероприятия
всяко място си е красиво по своему.Докато чакам някой да се навие да караме по този маршрут ще опитам да се кача по една пешеходна пътека от Карлово нагоре до билото вече я проучих пеш.А коя е пътеката ...тайна защото не съм чул някой да се е качил нагоре без бутане може пък аз да съм първия бунак знам ли
.....Та така маршрута има 2 възможности за преминаване! От Калофер да идеш до вр Ботев, и от там надолу към х.Левски, х. Балкански Рози, х. Хубавец! Последните три, които споменах са не достижими с други превозни средства освен вертолета, магарето и краката (говорим за качването)! Пътеката е уникална, няма къде да се загубиш, защото караш само по реката!
Минавал съм го като турист и отдавна съм решил да го мина и с мотор но ме притеснява от звука на мотора да не се откъртят камъни защото се минава до едни скали може да ви се стори смешно но зимата като се прибирах от каране и изфорсирах под покрива на вилата и от покрива паднаха поне 10-15 кг сняг от минимум 10 метра височуна добре, че не бях свалил каската.
Бих качил снимки с удоволствие,някой спмена Рила, (с. Говедарци - х. Мечит - пътя на Фердинант - плато Кобилино бранище - Рибни Езера - Рилски Манастир, около 10 часа на предела на възможностите), само че нямам уеб сайт на който да ги кача за да ви ги покажа, ако някой мойе да ми каже друг начин? Имам и други много хубави.
е сега вече отправи сериозно предизвикателство и ще видиш че скоро ще се исипят сума ти желаещи да те опровергаят...и най вероятно ще успеят
О, Митков, бъди сигурен, че доста няма да успеят! Дори аз съм убеден че самичък човек от там не може да мине с мотор, то просто на някой места трябва да се носи мотора! Ще направя снимки!
То ако е за инат и да се качим само за самото качване няма проблеми и аз съм инат но предпочитам да карам по такива места които мога да ги мина с минимален риск,нали все пак караме за удоволствие а иначе познавам човек който се е качил до хижа В.Левски с балканче и друг който е возил автоматична пералня на мотора до хижа Незабравка но мисля че такива постижения са по подходящи за тема ОБЩИ ПРИКАЗКИ И ПРОСТОТИИ .Ако някой се навие да покараме заедно да знае че аз никога не рискувам защото на връх балкана няма пътна помощ и линейка.
Коментар