Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Трети стоп в Топ каса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Трети стоп в Топ каса

Здравейте колеги и за много години,
    измислих си една хубавиня по мотора, т.е. видях я някаде в нета и реших да си я направя.
    Имам топ каса на ГИВИ - МАКСИА взех дълга диодна лента, нарязах си я, залепих, запоих жичките и то хвана та светна.
    Въпроса ми е как да направя бърза връзка та като свалям и слагам куфара да е по елементарно.
    с жак или буксичка някаква. Кое е по устоичиво на условия?
    Ето малко снимки как стана до тук -

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014360.jpg
Прегледи:1
Размер:120.7 КБ
ID:6039980Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014362.jpg
Размер:134.5 КБ
ID:6039981Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014363.jpg
Размер:112.7 КБ
ID:6039982Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014364.jpg
Размер:92.2 КБ
ID:6039983Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014365.jpg
Размер:120.8 КБ
ID:6039984Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014366.jpg
Размер:95.8 КБ
ID:6039985Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014367.jpg
Размер:110.7 КБ
ID:6039986Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014368.jpg
Размер:122.5 КБ
ID:6039987Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014369.jpg
Размер:126.0 КБ
ID:6039988Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014370.jpg
Размер:137.2 КБ
ID:6039989Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014371.jpg
Размер:101.8 КБ
ID:6039990Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04012014372.jpg
Размер:133.1 КБ
ID:6039991
    Some call it a ... HOBBY. We call it a ... WAY of LIVE!

От: Трети стоп в Топ каса

И аз съм с Гиви Макси и моят свети. Имам най-обикновенна букса под скарата - мъжко, женско и когато свалям куфара просто разкачам буксата. Кабела за буксата е хванат от стопа, а кабела от куфара излиза през пробит отвор от зад от долу на куфара. Имам няколко изгорели диода и трябва да ги сменя. Сигурно ще го направя на пролет.
    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
    Златомир Попов - Forry

Коментар

А защо няма особенна разлика как съм ги свързал тез диоди. Пробвах и последователно и паралелно все си светят. Как е по добре да се свържат ?

Коментар

Защото лентата колкото и да е дълга + и - вървят успоредно на цялата лента ,диодите са свързани по тройки и всяка си е сама за себе си със захранване 12в , така че силата на светене няма да се промени , както и да ги вържеш няма значение.ако обърнеш полюсите няма да светнат но ако срежеш неправилно 3-та може да изгориш диодите.

Коментар

Замисляш ли се за голдуинг вече
          Оригинално към куфара има опция за стоп с контакти на скарата. Ако не ти се купува, направи си го.

Коментар

Готин гараж!!!

Коментар

Има водоустойчиви конектори за диодни летни - трябва да ги има в повечето магазини където продават такива ленти. Нещо подобно.
              When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

И аз съм мислил за подобно нещо.

Идеята на мен ми беше да взема 2 батерии от 4,5 волта и да им ползвам пластините за контакти като ги монтирам на "скарата" и на дъното на касата така че като плъзна на зад касата пластините да се допират (те пружинират малко все пак пък и ако е нужно може да се подсили ефекта с една пластинчата пружина под тях)
                По този начин докато свикна няма да ми се случи да забравя, че трябва да изкубвам някаква букса и да сваля касата с половината ел. инсталация на мотора пък и определено ще е по-удобно да се сваля касата с едно движение както се казва, без разкачването на някакви букси.

Не мисля, че за 12В инсталация е толкова важно да е водоустойчиво (все пак касата е зад мен и аз събирам по-голямата част от водата а и ако се помисли къде точно да се сложат въпросните контакти може да се постигне доста прилична защита от влагата) а и тока за тези диодчета не е толкова голям че да изисква някакъв супер сигурен контакт. На мен идеята ми беше да се сложат пластините на горната повърхност на двете "кукички" в задния край по който касата се плъзга за да се закачи и съответно на долната повърхност на жлебовете в които влизат тези "куки". Там определено са доста скрити и защитени от водата. Ето една снимка за по-нагледно представяне на скарата: http://www.sporttour.com/upload/givi-e250.jpg

Единственото за което съм мислил е корозията по контактите, но там проблема може да се реши с технически вазелин като този за клемите на акумулатора.
                Honda Transalp XL600v PD06 1993 - откраднат в Лондон.
                Honda Varadero XL1000 SD03 2011

Човек е 80% вода и ако няма мечти или цели в живота, това е просто една вертикална локва.

Коментар

Дам, може и така да стане. Аз си мислех за жак, които да се монтира "женското" на скарата а "мъжкото" на куфара или обратно.

Коментар

"Готин гараж!!! "

- Да гаража е тематичен !!! Само легло му липсва и мога да живея там. Но е поправимо.

Коментар

Опалаааа..... Докато си коригирах поста с цел по-ясно обяснение на идеята си, ти вече си го прочел....
                      Ако искаш прочети го пак. Според мен сега просто по-добре съм обяснил какво имам предвид.

Човек е 80% вода и ако няма мечти или цели в живота, това е просто една вертикална локва.

Коментар

Става и с жак. В същност аз за три години, от както го имам мотора съм свалял топ касата от него точно два пъти у дома в гаража, и то за ремонти на скарата под куфара. Смених един скъсан болт и подсилих заварките на една носеща стойка (изработена от мен) от зад на скарата. Тази година, 2014 ще го сваля куфара за трети път за да си оправя диодите. В куфара ми стоят постоянно, помпата, лепенките, фитилите, шише с вода, карти на България и екипа ми за дъжд. Така че не виждам смисъл тоя куфар непрекъснато да го свалям и качвам на мотора. И поради това не е проблем, че някаква букса трябва да се изключи преди това.
                        Последно редактирано от ВладиЧ; 07-01-14, 11:52.
                        Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                        Златомир Попов - Forry

Коментар

Да така е. Много начини има.

Коментар

Stefchev, станало е много добре (не го слушай Иван
                            ) и най-важното ще се забелязва по-добре, което значи и по-безопасно каране. Може би лентата продължава малко по-дълго, отколкото е нужно, отстрани на куфара, а може и така да изглежда на снимките. Замислял ли си се да направиш страничната секция да мига заедно с мигачите. Отзад- Стоп, отстрани-мигач. Това ще е даже още по-добре за безопасността. На практика вместо 2 контакта ще имаш 4, другото не е кой знае колко по-разлиано.
                            Следващият път, когато умът ви витае, последвайте го! => www.smehurko.info

Коментар

Това с мигачите е мноооогоо добра идея. Така няма да си събираш пластмасите по улицата като мен миналата година, докато тъпака от БМВ-то ти обяснява "сори брато не те видех" . Топ касата е на високо и се забелязва по-лесно от колкото другите светлини. Или поне на мен ми се иска да е така. Дали са 2 или 4 контакта не е фатално.

Друга тема е,кой колко често сваля топ касата от мотора. Аз например я свалям доста често, защото там си слагам един куп ценни неща които не бих искал да оставям на мотора докато стой някъде без наблюдение или пък я свалям за да не ми подскача, като реша да се подрусам по черните пътища около вилата, заради това не ми харесва идеята с буксите. Ако си сваляш касата като Владич един път на година две и то само в гаража когато ти се налага да ремонтираш нещо, то тогава направо можеш и с поялника да действаш , така дори си правиш един вид осигуровка срещу кражба.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X