Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за раздел Пътешествия ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Въпрос за раздел Пътешествия ?

То всичко идва от това , че няма дефиниция на "Близко " и " Далечно " , всеки влага различен смисъл в това , някой да се опита да го измисли , после вече нещата си идват на мястото .За раздел " България" е ясно , той е логичен . За "Далечно " - минимум два континента или две държави ? То Азия си е пък близо ... От друга страна преминаването през две държави , колкото и да са близки , говори за по сериозна нагласа . Факт е че за близко и далечно трудно може да се сложат километрите , които се преминават или времето , защото 1000 км в Европа , нямат нищо общо в повечто случаи с 1000 км в Африка или Азия например. "Далечната" Италия е на малко над 8 часа път по Аутобана...

п.п. Критиката е конструктивна , да не го приеме някой за заяждане , все пак раздела се гради от хората които го пишем и четем .

Коментар

Точно това имам предвид! Разделянето да е по обективни критерии - на база гоеграфия. Турция в огромната си част е Азия, но пътуване до Одрин, или Гьокчеда си е само из Балканите. Ако се слиза по-надолу си е за извън-европейско.
      Щото наистина близки и далечни пътувания е много относително делене.
      Както и разделянето за всички континенти - едва ли ще има кой знае колко за всеки (дано с времето да се променя това...) - затова засега освен близките - т.е Балканите, подраздел "Европа" и подраздел "Други" е моето виждане...

Коментар

Първоначално публикуван от Shider Преглед на мнение
        Ако зависеше от мен бих ги разделил на: "Балкански п-в"; "Европа" и "Други континенти" (естествено самите заглавия могат да се дообмислят).
        Примерно Москва и С.Петербург са си за Европейския раздел, или Истанбул си е на Балканите, но Байкал, Измир и Анадола са за "Други континенти".

Разбираемо първият раздел ще е най-пълен в началото, но пък последния ще е най-интересен с всеки нов пътепис...

Не търся авторски права за идеята (то и едва ли съм първият, стигнал до нея... )

До тук това предложение си заслужава да се коментира. Турция няма да се раздели на две части, щото си е една държава, без значение, че е огромна на два континента. Важното е всеки да получи полезна информация, когато се интересува в коя посока да поеме.

Коментар

На този линк:http://patepis.com/?cat=105 можете да видите (ако вече не сте) едно доста сложно разделение.
          Аз мисля че няма нужда чак от такова.
          Що се отнася до мотоциклетния туризъм, това "Балкански п-в"; "Европа" и "Други континенти" смятам за подходящо. В първите две ще са и най-масовите. А когато нещата преминават извън тези рамки може да се оставят в главната папка.
          Турция се води в Европа.
          още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

Коментар

Aз нямам нищо против тази подредба засега.

Турция е в Европа, но до Босфора От другата страна на моста е Азия

От друга страна пък Грузия е в Европа -половината. Границата преминава през малката кавказка верига :

"Източната граница с Азия е сухоземна и условна. Според едно от възможните определения тя преминава по ръба на шелфовата ивица на островите Нова земя към Карско море до залива Байдарацкая губа, минава по подножието на източния склон на планината Урал и нейното южно продължение Мугоджари, по долината на река Емба до нейното вливане в Каспийско море. След това продължава по шелфовата ивица на северната му част до устието на река Кура, границата между Кавказ и Арменското плато, продължава по реките Кура и Риони - до Черно море."

От тук

______2
            Е = MZ

Коментар

Критериите за подредба могат да бъдат различни. Най-общо :

- По време (двудневни, тридневни пътувания, седмица, две седмици, +)
              - По разстояние в км.( до 1000км, 1000-5000 км, над 5000км каране)
              - Географски ( Европа, Азия, а защо не и Гърция, Турция, Румъния - има пет пътеписа, ...)

Основния въпрос, който си задавам, когато искам да ми е "прегледно" е "Как търся?"

Според мен ако си отговорим на този въпрос, подредбата ще изпълни основната си функция - да ни е полезна!

Никога не съм си задавал въпроси:
              Къде мога да покарам 2-3 дни? Седмица?
              Къде мога да покарам 2-3000 км ? 5 000км?

Моята "мисъл" обикновено е свързана с определена посока, която нещо ме е развълнувала.

Т.е. географското разделение ми е най-близко до разбиранията за ред.

Доколкото съм чел всички пътеписи от този раздел ( с много малки изключения - Бойко, знаеш че съм си оставил твоя "за зимата" и още един два ) зная, че в момента пък и занапред най-много ще бъдат текстовете от Балканите.
              В което няма нищо лошо. Просто ще се появят отделни раздели Турция, Гърция, Ч.Гора и т.н.

Необходимо е и в този случай да спазваме обичайната практика тук, а именно - промени се правят, когато е необходимо, а не предварително.

Няма нищо по-лесно да се отворят раздели Африка - с един пътепис, Ю.Америка - с един пътепис и Австралия - с нула Но няма смисъл.

Проблема винаги е бил Турция Арарат не е на Балканите.

Затова предлагам : Минеш ли Босфора - местим пътеписа в Азия

За да е ясно.

ОК
              До тук се очертаха за сега:
              1.България
              2.Балкани
              3.Европа
              4.Други континенти

Обаче това "Други континенти" нещо не ме радва, като заглавие и ми се ще да помислим още ...
              Щото там има супер интересни пътувания - пък това безлично "Други"

Дайте предложения за име на раздел 4. където ще са:

Пътуването на Мони в
              Африка, Ю.Америка, Тибет, Бойко - Сирия и Йордания, Любо с Армения и Иран, Владич и цялата банда - в далечна Турция, Фори с Грузия, Лъчо и Африканчо до Сирия и т.н. и т.н. сега някой да не се нацупи, че не съм го описал

Въпроса е да ни е удобно на нас.
              ______2
              Е = MZ

Коментар

Ами степенуването е логично да е из Балканите --> Европата --> по Света!
                Пък вие довечера мъдрете заглавието на кръчмата...

Илича може да не се цупи, че си пропуснал канадските му обиколки, но не ми се струва редно.

Коментар

Географски май се получава най-добре , и е най-прегледно и практично . България , Балкани , Европа , По света ...

Коментар

Я направо вземете и направете една "cross table", на дясно едни критерии, на долу други, ако можете да пуснете и едни в дълбочина ще е добре, и бедният объркан потребител първо решава какво точно търси, после си изчислява координатите върху таблицата по зададените критерии, цъка отгоре (с мишката на PC-то) и намира ама точно каквото му трябва...

ПП. това беше в кръга на шегата
                    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

Коментар

В този ред на мисли, едно пътуване до Чанаккале, или дори до Пергамон, или Анталия, в кой раздел ще е?
                      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

В крайна сметка каквото и разделение да се избере, винаги ще има пътеписи, които да бъдат на границата между два раздела. В такива случаи всеки сам трябва да си реши. Според мен разделението във вида си сега е добро и логично.

Коментар

Защо постоянно давате за пример изключенията ?
                          Като че ли всеки прави пътуванията на "границата" на два континента или нещо подобно. Това не е кой знае какъв проблем.
                          Per aspera ad astra.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                            В този ред на мисли, едно пътуване до Чанаккале, или дори до Пергамон, или Анталия, в кой раздел ще е?
                            Там, където са пътеписите за Турция в момента

Коментар

Аз мисля,че разделянето е удачно и не бива да търсите чак такава прецизност.Подкрепям Мони и това "Други континенти" въобще не е лошо.А ако искате там могат като подменю да се делят.Но едва ли има толкова пътеписи.
                              [I][FONT=Arial Black]Наско Лазов[/FONT][/I] :DHarley davidson elektra glaid

Коментар

Еми след новото разделение мисля, че за момента няма какво повече да се дели. Дай боже всички да можем да пътуваме повече и повече и така ще се появи нуждата от ново по-подробно деление по континенти. За момента толкова.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X