Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За и против GPS.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За и против GPS.

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
    П.П. Идеята е, в подобно състезание да участват всякакви превозни средства, без разделение по видове и класове.
    Добре ще е "пострадалият" да не е оставен съвсем на път, а да има и малко елемент "пеша", за да се елиминира намирането по случайност. далеч по-голяма прецизност се изисква, за да знаеш къде точно трябва да спреш и да влезеш в храстите.
    От награди няма нужда, защото в Странджа двубоят GPS срещу карта е предварително решен . Няма го състезателният елемент
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Да ви кажа на мен темите "за и против GPS" все повече ми заприличват на "за и против калкулаторите"...

Всеизвестно е, че с калкулатор се смята доста по-удобно, бързо и лесно..., което от своя страна в никакъв случай не отменя нуждата от знаене на таблицата за умножение...

Колкото до състезанието то ще е интересно, поучително и с предизвестен резултат... Мисля, че ще е добра идея да стане на събора...
      VPetrov.photography

Коментар

Спорът наистина е безмислен - според моментните възможности на техническия прогрес ще ходин с GPS-и - след време - не се знае с какво. И без някой да спори за предимствата и недостатъците на логаритмичната линийка, тя просто остана в историята и бе заменена от далеч по-простия за употреба калкулатор (не че да смяташ с линийка е кой-знае колко сложно). Никой не е отменял хартиените карти, но с векторните се работи далеч по-удобно и това ще доведе до минаването в историята на хартиените след време.
        Знам, какво ще отговори многоуважаваният от мен Стефан, но консерватори винаги е имало и именно с цел оборването им се е стигало до иноваци!
        "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Трудът е направил от маймуната човек, а мързела го е усъвършенствал!
          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
          Златомир Попов - Forry

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
            @deyan_h, ... возя Ви два-три часа из Странджа ...
            това звучи като обещание
            с удоволствие приемам.

за съжаление сигурно няма да мога да дойда на събора отново .
            нищо, някой път като съм в Бургас, ще се обадя .
            - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
            - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от Maria R1100GS Преглед на мнение
              Досега само с ГПС сме пътували... а преди изобщо не сме се ориентирали и сме се губели на всеки завой !!!
              Абе тя и баба ти само беемвета е карала

Коментар

Темата е станала много сериозна и не съм сигурна дали да занимавам големите умуве тук с моите истории, но все пак :

Миналата седмица се срещнахме с Иван (Ivan_J) на Кара Дере и той ми казва "Открих един сайт, където са описани крепости в района и съм вкарал координатите в ГПС-а. Искаш ли да покараме и да ги потърсим?" И така, речено сторено. Минаваме Дюлино, още едно- две села и сме на първите координати, обаче крепост няма. Само едно хълмче, на което единствената крепостна характеристика е, че е хълмче. Леко разочаровани и малко след това срещаме един дядо - "Дядо, има ли крепост тук?" "Има една, ама тя е отатък село", " Ще ни обясниш ли къде е?" и дядото чертае карта,а докато я чертае обяснява подробно. Вземам картата и се смея на Иван - "Виждаш ли - карта имам, а ти - ГПС -координати!!!" ; " Е, добре, хайде сега да видим, като имаш карта как ще стигнем" Забождам картата отпред на мотора и по нея, през гората, по горски пътища и пътеки и право там...

Това е картата,

която ни заведе ето тук, точно пред крепостната стена, съборена и добре прикрита от гората.

За да съм напълно честна трябва да призная, по едно време се разбра, че коордиантите и на тази крепост ги имаме на ГПС-а...
                Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

Коментар

Ok, съгласих се.
                  Изхвърляме GPS-ите, изхвърляме картите и се вземаме Дядото
                  /отзад на мотора/
                  ______2
                  Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
                    Ok, съгласих се.
                    Изхвърляме GPS-ите, изхвърляме картите и се вземаме Дядото
                    /отзад на мотора/
                    А моторите? Да изхвърлим и тях, а?
                    Щото по тази логика, ако не можем да караме, да ги забранят... и за тези, които могат! Тези които не могат, ни убеждават, че някога пеша...
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Хихихи, знаех си че няма да издържиш да ми отговориш

Забождам картата отпред на мотора и по нея, през гората, по горски пътища и пътеки и право там...
                      Чак пък направо....
                      Ей го и трака, записал ни е как стигнахме направо....от третия път.

Добре, че са картите, ГПС-ите и дядовците, че да се губим и да ни е интересно. Иначе щяхме да си седим пред компютрите и да се ровим в гугъл ърт

П.С. Хващам се на бас, че тоя дядо на младини е работил като картограф, такова подробно описание дръпна, сякаш преди малко се връща от иманярстване А аз все попадам на баби, които "наляво" показват с ръка и викат "май тъй му викаха"

Коментар

Ха-ха, каква веселба си спретвате!По задачката на Джорджо към Стефан обаче имам отговор.Местоположението си в тази част на Странджа ще го установи като види табелата на първото населено място.Иначе забравете за случая.Всъщност можеше и да е по-зле положението ако попадне още малко по на изток от мястото което дал за пример Джорджо.Не знам защо въобще съществува тая тема.ГПС-а в момента е най-"юзър френдли" уреда за определяна на базисни координати.Топографската карта съдържа много малко информация за да направите това бързо и точно.Ако имате вече изходна точка+свестен компас -бързината на навигиране зависи от това доколко можете да боравите с карти и точността на картата.Вероятността да се изгубиш боравейки с карта е в пъти по голяма.

ПП.Стефане, в тия дерета няма вятър братче, така че не разчитай
                        offroad фен
                        1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
                        TOYOTA Hilux 3.0 D-4D

Коментар

Това е картата,
                          Между другото, това не е точно карта. Подобна скица на път се нарича... кроки
                          От тук следва, че е горе-долу все едно да хванеш Димо да те води Поне в лексикографски смисъл
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

И аз съм правил това упражнение с такава "карта"..
                            Ето вижте в този ми пост. КЛИК

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                              Между другото, това не е точно карта. Подобна скица на път се нарича... кроки
                              От тук следва, че е горе-долу все едно да хванеш Димо да те води Поне в лексикографски смисъл
                              Вярно е. Кроки се нарича/подобнаа скица/. Много съм се чудил що, но "им казах", че нямам нищо против да и викат така
                              Обаче само с кроки не става...трябва си и GPS ... или поне Димо да е с теб
                              Ама като гледам и Иван се е оправил

Впрочем Мария, вместо да се "съпротивляваш" що не вземеш една такава играчка да се заиграеш ?
                              В началото е малко странно, после става интересно, после супер интересно и накрая си я слагаш под възглавницата
                              ______2
                              Е = MZ

Коментар

Обаче заиграване но не и по време на движение,че става опасно.Страшно отвлича вниманието ако започнеш да го бъзикаш в движение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X