Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За и против GPS.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За и против GPS.

)
    Изобщо не се ориентираш, и не търсиш мястото. Отбелязваш времето, забелязаните ориентири, общата посока на вятъра, скоростта му, ако имаш с какво, и хукваш срещу него. По пътя събираш каквито ориентири намериш, и трупаш някаква картинка, докато успееш да се вържеш на картата. Рано или късно, ще стигнеш до еднозначно определим ориентир. Ако трябва умно - това се казва екстремално - корелационна навигация Подводниците карат така, крилатите ракети, кой ли не още.
    Но ако те е изхвърлило от листа, който са ти дали, изобщо казано задачата се смята за провалена, а групата - за загубена. Много причини, освен въпросът дали ще дотичаш до точката.

Коментар

Стефане, приеми, че въздушното течение е на 1000 метра, нас са ни хвърлили от 2000, където го е нямало, или е било в друга посока. Приеми, че на земята не духа, или духа но в друга посока. Не забравяй и щурманската грешка. За ориентири в Странджа - забрави.

П.П. После ще решаваме нощната задачка с намалена видимост, или никаква...
      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Спорът е абсолютно безсмислен.
        за и против лопатите все едно.
        Имането не е като нямането. Обаче трябва да се мисли.

Не съм имал ГПС, но +1 И за него.
        щото задачата може и да се усложни още:
        студ- батерия за 5мин.
        радиомълчание-не можеш да включиш телефон
        хамериканците са сложили 5км грешка
        приземяване върху телефона? повреда? майка ти се обажда да те пита взе ли си вълнените чорапи и ти стопява батериите ... и още ....

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
        Ако Стефан успее да ме убеди, че в рамките на един час, през деня, при ясно време, ще си намери местоположението, без GPS, има от мен каса студена бира на Събора... в противен случай, си чакам кафенцето!
        Може ли аз?
        На изпит, на добре позната местност, съм го правил за около 1мин. с точност 1мм от мащаба.
        Нужна е карта и добре подострен молив.

обаче ако нямаш нищо под шапката колкото и карти и гпс-та и каквото и да е , пак няма да помогне...
        Последно редактирано от deyan_h; 09-08-09, 13:54. Причина: сега някой ще каже "ама е на добре позната местност, не се брои" :)
        - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
        - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Ами, то главно затова в турбулентна атмосфера не лети малката авиация, и не се пускат парашутисти. И да оцелеят при скока, после няма да свършат много работа.
          Това е начина. Преди скока екипажът ти е казал посоката и скоростта на вятъра. Ако има и пориви, изобщо не би трябвало да пуснат групата. После вървиш срещу предполагаемото отклонение, докато намериш еднозначен ориентир.

Коментар

@deyan_h, примерът не беше избран случайно! По време на Събора, можем да направим експеримент - завързваме Ви очите, возя Ви два-три часа из Странджа и Ви ги отвързвам, а Вие ми демонстрирате, как си определяте мястоположението, с карта компас, а защо не и секстант... Примерите с "паднали" батерии и ала-бала, са абсурдни, защото в непознати райони ходя с 3 (три) GPS-а, като, повярвайте ми, добре си ги поддържам. Дадох пример с телефона, за да покажа колко е навлязла тази техника, а и евентуално обаждане по телефона няма да затрудни GPS-a... По Вашата логика, картата може да се загуби, или изгори, а компасът да се строши, примерно.

Стефане, не измествай спора! Течениеята могат да са ламинарни, на слоеве, във височина, с различни посоки... Пък ако те кефи, махни теченията и приеми само щурманска грешка.

Коментар

Гледам, слушам и не вярвам на носа си.
              Ако имате кибрит или запалка, ще търкате ли дървета за палене на огън?
              Защо ли прогреса се движи от мързеливостта?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Гледам, слушам и не вярвам на носа си.
                Ако имате кибрит или запалка, ще търкате ли дървета за палене на огън?
                Защо ли прогреса се движи от мързеливостта?
                Мислех да обясня причините за този тема, както и недоверието на някои колеги, малко по-късно... както и да е, ще го направя сега.

Има разлика между устройство, софтуер и карта - това са три, съвсем отделни компонента. Докато първите два, т.е. устройството и софтуера обикновено си вършат работата отлично, то последния - картата, обикновено е с грешки.

Запомнете: рутирането се извършва единствено и само според картата!

GPS-сът и софтуерът към него, се грижат да ви намерят мястото, в случая координатите, да отчетат посоката и скоростта на движение. Точноста на мястоположението зависи, от броя на прихванатите в момента спътниици и е в диапзона от 3 (при не по-малко от 9 спътника), до 50 метра (при 4 спътника, което е необходимия минимум). Съществуват модели, които дават по-голяма точност, но те са с друго предназначение и цена. Не разчитайте на точност при определяне на надморската височина, тя е приблизителна, дори и при голям брой на спътниците, т.е. с голяма грешка (обикновено над 40 метра).

Не се оплаквайте от GPS-a, заради невярна, или неточна карта, която сте заредили! Въпреки картата, те ще си отчитат правилно местоположението, скоростта и посоката на движение, както и приблизителната надморска височина.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                  Мислех да обясня причините за този тема, както и недоверието на някои колеги, малко по-късно... както и да е, ще го направя сега.

Има разлика между устройство, софтуер и карта - това са три, съвсем отделни компонента. Докато първите два, т.е. устройството и софтуера обикновено си вършат работата отлично, то последния - картата, обикновено е с грешки.

Запомнете: рутирането се извършва единствено и само според картата!

GPS-сът и софтуерът към него, се грижат да ви намерят мястото, в случая координатите, да отчетат посоката и скоростта на движение. Точноста на мястоположението зависи, от броя на прихванатите в момента спътниици и е в диапзона от 3 (при не по-малко от 9 спътника), до 50 метра (при 4 спътника, което е необходимия минимум). Съществуват модели, които дават по-голяма точност, но те са с друго предназначение и цена. Не разчитайте на точност при определяне на надморската височина, тя е приблизителна, дори и при голям брой на спътниците, т.е. с голяма грешка (обикновено над 40 метра).

Не се оплаквайте от GPS-a, заради невярна, или неточна карта, която сте заредили! Въпреки картата, те ще си отчитат правилно местоположението, скоростта и посоката на движение, както и приблизителната надморска височина.
                  Това е така, ама за какво е спора?
                  Или да не слушаме радио(заблуждават ни), да не гледаме телевизия(лъжат ни нагло) и да не ползваме мобилни комуникации(нямат пълно покритие)?

Коментар

Хе хе, как са се развихрили.Едни ще хвърлят парашутисти в Странджа, а други пък ще забраняват GPS-ите.
                    Стига бе!!!! Който иска с тях, ако ще и до кенефа да ходи, а който не, значи не. Аз специално не съм им фен. Вярно че летя с GPS, но не го ползвам нито в гората, нито, когато си карам мотора. Ако някой смята, че без такова устроиство в гората, или на мотора е загубен, то моля. Да си носи по два. Аз не нося! И едва ли някой може да ме задължи. Между другото аз също съм имал Garmin 12. Много бързо ядеше батериите, макар че бяха 4 броя.
                    И още нещо пак между другото. Това момче Коста, което в момента прави околосветско пътешествие е заявил, че ще се опита да го направи БЕЗ да ползва КАРТА, а камо ли пък GPS. И още не се е загубил?!?!Така че може нали?
                    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                    Златомир Попов - Forry

Коментар

Влади, а кой пише за загубване?

Според мен, само противниците на GPS-ите, в стремежа си, да се оправдаят, че не умеят да ползват уредите...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Ами, то главно затова в турбулентна атмосфера не лети малката авиация, и не се пускат парашутисти. И да оцелеят при скока, после няма да свършат много работа.
                        Това е начина. Преди скока екипажът ти е казал посоката и скоростта на вятъра. Ако има и пориви, изобщо не би трябвало да пуснат групата. После вървиш срещу предполагаемото отклонение, докато намериш еднозначен ориентир.
                        Муахахахаха - 101 условности и уговорки "не би трябвало", "ако оцелеят" и "главно заради това" ... и то само, за да се обясни колко не е нужен GPS-a. Само дето на практика се скачаше и в турбулентна атмосфера с пориви на вятъра далеч преди появяването на GPS-ите.

А всъщност половината уговорки са ненужни, ако има GPS.

Аз не притежавам такова устройство, но неговата полезност в определени случаи /изчерпателно изброени в темата/ е незаменима.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
                          Не е много умно човек да има мнение, когато дотолкова не познава някой въпрос ...
                          Нали помним, че, все пак, темата е за GPS-а. А мнение всеки може да има. Включително и хора, които нямат особен практически опит от използването на въпросното устройство ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Е, да се включа и аз. Твърдо за GPS-а. Има обаче една подробност, че човек трябва да знае как се ползва. Аз имам с гласова навигация, която съм изключил още при закупуването. Това устройство ползва.м само с мотора и ми помага освен в многото случаи изброени в темата и при пътища в планината, като показва няколко завоя напред и човек по-лесно може да прецени как да кара. Поне при мен е така. Иначе навремето съм тренирал ориентиране и търчах с една карта и компас по горите и смея да твърдя, че е доста интересно, но ако целта е да правиш точно това. Ако просто се загуби някъде пак ще се оправи човек, но с доста загубено време.

Първоначално публикуван от Maria R1100GS Преглед на мнение
                            ..........................
                            ................И веднъж чух нещо от сорта - ако не се бяхме загубили по ГПС-са ние сами нямаше да можем да си направим такова приключение !!!
                            Та тъй като това съм го казал аз, трябва да внеса малко яснота веднъж завинаги за да не се изопачават думите. Идеята беше, че си правиш маршрут, по който да минеш и когато GPS-а те прекара през друго място, по-трудно за минаване, то удоволствието е по-голямо, което е нямало как да се получи без навигацията. Като пример мога да ти посоча връщането от Сирия през Турция. Кога на хартиена карта щеше да се качиш по този черен път в планината - никога, щото навсякъде е показан като асфалт. Иначе всички можем да си направим хубав маршрут и без GPS и да се получи хубаво приключение. Не сме толкова неориентирани за да не се оправим с хартиена карта и питане. Мисля, че вече стана ясно.

А и от друга страна GPS-а дава възможност да се споделят тракове между хората, с интересни точки и друга информация.
                            Има хубава модерна техника, просто я ползвайте, че иначе обезмисляме създаването на кухненски робот на мястото на миксера

Коментар

Разговорите за ползване на GPS за военни цели, ако не сме от амириканската армия, наистина са излишни. Системата си е тяхна собственост и могат да вкарват грешки или просто да я изключат когато си поискат.
                              Дайте да говорим за по-банални проблеми. Все пак не воюваме всеки ден . В примера на Джорджио, да заменим военната мисия с обикновени скокове за удоволствие. Те са правят и от по-големи височини. След което имаме примерно скъсано управление на парашута(на мен поне ми се е случвало, за щастие над поле и последствието беше само бая ходене пеша с парашута на гръб) и теченията ни отнасят на съседния лист, където се приземяваме кофти между дърветата и чупим крак. Трябва да повикаме помощ.
                              Наистина може да се направи симулация на събора. Возят се двама човека някъде из Странджа, нямат право да мърдат или им връзваме шини на краката, за да симулираме ограничение в придвижването. Единият има GPS, а другия карта, компас, секстант, часовник и каквото още поиска. Съответно в Приморско чакат две спасителни групи със същото оборудване. Засичаме колко време ще трябва да едните и на други, за да проведат спасяването.

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                              Може ли аз?
                              На изпит, на добре позната местност, съм го правил за около 1мин. с точност 1мм от мащаба.
                              Нужна е карта и добре подострен молив.
                              А при нулева видомст или без разпознаваеми ориентири?

П.П.: Тази тема не е ли време да я преместим в по-сериозен раздел?
                              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 10-08-09, 13:50.
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                                ... Наистина може да се направи симулация на събора...
                                Отдавна ми се върти в главицата една подобна игра-състезание, дори съм споделял идеята с Венци Петров. Остава да убедим генералния спонсор на Събора, мистър Джак Даниелс, да осигури подходящи награди...

П.П. Идеята е, в подобно състезание да участват всякакви превозни средства, без разделение по видове и класове. Ако сега, на този събор, не успеем да я осъществим, то ще го направим по-нататък...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X