Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ирландия и Шотландия 2023г.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ирландия и Шотландия 2023г.

    Когато започнах да пътувам с мотоциклет, голяма част от вдъхновението и маршрутите си, получих четейки точно този раздел във форума. Напоследък обаче все по малко се публикува тук и искам да вдъхнем още малко живот. Ще споделя едно пътуване което направихме, аз Стефан с моята HONDA СRF 1000L
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_140203.jpg
Прегледи:587
Размер:434.9 КБ
ID:6944466 Пенко с неговата YAMAHA XT660Z

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2249.jpg
Прегледи:586
Размер:436.3 КБ
ID:6944467и Мони с неговата HONDA NC750X
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230530_103216_640x360.jpg
Прегледи:557
Размер:58.7 КБ
ID:6944470
    Тъй като и тримата сме ходили до Нордкап и сме карали мотори в Норвегия, често в разговорите по между ни споделяхме желанието си да направим пътуване по нови места, но с подобна природа. Така възникна идеята да покараме из Ирландия и Шотландия. Предвид голямото разстояние до островите решихме да разнообразим маршрута с разглеждане на Нормандия и по специално местата, където е проведен десанта на обединените Англо- Американо- Канадски сили на така нареченият D Day през юни 1944 г., а на връщане да минем през Нидерландия с разглеждане на две емблематични места - Амдстердам и Гитхорн.
    Тъй като по ред причини и съчетаване на удобно за всички време на провеждане на мероприятието, се очерта да го реализираме в късната пролет, така че решихме да избегнем преспиване на палатка и да си спестим капризите на времето по островите - очаквахме яко дъжд. Щяхме да разчитаме за преспиване само на жилища резервирани през Букинг и то на место в процеса на пътуването - не знаехме къде и колко дъжд ще ни хване, така че предпочетохме да импровизираме. При предварителното плануване и очертаването на маршрута ангажирахме места за преспиване в Словения, Германия и Франция. Фиксирахме и датата за ферибота от Франция за Ирландия и закупихме билети предварително. Ферибота от Ирландия за Шотландия пътува редовно и за него билети щяхме да купуваме на место. Дълго се колебахме дали да купим предварително билети за ферибота от Шотландия за Нидерландия, но предвид дългият маршрут който ни предстоеше да изминем и неяснотите в островното време, решихме да не рискуваме с твърди дати, а да разчитаме за покупка на билети на место, което се оказа грешка, но за това по късно.
    И така, дългоочакваният ден настъпи и на 23.05.2023 г. аз напълних куфарите и отлетях за София, където щях да преспя в дома на Пенко, за да може на следващият ден да потеглим всички заедно

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230523_154135.jpg
Прегледи:572
Размер:502.0 КБ
ID:6944472
    На следващата сутрин се събрахме рано рано на Лукойла на драгоманското шосе, пожелахме си безаварийно пътуване и потеглихме. На границата беше спокойно

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230524_082024.jpg
Прегледи:582
Размер:385.8 КБ
ID:6944474 и нагазихме в Сърбия. Пътувахме спокойно, но наближавайки Белград започнахме да навлизаме в някакъв циклон, небето се стъмни и се очерта дъжд. Побързахме да влезем на сухо под навеса на една бензиностанция, да хапнем по нещо и да обличаме дрехите за дъжд. Докато се размотавахме на бензиностанцията, дъжда мина и замина, но ние решихме да покараме известно време с мокрите дрехи, докато шосето изсъхне. Продължихме така до последния тол пункт преди границата с Хърватска и там, след като се разплатихме, спряхме да свалим дрехите за дъжд. Прибрахме багажите и тъкмо да тръгваме, Пенко обяви, че Ямахата не желае да запали. Помогнахме му да избута мотора до паркинга на намиращата се в близост бензиностанция и там започнахме да търсим проблема. Оказа се умрял акумулатор. Разпитахме персонала на бензиностанцията и те ни насочиха към магазин за акумулатори, намиращ се в разположен на около 15 км. град. Мони взе умрелия акумулатор и отиде до магазина. За жалост не бе намерил подходящ по размери акумулатор и бе закупил по голям такъв, но с близки параметри. Наложи се да импровизираме

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1696.jpg
Прегледи:574
Размер:245.7 КБ
ID:6944476 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1700.jpg
Прегледи:571
Размер:234.7 КБ
ID:6944478 Вързахме "болника" на системи и предвид напредналото време, побързахме с пътуването, все пак имахме резервирана нощувка в Словения. Добре че имахме един час аванс предвид часовото време и около 21 ч. местно време пристигнахме на адреса. Оказа се, че ще спим в апартамент за гости във вилата на местен винопроизводител. Вилата бе разположена в лозето му.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230525_072205.jpg
Прегледи:567
Размер:494.4 КБ
ID:6944480 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230524_204748.jpg
Прегледи:574
Размер:347.0 КБ
ID:6944482
    Мястото е страхотно - препоръчвам. Звъннахме на собственика, той дойде и най напред ни посрещна в избата, а в последствие ни и разквартирова. Не знам дали от умората от пътуването, от емоциите по справянето с аварията или от виното на собственика, но заспах от раз, все едно някой ми дръпна щепсела.
    Прикачени файлове

  • #2
    Супер, много благодарим!
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #3
      Айде Стефчо... С нетърпение чакам пътеписа. И дай, ако обичаш, едно сравнение между БМВ-то, което караше по-рано, и тая Африка.
      Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
      Златомир Попов - Forry

      Коментар


      • #4
        Чакам продължение...
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

        Коментар


        • #5
          Преди да продължа с разказа, да отговоря на Владича - ами между двата мотора няма нищо общо. Африката е много по ново поколение, по повратлива, по лека, по комфортна и по икономична от старото ми БМВ. Това не означава, че БМВ то е лош мотор, просто техниката се развива и всичко ново е по добро от старото. Иначе Африката е страхотен мотор и за 32 000 км. които и направих за две години и по терените по които я ползвам, покрива всичките ми нужди.
          Но да продължим. Пропуснах да уточня, преспахме в селцето Требнйе, Словения след 870 км. за деня. Плана за следващия ден бе да се помотаме в Любляна и да прегазим Австрия без да се отклоняваме от главния ни път, като нощувката бе предвидена за гр.Пфорцхайм в Германия. При обсъждането на ситуацията единодушно решихме, че спешно трябва да намерим оригинален акумулатор за Ямахата на Пенко. Не можехме да караме с мотор омотан в кабели, най малкото защото рискувахме при най безобидна проверка от полицията да бъде актуван водача на мотора. Обсъдихме вариантите и решихме да продължим в настоящата конфигулация до гр.Вилах в Австрия, който ни бе по маршрута и от магазин LOUIS, в покрайнините му да закупим акумулатора. Времето обаче за зареждане на новия акумулатор ни изяде времето за размотаване - просто трябваше да караме по стегнато. Изпълнихме решението дословно - резултата е липса на каквито и да било снимки от този ден и при трима ни, странна история. Иначе маршрута бе, "Караванке" тунел и от там на северозапад към Германия. На границите на Австрия със Словения и в последствие с Германия имаше организирани КПП, на които превозните средства преминаваха бавно и поединично, а въоръжени с автомати полицаи избирателно изтегляха за проверка съмнителните коли и камиони. Нас естествено не ни закачаха. След Словения цената на бензина драстично скочи. В Германия на някои от бензиностанциите покрай магистралата продаваха бензина за около 2,20 евро за литър - умопомрачително. Част от германските и австрийските магистрали бе в мащабни ремонти, което водеше до километрични задръствания, ние смело се мушкахме между колоните с автомобили за да не губим време и срещахме изненадваща отзивчивост от всички водачи на коли - никой не се опита да ни засича или да недоволства по демонстративен начин - нещо на което се натъкнахме в последствие на островите. В Пфорцхайм пристигнахме около 20:00 ч. след изминати около 720 км. за деня. Вкарахме моторите в гаража на хотела. Разхвърляхме багажите облякохме по леки дрешки и излязохме на разходка. По улиците бе пусто, никакви местни, тук там някой мигрант - личат си от далече. Само в едно кафене на открито имаше десетина собственици на някакви американски олдтаймери, които пиеха шприц и си лафеха, седящи по капаците на колите си. Намерихме някакво арабско заведение за бързо хранене та похапнахме - един вид ако не бяха арабите щяхме да умрем от глад в средата на Германия. Снимки и тук не сме правили - явно нищо не ни е впечатлило.
          На следващата сутрин следваше поредната изненада, Мони обяви, че е загубил личните си документи, талона на мотора и разплащателната си карта.. Каза, че е преобърнал багажа си, търсил е и в гаража около мотора. Решихме един от нас да се върне до последната бензиностанция, на която сме зареждали предния ден и да потърсим там, дали не са предадени изгубените документи. Междувременно Мони, трябваше да звъни до приятели в България, които да му изпратят международния паспорт, големия талон на мотора и евентуално нова разплащателна карта - за прекъсване на пътуването изобщо не стана на въпрос. Слязохме в гаража при моторите, за да изкараме, този който ще се връща по автобана и в един момент, Мони забеляза върху задната част на седалката на мотора си, коженият калъф с всички уж липсващи документи. Кожата на калъфа е със същата структура, като на седалката и в сумрака на гаража, двете се сливат до такава степен, че разтревожения Мони не ги е разграничил. Следваше нова порция обаждания, за да бъдат отменени всички поръчки в България, след което облекчения Мони обяви - следващото кафе е от мене. Решихме това да стане в Баден Баден.
          При влизането в града ни впечатли организацията на движението - еднопосочни пътища от двете страни на реката и прикрити с декоративни храсти паркинги. Мушнахме моторетките в един от паркингите и се пуснахме пеша
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_085126.jpg
Прегледи:526
Размер:465.6 КБ
ID:6944562 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_085145.jpg
Прегледи:507
Размер:489.5 КБ
ID:6944564 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_085240_1024x576.jpg
Прегледи:505
Размер:122.9 КБ
ID:6944565
          Минахме покрай казиното, ботаническите градини и се метнахме в единственото работещо кафене, явно за местните още бе много рано. след кафето се помотахме още малко по спокойните улички
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_090425.jpg
Прегледи:501
Размер:570.5 КБ
ID:6944567 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_090500.jpg
Прегледи:506
Размер:600.5 КБ
ID:6944569 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_094125.jpg
Прегледи:510
Размер:635.5 КБ
ID:6944571 след което решихме да се изнасяме напред по маршрута - предстоеше да посетим Страсбург.
          Страсбург е интересен град - караш си из града в Германия, минаваш по един мост от другата страна на реката, отново си в града, но вече си във Франция. По реката има изградени поредица от водни каскади, много паркове, увеселителни корабчета, Стара част доминирана от катедралата, интересни хора, гъмжило от туристи, вкусни френски сладкиши - е такива неща.

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_112938.jpg
Прегледи:501
Размер:565.5 КБ
ID:6944573 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_112951.jpg
Прегледи:515
Размер:790.4 КБ
ID:6944575 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_114639.jpg
Прегледи:504
Размер:492.1 КБ
ID:6944577 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_114945.jpg
Прегледи:507
Размер:565.6 КБ
ID:6944579 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_122203.jpg
Прегледи:517
Размер:425.4 КБ
ID:6944581 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_122524.jpg
Прегледи:500
Размер:496.2 КБ
ID:6944583 Този сигурно бе местния свети Петър

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1737.jpg
Прегледи:511
Размер:362.0 КБ
ID:6944585

          Поседяхме в Страсбург до около 14 ч. и тръгнахме на север по френските магистрали. Тук цената на бензина бе поносима - около 2 евро за литър, но пътните такси бяха убийствени. Имаше участъци, на които за такси заплатихме повече, от колкото за горивото, необходимо за изминаване на единица разстояние. На север попаднахме и на първата от многото мемориални гробищни комплекси, на загинали на територията на Франция, американски войници.

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_145626.jpg
Прегледи:506
Размер:634.3 КБ
ID:6944587 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_145808.jpg
Прегледи:501
Размер:505.5 КБ
ID:6944589 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1750.jpg
Прегледи:514
Размер:189.6 КБ
ID:6944591
          Всичко е подредено, излъскано и парфюмирано все едно си в Холивуд. Пропагандата е голяма работа.
          Продължихме на север и малко преди Париж се отбихме за преспиване в Meaux, където се настанихме за преспиване в ето този хотел

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230526_195657.jpg
Прегледи:515
Размер:402.5 КБ
ID:6944593 Изминати за деня 540 км. Вечерта излязохме на разходка - отново почти никакви местни, гъмжило от френскоговорящи араби и негра. Масово надрусани и пияни дегенерати по тротоарите. В единствената работеща френска кръчма отказаха да ни обслужат щото затваряли. Добре, че бе поредната арабско ресторантче - пицария, за да ни спаси живота.
          Прикачени файлове

          Коментар


          • #6
            Когато планувахме маршрута на пътуването, съвсем не случайно избрахме за пренощуване Meaux. Градчето се намира само на около 20 км. от летище Бурже, където е разположен музея на авиацията и космонавтиката на Франция. От много мерак пристигнахме около 30 мин. преди отварянето на музея. Паркирахме в единия край на празния паркинг и имахме удоволствието да наблюдаваме подготовката на персонала за предстоящия наплив на посетители. Най напред ни впечатли това, че 99% от персонала бяха цветнокожи, явно от всички бивши френски колонии, но облечени в еднаквите униформи, всички автоматично се превръщаха в една нация - впечатляващо. След това ни грабнаха експонатите. Пионерите в авиацията трябва да са били изключително смели хора и тотални авантюристи. Разглеждахме модели на самолети направени от дървена рамка с парчета шперплат за крила и кабини увързани с парчета тел, гуми с бандажни шини, витла изработени от дърво и първобитни двигатели с вътрешно горене. Инженерния гений на човечеството е неизчерпаем, също и куража на отделни негови представители.

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_094458.jpg
Прегледи:484
Размер:509.9 КБ
ID:6944646 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1758.jpg
Прегледи:484
Размер:148.0 КБ
ID:6944648 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_100526.jpg
Прегледи:487
Размер:377.2 КБ
ID:6944650 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_100703.jpg
Прегледи:486
Размер:325.1 КБ
ID:6944652

            Това беше машинното отделение на дирижабъл с поместените в него двигатели

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1760.jpg
Прегледи:483
Размер:219.7 КБ
ID:6944654

            а в тази кошница са били разположени картечарите

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1764.jpg
Прегледи:483
Размер:160.7 КБ
ID:6944656

            В музея са разположени експонати от бойната авиация на френската държава от зората на авиацията до днес

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_111703.jpg
Прегледи:484
Размер:298.1 КБ
ID:6944658 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_111728.jpg
Прегледи:482
Размер:301.0 КБ
ID:6944660 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_112214.jpg
Прегледи:480
Размер:318.0 КБ
ID:6944662 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_113443.jpg
Прегледи:479
Размер:382.8 КБ
ID:6944664

            голямо разнообразие от звездообразни двигатели, както френски така и германски, включително няколко на БМВ

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_102556.jpg
Прегледи:478
Размер:318.6 КБ
ID:6944666

            Имаше изложен самолет Конкорд

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_113825_1024x576.jpg
Прегледи:468
Размер:82.3 КБ
ID:6944667

            Вътре в самолета е учудващо тясно и клаустрофобично

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1775.jpg
Прегледи:472
Размер:87.2 КБ
ID:6944669

            В залите за космонавтика са изложени части от ракетите Ариана, модели на изкуствени спътници, както френски, така и много съветски - явно общи разработки. След всичкото това инженерно пиршество излязохме на двора, където са разположени в естествен размер Айрбус А380 и Боинг 747, като е разрешено влизането във всички помещения, включително и в пилотската кабина - що уреди, копчелъци и монитори има там, направо не е истина. На двора са изложени в естествена големина и ракети Ариана 1 и Ариана 2

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_120308.jpg
Прегледи:474
Размер:292.5 КБ
ID:6944671
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_120311.jpg
Прегледи:477
Размер:296.8 КБ
ID:6944673

            В този Мираж можеше да се влиза в пилотската кабина, необходими са акробатски умения

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230527_120210.jpg
Прегледи:472
Размер:364.7 КБ
ID:6944675
            В музея останахме около 4 часа, пихме по кафе да успокоим емоцията и излязохме при моторите. Започнахме да се обличаме и забелязахме, че на идване Мони е хванал в задната гума една рапидка. Направихме теста с плюнка - не спадаше, не бе видимо мека и решихме да продължаваме по маршрута, като търсим сервиз за гуми. Предложих на Мони да извадим рапидката и да вкараме фитил, какъвто си носехме, но той предпочете да търси сервиз. За да се изтеглим към Нормандия, трябваше да прегазим по околовръстното на Париж от изток на запад. Зададохме една и съща крайна точка на ДжиПиЕсите си и се впуснахме в трафика, като се стремяхме да не се загубим от поглед. След около два часа изпитание, излязохме на чист път. На първата бензиностанция сверихме налягането в гумата с рапидката и навлязохме в Нормандия. Природата се измени коренно. Появиха се единични ферми обградени от високи живи плетове, небето се смрачи и излезе силен постоянен вятър. По бензиностанциите не приемаха плащане в кеш, а ако искаш да заредиш с карта, ти блокират сума от около 100 евра, остатъка от които след разплащането ти отблокират неизвестно кога. На една от картите чакахме отблокиране около 7 дни. Този начин на разплащане наложи да зареждаме заедно трите мотора на една карта и да се надяваме наличността да ни стигне до излизането от Франция. Справихме се някак си. Тук е мястото да спомена, че 90 % от разплащанията по време на цялото пътуване бяха картови.
            Насочихме се към с.Sainteny, където щяхме да преспим следващите три нощи, докато обикаляме из Нормандия. Селото се намира близо до град Шербур, от където потегляше ферибота, който ще ни отвози до Ирландия. Освен това селото се намира на сравнително еднакво отстояние от плажовете Омаха бийч и Юта бийч, и от остров Монт Сен Мишел и град Сен Мало, които възнамерявахме да посетим. Мястото се оказа реновирана стопанска сграда от 1856 год. в една ферма сгушена между нивите - много уютно място, пък и ни струваше само по 30 лв. на човек на вечер.

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_080217.jpg
Прегледи:481
Размер:921.9 КБ
ID:6944677 Още с влизането Мони се отдаде на планирането на утрешния ден

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_080243.jpg
Прегледи:476
Размер:495.4 КБ
ID:6944679
            Прикачени файлове

            Коментар


            • #7
              Когато на следващата сутрин станахме, на вън времето бе ветровито и мрачно, с надвиснали облаци, сякаш всеки момент ще завали. Температурата бе около 10 градуса и сякаш нямаше намерение да се покачва. Пихме по кафе с надеждата нещо да се промени и тръгнахме към музея на Омаха бийч. Може би заради наближаването на деня на десанта, пред всяка от къщите, в населените места през които минавахме, имаше поставени френски и американски знамена. С наближаването на музея, започнаха да се появявате автентични американски джипки, предназначени за атракционни разходки

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1784.jpg
Прегледи:447
Размер:307.4 КБ
ID:6944781

              Паркирахме моторетките и се насочихме към музея

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1786.jpg
Прегледи:443
Размер:156.7 КБ
ID:6944783

              В музея на доста голяма площ са разположени автентични танкове, оръдия, мотоциклети, камиони, оръжия и части от тях, всички участвали в битката за плажа и изровени в последствие от пясъците. Сред тях са ситуирани манекени облечени в съответните униформи и подходящи пози. Резултата е нещо, като нашата плевенска панорама, но доста по мащабно.

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_104843.jpg
Прегледи:449
Размер:560.5 КБ
ID:6944785 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_104854.jpg
Прегледи:443
Размер:409.3 КБ
ID:6944787 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_104926.jpg
Прегледи:440
Размер:350.2 КБ
ID:6944789 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_104949.jpg
Прегледи:439
Размер:492.3 КБ
ID:6944791 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_105237.jpg
Прегледи:444
Размер:524.0 КБ
ID:6944793 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_110342.jpg
Прегледи:440
Размер:342.1 КБ
ID:6944795 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_110721.jpg
Прегледи:438
Размер:485.4 КБ
ID:6944797

              Представени са, както американски и английски, така и немски образци на оръжия. На табелки е обяснено, кой експонат част от коя войскова единица е, какво се е случило с него и къде е намерен - буквално докосваш историята. В музея останахме около два часа, закупихме си сувенири и излязохме навън, където в двора са експонирани по едро габаритни екземпляри

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1790.jpg
Прегледи:445
Размер:353.2 КБ
ID:6944799

              по корпусите личат следи от попадения

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1791.jpg
Прегледи:437
Размер:201.3 КБ
ID:6944801 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_113338.jpg
Прегледи:439
Размер:528.0 КБ
ID:6944803

              Направихме си по някоя снимка за спомен

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_113421.jpg
Прегледи:439
Размер:607.8 КБ
ID:6944805 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_113304_1024x576.jpg
Прегледи:427
Размер:112.5 КБ
ID:6944806 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_113654.jpg
Прегледи:437
Размер:522.3 КБ
ID:6944808

              Чувствахме се като малки деца в сладкарски магазин. Взехме моторетките и се отправихме към гробищния мемориал на загиналите на Омаха бийч американски войници

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1795.jpg
Прегледи:438
Размер:230.3 КБ
ID:6944810 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_113604.jpg
Прегледи:435
Размер:439.8 КБ
ID:6944812 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_121401.jpg
Прегледи:436
Размер:383.6 КБ
ID:6944814 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_123049.jpg
Прегледи:429
Размер:321.5 КБ
ID:6944817

              Така изглежда пясъчната ивица на която е извършен десанта, тук горе са били разположени укрепленията на германците

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_124039.jpg
Прегледи:429
Размер:285.9 КБ
ID:6944819

              Слязохме с моторите до самата ивица

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_132257.jpg
Прегледи:433
Размер:399.7 КБ
ID:6944821 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_130951.jpg
Прегледи:429
Размер:297.7 КБ
ID:6944823 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_130616.jpg
Прегледи:434
Размер:562.4 КБ
ID:6944825

              Въпреки студеното и мрачно време на плажа имаше и почиващи

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1825.jpg
Прегледи:431
Размер:191.0 КБ
ID:6944827 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1827.jpg
Прегледи:436
Размер:271.6 КБ
ID:6944829 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1828.jpg
Прегледи:430
Размер:122.5 КБ
ID:6944831

              В ранния следобед времето поомекна и се показа и слънце. Насочихме се към Юта бийч

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_151139.jpg
Прегледи:429
Размер:351.8 КБ
ID:6944834 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_151710.jpg
Прегледи:432
Размер:364.0 КБ
ID:6944836
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_151500.jpg
Прегледи:430
Размер:315.0 КБ
ID:6944838

              Въпреки слънцето, поради неотслабващият вятър си беше доста студено и във въздуха се носеха фини песъчинки - доста време по късно хрускахме солен пясък. Поради отлива влизахме на около половин километър на вътре по пясъчната ивица. И тук имаше изложени оръжия участвали в десанта.

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_160417.jpg
Прегледи:434
Размер:451.3 КБ
ID:6944840 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_160607.jpg
Прегледи:430
Размер:468.1 КБ
ID:6944842

              Наситени на военна история решихме да се прибираме към квартирата. На връщане минахме и през военно гробище на загинали в сраженията германски войници - хората си уважават историята.

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_135753.jpg
Прегледи:429
Размер:237.8 КБ
ID:6944844 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230528_135825.jpg
Прегледи:430
Размер:406.5 КБ
ID:6944846

              Минахме през едно кръчме да вечеряме, пихме по бира и се прибрахме да спим.
              Прикачени файлове

              Коментар


              • #8
                Не мислех, че е възможно да има такава машина. Интересно какво прави предното колело, ако не е свързано със спирачки или съединители към задвижванията на веригите.

                Коментар


                • #9
                  Когато бях малък, много обичах да чета книжки, в които се разказва за рицари и техните непревземаеми замъци. Впечатлявах се от картинките на замък, изграден върху скалист остров и свързан с океанския бряг, посредством дървен мост, който, ту е под вода, ту е на сушата. Считах всичко за художествена измислица. Когато пораснах, разбрах, че такъв замък в действителност съществува, нарича се Мон Сен Мишел и се намира в Нормандия. Тогава се яви и мечтата ми, някой ден да го посетя. И ето, този ден дойде. Поради големият наплив от туристи желаещи да посетят острова със замъка, местните власти са ограничили достъпа до паркинги в близост, където оставихме моторите. От паркинга имаш две възможности - автобус или пеш по около три километров маршрут. Избрахме да се придвижим пеша. В началото замъка изглежда малък и невзрачен

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_121144.jpg
Прегледи:421
Размер:313.5 КБ
ID:6944922

                  С приближаването мащаба впечатлява

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_121529.jpg
Прегледи:419
Размер:295.1 КБ
ID:6944924

                  Докато се изправиш на пясъчната ивица пред него и се плашиш - огромен е и е наистина непревземаем, поне до момента де.

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1838.jpg
Прегледи:421
Размер:230.8 КБ
ID:6944926

                  Дебели и високи каменни стени, обградили стръмни и непристъпни скали. При прилив вода, а при отлив подвижни пясъци и шпил на църквата, високо в небесата. Под крепостната стена се разхождаха много хора по освободените от отлива пясъци

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1839.jpg
Прегледи:416
Размер:98.1 КБ
ID:6944928

                  а това остава след водата

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1836.jpg
Прегледи:419
Размер:206.1 КБ
ID:6944930

                  Замъка е изграден през 11 век, като абатство. Кръстен е на Свети Архангел Михаил - небесен покровител на Франция. Служил е, като опора на френската армия, по време на многобройните и войни, срещу английския флот. Въпреки многобройните опити на англичаните да го превземат, е устоял. В замъка, английски войници са влизали само веднъж , след предателство, по време на сто годишната война, но след кратка битка са изтласкани. Замъка е символ на независимостта на Франция и силата на армията и. В момента е туристически атракцион, посещаван от туристи от цял свят.
                  В замъка се влиза през малка вратичка заобиколена от кули и бойници. Достъпа е безплатен. Веднага след влизането зад градските стени, попадаш на търговската улица, пълна с магазини за сувенири, напитки, храни и хора, много хора. Ако искаш да избегнеш човешката гмеж се качваш по стълбите нагоре - много стълби и много на горе

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1845.jpg
Прегледи:423
Размер:252.2 КБ
ID:6944932

                  На върха на скалата са обособени комплекс от постройки, включващи църква, бални зали, ловни зали, апартаменти за живеене, затревени площи с колонади и други подобни

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_132545.jpg
Прегледи:424
Размер:499.0 КБ
ID:6944934
                  Каменно пано изобразяващо четиримата евангелисти на стената на църквата

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_131917.jpg
Прегледи:422
Размер:443.0 КБ
ID:6944936

                  Гледките от горе

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1854.jpg
Прегледи:427
Размер:329.5 КБ
ID:6944938 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1850.jpg
Прегледи:426
Размер:262.3 КБ
ID:6944940

                  В замъка престояхме около пет часа. Беше време да си тръгваме - сбогом Мон Сен Мишел

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_142226.jpg
Прегледи:420
Размер:348.3 КБ
ID:6944942

                  Насочихме се към намиращият се наблизо град музей Сен Мало. В началото на 14 век Сен Мало се е обособило, като пиратско селище, докато през 15 век, френските крале не разрешили на пиратите местообитание, в замяна на защита на крайбрежието от английския флот. Тогава са изградени крепостните стени и други защитни съоръжения, превърнали се по настоящем в туристическа атракция. Крепостните стени са в автентичният си вид, а градската част изобилства от магазини и заведения за храна и отмора. Паркирането на територията на града е забранено. Осигурени са подземни паркинги, безплатни за мотоциклети. Паркирахме се на един такъв и тръгнахме пеша.
                  Пристанището

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_160921.jpg
Прегледи:423
Размер:422.4 КБ
ID:6944944 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_161121.jpg
Прегледи:421
Размер:491.0 КБ
ID:6944946 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_161403.jpg
Прегледи:422
Размер:529.1 КБ
ID:6944948

                  Крайбрежната с туристите по нея

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_162520.jpg
Прегледи:422
Размер:371.7 КБ
ID:6944950 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_162724.jpg
Прегледи:421
Размер:365.1 КБ
ID:6944952 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1869.jpg
Прегледи:422
Размер:204.2 КБ
ID:6944954

                  От вътрешността на крепостта

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_172419.jpg
Прегледи:419
Размер:391.6 КБ
ID:6944956 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_172231.jpg
Прегледи:422
Размер:582.6 КБ
ID:6944958

                  Въпреки силният вятър и околна температура не надвишаваща 15 градуса, не липсваха и плажуващи под стените на крепостта

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1878.jpg
Прегледи:427
Размер:270.7 КБ
ID:6944960 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_173046.jpg
Прегледи:424
Размер:447.5 КБ
ID:6944962 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_173059.jpg
Прегледи:423
Размер:462.9 КБ
ID:6944964

                  Помотахме се до свечеряване из Сен Мало, хапнахме местна храна в ей тази кръчма и се прибрахме да спим, утре щяхме да хващаме ферибота за Ирландия.

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230529_192954.jpg
Прегледи:426
Размер:790.8 КБ
ID:6944966
                  Прикачени файлове

                  Коментар


                  • #10
                    Освен, че бе развлекателно, нашето пътуване бе натоварено и с мисия. Когато през лятото на 2002 год., сестрата на Мони била на почивка на остров Тексел, Нидерландия, на морския бряг намерила писмо в бутилка - истинско писмо в истинска бутилка. Документирали на снимки момента на намирането и отворили бутилката. Вътре намерили написано на френски език писмо. В писмото пишело, че ученици от френско училище в покрайнините на гр.Шербур, извършват експеримент и през пролетта на 2001 год., пускат в Атлантическия океан 100 такива писма в бутилки, с цел изследване на океанските течения и молят, всеки, който намери бутилка, да препрати писмото в училището и да посочи, къде го е намерил. Сестрата на Мони се прибира в България и естествено забравя за писмото, което обаче най съвестно е съхранила. Когато при плануването на пътуването Мони споделя маршрута по който ще се придвижваме, сестра му чувайки името Шербур, изважда писмото и ние бяхме натоварени с мисията да го предадем в училището.
                    И така на 30.05.2023 г. сутринта напуснахме фермата в която бяхме през последните три дни, сбогувахме се със собствениците, пожелахме си лек път и тръгнахме към Шербур. Най напред трябваше да се погрижим за гумата с рапидката на мотора на Мони. Последните дни бяха почивни във Франция и така и не намерихме сервиз за гуми, в който да я направят. Мисля, че с тази рапидка в гумата, Мони измина около 600 км. само с едно донапомпване. Както и да е, по пътя към Шербур намерихме работещ автосервиз, отидохме в отделението му за монтаж на гуми и попитахме работещия там механик, дали ще оправи гумата. Механика категорично отказа да прави каквото и да било по гумата и ни изпрати, в намиращ се наблизо мотосервиз, с магазин на Дукати. Отидохме там, механика на сервиза прие мотора и ни каза да изчакаме в шоурума. Ние позяпахме моторетки, облекла, обувки, аксесоари и консумативи, продавани на космически цени и когато след около 30 минути механика изкара мотора установихме, че бе извадил рапидката и на нейно място бе поставил ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧЕН ФИТИЛ. Цена 32 евро. Спукахме се от смях, на Мони не му беше смешно.
                    След като приключихме с мотора, беше време да тръгваме към училището. С помощта на въведените координати лесно намерихме сградата

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_103324.jpg Прегледи:0 Размер:581.4 КБ ID:6945073

                    Сградата се охраняваше, като пазача или не знаеше или не искаше да говори английски. Почакахме на паркинга, докато от училището излезе учителят по английски. Когато разбра, с каква цел идваме и видя писмото от бутилката, бе очарован. Оказа се, че самият той е възпитаник на това училище и като ученик е участвал в експеримента. Покани Мони в сградата и го представил на останалите учители. Оказа се че до момента са върнати 72 писма от пуснатите 100.

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_102631_1024x576.jpg Прегледи:0 Размер:64.5 КБ ID:6945074

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_103236_1024x576.jpg Прегледи:0 Размер:135.6 КБ ID:6945075

                    Мисията бе изпълнена, насочихме се към пристанището на Шербур. Ферибота ни отплаваше в 15:00 ч. и ние уплътнихме времето в разглеждане на изложените в чакалната, експонати за подводни изследвания. Оказа се че Шербур е дом на френския подводничарски флот и в сух док бе изложена и предоставена за посещения, пенсионирана френска ядрена подводница.

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_132602.jpg Прегледи:0 Размер:365.3 КБ ID:6945077 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_114832.jpg Прегледи:0 Размер:500.5 КБ ID:6945079 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_115000.jpg Прегледи:0 Размер:385.8 КБ ID:6945081 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_115135.jpg Прегледи:0 Размер:410.8 КБ ID:6945083 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_115532.jpg Прегледи:0 Размер:391.1 КБ ID:6945085 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_120233.jpg Прегледи:0 Размер:319.4 КБ ID:6945087

                    Ядрената подводница

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_1890.jpg Прегледи:0 Размер:252.8 КБ ID:6945089 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_1894.jpg Прегледи:0 Размер:181.4 КБ ID:6945091

                    Вътре в подводницата бе доста интересно - един малък град. Научихме и че корабът Титаник е взел пътници от Шербур, преди да навлезе в атлантика за трагичния си рейс, поради което имаше и музей на Титаник. Прекарахме си добре в очакване на ферито. Около 14:30 ч се наредихме на опашката

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_1917.jpg Прегледи:0 Размер:239.0 КБ ID:6945093 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_1920.jpg Прегледи:0 Размер:298.1 КБ ID:6945095 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_1919.jpg Прегледи:0 Размер:263.6 КБ ID:6945097

                    Разговорихме се с паркиралите около нас. Оказа че, че голяма част от тези момчета пътуваха през Ирландия, към започващите на скоро, серии на остров Ман.

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_1921.jpg Прегледи:0 Размер:333.5 КБ ID:6945099

                    Натоварихме се в кораба

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_061200_1024x576.jpg Прегледи:0 Размер:122.9 КБ ID:6945101

                    Напускаме Франция

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_132535.jpg Прегледи:0 Размер:312.9 КБ ID:6945103 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230530_162849.jpg Прегледи:0 Размер:333.0 КБ ID:6945105

                    Ферибота с който пътувахме, тръгва от Шербур, Франция и ни закара до Рослеар, Ирландия. Тръгна в 15:00 ч. и акостира около 07:00 ч. на следващия ден. За нас тримата с трите мотора и тройна вътрешна каюта заплатихме 420 евро. Не може да пътуваш без резервирана каюта. Резервациите ни бяха още от Януари 2023г. Кораба е доста луксозен, с много атракциони, вечерта в ресторанта имаше музикална програма. Изкарахме си добре, наблюдавахме залеза в открито море, приказвахме с други мотористи, чертаехме бъдещи маршрути - такива неща.
                    На следващата сутрин след акостиране на ферито, минахме граничен контрол и се пуснахме по острова. Когато наближих митничаря с каска на главата /каската ми е тревисто зелена - националния цвят на Ирландия /, човека явно подведен от цвета, ме заговори на някакъв странен език. След като го зяпнах неразбиращо, той усети заблудата си и комуникацията мина на английски - така разбрах, че тук има и местен език, в последствие установихме, че пътните табели са написани и на двата езика, а имената на населените места са изписани, като местно и английско. Тук дойде и другото предизвикателство - карането в лявата лента. Карането в ляво си е предизвикателство, защото на кръстовищата, другите участници в движението идват не от там, от където ги очакваш по презумпция, кръговите пък се въртят по часовниковата стрелка. Карахме внимателно и от Рослеар се насочихме към Корк. Етюди от Корк

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_125813.jpg Прегледи:0 Размер:474.5 КБ ID:6945107 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_095454.jpg Прегледи:0 Размер:632.5 КБ ID:6945109 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_094706.jpg Прегледи:0 Размер:492.4 КБ ID:6945111

                    Посетихме и дестилерията на уиски Джеймисън, където аз почерпих от уменията им за производство на алкохол, а Пенко и Мони се почерпиха

                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230531_112654_1024x576.jpg
Прегледи:390
Размер:120.8 КБ
ID:6945128

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_103619.jpg Прегледи:0 Размер:400.9 КБ ID:6945114

                    Още малко из Корк

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_121212.jpg Прегледи:0 Размер:525.1 КБ ID:6945116 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_125904.jpg Прегледи:0 Размер:455.2 КБ ID:6945118 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_130752.jpg Прегледи:0 Размер:426.3 КБ ID:6945120

                    От тук се насочихме към гр.Бантри. От Бантри смятахме да се включим по трасето на Wild Atlantic Way. Това е съвкупност от пътища, минаващи по крайбрежието и през разположените наблизо хълмове. Пътищата са тесни, с много завои и разкриващи се пред погледа ти разкошни панорами. Бантри

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_153637.jpg Прегледи:0 Размер:347.5 КБ ID:6945122

                    В близост до пристанището на Бантри влязохме в един пъб, чиито посетители сякаш бяха първообрази на героите от Мъпет шоу

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_154741.jpg Прегледи:0 Размер:365.1 КБ ID:6945124

                    Когато си поръчахме кафе, барманката ни покани зад бара, да си го направим сами, тъй като тя не знае как се прави еспресо, а всички посетители бяха безкрайно учудени че няма да пием бира. На кафе си букнахме нощувка, в намиращия се наблизо по маршрута град Kenmare,

                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230531_203217.jpg Прегледи:0 Размер:571.9 КБ ID:6945126

                    Покарахме малко покрай океана и се настанихме за почивка в тази къщичка.


                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от stefans; 30-11-23, 19:11.

                    Коментар


                    • #11
                      Днес предстоеше каране покрай морето, през планината, а на края щяхме да съчетаем морето с планината. Най напред тръгнахме през прохода Ballaghbeama Gap. Кара се по тесен път, на който трудно биха се разминали две коли. От страни са изградени емблематичните за района каменни огради, високи около метър, всичко е разграфено на парцели и навсякъде се отглеждат животни - овце и крави от някакви местни породи. Много овце има и покрай пътищата - всички са боядисани по гърба с различни цветове - очевидно така си ги маркират собствениците.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_082031.jpg
Прегледи:378
Размер:815.6 КБ
ID:6945232 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_082037.jpg
Прегледи:381
Размер:693.6 КБ
ID:6945234 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_082253.jpg
Прегледи:378
Размер:813.3 КБ
ID:6945236 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_082320.jpg
Прегледи:380
Размер:695.5 КБ
ID:6945238

                      От тук тръгнахме към град Dingle. По пътя до там спряхме за кратко до този плаж

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_093930.jpg
Прегледи:375
Размер:467.1 КБ
ID:6945240 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_093953_1024x576.jpg
Прегледи:368
Размер:119.4 КБ
ID:6945241

                      Долу на плажа имаше паркирани доста коли и много от тях караха по пясъка, като на писта. Опитахме и ние, но не ни се получи, явно това не бе нашето каране, да не говорим, че с натоварените мотори рискувахме и падане. Продължихме към Dingle, където паркирахме на главната, взехме някакви закуски и обиколихме градчето. Разкошна шарения

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_103356_1024x576.jpg
Прегледи:372
Размер:130.8 КБ
ID:6945280
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_103435_1024x576.jpg
Прегледи:365
Размер:101.1 КБ
ID:6945243

                      Малко по пристанището

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_104351.jpg
Прегледи:373
Размер:429.5 КБ
ID:6945245 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_104401.jpg
Прегледи:371
Размер:465.1 КБ
ID:6945247

                      и отново в градчето

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_104632.jpg
Прегледи:373
Размер:408.0 КБ
ID:6945249 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_104712.jpg
Прегледи:376
Размер:427.8 КБ
ID:6945251 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_104720.jpg
Прегледи:372
Размер:355.0 КБ
ID:6945253

                      Явно градчето бе курортно и наоколо бе пълно с туристи. Изобщо, ярко слънце, ухилени хора, яка шарения - наслада за окото. Тук останахме около час и тръгнахме към Connor Pass

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_113804.jpg
Прегледи:372
Размер:420.5 КБ
ID:6945255 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_113747.jpg
Прегледи:370
Размер:462.2 КБ
ID:6945257 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_113852.jpg
Прегледи:371
Размер:604.4 КБ
ID:6945259

                      Продължихме на север и стигнахме някакъв фиорд, където имахме избор да го заобиколим - около 100 км. или да ползваме локална лодка, която да ни пренесе на другия бряг за около 15 минути. Избрахме лодката - струваше ни по 5 евро на калпак.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_133450.jpg
Прегледи:368
Размер:472.7 КБ
ID:6945261

                      Продължихме на север, като целта за деня бе Cliffs of Moher - природен феномен посещаван от туристи от цял свят

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1975.jpg
Прегледи:368
Размер:214.5 КБ
ID:6945263

                      Тук водата се срещаше с планината. Вятъра и вълните са издълбали скалите в невероятни урви дълбоки над 100 метра. По брега са изградени пътеки с обща дължина над 10 км. с точки за снимане. Долу във водата имаше лодки с туристи наслаждаващи се на гледките от друга гледна точка. Каквото и да напиша за панорамите, няма да е достатъчно - човек трябва да отиде и да го види сам.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_154240_1024x576.jpg
Прегледи:362
Размер:139.8 КБ
ID:6945281

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_154434.jpg
Прегледи:368
Размер:491.8 КБ
ID:6945266 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_155735.jpg
Прегледи:371
Размер:453.0 КБ
ID:6945268 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_160856.jpg
Прегледи:369
Размер:361.6 КБ
ID:6945270

                      Мащаба е смайващ, чувстваш се дребен и незначителен сред природата. Представям си какво е долу при вятър и бурно вълнение.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_163624.jpg
Прегледи:369
Размер:474.3 КБ
ID:6945272 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_163810.jpg
Прегледи:370
Размер:432.9 КБ
ID:6945274 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_165123.jpg
Прегледи:369
Размер:421.6 КБ
ID:6945276 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230601_165245.jpg
Прегледи:367
Размер:430.3 КБ
ID:6945278

                      В разходки и съзерцание, тук останахме около четири часа. За днес бяхме преситени от емоции. Решихме да букваме място за нощувка и да се отправяме на там. Избрахме да нощуваме в Portumna. Спряхме се на този град, въпреки, че е леко на изток от маршрута на Атлантическия път, защото искахме да посетим и Дъблин, който е на източното крайбрежие. В Portumna планирахме две нощувки.


                      Прикачени файлове

                      Коментар


                      • BatGeorgeone
                        BatGeorgeone коментира
                        Редактиране на коментар
                        Супер голям късмет сте уцелили с времето и добре сте си изкарали, браво.

                    • #12
                      Този ден решихме да посетим Дъблин. Не, че искахме да видим нещо специално там, но да идем до Ирландия и да не разгледаме Дъблин, е като да идеш до Рим и да не се обадиш на Папата. От Portumna по някакви живописни селски пътчета, излязохме на магистралата свързваща Дъблин с Galway и за нищо време бяхме в центъра на града. Това беше единствения платен път, по който карахме в Ирландия. Удоволствието ни струваше по едно евро на човек. В центъра на Дъблин паркирането е платено на всякъде, като има и места, на които е разрешено паркирането, само на местно живущите - всичко е описано на табели и трябва да се внимава. Ние намерихме обществен паркинг, под една сграда и сбутахме и трите мотора в една клетка. На влизане в паркинга си взехме билетче с часа на паркиране. Излязохме на реката при този мост

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_105702.jpg
Прегледи:362
Размер:333.3 КБ
ID:6945314

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_105607.jpg
Прегледи:359
Размер:349.7 КБ
ID:6945313

                      Тръгнахме срещу течението на реката и се потопихме в атмосферата на града. Класически и модерни сграда вплетени в интересна симбиоза. Усмихнати хора, много туристи.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_123412.jpg
Прегледи:359
Размер:540.8 КБ
ID:6945316 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_133229.jpg
Прегледи:359
Размер:562.9 КБ
ID:6945318

                      Странни превозни средства

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2001.jpg
Прегледи:362
Размер:248.4 КБ
ID:6945320 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_121252_1024x576.jpg
Прегледи:356
Размер:127.4 КБ
ID:6945321

                      Разкошни паркове

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_123423.jpg
Прегледи:359
Размер:570.6 КБ
ID:6945323 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_123530.jpg
Прегледи:360
Размер:538.1 КБ
ID:6945325 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_123608.jpg
Прегледи:363
Размер:653.3 КБ
ID:6945327

                      Местните са странни екземпляри - татуирани на невероятни места, с множество пиърсинги и меко казано в странни дрехи

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_164930.jpg
Прегледи:358
Размер:478.5 КБ
ID:6945329 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_101405_1024x576.jpg
Прегледи:358
Размер:113.0 КБ
ID:6945331

                      Имаше и добри попадения

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2051.jpg
Прегледи:362
Размер:174.9 КБ
ID:6945333

                      Посетихме поредната дестилерия на Джеймисън

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_125858.jpg
Прегледи:361
Размер:443.8 КБ
ID:6945335 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_130124.jpg
Прегледи:360
Размер:485.2 КБ
ID:6945337 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_130136.jpg
Прегледи:358
Размер:472.0 КБ
ID:6945339

                      Повозихме се на Hop On Hop Off

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_141256.jpg
Прегледи:361
Размер:552.7 КБ
ID:6945341

                      Поразгледахме още

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_124123.jpg
Прегледи:360
Размер:579.8 КБ
ID:6945343 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_124130.jpg
Прегледи:362
Размер:433.2 КБ
ID:6945345 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_124716.jpg
Прегледи:361
Размер:459.1 КБ
ID:6945347 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_124736.jpg
Прегледи:359
Размер:460.1 КБ
ID:6945349

                      Посетихме

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_145353.jpg
Прегледи:357
Размер:450.7 КБ
ID:6945351

                      Ядохме интересни сладкиши

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_113926_1024x576.jpg
Прегледи:351
Размер:141.0 КБ
ID:6945352 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_112430_576x1024.jpg
Прегледи:355
Размер:82.8 КБ
ID:6945354

                      Снимахме се с този пич

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_114512_1024x576.jpg
Прегледи:352
Размер:133.1 КБ
ID:6945355

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_114606.jpg
Прегледи:358
Размер:404.3 КБ
ID:6945357

                      Поразмотахме се още малко

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_144757.jpg
Прегледи:359
Размер:410.7 КБ
ID:6945359 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_155646.jpg
Прегледи:359
Размер:430.1 КБ
ID:6945361
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_144708.jpg
Прегледи:360
Размер:561.3 КБ
ID:6945363

                      и то стана време да си ходим. Влязохме в паркинга да си вземем моторите, облякохме дрехите за път и установихме, че сме загубили билетчето от входа. В паркинга служители няма - всичко е автоматично - пускаш билетчето в нещо като кафеавтомат, то разчита времето на престой и ти показва сумата, която дължиш, плащаш с карта и получаваш код, с който да излезеш. В близост до машината за таксуване, видяхме на стената старовремски телефонен апарат. Мони на майтап вдигна слушалката и докато обясняваше, че има сигнал, някакъв глас го попита какъв е проблема. Мони съобразително каза, че сме туристи с мотори и сме си загубили билетчето и оня без повече обяснения му продиктува четирицифрен код. На бързо излязохме от паркинга - не платихме нищо. Дали така процедират по принцип или сме били изключение не знам. На излизане от Дъблин се отбихме до българския магазин - купихме си вафли "Морени".

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230602_170013.jpg
Прегледи:358
Размер:449.9 КБ
ID:6945365
                      Прикачени файлове

                      Коментар


                      • BatGeorgeone
                        BatGeorgeone коментира
                        Редактиране на коментар
                        Мда, ако попаднете на момичета без бради и с тегло под 120 кила, има доста симпатични ирландки с типични келтски черти, по мои наблюдения те са доста дребнички почти миньончета за нашите стандарти.

                    • #13
                      На сутринта се насочихме отново на северозапад, за да се включим отново в Атлантическия път. Решихме междувременно до посетим и разгледаме град Galway. За разлика от Дъблин, който поради факта, че е столица е по строг и праволинеен, тук всичко е курортно, крещящо и веселяшко. Паркирахме на обществен паркинг до катедралата

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_092505.jpg
Прегледи:331
Размер:498.1 КБ
ID:6945429

                      и се пуснахме по една от улиците със заведения

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_100745.jpg
Прегледи:330
Размер:487.1 КБ
ID:6945431 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_104543.jpg
Прегледи:330
Размер:428.4 КБ
ID:6945434 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_104516_1024x576.jpg
Прегледи:331
Размер:154.0 КБ
ID:6945435
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_104706.jpg
Прегледи:332
Размер:610.2 КБ
ID:6945437 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_104835_1024x576.jpg
Прегледи:324
Размер:160.4 КБ
ID:6945438

                      Тук също имаше интересно изглеждащи екземпляри

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2078.jpg
Прегледи:331
Размер:230.8 КБ
ID:6945441 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2084.jpg
Прегледи:328
Размер:191.6 КБ
ID:6945442

                      интересни надписи

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2082.jpg
Прегледи:331
Размер:139.9 КБ
ID:6945444

                      От тук тръгнахме към Conemara National Park

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_111842.jpg
Прегледи:331
Размер:497.2 КБ
ID:6945446 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_130448_1024x576.jpg
Прегледи:323
Размер:168.8 КБ
ID:6945447

                      Парка е разположен на около 50 метра надморска височина и е съвкупност от езерца и поляни, между които се вие пътя. Пътя е тесен и се кара бавно, което ти дава възможност да се насладиш на природата.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_131238.jpg
Прегледи:334
Размер:660.0 КБ
ID:6945449 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_131848.jpg
Прегледи:331
Размер:498.1 КБ
ID:6945451 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_135859.jpg
Прегледи:332
Размер:454.8 КБ
ID:6945453 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_135908.jpg
Прегледи:333
Размер:470.3 КБ
ID:6945455

                      Тук бе някакъв фиорд

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_140056.jpg
Прегледи:332
Размер:498.1 КБ
ID:6945457 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_140112.jpg
Прегледи:330
Размер:486.9 КБ
ID:6945459 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_140203.jpg
Прегледи:329
Размер:434.9 КБ
ID:6945461

                      От тук продължихме до Newport, където седнахме в едно крайбрежно ресторантче да хапнем по нещо - гледката от терасата

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_153503.jpg
Прегледи:327
Размер:444.1 КБ
ID:6945463 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_154930_1024x576.jpg
Прегледи:322
Размер:157.9 КБ
ID:6945464

                      Тук брегът е характерен с многобройните си плитчини, които при отлив се оформят като миниостровчета. Кривнахме по едно странично пътче за да ги разгледаме отблизо

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_165238.jpg
Прегледи:327
Размер:415.8 КБ
ID:6945466 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_165332.jpg
Прегледи:328
Размер:541.0 КБ
ID:6945470

                      И тук на връщане, към главния път ни се случи случка. Мони водеше групичката, като в движение набираше на навигацията си следващата точка от маршрута. По навик обаче, мина да кара в дясната лента за движение. Аз карах зад него и започнах да му свиркам с клаксона, но той се бе улисал и изобщо не реагира. В един момент иззад хълмчето пред нас се показа една баничарка и Мони караше точно срещу нея. Видя я в последния момент и се опита да я избегне, като рязко кривна в ляво. Шофьора на баничарката бе някакъв много възрастен човек и като че ли изобщо не реагира - продължи си константно напред. В резултат десния крашбар и десния куфар на мотора на Мони се срещнаха, с десния преден калник на баничарката при този резултат

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_174929.jpg
Прегледи:331
Размер:367.6 КБ
ID:6945472

                      По мотора и по Мони нямаше поражения. Спряхме и отбихме в страни. От автомобила излезе по млада жена и се приближи до нас, да пита дали моториста е пострадал. Казахме и че сме добре и я попитахме, как желае да я обезщетим - вината си беше явно наша. Жената каза, че не желае нищо от нас, но предпочита да уведомим полицията. Тя се обади от телефона си, обясни ситуацията и уточни къде се намираме. След около 20 минути пристигна униформен полицай, засне мотора и пораженията по колата. Засне и шофьоската книжка и зелената карта, заедно с регистрационният талон на мотора на Мони. Записа си телефона и мейла на Мони, попита ни имаме ли нужда от помощ и ни пожела приятен ден. Докато пристигне полицая и приключихме с формалностите, се отръскахме от шока на преживяното. Мони каза, че е готов да продължи по маршрута и тръгнахме към Achill Island, където щяхме да посетим Keem Bay. Остров Ахил е свързан с главния остров посредством метален мост подобен на понтон и преминавайки по него мислихме, че прекосяваме река - толкова силен бе прилива. За да се стигне до Keem Bay се минава през кратко изключително ветровито поле и следва много стръмно изкачване и последващо също толкова стръмно спускане. Гледките обаче са изумителни

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_184333.jpg
Прегледи:332
Размер:367.0 КБ
ID:6945474 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_184754_1024x576.jpg
Прегледи:322
Размер:128.7 КБ
ID:6945475
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_190305.jpg
Прегледи:332
Размер:739.6 КБ
ID:6945477 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_191425.jpg
Прегледи:334
Размер:788.7 КБ
ID:6945479 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_193015.jpg
Прегледи:327
Размер:281.5 КБ
ID:6945481 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_193045.jpg
Прегледи:327
Размер:498.5 КБ
ID:6945485 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_193101.jpg
Прегледи:327
Размер:449.9 КБ
ID:6945487

                      Напълнихме очите си и решихме, че за днес стига. Насочихме се към гр.Balina, където щяхме да преспим. Пътя до там бе около 80 км. Аз карах последен в конфигурацията. Направи ми впечатление, че на около 30 км. преди крайната ни точка, докато се движехме по разни криви пътчета, зад нас се залепи автомобил с местна регистрация. Където и да карахме, както и да променяхме темпото, този автомобил караше плътно зад мене. Пристигнахме на адреса и паркирахме пред къщата от букинг, а колата спря до нас. Загледах се учудено в непознатата физиономия на шофьора, около 30 годишен млад мъж, а той се усмихна, излезе от колата и попита - Българи сте нали? Представи се - Виктор от София. Тук живее и работи. Учудването му да види българи в този град, бе не по малко от нашето. Разговорихме се и той попита дали имаме нужда от нещо. Мони каза Уиски и бира, а Виктор отговори - невъзможно, към този час всички магазини са затворени. Поговорихме още малко и Виктор си тръгна, а ние се разположихме в къщичката.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_084803.jpg
Прегледи:331
Размер:726.0 КБ
ID:6945489

                      След около десет минути пред къщичката паркира колата на Виктор и той излезе от вътре с бутилка "Padi" и стек от 6 кена бира - предполагам от личните му запаси. Явно бе преценил че имаме наложителна нужда от подкрепа. Викторе, благодаря ти отново и дано пак пътищата ни се пресекат.
                      За да няма повече близки срещи от третия вид, Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230603_090722.jpg
Прегледи:327
Размер:335.0 КБ
ID:6945491 поставихме стрелки по моторите си - карай У лЕво

                      Прикачени файлове

                      Коментар


                      • BatGeorgeone
                        BatGeorgeone коментира
                        Редактиране на коментар
                        За посетители на дъждоландия се предлагат тези стикери, аз ги слагам и супер много помагат особено когато е изморен човек или под напрежение => https://www.ebay.co.uk/itm/263204258307?

                        Благодарим за хубавия пътепис и стахотните снимки.

                    • #14
                      Стикер за каране с "обратно" движение.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:s-rwerew.jpg
Прегледи:302
Размер:125.6 КБ
ID:6945556
                      Бъдете живи и здрави!

                      Коментар


                      • #15
                        Днес трябваше да напуснем Ейре и да навлезем в UK. Сутринта рано се насочихме към последната природна забележителност в района

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_100136.jpg
Прегледи:299
Размер:484.4 КБ
ID:6945563

                        През поредица от фермерски врати - отваряш, минаваш и затваряш и доста криви пътчета, се добрахме до паркинга

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_095803.jpg
Прегледи:306
Размер:610.4 КБ
ID:6945565 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_104513.jpg
Прегледи:300
Размер:562.7 КБ
ID:6945567

                        Мястото представлява скалист нос, вдаден дълбоко в океана. Скалата е прорязана от множество тунели, по които се придвижва морската вода. На места има дълбоки пропадания, през които се виждат бушуващите вълни. Цялата околност тътне и трепери от движещата се под земята вода. На края на носа е разположена самотната скала.

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_100732.jpg
Прегледи:306
Размер:810.2 КБ
ID:6945569 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_101156.jpg
Прегледи:305
Размер:775.4 КБ
ID:6945571 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_101502.jpg
Прегледи:301
Размер:472.1 КБ
ID:6945573

                        Повърхността на земята е покрита с торфени туфи, при движение по тях поддават сякаш си на пружини

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_101541.jpg
Прегледи:305
Размер:838.9 КБ
ID:6945575

                        Скалата в океана

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_102238.jpg
Прегледи:300
Размер:485.4 КБ
ID:6945577 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_101603.jpg
Прегледи:301
Размер:509.9 КБ
ID:6945580

                        Позирахме за снимки

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_101929_1024x576.jpg
Прегледи:291
Размер:151.0 КБ
ID:6945581

                        Помотахме се още малко, позяпахме рибарите, които замятаха въдици от скалите и се насочихме към град Donegal. Паркирахме до реката, пообиколихме, пихме по кафе

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_122845.jpg
Прегледи:304
Размер:584.6 КБ
ID:6945583 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_122903.jpg
Прегледи:301
Размер:536.9 КБ
ID:6945585

                        От тук тръгнахме към град Londonderry UK. По пътя минахме покрай фермерско изложение на стари трактори - имаше невероятни екземпляри. За жалост движението бе много натоварено и не можахме да заснемем нищо. За това, че вече сме в UK, разбрахме, когато видяхме, че цените на горивата по бензиностанциите са изписани в ВР, а не в евро. В Londonderry се паркирахме в близост до музея на съпротивителното движение, на католиците срещу роялистите и паметника, издигнат в памет на загиналите, при сблъсъците на 30.01.1272 год., когато британски войници и полицаи убили 14 стачкуващи ирландци

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_160519_1024x576.jpg
Прегледи:292
Размер:118.1 КБ
ID:6945586
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_160604.jpg
Прегледи:303
Размер:574.5 КБ
ID:6945588

                        Londonderry е сив индустриален град и не намерихме причина да стоим повече в него. Насочихме се към поредната природна забележителност

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2128.jpg
Прегледи:300
Размер:246.3 КБ
ID:6945590

                        Пътя на гигантите, представлява застинала във водата лава, която се е формирала в симетрични каменни колони със характерно шестоъгълно сечение. Пътя тръгва от брега, потъва във водата на запад, появява се на остров Исландия и от там продължава до източното канадско крайбрежие. Внушително е.

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_183205.jpg
Прегледи:304
Размер:691.3 КБ
ID:6945592 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_183301.jpg
Прегледи:299
Размер:473.7 КБ
ID:6945594 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_184133.jpg
Прегледи:302
Размер:744.5 КБ
ID:6945596 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_190116.jpg
Прегледи:301
Размер:839.7 КБ
ID:6945598 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_185910.jpg
Прегледи:300
Размер:576.4 КБ
ID:6945600 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_190255.jpg
Прегледи:298
Размер:355.0 КБ
ID:6945602 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_191619.jpg
Прегледи:297
Размер:444.4 КБ
ID:6945604 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_190930_1024x576.jpg
Прегледи:289
Размер:154.6 КБ
ID:6945605
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_191722.jpg
Прегледи:301
Размер:668.6 КБ
ID:6945607 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_191733.jpg
Прегледи:299
Размер:566.1 КБ
ID:6945609

                        Сякаш ходиш по вкаменена пчелна пита

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_192111.jpg
Прегледи:301
Размер:736.9 КБ
ID:6945611
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_192131.jpg
Прегледи:298
Размер:552.5 КБ
ID:6945613

                        По телефона ангажирахме мястото за преспиване

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2144.jpg
Прегледи:300
Размер:562.1 КБ
ID:6945615

                        Тръгнахме към Ballintoy Harbor. Тук са снимани епизоди от "Игра на тронове"

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2153.jpg
Прегледи:297
Размер:189.4 КБ
ID:6945617 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2154.jpg
Прегледи:298
Размер:281.5 КБ
ID:6945619 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2155.jpg
Прегледи:294
Размер:132.6 КБ
ID:6945621 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2149.jpg
Прегледи:296
Размер:156.9 КБ
ID:6945623
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_200151_1024x576.jpg
Прегледи:286
Размер:81.4 КБ
ID:6945624
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_201046.jpg
Прегледи:294
Размер:355.9 КБ
ID:6945626 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230604_201149.jpg
Прегледи:295
Размер:459.9 КБ
ID:6945628

                        Оттук вече се отправихме към Бушмилс, където щяхме да спим ето тук

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_2121.jpg
Прегледи:295
Размер:207.4 КБ
ID:6945630
                        Прикачени файлове

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X