Обява

Свий
Няма добавени обяви.

През Алпите и Доломитите до Вевей

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • През Алпите и Доломитите до Вевей

    Е, и тази година направхме едно малко пътуване по Европа. Всъщност преди две години не можах да мина лятото през Гросгльокнер поради отвратително време, затова си обещах, че някой ден ще го сторя. Е, това лято го направихме, отново по пътя за Вевей и Монтрьо на Lac Leman. Този път времето беше чудесно, а Гльокнера си заслужава отвсякъде.

    Тази година избрах малко по-различен маршрут за да мина през проходи, които не бях качвал. Също така отделих малко повече време на тази ,красивата Швейцария, която я рисуват по картичките- ами наистина е впечатлителна. От нещата , които ме изненадаха приятно без да съм ги планирал беше въжената линия над Шамони, която те взема от 1000 мнв и те качва на над 3 700 мнв, за някакъв си половин час, откъдето има прекрасна гледка към Мон Блан. Там си беше естествено зима, та добре, че имахме якета. Преживяването е страхотно, препопърчвам го на всеки, който минава през този район.

    И тъй като пътепис едва ли ще напиша, реших да направя, както е модерно сега, едно малко филмче за пътуването ни /макар, че филма ми отне сигурно повече време, отколкото на пиша/. Надявам се да ви хареса.

    Ето линка - http://youtu.be/btWA3KCCqD4

    Последно редактирано от Sotislav; 21-10-13, 13:00.

  • #2
    От: През Алпите и Доломитите до Вевей

    Страхотно! Поздравления!
    BMW R1200GS LC EXCLUSIVE, Triumph Tiger 800 XRx, Honda Transalp 600
    LAND ROVER Discovery II V 8 - 4.0, BMW 530 xDrive
    Не е достатъчно да си знаеш цената, трябва да се отчита и търсенето.

    Коментар


    • #3
      От: През Алпите и Доломитите до Вевей

      Браво!!!
      Хубаво сте се повозили.
      BMW F700GS
      BMW R1150RT

      Коментар


      • #4
        От: През Алпите и Доломитите до Вевей

        Чудесен трип, мерси за филмчето.
        The only thing moving after WWIII will be cockroaches and V-Strom 650.

        Коментар


        • #5
          От: През Алпите и Доломитите до Вевей

          Много готино филмче! Благодаря за споделеното! Събуди стари спомени.
          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
          Златомир Попов - Forry

          Коментар


          • #6
            От: През Алпите и Доломитите до Вевей

            Първоначално публикуван от Sotislav Преглед на мнение

            И тъй като пътепис едва ли ще напиша, реших да направя, както е модерно сега, едно малко филмче за пътуването ни /макар, че филма ми отне сигурно повече време, отколкото на пиша/. Надявам се да ви хареса.

            Ето линка - http://youtu.be/btWA3KCCqD4

            Клипа е страхотен , но не може така, с 2-3 секунди отделено време на толкова хубави места, аз съм по старомоден и ми се иска да почета нещо повече за самото пътуване и местата които са ви впечатлили най много, а и разбира се със снимков материал, все пак това са Алпите ( тука се пишат пътеписи ) и там всички снимки са мнооооооооо яки . Не мога да разбера как так сте минали през Andermatt и не сте се отбили до old Gottard Pass, после сте минали по Furkapass и през Grimselpass а няма снимки от гледчера, а само снимка на моториста с кюнците и един самотен мармот от фермата. На много от местата не съм бил , но и на много от местата бях и се върнах и аз в едни спомени.... та нещо повече да споделиш примерно за:
            Val Verzasca, Mont Blanc, Chamonix, Verona гледали сте LaTraviata в Arena di Verona
            Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

            Коментар


            • #7
              От: През Алпите и Доломитите до Вевей

              Да, клипа стана добър, макар , че ми отне време колкото за пътепис. Заигравката с музиката доста ме измъчи. Не знам дали забелязвате, че накрая музиката на Верди започва с едно изпълнение, след това прелива в моя клип /който направих с фотоапарата в Арената/ и след това отново „закачам“ продължаващата част от арията. Това ми хрумна, за да може клипа ми да не почва просто по средата на хубавата ария, а да си има естествен завършек. Та намерих едно концертно изпълнение на Бочели и после режи и лепи. Добре , че бяха в една тоналност, че нямам такава техника. А иначе във Верона сме за втори път, първия по чиста случайност., просто за да преспим и разгледаме нещо. Стария град , където е Арената, е много приятен, типичната стара Италия с каменните стари сгради, малките площадчета и статуи. Сега като пристигнахме видяхме реклама в хотела, че има Вердиеви дни и така на майтап викам- що не идем да видим. То на жена ми толкова и трябваше и така. Вътре Арената е доста впечатлителна, но определено имам забележки по звука. Достатъчно голяма е и някои от гласовете не звучаха добре. Гледал съм мюзикъли, където си лепят малки микрофони, като точка, които помагат все пак в някаква степен да се вплътни гласа. Нейсе, аз бях доста изморен и смазан от жегата, та едвам не заспах накрая.

              Вал Верзаска – ами аз не го бях и чувал, нашите приятели, с които тръгнахме от Вевей предложиха да минем оттам. Доколкото знам е защитена местност от Юнеско, и тази река минава през долината, като се събира в нещо като езеро в края и. Намира се в област Тичино, италианската част на Швейцария. Реката е с особен зелен цвят и има доста места, където хората плажуват и скачат от скали – както се вижда и от снимките ми. Каменния мост е впечатлителен. Иначе за каране не е нищо особено. Но пък на път за там спахме в Domodossola, което е в Италия , в един джоб изрязан от Швейцарската част. Все пак цените на хотелите в Швейцария са дебели, пък и храната в Италия ми харесва стократно повече. Та, това е много приятен градец.

              Шамони и въжената линия – аз наистина отначало нямах намерение да се качвам, жена ми беше готова сама да тръгне, пък аз можех да повъртя с мотора. Местността се намира на границата между Италия, Франция и Швейцария. Нещо не си падам по високи въжени линии… Обаче като видях, че крайната точка е над 3700, реших, че друг път я се кача на такава височина , я не. (Между другото снимката на аватара ми е пред един глетчер в Киргизстан, на приблизително 3400-3450 м. Качвах доста пъти до хижата, която е на 3350 , тръгвайки от 2100 м., но само веднъж отидох близо до глетчера и щях да се пребия по едни сипеи, та не повторих) . Така ,че качването е в едни големи кабини за по 25-30 човека ,стоиш прав. Има една междинна станция на 2200 м където сменяш кабината. Хватката, е че много бързо, за около 30 минути правиш много голяма денивелация и може на някой да му стане леко лошо. Кабината на моменти висеше много високо в долината и имаш чувството, че не се движиш, а накрая се изкачваше почти отвесно. Ние се паднахме с някакви японци, които пищяха като се поклашаше кабината. Накрая стигаш горе , но това не им е било достатъчно, ами изкопали и една скала, в която направили асансьор, който те качва още 100-на метра нагоре. Луда работа. На филмчето ми се вижда като капсула. Гледаш тези които качват върха бавно, забивайки пикелите в снега и не вярваш , че преди половин час си бил по къс ръкав в Шамони. От горе гледката е страхотия, ако загърбиш Мон Блан, всичко останало е под теб. От там пък тръгва въжена линия, която те кара в Италия. Само да спомена, че всичко това е правено преди 50 години и нямам повече коментар. Ако Рила и Пирин бяха там щяха да ги издупчат отвсякъде – само и само да се минава бързо. А не сега от Якоруда до Сапарева баня или от Банско до Сандански да обикаляш планината. Само да спомена, че St.Gothard има и стар път и нов път в тунел – за всеки вкус . Като стария път също се поддържа, по нашата българска логика незнайно защо. Но това е друга тема за разговор

              Grimsell – не съм знаел, че има глетчер … StGothard – да знам, че минахме покрай него, но просто жена ми все пак се изморяваше доста и гледах на не прекалявам с времето на седлото. Е, нали нещо трябва да остане и за друг път. Не можах да мина и през Susten , през Silvreta, но така е – времето винаги не стига

              Някой ден ми се ще да направя заход към френските високи Алпи – май имаше накакво име този маршут. От Annecy на юг към Barcelonnete през 17-18 прохода, включително Come de la Bonette – 2802 м и се излиза на Ментон на брега на морето. Разбира се може и в по-мек вариант, защото това е път за пет дни сигурно. Казват, че този маршрут е от must see , ама ще видим. Нещо ни се въртят мисли и за остров Корсика, където било лудница за мотори. Та ще видим.

              Коментар


              • #8
                От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                Благодаря за споделеното!
                CAN-AM RENEGADE 800XR 0898580436 VW PASAT 2.0TDI,DSG,170+ЛЕКО ПИПНАТ[SIGPIC][/SIGPIC]

                Коментар


                • #9
                  От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                  Първоначално публикуван от Sotislav Преглед на мнение
                  Grimsell – не съм знаел, че има глетчер …
                  Не съм се изказал правилно: Карали сте по Фурка пас към Oberwald и после сте се върнали до село Gletsch (два пъти сте минали през това селото) и сте почнали да катерите по Гримсел пас. Rhone Glacier е на 7км преди селото идвайки от Фурка пас. ох много тегаво го обяснявам сега ще ме разбереш http://goo.gl/maps/Mqbbr

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5737668.jpg
Прегледи:1
Размер:273.0 КБ
ID:5529936

                  така е изглеждал едно време а сега е така

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:comparison-393x600.png
Прегледи:1
Размер:485.4 КБ
ID:5529942

                  атракцията на този глетчер обаче е тази

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pixel.gif
Прегледи:9
Размер:43 Байта
ID:5529943Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pixel.gif
Прегледи:9
Размер:43 Байта
ID:5529943
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Switzerland-Rhone-Glacier-Inside.jpg
Прегледи:1
Размер:44.7 КБ
ID:5529944

                  Но както се казва в тази планина винаги има защо да се върнеш още веднъж и още веднъж...
                  Прикачени файлове
                  Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

                  Коментар


                  • #10
                    От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                    Боже, естествено, че си го спомням това място - фибата при хотела Белведере. Дори бях спрял100 м преди него защото ми звънеше телефона. Видях, че има хора на паркинга, но си мислех, че снимат самия хотел. Е, наистина ще трябва да се върна някой ден пак.

                    Коментар


                    • #11
                      От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                      Благодаря,беше повече от перфектно.Няма да възразя ако има още!
                      Иво (таксито) Андреев
                      0988 91 80 50
                      Каджива Елефант 750 Лъки Експлорър 89-та

                      Коментар


                      • #12
                        От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                        Първоначално публикуван от Sotislav Преглед на мнение
                        Боже, естествено, че си го спомням това място - фибата при хотела Белведере. Дори бях спрял100 м преди него защото ми звънеше телефона. Видях, че има хора на паркинга, но си мислех, че снимат самия хотел. Е, наистина ще трябва да се върна някой ден пак.
                        За да се стигне до глетчера трябва да се знае че, първо се влиза в магазина със сувенирите и в края му е касата и входа ( тоест изхода) за гледчера, много е скрит и не се вижда добре от терасите пред магазина. Под паркинга пред магазина мармотите ядът солети, кроасани, кифли сандвичи и разбира се и шоколад много са гальовни , справка нашия пътепис http://www.offroad-bulgaria.com/show...t=99943&page=2
                        Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

                        Коментар


                        • #13
                          От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                          Soty, бравус! За пореден път ми се доходи по тия планини благодарение на теб. Надявам се не за последно
                          Струвало си е труда, да знаеш. Даже го изпратих на няколко люде по мейла.
                          Следващият път, когато умът ви витае, последвайте го! => www.smehurko.info

                          Коментар


                          • #14
                            От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                            Здравейте!
                            Аз също минах от там през август,но към ледника не пускаха да се минава,защото ремонтираха тунелите.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P9040134.jpg
Прегледи:1
Размер:191.7 КБ
ID:5533989Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P9040129.jpg
Прегледи:1
Размер:194.3 КБ
ID:5533990Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P8110008.jpg
Прегледи:1
Размер:127.7 КБ
ID:5533991

                            Скоро ще напиша повече подробности за това пътуване.Има и снимки :-)

                            Коментар


                            • #15
                              От: През Алпите и Доломитите до Вевей

                              Здравейте!
                              Аз също минах от там през август,но към ледника не пускаха да се минава,защото ремонтираха тунелите.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P9040134.jpg
Прегледи:1
Размер:191.7 КБ
ID:5533989Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P9040129.jpg
Прегледи:1
Размер:194.3 КБ
ID:5533990Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P8110008.jpg
Прегледи:1
Размер:127.7 КБ
ID:5533991

                              Скоро ще напиша повече подробности за това пътуване.Има и снимки :-)
                              Прикачени файлове

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X