Есента ми е любимият сезон.
Но съм и притеснен, защото боровите гори са започнали да съхнат по ниското 400-600 м нмв. Не знам, на какво се дължи. И други години е имало суша и по 2-3 месеца без капка дъжд, но горите не са съхнали. Тази година определено съхнат. И то боровите гори. Има петна по 200-300 квадратни метра, които са сухи с чисто ръждив цвят. Има и петна по широколистните гори, но по боровите е особено грозно и показателно, защото те целогодишно са зелени. Дъждът вече няма да ги спаси тия части от гори, защото те просто са изсъхнали.
По високото над 1000-1200 м нмв няма такова нещо.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Снимки от разходки из Средна гора.
Свий
X
-
Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
-
Не е сушата, болест е при мен в двора за два месеца изсъхна дървото.
-
За мен леко тъжен този сезон.
Радва окото но някак навява асоциации за край.
Нищо че е просто част от цикъл
Иначе и според мен е болест а не от суша.
Дърветата в големи райони наоколо кса покрити с нещо като лишеи и са мъртви от няколко години.
По трънско ми е правило впечатление в посока Трекляно.
Вероятно е заразно, струва ми се, че се разпространява но може да се заблуждавам.
Освен това грам не разбирам от ботаника и биология та да ръся мнение!
-
-
Май никой не взима мерки. Само сечът и нищо друго. Например на острова на яз Батак имаше много хубава китка от поне 30-40 дървета. Изсъхнаха всичките. То вече не е и остров. Сега е полуостров. Но дърветата се обвиха с нещо сиво, като паяжина, като лишеи и изсъхнаха. Никой не си мръдна пръста, да напръска с нещо, макар, че това се вижда от километри през язовира, а е и точно срещу Цигов чарк.
Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
-
Горите в България в по-голямата си част в ниското са изкуствени насаждения правени без никаква мисъл... Тези дървета на могат да живеят на такава надморска височина... И постепенно по естествен или изкуствен път ще изчезнат... Там е мястото на широколистна гора... Разбира се намирам, че ще е отлична идея да се извършва интензивна подмяна, а не да чакаме пожарите и вредителите да я направят ;-)
- 1 like
Коментар
-
Ама те и широколистните гори съхнат. Но някак си по не им личи, защото сменят листата. А по боровите особено личи. По пътя Белово - Костенец по край пътя е пълно с изсъхнали борови дървета. Там е смесена гората. Бор и дъб. Червено оранжевите петна се виждаха и по дъба, и по бора още лятото през август. Същото е положението, около Мухово и язовир Тополница. Около Ветрен - Славовица е същата работа. Сега пожълтяха листата на дъбът и останаха много видни грозните петна по бора. Но дали следващата пролет тези дъбове, които бяха оранжево червени още през миналият август пак ще се разлистят? А дано, ама се съмнявам...
В двора у дома във Величково имаме иглолистно дърво. Някаква хвойна с диаметър на ствола поне 40 см и височина на короната 7-8 метра. Започна да съхне това лято. По върховете на клончетата и навсякъде се появиха изсъхнали ръждиви китки. Такова нещо не се е случвало в предишни години, както и никога не сме я поливали. Сега разкопах, около нея и започнах да я поливам все едно е овощно дърво. Всеки ден по една две кофи вода. И спасих положението. До първите дъждове преди две седмици вече нямаше изсъхнало по нея и сега пак си е вечно зелена.
Последно редактирано от ВладиЧ; 17-10-25, 14:37.Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
- 2 likes
Коментар
-
Те иглолистните и без това са били там където не им е мястото и като се промени климата напоследък а и сериозно започнаха да се засушават определени райони и това веднага се отрази... Спокойно, както казва известният тук Радо Гадев тя гората за 100-на години и сама ще си стане каквато трябва...
- 1 like
Коментар
-
Мътивир... Това е една от реките, които пряко пълнят язовир Тополница над Поибрене. Той сега е празен под половината.
Като карах из Родопите лятото близо до едно горско стопанство преди Доспат видях надпис: "Пазете гората бе вашата мама!"...Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
-
Табелата беше над портала на горското преди години и не пишеше баш това а:
ПАЗЕТЕ ГОРАТА ВАШАТА МАЙКА
Което е нещо доста различно и се виждаше прекрасно от пътя.
Вече - не.

Преди няколко седмици минавах покрай Тополница и чак ТОЛКОВА празен не съм го виждал никога.
С тия темпове скоро ще има още едно удобно место за запълване с пръст и отпадъци от ГДУ.
Околностите на Сухий Дол вече са почти подравнени, време е да нещо ново
Враг усраине
Коментар
-
Още по Таатово Златно Време официално се знаеше, че е отровен с арсен, не ловяха риба и беше забранено къпането, като хората чинно спазваха забраните. После при демокраСтията ® не съм ходил. Нищо чудно Булгар-Булгар © да действа на принципа "Мечка страх, мен не страх"... Като тия, дето плажуват на залива Вромос.
-
Съхненето на иглолистните дървета основно се дължи на два фактора: залесяване на нетипични терени и инсекти.
В ранните години на Соца недоучените лесовъди масово са залесявали с иглолистни видове заради по-бързия им растеж от широколистните. Така са били унищожени букови гори, които са с водозадържащи функции. Иглолистните насаждения на неподходящи за тях места имат кратък живот - 40-60 години.
Масов вредител по иглолистните е боровата процесионка. Заразените дървета се познават отдалече по огромните "паяжини" в короните им.
Масовото съхнете на смърчовете на Витоша, между Бистришко бранище и хижа Алеко е причинено от смърчовият корояд (Ips typographus). На 22 май 2001 смерч събаря 754 декара смърчова гора в резервата. Не зачитайки мнението на специалистите-лесовъди, властта не позволява извличането на повалените дървета. Това води до пик в числеността на короядите. Те обикновено ядат ликото на мъртви дървета, но когато те свършват, насекомите нападат и здравите...
Това е само част от проблема.ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
- 4 likes
Коментар
-
Абе това с арсена беше преди 40-50 години бре. Бяха изпуснали някакъв утаител, от някакво хвостохранилище. Но пак си ловехме риба в Тополница и в язовира също. Чак официални забрани не е имало, но се говореше, така между хората, че май имало повишени нива на арсен. То за АЕЦ аварии нищо не казваха тогава, та ще ти говорят официално за някакъв си арсен.

Златомир Попов - Forry
Коментар
-
За желащите да ловят риба или да се къпят в Тополница - поразгледайте следните пейзажи по нейното поречие:Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнениеАбе това с арсена беше преди 40-50 години бре. Бяха изпуснали някакъв утаител, от някакво хвостохранилище. Но пак си ловехме риба в Тополница и в язовира също. Чак официални забрани не е имало, но се говореше, така между хората, че май имало повишени нива на арсен. То за АЕЦ аварии нищо не казваха тогава, та ще ти говорят официално за някакъв си арсен.

- хвостохранилището до Жеков вир
- хвостохранилището преди Чавдар...
-...и това след него
И после, ако е останал мерак, ползвайте почивна станция "Поленето"
- 2 likes
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар