Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Снимки от разходки из Средна гора.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Есента ми е любимият сезон. Но съм и притеснен, защото боровите гори са започнали да съхнат по ниското 400-600 м нмв. Не знам, на какво се дължи. И други години е имало суша и по 2-3 месеца без капка дъжд, но горите не са съхнали. Тази година определено съхнат. И то боровите гори. Има петна по 200-300 квадратни метра, които са сухи с чисто ръждив цвят. Има и петна по широколистните гори, но по боровите е особено грозно и показателно, защото те целогодишно са зелени. Дъждът вече няма да ги спаси тия части от гори, защото те просто са изсъхнали. По високото над 1000-1200 м нмв няма такова нещо.
    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
    Златомир Попов - Forry

Коментар

• gabocvet
      gabocvet коментира
      Редактиране на коментар
      Не е сушата, болест е при мен в двора за два месеца изсъхна дървото.

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      За мен леко тъжен този сезон.
      Радва окото но някак навява асоциации за край.
      Нищо че е просто част от цикъл

Иначе и според мен е болест а не от суша.
      Дърветата в големи райони наоколо кса покрити с нещо като лишеи и са мъртви от няколко години.
      По трънско ми е правило впечатление в посока Трекляно.
      Вероятно е заразно, струва ми се, че се разпространява но може да се заблуждавам.
      Освен това грам не разбирам от ботаника и биология та да ръся мнение!

Май никой не взима мерки. Само сечът и нищо друго. Например на острова на яз Батак имаше много хубава китка от поне 30-40 дървета. Изсъхнаха всичките. То вече не е и остров. Сега е полуостров. Но дърветата се обвиха с нещо сиво, като паяжина, като лишеи и изсъхнаха. Никой не си мръдна пръста, да напръска с нещо, макар, че това се вижда от километри през язовира, а е и точно срещу Цигов чарк.
    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
    Златомир Попов - Forry

Коментар

Горите в България в по-голямата си част в ниското са изкуствени насаждения правени без никаква мисъл... Тези дървета на могат да живеят на такава надморска височина... И постепенно по естествен или изкуствен път ще изчезнат... Там е мястото на широколистна гора... Разбира се намирам, че ще е отлична идея да се извършва интензивна подмяна, а не да чакаме пожарите и вредителите да я направят ;-)
      VPetrov.photography

Коментар

Ама те и широколистните гори съхнат. Но някак си по не им личи, защото сменят листата. А по боровите особено личи. По пътя Белово - Костенец по край пътя е пълно с изсъхнали борови дървета. Там е смесена гората. Бор и дъб. Червено оранжевите петна се виждаха и по дъба, и по бора още лятото през август. Същото е положението, около Мухово и язовир Тополница. Около Ветрен - Славовица е същата работа. Сега пожълтяха листата на дъбът и останаха много видни грозните петна по бора. Но дали следващата пролет тези дъбове, които бяха оранжево червени още през миналият август пак ще се разлистят? А дано, ама се съмнявам...
        В двора у дома във Величково имаме иглолистно дърво. Някаква хвойна с диаметър на ствола поне 40 см и височина на короната 7-8 метра. Започна да съхне това лято. По върховете на клончетата и навсякъде се появиха изсъхнали ръждиви китки. Такова нещо не се е случвало в предишни години, както и никога не сме я поливали. Сега разкопах, около нея и започнах да я поливам все едно е овощно дърво. Всеки ден по една две кофи вода. И спасих положението. До първите дъждове преди две седмици вече нямаше изсъхнало по нея и сега пак си е вечно зелена.
        Последно редактирано от ВладиЧ; 17-10-25, 14:37.
        Златомир Попов - Forry

Коментар

Те иглолистните и без това са били там където не им е мястото и като се промени климата напоследък а и сериозно започнаха да се засушават определени райони и това веднага се отрази... Спокойно, както казва известният тук Радо Гадев тя гората за 100-на години и сама ще си стане каквато трябва...
          VPetrov.photography

Коментар

...с малко помощ от малцинствата:
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:gora.jpg
Прегледи:160
Размер:282.5 КБ
ID:7013094

Коментар

• sonda
              sonda коментира
              Редактиране на коментар
              И от горските...

Мътивир... Това е една от реките, които пряко пълнят язовир Тополница над Поибрене. Той сега е празен под половината.
            Като карах из Родопите лятото близо до едно горско стопанство преди Доспат видях надпис: "Пазете гората бе вашата мама!"...
            Златомир Попов - Forry

Коментар

Табелата беше над портала на горското преди години и не пишеше баш това а:

ПАЗЕТЕ ГОРАТА ВАШАТА МАЙКА

Което е нещо доста различно и се виждаше прекрасно от пътя.
              Вече - не.

Преди няколко седмици минавах покрай Тополница и чак ТОЛКОВА празен не съм го виждал никога.
              С тия темпове скоро ще има още едно удобно место за запълване с пръст и отпадъци от ГДУ.
              Околностите на Сухий Дол вече са почти подравнени, време е да нещо ново
              Враг усраине

Коментар

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Май тролнята със засипването му с пръст не е съвсем неуместна
                Не знаех но и не съм се интересувал.
                Не, че к'вото пише в гугъля е винаги истина...

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Още по Таатово Златно Време официално се знаеше, че е отровен с арсен, не ловяха риба и беше забранено къпането, като хората чинно спазваха забраните. После при демокраСтията ® не съм ходил. Нищо чудно Булгар-Булгар © да действа на принципа "Мечка страх, мен не страх"... Като тия, дето плажуват на залива Вромос.

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Не, никога на съм виждал някой да си къпе червея там.
                Винаги е пущинак, вероятно има защо да е така.
                Но по реката след стената май съм виждал.
                Знам ли, до сега немах идея, че е токсик.
                Не съм обръщал и внимание кой/какво!

Съхненето на иглолистните дървета основно се дължи на два фактора: залесяване на нетипични терени и инсекти.
              В ранните години на Соца недоучените лесовъди масово са залесявали с иглолистни видове заради по-бързия им растеж от широколистните. Така са били унищожени букови гори, които са с водозадържащи функции. Иглолистните насаждения на неподходящи за тях места имат кратък живот - 40-60 години.
              Масов вредител по иглолистните е боровата процесионка. Заразените дървета се познават отдалече по огромните "паяжини" в короните им.
              Масовото съхнете на смърчовете на Витоша, между Бистришко бранище и хижа Алеко е причинено от смърчовият корояд (Ips typographus). На 22 май 2001 смерч събаря 754 декара смърчова гора в резервата. Не зачитайки мнението на специалистите-лесовъди, властта не позволява извличането на повалените дървета. Това води до пик в числеността на короядите. Те обикновено ядат ликото на мъртви дървета, но когато те свършват, насекомите нападат и здравите...
              Това е само част от проблема.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

• Emilppp
                Emilppp коментира
                Редактиране на коментар
                Напоследък караме само в гори, залесени от учени лесовъди от годините на демокрацията.

Абе това с арсена беше преди 40-50 години бре. Бяха изпуснали някакъв утаител, от някакво хвостохранилище. Но пак си ловехме риба в Тополница и в язовира също. Чак официални забрани не е имало, но се говореше, така между хората, че май имало повишени нива на арсен. То за АЕЦ аварии нищо не казваха тогава, та ще ти говорят официално за някакъв си арсен.
              Златомир Попов - Forry

Коментар

Да-а-а, както знаем от тоз ФорумЪт, единственият резултат от Чернобилската авария е много положителен - на момите, раждани след тази дата, са по-дълги краката
                В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
                  Абе това с арсена беше преди 40-50 години бре. Бяха изпуснали някакъв утаител, от някакво хвостохранилище. Но пак си ловехме риба в Тополница и в язовира също. Чак официални забрани не е имало, но се говореше, така между хората, че май имало повишени нива на арсен. То за АЕЦ аварии нищо не казваха тогава, та ще ти говорят официално за някакъв си арсен.
                  За желащите да ловят риба или да се къпят в Тополница - поразгледайте следните пейзажи по нейното поречие:
                  - хвостохранилището до Жеков вир
                  - хвостохранилището преди Чавдар...
                  -...и това след него

И после, ако е останал мерак, ползвайте почивна станция "Поленето"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X