Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Албания - нешлифования диамант

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Албания - нешлифования диамант

Сори за прекъсването, но пътеписа ми е за удоволствие и пиша, като ми дойде настроение

Това пътуване за мен беше предизвикателство и от страна на организация и изпълнение. Този път реших да пътувам по типа на забодения пръст върху картата )))
    Идеята за пътуването до Албания си беше изцяло на Пламен, но програмата я оставихме на настроението си и на първоначалните ми проучвания.
    За първите четири дена създадох програмата, като отворих Гооглето и потърсих със скролера интересни снимки и пътища. Така намерих каньона Портица и римския град Бутрин, както и пътищата до там.
    Въобще, изкефих се максимално да караме по мечти и идеи, а не по график и цели. Няма да крия, че 9 години планиране на офроуд състезания ме отвратиха до макс от спазването на график при пътуването

Ето и малко инфо за Бутрин:
    Текста е мое авторско проучване, предвиден е за публикация в списание Автожурнал и моля да не се злоупотребява с него!

Бутрин.
    Бутрин съществува от древните времена , споменавани в древногръцката история, до към 16 век, когато се е разпаднала Венецианската държава.
    Преданията свързват създаването на града със Хелениус, сина на Приям и Андромаха – вдовицата на Хектор. Ранната архитектура наподобява тази от град Троя. Тук се е отбивал и троянския герой Еней, при пътуването си в Средиземно море.
    В по-късен етап Юли Цезар прави в района римска колония. Римския етап от историята е свързана с бог Асклепий – бог на медицината и неговия храм, построен през 4 век пр.хр. на южния склон на полуострова. В градския комплекс има каменен амфитеатър и задължителните римски терми – СПА центровете на античността.

.............. останалото по списанията )) ще го пусна и в Офроуд БГ

Този мостоподобен ферибот е на 25 метра от входа на Бутрин и се използва, ако човек идва от Игуменица

Прикачени файлове
    Последно редактирано от S.Doychinov; 22-06-09, 08:02.

Коментар

Стига толкова история и архитектура ))
      Ето малко от пътуването
      на четвъртия ден вече отпочинали тръгнахме към Вльора.
      Още ненатоварил мотора и първата повреда беше налице. Добре, че не беше сериозна. Падна ми централната стойка на мотора. Нищо работа, но се освиних с грес докато я оправя. До тук с 1 час назад с програмата

След 1 час по пътя пък акумулатора окъси и не можах да запаля, точно над най-хубавия залив от снимките. Жега около 40 но пък бяхме слезли до едни бункери, та докато запаля с бутане, двамата плувнахме във вода.

Последва уникално готин път с чисто нов асфалт. Акумулатора гръмна при Борш - на 35 км от Саранде. Следващите 95 км до Вльора не съм гасил мотора, но пък гледките бяха страхотни.
      При Дерми започна едно изкачване, от морското ниво до 1027 метра над него за 14 км. Завой в завой, вече започнах да се кефя много от мотора. На този стръмен път , претоварен от багаж, въобще не се затрудних. Просто прекрасен катерач е Африката.

Във Вльора вече ви разказах за братята и албанския ми акумулатор )
      До тук бяхме с 3 часа назад от плана. Но, признавам, план за това къде ще спим нямахме , бяхме решили да караме докато е светло, после според ситуацията.

Братята ни заведоха до един второстепенен път към Тепелене. Казаха "карате по този път 1 минута и завивате наляво" ))) и наистина на една минута излезна разклон и тръгнахме по него. Този път е отбелязан на албанската карта като широк жълт път. Реално карахме по макадам и то доста лош. Срещу нас минаха над 20 мотора англичани с много яки машини. Въобще в Албания имаше много мотористи авантюристи.

След 40 мин каране от Вльора, в НИЩОТО видяхме оазис. Една мандра , с оформена ограда от жив плет и прохладна тераса. След като вкарахме пръсто-мимичния речник ни донесоха прясно агнешко и зелени салати излишно е да казвам, че се чувствах като в рая.

Последваха 3 часа по един прашен път, показан пак като главен път. Някъде към 70 км.
      Първо мислихме да спим на палатка, отказахме се.
      После стигнахме по здрач Тепелене. Пламен каза, че иска да продължим към Келкире, казах ОК, но там не ни хареса. После продължихме към Пермет. И....там на площада попаднахме на добре позната гледка )) джипове и мотори, глъчка от деца и естествено познати муцуни ) е кажете после дали има случайни неща

Кирил Панайотов и семейството му, получиха откачане на чене когато застанах до тях в тъмното с каска в ръка.
      Нямаше места никъде в града. Киро ни покани да спим в неговата стая, но се отказахме. Открихме на 5 минути от града крайпътен хотел за по 10 евро, със страхотна градинка. От преумора успяхме да изпием само по една бира без мезе. Това беше един наистина вълнуващ ден.
      точка 45 е Саранде, 47 Вьора, 48 фермата 50 площада на Пермет

Прикачени файлове
      Последно редактирано от S.Doychinov; 22-06-09, 19:40.

Коментар

Това са снимки от пътя през четвъртият ни ден

Прикачени файлове

Коментар

Последният ни ден беше маратонски. От Пермет до София минахме към 670 км. Избрахме маршрути с по-малко магистрали.
          Сутринта тръгнахме в 9.00 и към 23:00 вече бях под душа у дома. Не сме карали с повече от 110 км/ч защото имаше силен вятър и ми местеше мотора по платното.

Въобще много гадно чувство е да те бута порив на вятъра. Предполагам,че трябва много опит, но сигурно има и тънкости, които бих се радвал ако някой ги сподели

Това са снимките до Охридското езеро. След това нямах нито време, нито настроение да снимам.
          Точния маршрут беше Пермет-Корча-Св.Наум-Битоля-Кавадарци-Щип-Делчево-Благоевград-София.

по този мост минават коли и каруци

Така изглеждат 80% от асфалтираните пътища

В планинските части има много зеленина и вода, наблизо до това място има специална зона за къмпинг с беседки и пейки.

Един от 500 000 те бункера в Албания

Това не е войнствен отбранител ))

Какво ли си е мислил човека който е седял с пушката зад тази амбразура )) ?!?

Охридското езеро, поглед от моторджийския път към Преспанското езеро

Прикачени файлове
          Последно редактирано от S.Doychinov; 25-06-09, 08:51.

Коментар

Е, това беше
            Сега като погледна назад ми се струва малко, но докато бях на седалката въобще не си мислех така )

Надявам се, че ще съм полезен на някой с личния си поглед към Албания.

Като равносметка мога да кажа, че най-некомфортно съм се чувствал по българските пътища, не заради настилката, а заради идиотското поведение на 99% от автомобилистите и незадоволеното им его. Но това не е акцента на темата, затова се радвам, че с Пламен до последно останахме с положителни емоции от пътешествието.

Коментар

Благодаря ти Светльо,
              Много съм впечатлен от Албания. И в твоя репортаж, и в този на Гошо и Фори, и в този на Дафин става ясно, че Албания е пълна с прелести, които все още не са "цивилизовани" в лошия смисъл на тази дума. Странно е колко малко знаем за съседите си и едва сега започваме да ги откриваме.
              Страхотен репортаж. Благодаря ти.
              Остана само да ни разкажеш и за Рали Албания
              ______2
              Е = MZ

Коментар

Току що прегледах един пациент, който ме светна защо албанските пътища са без дупки )
                Оказа се, че албанския битум бил най-добрия за асфалт, дори за по-важни участъци и у нас се внасяло от там. Бил самороден, тоест имат си го там. Нашият битум бил руски от нефтохима и имал яко сяра, която кристализирала много лесно при студено. Затова след всяка зима пътищата са ни в разпад
                Братушките правят кинти, тровят Бургас и съсипват колите ни нищо ново под слънцето

Коментар

То за дупките и климата има значение ... А иначе за Албания - толкова близо , и толкова непозната - аз буквално бях зашеметен от това което видях , просто не се връзваше с предварителните ми очаквания , поредното потвърждение , че трябва да видиш с очите си , за да не си грдиш грешни представи.

Коментар

За рали Албания имам само няколко снимки. Там Кирил Панайотов може да разказва повече. Той беше в организацията.
                    Шефката е една бойна австрийка - хубавелка, която работи в австрийското посолство в Тирана.
                    Като организация ми прилича на Ком-Емине от 2005-7. Като трасета - чакъл. Имаше повече мотори, предимно КТМ. Готини пичове бяха всички, не видях надувки като нашите герои имаше жени мотористки, а според мен средната възраст на мотористите беше 40-45 години. Имало един на 60 .
                    За лудости възраст няма )

Коментар

Албания си е планинска държава, последните снимки са от към 900 м надморска височина, а през зимата снега затварял пътищата. Планината Немерчкеш е към 2500 м

И аз самия се изненадах много от реалността. Доста се притеснявах преди пътуването, но там никой не ни притесни за нищо.
                      Трябва да се знае обаче, че своеволия никой не търпи. В мига в който започнеш да се правиш на велик, следва мигновенна реакция да ти покажат, че не трябва така.

Иначе в Саранде един си включи флекса и работи под прозорците половин час в ......... 2 през нощта .....))
                      Последно редактирано от S.Doychinov; 25-06-09, 11:38.

Коментар

Ей Докторе, както си я подкарал ще смениш професията... с тази на свободен писател моторист...

Удоволствие беше...

Ако и още няколко човека се включат, сме готови да издадем Албански хроники... и както справедливо си отбелязал обаче... само след десет, двадесет години, ще можем да пишем за онази Албания, която вече я няма... Тръгнали са по нашият път..., дано се усетят навреме..., че от този рай, ако вдигнат тамошното Банско, Пампорово, Слънчев бряг и прочие..., ще стане като тук...
                        VPetrov.photography

Коментар

Днес разгледах няколко пътеписа от Албания и съм изненадан от напредъка на тези хора.През септември ще съм там и се надявам да видя хубави неща.Много интересен пътепис и отлични снимки.

Коментар

евала за темата , върна ме назад във времето, само че не е това дето аз видях тогава , едно е сигурно , че чакахме със един Македонски шиптарин почти 40 часа навремето да отворят митницата да влезем, тои искаше да си види роднините , говоря за деня когато за първи път държавата отвори границата си , на пътя личеше прясно избутана баластра от булдозер казаха че са я ползволи като заграждения , с две думи тия хора от кумунизама са наи потърпефши , истрадал народ , иначе са супер готини и отворени
                            sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Благодаря за оценката
                              Изкефих се на позитивния тон в тази част на форума и това ме накара да пиша така

Все пак, който ходи в Албания нека има и едно наум винаги. Не бъдете супер доверчиви и наивни. Другото което разбрах от местните е, че кучетата пастири са научени да нападат и хора, заради честите кражби на животни. Това е за къмпингуващите в планината.

Иначе страната е наистина страхотна и непозната.

Коментар

Първоначално публикуван от S.Doychinov Преглед на мнение
                                Благодаря за оценката
                                Изкефих се на позитивния тон в тази част на форума и това ме накара да пиша така

Все пак, който ходи в Албания нека има и едно наум винаги. Не бъдете супер доверчиви и наивни. Другото което разбрах от местните е, че кучетата пастири са научени да нападат и хора, заради честите кражби на животни. Това е за къмпингуващите в планината.

Иначе страната е наистина страхотна и непозната.
                                От всекиго по нещо нова за Албания. Благодаря.
                                Подминали сте (близо до т.50) Чудесното градче Гирокстро.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X