Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Албания - нешлифования диамант

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Албания - нешлифования диамант

Дълго време мислих как да озаглавя темата на пътуването ми до Албания. Спрях се на нешлифования диамант, защото това е скъпоценен камък, красив само за познавачи. Грозен, мърляв, ръбат, но с голям потенциал. Проблемът идва когато се ошлайфа. Тогава диаманта става недостъпен. Точно такава страна е Албания. Съветвам ви да я посетите още докато не е "ошлайфана" по тертипа на нашето Черноморие.

Защо Албания? Ами вместо да щракам скорости между софийските светофари, по-добре да пътешествам с Африката която купих наскоро. Всъщност пътешествието е стъпка към един по-голям проект, който се каним да направим с колегата Пламен Цолов в Централна Америка. Освен това съм абсолютен новобранец с голям мотор и ми трябват доста километри, за да мога да оцелявам в анархистичното движение по пътищата на България.

Както виждам темата за Албания въобще не е новост за този форум, затова няма да изпадам в еуфорията на откривателя. Просто ще поднеса моя поглед и моето мнение за страната и за ездата на големи мотори.
    За да е по-читаемо ще ви пускам отделни блокчета с инфо и снимки. Дано не ви е скучно

Като за начало - две снимки от планината Немерчкеш с височина 2485 м

Прикачени файлове
    Последно редактирано от Димо; 19-06-09, 00:29. Причина: снимки

До: Албания - нешлифования диамант

Е давай де. Много си скромен.
    Влюбих се в тази природа, и хората които я населяват, още през далечната 1990г. Тогава на мегдана в Тирана имаше десетина автомобила. Тъкмо бяха разрешили частни лица да притежават МПС-та.

Коментар

Да, има какво да се види там. Живях в Албания 6 месеца през 1997г. и пообиколих доста, но не навсякъде. Това от Св.Наум през Шкодра, Елбасан, Тирана, Дурас и Вльора съм го трапосал няколко пъти. Красива страна, но населението и като нашето - ще съсипят всичко за проклети пари! Дано не съм прав!

Коментар

Наистина си много скромен... Албания! И с Африка! Е, това е четиво за мен!
        П.п. Това е дестинация, която всеки път ме изненадва с нещо ново, та предполагам, че и след твоя пътепис ще е така...
        Alvanovo motors - Сам съм си клуб, сам съм си президент!
        Yamaha XJ 900 F, Yamaha FJ 1200, Suzuki GSX 1100 F
        Fiat Grande Punto 1.4, Volvo 460 1.7 T, BMW 523i

Коментар

Абе ужас, написах супер готин текст сега, но явно ми е изтекла сесията и всичко се изтри направо ще си направя харакири, описах супер момети от първия ден, ама сега не мога да ги възстановя.

Коментар

С две думи, първия ден се учех да карам голям мотор и то натоварен. Благодарен съм на провидението, че не се очистих, ама и гърците се оказаха доста толерантни към мотористите.
            После правихме офроуд след Гривена по сателитни снимки и стигнахме до един уникален каньон Портица. Там спахме на палатки.

Ето снимките от първия ден

Прикачени файлове
            Последно редактирано от Димо; 19-06-09, 00:39. Причина: снимки

Коментар

Предполагам на снимките се вижда кой е новобранеца )), в офроуда мотора падна и се наложи да разтоварвам цели багаж за да го вдигна. Пламен беше някъде напред. След 4 дена вече го вдигах без да го разтоварвам. Изчислих, че е към 330 кг. Наложи се да си изхвърля половината дрехи които бях взел ))

Коментар

След палатките в Гърция стигнахме до Саранде. Красиво позициониран град, който е смесица от Слънчев бряг, Балчик и Люлин

Хората бяха много дружелюбни. Бях се настроил да ни ограбят още в началото на пътя, но срещнахме много гостоприемство от всички. Пътя от Какавиже (границата с Гърция) до Саранде е страхотен за мотори. Много красиви глeдки с асфалт без дупки. Драмата настана при спускането към морето. Масло имаше по всеки завой, разливано с литри. С тоя натоварен мотор се чувствах като на зимна пързалка. Снимки не можах много да направя, но ще ви покажа от втория ни ден в Гърция.

Прикачени файлове
                Последно редактирано от Димо; 19-06-09, 01:22. Причина: снимки

Коментар

Айде де, на час по лъжичка... Давай тука щото ще те карам да го пишеш подробно за списанието...
                  И кажи като профи как беше рали "Албания".

Коментар

В град Саранде се оказа първият ми досег с албанците. Настанихме се в хотел Реал, на крайбрежната улица. Собственици са двама братя, единия е моторист и е много готин. Взе ни по 10 евро на човек. Моторите ги вкарахме в един хангар наблизо за по 1 евро на мотор.
                    Точно под хотела, на крайбрежната улица има една кръчма, която беше пълна с албанци. Оказа се перфектния избор. Погълнах 1,5 литра бира. С Пламен се наядохме се с миди, салати, скара и десерти. Взеха ни равностойност на 11 евро за двамата, а като оставихме 2 евро бакшиш, сервитьорчето се счупи от поклони и благодарност.
                    Тук започнах наблюдението над местните хора. Това което знаех за албанците е, че са Илири (древно гръцко племе като Траките) , омесени с турци. Антропологично хората много приличат на населението на родопските села. Всички са дребни, но много здрави и жилави. Жените им са с изключително нежни и красиви черти на лицето, но с кошмарни ориенталски тела. Е, там си ги харесват така.
                    Всички млади говорят минимум по 2 езика, единият от които е италянски. Дори и да не знаят език с който да комуникират, винаги намират начин да се разберат с теб.
                    Това е страната на Мерцедес 123 и 124. Автопарка от тази марка и модел е над 80%.
                    Албанците са хора с лично достойнство, но не криворазбрано като българското. За разлика от българина, който всеки сам за себе си е център на света, там приемат, че има и други хора на земята. Тъжно е това заключение, но си е факт.
                    Клановете са двигателя на обществото. Огромни групи хора воюват помежду си, малко като по времето на Ромео и Жулиета.
                    В града улиците са еднопосочни и доста мръснички. Големия булевард се строи и е класически офроуд. Полицаите не те закачат, до момента в който не започнеш да караш шумно и опасно. Реагират при нарушение изключително бързо, но обикновено не ти създават проблем, а само те спират да се правиш на герой.
                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от S.Doychinov; 18-06-09, 22:41.

Коментар

И до ралито ще стигна Толкова случайно попаднахме на него, че си е достойно за отделен разказ.

Прикачени файлове
                      Последно редактирано от Димо; 19-06-09, 01:12.

Коментар

Браво за информацията и пътуването. Благодаря, че го споделяш, тъй като след три седмици ще ходя точно в тази посока.

Коментар

Има още много, но нямам време да го пиша наведнъж.
                          Намерих супер пичове във Вльора. Това са трима братя, които имат севиз за мотори и ми помогнаха много. Предупредил съм ги, че ще им пусна координатите във форума и да очакват закъсали български мотористи )
                          Казват се Васо, Ернесто и Виктор. говорят не лош английски (Васко) и перфектен италянски. Васко е най-големия и е председател на мото-клуб "Steelwings - Albania"
                          Сервизът им се намира на ул. VASO PASHA , пресечка на бул. "ZHAN D,ARK"
                          N 40 27.987 и E 19 28.977

Беше ми се изпарила водата в акумулатора от жегата, пък и направих грешка, че не проверих нивото на течността преди тръгване. В един прекрасен момент мотора не успя да запали и се наложи да го бутам по едни баири. В сервиза ми сложиха АЛБАНСКИ )) акумулатор и се прибрах без проблеми до БГ.

Прикачени файлове
                          Последно редактирано от S.Doychinov; 19-06-09, 09:23.

Коментар

Като пристигнахме в Саранде, на третия ден си направихме лятна почивка. карахме едва 60 км - до античния град Бутрин и обратно. Пекохме се по плажовете и разпускахме. Имах огромна нужда, защото кръщенето ми в мото-ездата от предните два дена ми се отрази доста

Това са малко плажни снимки )

Знам, че искате да знаете кой говори по телефона ) не се запознах, но повечето албанки много приличат на нея

Прикачени файлове

Коментар

Напълно съм съгласен със заглавието на темата
                              Албания наистина изглежда скъпоценна.
                              Докторе пиши, пиши, разказвай ...
                              Снимките са страхотни. Тези от Немерчкеш, а трябва да призная, че и новата ти Африка никак не стои зле
                              Нетърпелив съм за продължението.
                              ______2
                              Е = MZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X