Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нашата Македония

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Нашата Македония

    Малко ще понапиша относно пътуването ни с Мони от 04 до 07 юни в Македония. Повода беше мото събор в местността Мариово, организиран от мото клуб "Guardian angels" гр.Прилеп.
    Та така тръгнахме на 04.06.2009г. в 13.30 часа от Shell Драгичево.
    Първа спирка естествено беше след Дупница при.... то се вижда на снимката


    След като напълнихме с "гориво" продължихме към Благоевград. Идеята беше да минем през КПП Лисичково. По пътя ползвахме и двамата GPS и естествено това доведе до едно прекрасно объркване. Още повече, че малко по-късно разбрах, че съм задал маршрута не към Благоевград, а обратно към София и се чудехме що така все ни връща. Все пак сме си в България и "намерихме" Благоевград почти лесно. Там малко по-трудно се ориентирахме за посоката към Лисичково, но и нея нацелихме. И още след Благоевград с изкачването на планината започнаха красотите




    Пътят не е много добър, но се кара спокойно. Стигнахме и заветното КПП



    Тук времето наистина е спряло. Границатаа минахме за около един час. Има само едно гише, но македонските митничари не си дават много зор. Просто стояхме и чакахме някой да ни обърне внимание, щото били много натоварени. За самото минаване трябва паспорт, талон на мотора и зелена карта. На място се попълва една бланка, на която слагат печата, а не в паспорта и част от нея ти връчват, след което вече си минал. Тук ще поясня какво следва след това минаване. Ние казахме, че пътуваме за Прилеп и митничаря ни обясни, че като пристигнем "се явете у полиция". Ново двайсе. Оказа се, че задължително трябва да се отиде в полицията, където отново се попълва бланка за регистрация на чужденец, от която отново ти връчват един отрязък и така дези два бели отрязъка се пазят, защото иначе няма излизане от Македония. Това е нов закон влязъл в сила едва преди десет дни. Все пак минахме успешно, снимахме ограниченията, които също трябва да се спазват, щото глобата примерно за настъпване на осова линия е 125 евро.



    С лека скорост се понесохме по Македонските пътища, които между другото са доста добри, с изключение на отделни участъци.





    От Благоевград бяхме си купили и нормална карта на Македония. Обаче отново се доверихме на GPS и отново объркахме пътя. Качихме се на някаква планина, после слязохме и стигнахме до гр.Неготино, където си включихме в начертания маршрут. Объркването беше за добро, защото така минахме през много красиви места.





    Естествено имаше и спирки за по цигара



    След Неготино пътя беше вече ясен и в 19.00 часа стигнахме в Прилеп. Тук намерихме доста хубав хотел. Казва се "SALIDA" /N41 19.956 Е021 33.312/ Цена за нощувка със закуска за единична стая е 20 евро. Вечерта присъствахме и на "матурска" - това там е нещо като абитуриентски бал, но за завършването на 8 клас. Беше страшна лудница. Малко снимки вечерта, като мен силно ме впечатлиха осветените игрища, на които до 1 часа вечерта играеха деца - нещо, което отдавна не бях виждал



    Ето и хотела на следващата сутрин и гр.Прилеп





    След обилна доза кафе потеглихме към мястото определено за среща за мото събора - площад Александър



    Тук ни посрещнаха много дружелюбно, раздадоха ни фланелки, стикери, наредихме моторите и започна великото чакане от 10.00 часа до 13.00 часа, когато беше обявено тръгването.
    Събраха се над 100 мотора, като имаше хора от Хърватска, Сърбия, Унгария, Словения и ние двамцата. Организацията беше перфектна. Полицията беше затворила целия център на Прилеп, а местните жители го приемаха като някакъв голям празник. Навсякъде центъра беше озвучен, хората усмихнати, снимки много и въобще едно прекрасно настроение. Интересното беше, че в Прилеп има посолство на Норвегия и там двама посланници подред се оказа, че са мотористи и те са основните спонсори на мероприятието.
    А мотори всякакви









    Така в 13.00 часа изслушахме поздравленията на кмета и огромната колона потегли към местността Мариово /N41 09.782 Е021 46.969/





    Пристигнахме на мястото и съответно започнахме разгъването на палатките





    Беше вече около 15.30 часа и потърсихме спасение от жегата /32 градуса/ на ето това място



    Тук моите снимки прекъсват за доста голям период от време, тъй като пиенето на 10 бири е всеизвестна спортна дисциплина и няма смисъл от документиране. Естествено се запознахме и с много хора, разказваха ни интересни неща за Македония и за живота на хората там, за законите и още куп неща. Имаше организиран футболен турнир, на който ние бяхме само свидетели, но стана страшен купон.



    Вечерта завърши с огромен огън, който мен малко ме притесни, тъй като палатката ми беше доста близо, а на Мони почти в огъня.



    Все пак оцеляхме. Сутринта мислихме да разгледаме манастирите в Мариово, но нашите нови приятели ни показаха маршрут към Охрид, минаващ през планините и било много красиво, а манастирите не били кой знае какво. Като местност Мариово е много красиво. Навсякъде планини, много малки села и сега се стремят да развият там селски туризъм, защото е доста пусто от към население. Мен лично ми хареса много, защото е все още едно диво място. Отново доза кафе и тръгнахме обратно към Прилеп. Там се отчетохме в Полицията и тръгнахме към Охрид. Тук отново нашият много добър приятел с име GPS ни избра страхотен маршрут - един запустял път навътре в гората успореден на главното шосе. Но пак си струваше. Така следвайки "маршрута" стигнахме Преспанското езеро. Много голямо езеро и всичко около него като ресторанти, почивни станции са запустели, разрушени, нащо като при нас на яз.Голям Беглик







    Поснимахме се малко и продължихме през планината към Охрид. Маршрута беше ето този, достигайки надморска височина от 1609м.





    Тук горе се откри и гледката към Охрид. На снимка е частта, която е в Албания.



    Започнахме спускането към Охрид. Пътя беше много хубав с невероятни завои от всякакъв вид.





    Така минавайки през два по-малки курорта стигнахме до Охрид. Тук е с около 40% по-скъпо от останалата част на Македония. Настанихме се в хотел Ривиера /N41 06.713 Е020 48.098/ като цената за единична стая беше 36 евро, но пък е точно до езерото. Последваха обяди, разходки, вечеря в една прекрасна таверна - все нормални неща.









    Дойде и сутринта на 07.06.2009г. За този ден бяхме планували да минем през останалите езера /Глобочичко, Дебърско, Мавровско/ и язовири в Македония и после към дома, карайки по странични пътища точно по границата с Албания с маршрут Охрид-Струга-Дебър-Маврово-Гоштивар-Скопие-София. Доволен съм, че точно този ден с малки изключения нашия приятел GPS-а си даде почивка и не ни търсеше забавления. А местата бяха наистина красиви.





















    Ето и гледка към пистите на курорта Маврово



    След като слязохме от планините температурата в ниското беше вече 35 градуса. Излязохме на главния път за Скопие и от там вече нямаше кой знае какво. На магистралата ни изненадаха като в началото се плаща 20 динара, след 5км още 20 динара, след 10 км още 30 динара и на следващите три вече не плащахме, а минавахме където е вдигната бариерата, щото стана смешно. Магистрала от тип Тракия, дълга около 150 километра, а се плаща на 6 места. Нямаше никакъв проблем като минавахме без да плащаме, защото така прават и местните мотористи. По магистралата освен жегата си беше страшна скука. Стигнахме на ГКПП- Гюешево, където минахме за около 15 минути давайки онези две заветни бели картончета. Така завърши малката ни обиколка. Всичко беше прекрасно. В София на Княжево дори една кака с джип успя да ме блъсне и да ме събори, но за щастие всичко мина добре.
    Ето и целия маршрут, като по-долу ще сложа и трака, за тези които са по-любопитни и ще пътуват в тази посока. С червеничкото е отбелязан маршрута на нашия приятел.



    Аз лично не бях ходил в Македония, но определено мога да кажа че доста се впечатлих. По-голямата част от страната са само планини. Доста красива природа, в по-олямата част все още незаселена от огромни комплекси, spa центрове, хотели и т.н. За каране на мотор там е идеално, защото никъде не може да се намери прав участък далъг повече от 10 километра. Само завои. Хората са много дружелюбни, все още усмихнати /щото не са влезли в Европейския съюз/.
    И малко статистика
    1евро=60 динара
    1 литър бензин 95 = 59 динара
    Километрите по маршрута - 1012км.
    Като пари на мен ми излезе 180 евро

    Ето линк към всички снимки, които са доста некачествени, но такава ми беше техниката този път.
    http://htftp.offroad-bulgaria.com/bo...MKI/MACEDONIA/
    Прикачени файлове

  • #2
    До: Нашата Македония

    Като гледам как са се представили пак навигациите, май няма да бързам да се оборудвам с таквоз нещо ... макар няма как да не призная, че правят пътуванията по - интересни

    Коментар


    • #3
      До: Нашата Македония

      Браво , готина обиколчица. Аз лично такива карти , ползвам само за да уточня местопложението си ,ако закъсам , за рутиране - йок !

      Коментар


      • #4
        До: Нашата Македония

        Картата която се ползва в Македония е AdriaROUTE 2.00. Върши наистина чудесна работа и е доста подробна. Общо взето местните казаха, че с този маршрут сме разгледали около 80% от Македония.
        Последно редактирано от boiko73; 08-06-09, 10:29.

        Коментар


        • #5
          До: Нашата Македония

          Наистина нашия верен приятел GPS-а не ни остави да скучаеме,за което ...огромно благодаря!
          "Нашата Македония" си заслужава да бъде посетена поне "N" на брой пъти....едвам ще дочакам!!!

          А иначе беше мнооого топло и бирите не се знае точно колко бяха


          Еми как да ги броиш.....





          Тази не се брои

          А "Преспанското езеро" наистина е красиво



          Бойко как не ти беше топло човече?


          Но "Охридското" още по-красиво





          В неделя 07.06.09 всичко някак вървеше по-бавно и стоп-овете за цигари бяха повечко,но си заслужаваше страхотните гледки.











          Благодаря на Бойко и ZUMO NUVI неговия приятел за страхотния уикенд,на новите ни македонски приятели и тяхната гостоприемност.


          Поздрави,
          търся си подписа....

          Коментар


          • #6
            До: Нашата Македония

            Хубав репортаж. Благодаря !
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

            Коментар


            • #7
              До: Нашата Македония

              Страхотно Ей да ви завиди човек. Двамцата, бавно и спокойно покрай езерцата ... ей така стават силните мъжки дружби
              Обаче Бойко как ги правиш тези снимки в движение ?
              И това с каката ..."една кака с джип успя да ме блъсне и да ме събори" ??? Ако гледам тона ти - всичко е наред ?
              ______2
              Е = MZ

              Коментар


              • #8
                До: Нашата Македония

                Димо, снимките ги правя с Canon A85, малък и компактен фотоапарат, ама те затова не са хубави. А иначе с лявата ръчичка държа апарата и снимам, с дясната карам.
                А относно каката с джипа, то донякъде и аз си бях виновен щото карах по осовата линия и то почти в насрещното, а тя не гледаше като правеше ляв завой и замалко щяхме да се разминем ама не успях. Сега просто ще сложа още една лепенка на ролбара , за да не се вижда ожуленото. Други щети няма, а и бързо вдигнах мотора и потеглих, щото от КАТ се запътиха към нас и като не знам кой е виновен в тази ситуация, а и карам с акт, реших да изчезвам бързо. Глупава ситуация, за която всеки има вина.
                И аз мисля поне още веднъж да отида да покарам в Македония, че много ми харесаха пътищата без прави участъци.

                Коментар


                • #9
                  До: Нашата Македония

                  Хубави са ти снимките. Но аз не бих снимал в движение. Иначе е хубаво, когато в репортажа има снимки на скорост. Мислил съм си за камера на каската в режим снимане.
                  Радвам се, че сте се разминали с "каката". Ясна е работата...Ти си гледал нея, тя теб и никой - пътя
                  Последно редактирано от Димо; 08-06-09, 16:26. Причина: правопис
                  ______2
                  Е = MZ

                  Коментар


                  • #10
                    До: Нашата Македония

                    Бойко, за снимките, не слушай Димо, той е перфекционист. Много кефи заглавието, улучил си десятката!

                    Мони, направил си готини снимки, че и качествени... ама много мънички... Пускай по-големички снимки. Допустимият размер е 1024х746.
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Нашата Македония

                      "Нашата" е, защото както каза Мони с Ньойския договор са откраднали една прекрасна част от България. Друго щеше да е в момента България да е по дължина около 1000км и да ходя на гости при баба ми в Охрид /примерно/, но това е една друга тема. Там в Македония повечето мотористи карат с наша регистрация. Тези които имат и българско гражданство си купуват мотори от България, защото при тях покупката на мотор втора употреба е свързан с плащането на огромни данъци, такси, мита, акцизи и излиза много скъпо. За сметка на това представителите на съответните марки държат цени с по около 1000-2000 лева по-ниски от нашите и по тази причина масово се карат китайски модели - ендура, чопъри и други.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Нашата Македония

                        Благодаря за върнатите спомени.Много красиво!
                        Женя Вълчанова 0888272565

                        Коментар


                        • #13
                          До: Нашата Македония

                          Браво, разказвач от Класа, че и Фотограф - Художник!
                          Пак Браво и Благодаря за споделеното преживяване!

                          Коментар


                          • #14
                            До: Нашата Македония

                            Бойко, освен огромно благодаря за чудесния пътепис, друго не знам какво да ти кажа
                            Per aspera ad astra.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Нашата Македония

                              Ето още малко снимки предоставени от новите ни приятели

                              Мич



                              Калипса









                              И два уникални мотора БМВ









                              Сега като гледам снимките ми се прояснява колко мъка е имало по масите ни.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X