Обява

Свий
Няма добавени обяви.

България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

    Страхотен пътепис, пътуване, хора и мотори!!!
    Благодаря и respect!!!

    Коментар


    • #47
      До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

      Мария, Мария.... Ние мислехме, че си спирала за снимки, ама ти чак обратен завой. Ужас, който мисля, че ще бъде простен след една мента с много лед . Браво за снимките и написаното към тях. Мога да кажа, че си е струвало чакането ти. Вече можем да помислим за догодина за дестинация, щото до края на тази аз лично мисля няколко по-малки да направя, че трябва да копая лехи с домати за нов обектив.

      Коментар


      • #48
        До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

        Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
        Мария, Мария.... Ние мислехме, че си спирала за снимки, ама ти чак обратен завой. Ужас, който мисля, че ще бъде простен след една мента с много лед . Браво за снимките и написаното към тях. Мога да кажа, че си е струвало чакането ти. Вече можем да помислим за догодина за дестинация, щото до края на тази аз лично мисля няколко по-малки да направя, че трябва да копая лехи с домати за нов обектив.
        Бойко, ти ме съсипа публично ; как можах да си призная за обратния завой.
        Ще се реванширам - Бутилка мента и кофа лед
        Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

        Коментар


        • #49
          До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

          Невероятни кадри,невероятен разказ.Било е едно прекрасно изживяване,което мисля че няма човек в форума който да не иска да направи.
          Поклон!!
          Човешкото тяло е с перфектна механика, ама от калпав материал. Пазете го!! :wink::wink:

          Коментар


          • #50
            До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

            Страхотно пътешествие! БРАВО на всички Участници!!!
            Голямо благодаря за увлекателният пътепис и за супер кадрите!
            Посетих много места на които не съм бил благодарение на Вас. От самото начало следя темата с голям интерес и вълнение, защото част от трасето в Турция съм го минавал неколкократно и с мотор и с кола. Става дума за крайбрежните пътища от Алания през Сиде, Анталия, надолу към Кемер,Финике,Каш,Калкан и обратно нагоре към Фетие,Мармарис та до Бодрум.
            В първоначалното трасе плана Ви беше да карате от Анталия напряко през Денизли към Кушадасъ, но с голяма радост виждам че сте кривнали по "правия" път. Накефи ли Ви "малко къдравото" пътче, с чудесен изглед към морето от Финике до Демре? Супер яко е, както се казва на тинейджърски език.
            За голямо съжаление не видях коментари и снимки за някои много интересни места в тази част на Турция. Не вярвам да сте ги пропуснали поради незнание, а заради това че времето Ви е притискало. То аз като обикалях този район преди 10-11год. и бях бос относно интернет и компютри, си ги намирах местата къде по карта, къде по случайно видяна крайпътна табела, но най-вече вечер на салата и йениракъ в местна кръчма с конюшмак/разговор/ на оскъден англииски и няколко думи на турски с местните хора.
            Мария, предполагам, че си оставила нарочно много интересни обекти за догодина. То в Турция толкова много работи за гледане, че и месец няма да му стигне на човек ако се зайграе.
            Иначе горещо препоръчвам по този маршрут да се види Аспендос до Сиде(невероятно запазен древен амфитетър,където в наши дни се поставят страхотни оперни спектакли сред естествени декори). Феселис - руини от древен град с невероятен воден виадукт, любимо място на Клеопатра. Намира се на юг от Кемер, на някакви 2/3км. от главният път. Има входна такса. Поне преди 11г. имаше. Оше малко по на юг по същият много красив път с леко отклонение от 10на км. надолу/стръмно/ у лево, се намира култовият Олимпус. Мноого яко място. Има си за разглеждане девни руини, невероятен плаж и безкрайно удобни бунгала за преспиване, кацнали между клоните на дърветата, до който се стига по стълби. А за десерт, само на другия край на плажа, леко навътре, около 2/3км.има паркинг сред природата, от който се ходи пеш около 30/40мин. по стръмна пътека(неподходяща дори за екстрийм ендуро поради зигзагообразния си характер и голяма денивилация) и се стига до Янарташ в планината Чимера. Това е така да се каже, родното място на Олимпииският огън. От скалата излизат базброй огнени езици, кои по-малки,кои по-големи, и няма начин да ги загасиш. Няма какво да се чудим какво прави Олимпииският огън в Турция, та до преди 100, 100и нещо години, голяма част от това краибрежйе си е било Гръцко. Ама това е друга тема. След това още надолу има забележителното място зе скално катерене без осигоровка направо от морето върху отвесната скала. И после газ към Финике, "къдравият път" и Демре където може да се види църквата на Св. Никола със съркофага, а само на хвърлей място се намира и Мира. Е,след Петра изглежда мапко незначително, но си заслужава, защото е различно. И през Каш и Калкан, красотите на Сакликент и Пинара, сте във Фетие.
            Как да попадне човек на това чудесно място за почивка(в моя случай работа. 6 месеца лето 1998мо) и рая на парапланеристите, Олюдениз? Като се влезе във Фетие, по мой спомени, една табела и това е. Ако някой не ти каже къде, какво, си го подминал и това е. Колеги. Не Ви ли каза някой там за лагуната, защото не видях кадри от нея. Заради лагуната е и името Олюдениз/мъртво море. Надявам се не сте я пропуснали.
            Иначе за планеристите в небето нямам думи какво става през сезона. Най-натоварен трафикът горе става в края на септември, тогава се изсипват цели отбори от цял свят, като масовка правят Австрийци и Германци. Има някакав шампионат. Небето не се вижда от парашути. Как не се блъскат не зиам, има си правилник за движение явно. Виж за паркирането на плажа важи както изглежда правилото, ако летиш по-ниско при преземяването и преземяващият се срещу теб е по-високо, но не толкова че да не се блъсне, или оплете във въжетата на твоя парашут, при последващото вертикално падане теб те боли по малко. Няколко пъти бях свидетел на подобен екшън, за радост без серйозни травми.
            Относно карането на мотор или джип(с джипове се извоваха планеристите) в планината се заплащаше такса на едно КПП на влизане в гората(става дума за1998г.).
            Много се радвам че сте попаднали на това чудесно място. Не е популярна туристическа дестинация у нас.
            И накрая да спомена Далян. Една малка Венеция. Намира се на запад, северозапад от Фетие, посока Мармарис. Там достъпът до забележителностите е само по вода и е чудесен повод за моториста да му починат някои задни части.
            Искрено се надявам че не съм оспамил темата Ви. Просто благодарение на Вас съм отново на 34години. М**ка му пак ми се приходи по Турско. А какви места има в планините над Кемер, реки с пастърви, маси от каменни блокове направо във водата, че и столове от камък покраи тях... Разтворих стари албуми със снимки, ама не стават за в нета, то тогава с един вехт Зенит...
            Да приключвам че от 19 ч. се си го пиша тоя пост с леки отклонения към масата И да благодаря още един път на Участниците в това прекрасно пътешествие, защото без Пътешестваници няма и пътеписи.
            ПП. В някой живот се надявам да се преродя в машинописка

            Коментар


            • #51
              До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

              Толкова много неща не успяхме да видим и от Сирия, и от Турция - ще се ходи пак, то е ясно. Наистина времето ни притискаше, а има още мнооого красоти, на които трябва да им се обърне подобаващо внимание, не само "дзяк и бяг" Още повече, че като гледам трака на пътуването виждам една необходена Източна Турция, та ...

              В моите планове за тази година Румъния влиза като по - сериозно пътуване, но тя сигурно ще бъде наполовина като време и пробег в сравнение с Акаба. Не знам кога ще ходим да ядем джолани с Бойко, но ако успеем и това да вместим - берект версим, както казват братята норвежци

              Коментар


              • #52
                До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                Действително има страшно много места за разглеждане в Турция и то не само по крайбрежието. А там пътя наистина е невероятно красив. Аз също няколко пъти съм ходил в Турция, дори миналата годин с жена ми обикаляхме само исторически забележителности, но успяхме да разгледаме една малка част, защото са страшно много. При това пътуване бяхме предварително решили в Турция нищо да не разглеждаме, защото нямаше време. Всичко, което видяхме по пътя беше нещо като бонус. Аз лично искам да отида и до Немрут.
                За лагуната в Олудениз наистина никой не ни каза и я пропуснахме. Във Фетие в един хотел обяснихме, че искаме някъде плаж и там момчето ни обясни как да стигнем до Олудениз, но за лагуната нищо. За следващия път ще знаем. Аз досега бях ходил до Мармарис, но се оказа, че на изток от Анталия до гр.Мерсин е много по-хубавата част на крайбрежието. Има невероятно красиви курортни градчета, които не са известни тук. Аз за Олудениз също не бях чувал, но се оказа нещо наистина невероятно. Турция е огромна държава с много много неща, които трябва да се видят и трябва да е отделна дестинация, а не да се включва заедно с посещение в други държави, защото времето все не стига.

                damian64 огромно благодаря за написаното от теб. Разпечатах ти поста и при следващото посещение на Турция ще се водим по него. Наистина е много ценна такава информация. Благодаря !

                Коментар


                • #53
                  До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                  Еййй кораваци, браво.
                  Бългрия на 4-морета!


                  П.П Аз ли съм пропуснал подмяната като не съм 4ел правилно или ......?
                  Димитър Денев /ЗМЕЙ/ - Suzuki 1100 V-Strom DL1000
                  Мария /Maria R1100GS/ - BMW R1100GS
                  Данчо /Даката/ - Suzuki Bandit 1200 S
                  Петър /DUKE/ и Деси - BMW R1200GS
                  Аз и съпругата ми Виктория - BMW R1200GS
                  още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

                  Коментар


                  • #54
                    До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                    Ще си позволя да илюстрирам как сте се разминали на една ръка разстояние с местата които изброих в предишният си пост и се надявам да е полезна информация за всички колеги и колежки навиващи масуря по тези места в близко и далечно бъдеще.
                    Да благодарим на Google, че иначе тежко...

                    Та за начало Аспендос.
                    Ето го съвсем близо до главният път по който сте карали.





                    А ето и няколко снимки да се онагледи що за чудо е това.



                    Последно редактирано от Димо; 18-05-09, 12:38.

                    Коментар


                    • #55
                      До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                      Благодаря за хубавия разказ.

                      Коментар


                      • #56
                        До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                        И малко на юг от Кемер е Фаселис. Пак на 5мин. от главният път.



                        Ето малко снимки.










                        А още 40/50км. на юг се стига до Олимпос. Ако се движите от север на юг и завиете на ляво по пътя които започва преди този който съм посочил, ще се спуснете откъм северната страна на плажа. Там е селото и от там се ходи към Огънят в планината.





                        А някои стигат догоре така



                        По посочения със стрелки път се отива откям южната страна кадето нещата следват по ред. 1.Купонджийска част. 2. Археологическа . 3. Релаксираща част. Пускам някои интересни гледки от 1ва част и едно кадро от 3та, че да се види атмосФерата и пропускам 2ра част нарочно. Абе то аман от каманаци в тая Турция, пфуу...









                        Местенцето определено си заслужава.

                        Коментар


                        • #57
                          До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                          Накратко и за Мира.



                          малко снимки










                          За Сакликент

















                          И за Далян











                          Накрая и лагуната на Олюдениз. Били сте на 10мин. пеш от нея. Чак мен ме хваща яд Но винаги има втори шанс.




                          Още веднъж благодаря за чудния пътепис и Ви пожелавам още много безаварийни километри по екзотични пътища и места.

                          Коментар


                          • #58
                            До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                            Невероятни места...
                            Only after the last tree has been cut down,
                            Only after the last river has been poisoned,
                            Only after the last fish has been caught,
                            Only then will you find that money cannot be eaten.

                            Коментар


                            • #59
                              До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                              Информацията е много добра.
                              Предлагам модераторите да я обособят в отделен раздел:
                              " Къде - какво " в който да натрупваме знания и от който да черпим информация какви забележителности има в дадена страна.
                              Така, ще можем по ефективно да планираме предстоящите пътувания, както и да моделираме маршрути.
                              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                              Коментар


                              • #60
                                До: България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море

                                Ник, ти искаш всичко наготово...
                                Мисля, че мястото на мнението на damian64 е точно тук, защото е един вид коментар на заключителния етап от настоящата експедиция. Пътепоса на go6o, например, който също беше публикуван тук, бе обособен в отделна тема: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=61289
                                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X