Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

    Извинявам се, нещо съм объркал копчетата и постинга е останал само с началото си!

    Пътувал съм по Вашия маршрут в участъка през Хърватско, Словения, Австрия и Чехия.


    Магистралата през Хърватско е най-скучното нещо, което може да се случи на един пътешественик. Ще се наложи да го изтърпите. След това ще сте компенсирани изцяло.

    Пробвайте за определяне на маршрута да ползвате сайта viamichelin.com. На мен ми е по-удобен от гугълския. В част от мащабите си, картите стават съвсем човешки на вид. Там има една екстра - шосетата с хубави гледки са подчертани с допълнителна зелена линийка. Можете да си задавате маршрута с опции - бързо, икономично, предпочитайки панорамните пътища. Разгледайте и си поиграйте. Иначе и там има спътникови снимки, само няма "уличните гледки".

    За нощувки и туристическа информация за Австрия - tiscover.at. Ползвал съм ги и не съжалявам. В Австрия, а и не само там цените рязко падат с "навлизане в гората". Особено личи около Залцбург. В самия град нощувките са безумни. Съвсем малко в страни - до 10 пъти по-евтини без да липсва комфорт.

    Ако не бързате да стигнете от едната точка до другата в Австрия предпочитайте проходите и старите пътища. Само да Ви предупредя - за техните проходи съединителя и спирачките трябва да са "на 6". Другото е самоубийство. 15% наклон за нищо го нямат. Рекорда ми е 8 километра с този наклон нагоре, а след това пак толкова по същия такъв наклон надолу. В един друг проход имаше участък с 22% - е само 20-тина метра, ама ми стигаше да ми качи адреналина. Имаше место където през предното стъкло се виждаше само небе, а през задното само дере (бях с кола). Пътя се гледа през страничното, защото наистина отива настрани. Ама пък горе гледките си струваха.

    Малко по-конкретни съвети:

    Ако нищо не налага минаване през София - минете от Търново към Белград през Видин. Така можете да разгледате Белоградчишките скали с малко отклонение, крепостта Баба Вида и Железни Врата в Сърбия. При това ще сте в страни от основния поток на движение.

    В Белград може да се влезе за да се види катедралата "Св. Сава" от вън. Отвътре не знам дали са я завършили. Преди няколко години не бяха. Интересно е да се погледне мястото където Сава се влива в Дунава от хълма Калемегдан. Много приятен парк, ако не бързате. Има крепост и военен музей в крепостта.

    Ако сте по време на "миграцията на пингвините" - масовото движение на турските гастарбайтери, стават големи задръствания по КПП-тата. За влизането от Хърватско в Словения има едно много тарикатско селско КПП на около два километра южно от магистралата Загреб - Любляна. Слиза се на последното отклонение от магистралата в Хърватско (то е с номер 1!). Близкото село е Бобовица (Bobovica). Минавате така, че селото Ви остава в дясно. Пътя излиза на северо-западния край на град Самобор (Samobor),продължавате в посока северозапад до село Брегана (Bregana). Там е КПП-то и се влиза в Словения в южния край на село Обрежие (Obrezje).
    Когато се възползвах от това КПП на магистралата имаше опашка от поне километър. На селското КПП имаше двама митничари, един словенски и един хърватски, чакащи някой да премине. След това в Словения може да се излезе пак на магистралата, където трябва винетка или да се продължи по безплатните пътища. Настилката им е много добра, но не може да се кара бързо, защото минават през населените места.

    Нощувах в село Костаневица на Крки (Kostanevica na Krki) - нещо като Боженци в словенски вариант. Не съм сигурен, че си заслужава специално да се отиде до него. Аз бих отишъл, но децата ми не бяха впечатлени особено. При красотите които Ви очакват напред - спокойно може да се подмине.

    За Любляна - хубав град. Вижте го. Само след това не го сравнявайте със Залцбург.

    За минаването Ви от Словения в Австрия - най-скучния вариант е през Караванкен тунел по магистралата. Източно и западно от магистралата има по проход. И двата са истински планински проходи - стръмни и с много завои. Западния е Вюрцен пасс (Wurzenpass). Позволява да се съчетае с минаване край езерото Блед. След това излизате западно от Филах (Villach) и ще сте по-близо до Гросглокнер. Аз съм минавал през другия - Лойблпасс/Подлюбель (Loiblpass/Podljubelj). В зависимост в коя държава сте, името на прохода е различно. След град Крань (Kranj) се следи за табела Тржич (Trzic), а след нея към прохода. Града в Австрия е Клагенфурт (Klagenfurt).
    Тук вариантите се размножават - може веднага след прохода да продължите по долината на река Драва (Drau) на запад или да стигнете до град Клагенфурт и от там да тръгнете на запад. Самия град е до едно езеро. Сега пак можете да продължите покрай самото езеро от южната му страна или да се качите на магистралата северно от града. Гледката от магистралата е на юг към езерото. Има един голям мотел в средата между Клагенфурт и Филах. Отлично място за почивка. Страхотна гледка! Позволява да се направи и съчетание от двата варианта - да се тръгне покрай езерото от северната страна и да се качите в последствие на магистралата малко преди този мотел.

    Има и едно друго решение - ако не държите на Любляна, можете още от Загреб да поемете на север към Марибор и от там по долината на Драва пак да стигнете до Филах. Като скорост най-бързо естествено е по магистралата и тунела под Караванкен. Между Марибор и Любляна не мога да дам категорично предимство на единия град пред другия като място за виждане. И двата ги посетих след Залцбург и не ме впечатлиха особено. Може би все пак Любляна, но доста колебливо.

    За Гросглокнер - не съм бил там. Не знам. Ако решите да го пропуснете и поемете директно към Залцбург (Salzburg), минете през проходите Катцберг (Katschberg) и Тауернпасс (Tauernpass).

    Залцбург - да не се пропуска. Заслужава поне два дни. Моя опит е с две минавания през града за по 10 часа. Има какво да се гледа и за още две такива минавания. В околностите има сравнително евтини нощувки. В самия град - хапят! Извън града има посещения до солни мини и ледници, но като гледам - включили сте Краков. По-добре вижте там солните мини Величка.
    В самия център на града има един вкопан многоетажен паркинг. Това е в хълма под замъка. Има табели към него. От паркинга се излиза директно в стария град. Много е удобен: напред към старата търговска улица, на дясно през един манстир се излиза към замъка. Ако пазарувате в стария град си давайте паркинг билетите за подпечатване. Носи отстъпки при плащане на паркинга.
    Замъка - всъщност си е класическа отбранителна крепост. Предлага едни от най-добрите гледки към града. Има музей. Заслужава си да се качите и да слезете пеша. От там може да се набележат следващите места за посещение. Долу има дворци, градини, църкви. Може да напишете в гугл: Salzburg points of interest и излизат къде 30 интересни места. Няма какво да преразказвам. На летището има един "Хангар 7". Това е за интересуващите се от техника. За интересуващите се от класическа музика има къщата където е роден Моцарт и друга, където е живял. Втората има богата експозиция. Просто бащата - стария Моцарт е бил доста добре финансово за разлика от сина си. То не че не е печелел достатъчно сина, но май е харчел повечко. Та в къщата където е роден - общо взето е по-постно. Трябва да прочетете таблата за да ви стане интересно. Барокови градини и дворци също не липсват. Даже само да се разходите покрай реката, пак е кеф. Както казах в началото - два дена за Залцбур може и да не стигнат.

    Следващ голям град по маршрута Ви е Линц. Всъщност известните виенски кафенета са сладкарниците от Линц. Града хем има много за гледане, хем няма май да Ви учуди с нищо. Съвет - започнете с един хълм на левия бряг на Дунав. До там се стига като минете по най-горния мост през Дунав, по продължението на Главната Улица (Hauptstrasse). В края и, където трамвая се разделя направо и завива на дясно, Вие завивате на ляво по Рудолфстрассе. След 3 отбивки от дясно, тръгвате по четвъртата. Тя не е точно перпендикулярна ами под ъгъл 45 градуса - Хагенщрассе (Hagenstrasse), която преминава в Хое щрасе (Hohe Strasse). Води до върха на един хълм с няколко ресторанта с панорамни тераси, някаква пещера с приказни герои (ако сте с деца) и една богато украсена барокова катедрала.
    До там можете да се качите и с едно ретро трамвайче. То тръгва съвсем близо до мястото където започва Хагенстрассе. Просто на Рудолфщрасе завивате на дясно не в четвъртата, а в третата улица. Това е последната перпендикулярна. Излиза се на последна спирка с обръщалото на нормалния градски трамвай до една гара. И двете трябва да са в дясно от Вас. От другата страна на влаковите релси, в ляво от линията на движението Ви, тръгва ретро трамвайчето. Въпрос на настроение, пък и нямам идея дали цената на това трамвайче не е като за полет със совалката. Иначе долу в града си има музеи, готическа катедрала, средновековни улички и дворчета. Също и чумна колона. Не е интересно колкото в Залцбург (поне за мен), но няма да Ви е скучно.

    След Линц, гледам, че се насочвате към Чешки Будьовице. Ако след Линц решите да тръгнете към Виена, задължително се отбийте до Мелк. Там се намира един манастир, който за Австрия е това, което е за България Рилския Манастир. Километрите от Линц до Мелк са около 100 и това е твърде голяма отбивка от сегашния Ви маршрут.

    Преди Чешки Будьовице, има едно малко градче - Чешки Крумлов. Отбивката е само 15 километра (общо 30 с връщането). Всички много харесват замъка там.

    Мен лично много ми кареса замъка Карлщайн (Karlstein), западно от Прага. Може да се впише в маршрута Ви като подходите по друг път към града. Така и ще избегнете друсащата магистрала Бърно - Прага. Тя е от бетонни блокове и фугите определено искат ремонт. Ако решите да ходите до замъка Карлщайн от Прага, подходете от юг - излизате от града по левия бряг на Вълтава и в подходящ момент завивате в дясно покрай река Берунка. Има табели. Няма да се загубите. В Платената обиколка на замъка не се пъхайте. Парите са колкото за големия кръг на Храдчани, а това, което ще се види е много по-малко. Отидете до водната кула.

    Прага - бил съм 4 дни, не ми стигнаха. Проучете за квартири. Аз спах в един много приличен хостел. Бях се свързал с един човек, който дава квартири - Pavel Rehak <info@paul-prague.cz>. Има и сайт, който работи -
    Неговите квартири бяха заети, но ни намери на Петринска 14 в един хостел, който си беше много добре. Беше едно апартаментче със собствен санитарен възел, кухничка и две "спални камери" с по две легла, но нас ни устройваше отлично. И без това влизахме там само да спим. Хостела също си има сайт, но не го откривам в момента. Напишете в търсачка Petrinska Hostel & Apartments.

    Кратко - какво изпускат доста хора, а според мен си струва. На главния площад всички чакат появата на светиите на часовника, но много малко хора се качват на кулата над часовника. То часовника там показва и някакви астрономически данни, но не успях да го разчета. Поинтересувайте се предварително, ще ви е по-интересно да го видите. Кулата над часовника дава хубав поглед към града от средата му. В самата кула е и главния туристически информационен център. Има безплатни карти на града и диплянки за всичко. Също там можете да се уговорите за водач, ако искате.
    Като се качите на хълма Петрин, има една кула. Може да я пропуснете, ами минете в посока северо-запад през едни градини и ще излезете на Страховския Манастир. Там има много хубав ресторант тераса. За парите, които ни искаха за вход на кулата, там не само си гледахме ами пихме и по една бира с мезе.
    В Храдчани си купете билет за малкия или големия кръг и не се бъркайте за билетче на всяка врата. Има групови билети, които излизат още по-изгодни. Катедралата "Св. Вит" се снима трудно. Пригответе си много широкоъгълен обектив ако искате да я снимате. Много хора стигат до "Златната Уличка" където се иска пак билетче. Ако сте с такива за кръговете - ами влезте. Не само гледайте магазините за сувенири по самата уличка, ами се качете по стръмните каменни стълби между тях. Има няколко такива, които водят до галерията над магазинчетата. Това е галерията от която е била отбраняване северната стена на крепостта. Има хубава колекция средновековни оръжия и брони. Заслужава си да се разгледа според мен. Почти до изхода от към долната страна на Храдчани има музей на играчките. Музея е частен и е с отделен вход. На мен много ми хареса.
    Не хранете гълъбите! Забранено е и се глобява здраво за това.

    Отделно за обменните бюра в Прага - правилния подход към тях е да се третират с напалм или за да няма пожари с фосген, зарин или нещо такова. Зверски комисионни, написани по най-езуитски начин. Единствено на улица "Капрова" имаше нормални бюра - две. Тук слагам съвета на мой колега, датчанин, работил в Прага, като е получавал заплатата си в евра, при това в банка в Германия:
    For sure don't exchange your money in banks, there are high fees - not hidden, but high ;o) I like this http://www.exchange.cz/index2.php - in the centre of Prague (address is Kaprova 15), open everyday, Monday - Sunday, 9:30 - 18:00 included public holidays. You can count there what you'll get in the right bar - "Chci za" means "I want for ", "nakoupit" means "buy". There are no fees.
    Next to it, there are no charges by the shops, when you're using your card, only in some shops they can limit the minimum amount (usualy no higher then CZK 200,-), but it's rare, Most (99%) of the shops have no limits or charges.


    Не ходете в "У Калиха". Цените са ужасни, обслужването лошо, бирата - същата като на всякъде. Ако ходите там, правите го с пълното съзнание, че се прави поклонение на Хашек и неговия герой Швейк. Ще ви минат. Сложете го в бюджета.

    Иначе на Мала Страна, почти срещу фаникульора, който се качва на Петрин, имаше един ресторант "Швейк". Уцелихме един от читавите "Швейкове", но това беше отдавна. Може да е закрит или да са го скофтили. В Прага има една гадна тенденция чешките кръчми да фалират, а на тяхно място да възникват или китайски или италиански ресторанти.

    От другите градове, които се каните да посетите съм бил много отдавна. Преди повече от 30 години в Киев, Ровно и Лвов, но от тогава нещата са силно променени. Хубав ПЪТ!

    Коментар


    • #32
      От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

      Драги ми колега, Алекс!
      Нямам думи!!!
      До като четях този пост (роман), ми се развихри въображението и се озовах на пътя. с проходите, големите наклони, улиците в населените места...
      Сега няма да спя, а ще отбелязвам точки за посещение и ще си водя записки.
      Много съм благодарен да помощта, която ми оказа. Ако мина през София ще ти се обадя да почерпя!!!
      п.п. Не мислех, че ще пропуснеш костницата в Кутна Гора.
      HONDA XL650

      Коментар


      • #33
        От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

        Ако имате въпроси - питайте. Ако се сетя нещо - ами ще допълня.

        За Кутна Гора - не съм ходил там. За града има много в пътеписите на колеги от форума. Хубаво са я описали. Пък и човешките останки според мен трябва да си гният кротко в земята, а не да ги превръщаме в украса.

        Като място където не съм бил, но съм чел за него много и мога да Ви посъветвам да го включите са солните мини Величка до Краков. Самия Краков едва ли ще го подминете. Странно, но не съм се натъквал на пътеписи за тези места.

        С удоволствие бих се запознал с Вас. Ще се радвам, ако моите описания са Ви помогнали да си направите пътуването.

        Коментар


        • #34
          От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

          Аз мога да дам само едно малко допълнение за Любляна, ако евентуално решите да нощувате там. Мястото за посещение вечер се казва Метелкова. Явява се център на алтернативния нощен живот. Това е бивша казарма (и бивш затвор) превърната в съвкупност от малки кръчми. Дано още да работи. Аз бях там преди 5-6 години.

          Успех с пътуването.
          Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

          Коментар


          • #35
            От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

            Кръчмата в Прага, от която бях доволен е оцеляла и даже си има сайт: http://www.usvejku.cz/cz/aboutus/ .
            Нищо, че надписаха една бира (40 крони) в сметката. На фона на близо 1000 крони сметка не пролича. Хванах ги само защото съм с извратена склонност да си проверявам сметките. Ама те там на всякъде надписват. Като им го показах не спориха даже. А да Ви кажа, но ние се бяхме оляли с поръчката. Порциите са големи и на мен ми бяха вкусни.

            А и още нещо за Прага - пълно е с джебчии по обществения транспорт и на туристическите места. Много са ловки!

            Коментар


            • #36
              От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

              И аз си проверявам сметките винаги. Може и да одаря някоя бира там. Гледам и специалното предложение не е лошо.
              Сесията ми е до края на месеца и ще трябва да планирам тези подробности свързани със спането, и от време на време ресторанти. Спане и хубави гледки. Градове, пътища, проходи и т.н.
              HONDA XL650

              Коментар


              • #37
                От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

                Това ще е интересно място за посещение. Трябва да не го пропускам!
                HONDA XL650

                Коментар


                • #38
                  От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

                  grgeorgiev
                  Това е бивша казарма (и бивш затвор) превърната в съвкупност от малки кръчми.
                  Това ще е интересно място за посещение. Трябва да не го пропускам!
                  HONDA XL650

                  Коментар


                  • #39
                    От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

                    Тръгнахте ли?

                    Коментар


                    • #40
                      От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

                      Тръгнахме и пристигнахме в България. 20 дена и 4910км е равносметката до БГ. Преди малко се прибрахме от морето. Бяхме на "Якото място" при Явор. Плановете за напред се промениха. Ще пиша във отчета за пътешествието )))
                      HONDA XL650

                      Коментар


                      • #41
                        От: Москва-Павликени-Рим-...-Варшава-...-Москва 2013. Пътешествие№2

                        Давай още Мите!!

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X