Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Long way LEFT 2011

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Long way LEFT 2011

Задължително мини и в двете посоки през Алпите - предвид че ще минеш през Австрийските, Италианските, Швейцарските и Френските Алпи си е грехота да не го направиш. Покрай морето е скука, жега и гмеж. Потърси huko и maticard. Те са пътували покрай морето към Испания/Португалия и могат да ти дадат полезна информация. Помисли и за някаква верига или друго устройство за заключване на мотора.

Коментар

4.) Къси панталонки (които стават за къпане в моретата ) , и анцунг (само долнище)
      Огледай се за панталони със свалящи се крачоли с цип.

Коментар

За мрежата за багаж търси нещо такова:
        http://www.touratech-usa.com/Store/1...oof-stuff-sack

За фанелки и чорапи. Няма да ти казвам колко ти трябват - но гледай да не са памучни. Най добре е мериносова вълна, но и обикновена е в пъти по-добре от памук.
        Може да звучи абсурдно, но вълната е по-добре дори и в жегата (като си на мотора). А и в студа ако си ти мокри краката, вълната пак топли мокра, за разлика от памичените.

Скоро си говорихме с Тануцо как всички high-tech неща, които излизат на пазара са много добри, но до време. Забележи с каква екипировка тръгват хората на околосветски и с каква пристигат. Повечето сменят нещата по пътя с такива, които са ползвани от дедите ни.
        You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Като стана дума за бельо - купи си термо бельо, всесезонно. Лятото под якето винаги съм с термобельо с дълъг ръкав и ми е супер. Изпарява потта и шанса да се схванеш от комбинацията пот+вятър е по-малка. Единствения недостатък е, че леснос е вмирисва, но за сметка на това като го изпереш съхне за 2-3 часа.
          Yamaha XT​M600E '98
          Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

Коментар

Хубаво пътуване си си замислил за първо
            Какво на мен ми прави впечатление:
            - 7 000 км за 14 дни. Това прави по 500км всеки ден. Без почивен.
            Ако това съотношение км/дни го запазиш, няма да видиш много по маршрута. При варианта "на палатка" времето ти намаля и с времето за намиране на къмпинг, отваряне вечер, съответно прибиране сутрин.
            Ако слезеш от магистралите ще отидеш до Порто наистина само за да изядеш една "Скаличка" и ще бягаш на обратно.
            Съветът ми е да си планираш по 300-350км дневно по пътища без магистрали (за по интересно) и на всеки 4-5 дни, един за почивка или по7-800 км по магистрали 4-5 дни в едната посока и 4-5 дни в другата с три-четири дни в Порто и северна Испания. Вторият вариант изключва спиране (дори влизане) във Венеция, Геноа, Ница, Марсилия ...
            - Бюджета ти е щедър. Ще похарчиш 650 евра за бензин още 50 за такси тук-там и остават повече от 100 на ден, които няма къде да похарчиш
            - Вземи си малко багаж. Много малко. Колкото по-малко, толкова по-добре. Варианта с палатка и без това те товари много. Най-малката палатка, най малкия летен чувал и най-малкото шалте.
            - Паспорта, документите на мотора, 3-500 евро в брой и картички.
            - Порто ще го намериш и без GPS
            - Иди да ти прегледат мотора някъде. Просто така. На Африката нищо няма да и стане за 7 000км. Няма да го усети. Пък ако има да става, няма да го отстраниш сега Трябва да можеш да си залепиш гума на пътя.
            - И при двата варианта (които ти описах) си по цял ден на мотора, вечер на къмпинг. Какво ще ти откраднат? Да, трябва да си заключваш мотора с каквото си решиш (верига или само диска). Това, за което питаш за багажа е това на снимката, препоръчват го за места където "дърпат и бягат". В детайлите на снимката ще видиш от къде да си го поръчаш.

Прегледай и тази тема: Списък на необходими вещи за мотопътешествие

Сигурен съм, че всичко ще е наред
            Сам ли ще пътуваш ?
            ______2
            Е = MZ

Коментар

И аз си мисля точно за времето което планирам да карам , че няма да ми стигне до никъде.
              По принцип, целия месец ще съм отпуска ... тръгвам ... и до началото на другия трябва да се върна (тогава вече гаджето много ще ме бие).
              Някой градове може да ги пропусна ... някой вечери да ползвам по-евтин хотел ....
              Т.е. тръгвам , пък ако се протаче повече от 2 седмици ... здраве да е , няма пък да се прибивам от път , за едната му скаличка

Мотора тия дни ще го карам да го прегледат , австрииците ... че нещо нямам вяра на разни мургави майстори.
              Ще пътувам сам ...
              Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
              Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
              Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

Днес добрия старец (не дядо Коледа, а сърбина който ми носи пощата) ...ми донесе това :
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC06134.jpg
Прегледи:1
Размер:108.7 КБ
ID:5271686

Още ми не е точно ясно как се работи с него (щото няма City Navigator инсталиран) ... но чета по въпроса
                Надявам се да ми помогне , да избягвам досадните магистрали

Коментар

За палатката.
                  Не прави компромиси. От калпава палатка наистина остават хубави спомени, но само в ретроспекция!
                  Няколко неща важни за мен с уговорката, че ще я използваш за мото туризъм.
                  1. Самоподдържаща се конструкция, например тип иглу. Има места, където не можеш да забиеш колчета, не че няма изход, но в комбинация със задаваща се или настъпила буря може да ти развали настроението. В топли нощи, може да свалиш платнището, повече въздух и по-малко комари
                  2. Поне 3000мм воден стълб на горното платнище и поне двойно повече за борда - с времето ще намалява - тук принципа е колкото повече, толкова по-добре. И в рамките на 3 - 3.5 килограма.
                  3. Дори да я ползваш сам двуместна, двуместна плюс - все пак мотора ще я носи. Така остава място за екипировката и да си готвиш. А, и да поканиш компания .
                  4. Цвета е важен ! При правилна експлоатация, палатката ще ти служи с години и ако се запалиш и тръгнеш по "по-интересни" дестинации, ще имаш моменти, когато последното, което ще искаш е среднощни посетители. Пастелен, убит цвят.
                  5. Има двуслойни модели, на които разпъването може да се осъществи от горния слой към долния. Така от една страна при лошо време бързо се напъхваш, и може да си продължиш работата, а от друга може при определени пътувания да вземеш само горния слой и така имаш екстремно лек навес.
                  Така казано звучи като сериозна инвестиция, а не е ! Подобни палатки можеш да вземеш в ценовия диапазон от 60 - 150 евро. Помисли го така - с две-три нощувки в Европа на палатка, инвестицията ти е изплатена, и следващите стотици (ако ти хареса ти го пожелавам !) нощувки са бонус.
                  Добро съотношение цена-качество предлагат TRIM. Цените са приятни и дори ниският им клас, например Comet, ще ти свърши работа. Цената е към 120 лева.
                  Дали рейките да са от алуминий или фибростъкло е въпрос на компромиси. Може би за твоя вариант е по-добре фибростъкло. По-евтин вариант, и не се огъва в случай на двуседмично пребиваване на едно място например.
                  Ако на този етап не ти се дават пари. Вземи си от китайските палатки по 10 евро, еднослойни и два килограма. Здрав найлон 2,50 - 2,50 и можеш да си свиркаш и при най-проливните дъждове. Стига да спазиш няколкото прости правила при избора на място за нощувка. Да не си на водослив например. Разбира се, че имаш конденз, но за толкова пари толкова.
                  Сутрин я изсушавай добре, а ако няма възможност, не я забравяй мокра. Не я влачи когато е опъната по земята - ще нараниш борда.
                  За друго не се сещам в момента. Много приятни мигове ти желая. Много се кефя и на теб и на мотора ти. Успех !

Коментар

А за конкретното пътуване и палатката, помисли за предложението на Димо. Наистина, колкото и да си организиран ще имаш поне по два часа на ден работа, свързана с бивакуването. Трябва да ти харесва! Вчера се връщам от подобно пътуване из Италия. Отнемаше средно по 3 часа на ден работа, защото си е работа, но при мен случая е по-сложен защото не ползвам къмпинзи и трябва да си търся подходящи места всяка вечер.

Коментар

Забравих! Предверие, палатката да има предверие, ще го оцениш при кофти време и миризливи ботушки.

Коментар

Всичко написано от Милен относно палатката е вярно. Много добро напътствие каква палатка да си избереш. Достигнах до същите изводи след много четене. Той го е систематизирал в едно мнение. Вслушай се!

Това относно "работата" около разпъване-събиране на лагера също е вярно. Може да не ти се струва кой знае какво, но 10 дни х 2 часа = 20 часа, които евентуално можеш да използваш за каране. За толкова време, без да си даваш много зор може да минеш 1000 км.
                        Следващият път, когато умът ви витае, последвайте го! => www.smehurko.info

Коментар

Мисля , гледам , смятам ....
                          Така няма да стане работата.
                          Работя доставчик ... т.е. стрес до дупка всеки ден, постоянно гледам часовника.
                          Точно през почивния ми месец , мисля да не се стресирам .... до където стигна до там. Ако не успея да стигна до Порто (което по принцип е обратната точка) ... здраве да е ... друг път
                          Ако някоя вечер ми е писнало ... искам да си легна в легло .... ще си намеря легло и ще си легна.
                          Това трябва да мине повече като приятно пътуване, а не луда надпревара с времето.

За палатката , чета ... чета имам нещо в предвид ... но още нищо не е окончателно. Като купя палатка , ще трябва да я изпробвам , за това мисля да скокна някой weekend (Wochenende колко гадно звучи) ... до Чехия или Словакия.

Коментар

Ето два линка за къмпинги из зоната: http://www.campinguia.com/
                            http://www.vayacamping.net/
                            Ако ти стигне времето и минаваш наблизо(Марбея),заповядай вкъщи!Иначе ,както се спомена: заслужава си да видиш Севия,Гибралтар и Гранада(от долната част на Испания)Мога да ти препоръчам различни мършути,зависи какво търсиш от пътуването,за зоната около Валенcия също мога да те насоча!

Коментар

При мен приготовленията набират скорост. Но има още 1000 неща които ми трябват (трябва да свърша).
                              Какво имам:
                              Екип за каране. Панталони (трябва да купя наколенки!) , Яке, Ръкавици, Каска, Качулка за под каската, Ботуши.
                              Екип за мотора: 12Волта букса изкарана (още не свързана ... чакам първо да се поизпразни резервоара, че докато ги прекарвах , беше пълен .. т.е. тежък).
                              Куфари Givi Monokey.
                              Навигация: Garmin GPSMap 60csx

Къмпинг оборудване:
                              Шалте и спален човал си имам
                              Малка армейска лопатка (сгъваема, служи също и за чук в екстремни ситуации!)
                              Швейцарско ножче с Хх Функции

Какво ми трябва:

Документи:
                              Трябва да си копирам и ламинирам личната карта, талона на мотора и зелената карта.
                              Все пак незнам какъв дъжд ще ме вали

Екип за каране:
                              Облекло за дъжд (видях едни в Louis.. цели, като гащеризони).
                              Чудя се дали да купувам за ботушите предпазване от вода .... все пак газих в егаси локвите, после ги мих с пароструйката докато ми бяха на краката ... и вода не влезе ?
                              Спрей против изпотяване на слюдата на каската.

Мотора:

Предни и Задни накладки (дисковете ще ги премеря утре със шублер ... да видя точно колко живот има в тях), лостче за скоростите и съединителя (резервно!). Да се закара на майстор да види веригата и зъбците (незнам как се казват)в какво състояние са.
                              Смяна на свещи (незнам в какво състояние са)
                              Голяма слюда
                              Централна стойка ... ако намеря .. че са ми скъпички като цяло .... близо 250лв за едно парче желязо!
                              Вътрешни гуми и щангички за монтирането им!
                              Навигация:
                              Чакам колега от моя край (врачанския) да ми продаде стойката си за навигацията.

Къмпинг оборудване:
                              Палатка и някакво газово котлонче и посуда (тук се чудя, щото не мисля да си готвя нищо сам ... все пак съм в Европа. Кафе не пия!)

Като цяло ... решението е взето окончателно ... ще се тръгва. Но кога точно (защото искам и до Хърватска да отскоча за 1 седмица с Кемпера на гаджето)

Първоначално публикуван от ivatz Преглед на мнение
                              Ето два линка за къмпинги из зоната: http://www.campinguia.com/
                              http://www.vayacamping.net/
                              Ако ти стигне времето и минаваш наблизо(Марбея),заповядай вкъщи!Иначе ,както се спомена: заслужава си да видиш Севия,Гибралтар и Гранада(от долната част на Испания)Мога да ти препоръчам различни мършути,зависи какво търсиш от пътуването,за зоната около Валенcия също мога да те насоча!
                              Благодаря за поканата! Непременно ще се обадя , ако стигна до вашия край! Прати ми някакви координати за свръзка.

Коментар

Вземи си екип за дъжд от две части. Ако е от една част и е топло като вали - ще се свариш жив.
                                You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X