Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анадола в края на септември

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Анадола в края на септември

    Забележителностите не ме интересуват толкова, колкото самото пребиваване и преминаване през пейзажа.

    Странно би трябвало да имаш професионално изкривяване относно старините!
    BMW F 800 GS Cum sapiente loquens perpaucis utere verbis! - Когато говориш с умни хора, употребявай колкото се може по-малко думи!

    Коментар


    • #17
      От: Анадола в края на септември

      Първоначално публикуван от TRACARH Преглед на мнение
      Странно би трябвало да имаш професионално изкривяване относно старините!
      Предполагам визирате това, че съм археолог по образование. Шеговития отговор би бил, че изкривяване се е получило, но обратно такова. Като видя "археология" и криввам на обратно.
      От друга страна не е точно така. Имаше период в живота ми, в който щях да ставам „голям учен”, с ударение на ен. И хвърлях доста пот в пробиване на непробиваемото. За щастие на българската наука, рано-рано осъзнах своята посредственост и се отказах да я влея в общата такава.
      От друга страна , загубих интерес. Това, че не можем да възприемаме обективно света е едно на ръка, ние не виждаме реалността – ние я измисляме. Археологията, както и да я гледаме е затворен свят за посветени в езика и сама по себе си не съществува извън своите носители. Разбира се, колкото по-образовани сме по-отношение на „миналото”, толкова по-детайлна проекция ще можем да създадем. И какво от това. Ако покажа на някого ваза, и му кажа че е на 7 хиляди години – ще привлека внимание, интерес. Купища хора ще се събират да я гледат и ще цъкат с език. Космите да ти настръхнат. А ако му кажа, че е купена от китайския за левче? Какво се е променило? Променило се е нашето обозначение върху предмета. А какво е обозначение, има ли обозначаващ, има ли предмет извън разпознаващия го като такъв? Археологията не задава такива въпроси.И слава богу, разбира се. Но ако археологът не си ги задава, тежко на науката като такава. От което разбира се никой няма да умре. Глупостта е константна величина, така че нищо страшно няма да се случи. Освен това самият аз в момента пиша глупости, защото да се говори за археология като нещо извън археолозите само по себе си е абсурд.
      Всеки един артефакт към „настоящето” е археология в „бъдещето”. Моят мотор е кон, а мойте собствени кости са носители на номад – завоевател. Въпрос на гледна точка, просто трябва да преритам тая година някъде из иранските пустини, и да ме изкопаят след някой и друг век. Чашата, в която пия е най-ценният артефакт познат на човечеството. Почакай само да я изкопаят след десет хиляди години.
      Живеем в измислен свят, с измислени правила и много отражения, а ние като такива сме най голямата измислица. Едни гледат старини и се дивят. Други гледат природа и се дивят. Лошо няма. Свят широк - хора всякакви. Аз пък като все се умувам, кой е тоя в тъпата ми кратуна дето оцветява зеленото в зелено и разделя кривото от правото и като все не го намирам, и си карам моторетката през пространството, и се чудя дали изобщо съм помръднал от вкъщи. Защото как така се случва, че където и да се окажа на път, все съм си аз. Как не се поразместих по време на пътя. Затова и пътувам, и затова са ми интересни извън-европейските дестинации. Току виж(така ли се пишеше току виж?) съм поизлезнал малко от удобното си, меко кожухче и съм зърнал себе си и света поне за миг отстрани.
      Поздрави и да се видим на път!

      Коментар


      • #18
        От: Анадола в края на септември

        Здравей Милетин,
        Ако и тази година ще ходиш до Анадола не пропускай Кападокия. Там не видях следи само от китайска цивилизация. И Чингис хан е владял областта известно време. До 15 век има всичко,а
        турците в известна степен сега го откриват. И наблизо е езеро по-солено от мъртво море.
        За хората си прав - трябва да се преживее. Успешно пътешествие.

        Коментар


        • #19
          От: Анадола в края на септември

          Сега отворих един сайт за да проверя цената на бензина в Турция. В централна Турция е вече 4 (четири) лева литъра А95....
          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
          Златомир Попов - Forry

          Коментар


          • #20
            От: Анадола в края на септември

            Здравейте anna, Милен се казвам. Миналата година след Коня, продължих до Кападокия и от там се върнах през Мерсин по крайбрежието. Китайска керамика имаме и в Търново, но на мен ми е интересен по-трудноуловимият път на идеите(егати глупостта, писането не ми е силна страна). И тази култура е жива по някакъв начин до ден днешен, будизъм, джайнизъм, а защо не и Бон, гръцка философия - всичко това по някакъв начин е прониквало по анадолските друмища. По ме изненада гробницата на Насрадин Ходжа, на която попаднах - не знаех,че е реална историческа фигура. Живял е по времето на Джалаладин Руми и то съвсем близко до Коня. Преди това си мислех, че е събирателен образ на дервиш. Тази пролет както се очертава ще мина пак през Кападокия и ще потърся китайци. Японците са в кърпа вързани.
            ВладиЧ - това е една от хубавите страни на малокалибрените оръжия, при разход от 2,5 - 2,7, ще го преживея. Очертава се да пътувам с един приятел с Трансалп, та ще видим кой ще е по-измъчен накрая . Виж като взема по-голяма машина...ще си плащам . Хората да са все така добронамерени по тия ширини, бензина ще го преглътнем. Ти кога заминаваш ?

            Коментар


            • #21
              От: Анадола в края на септември

              Края на юни. Трябва да събера малко пари. Ако стане работата ще се прибера чак през септември.
              Между другото в Кападокия под Ючхисар имаше работилници, в които се обработваше мрамор и ахат. От там си купих много хубави вази и пепелници от ахат. Не всички сувенири в Турция са китайски.
              Има и село Настрадин ходжа. И паметник, на който той е яхнал магарето наобратно с тиква на главата наместо чалма. Имам го сниман някъде при по-стари пътувания.
              Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
              Златомир Попов - Forry

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X