Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мотопътешествията в миналото

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мотопътешествията в миналото

Да, в разнообразието е разковничето. Инак преди тези мотори, които си изброил Иване, в България са се движели от почти всички познати на времето мотоциклети. Дано да видим повече възстановени и използвани за пътувания такива мотоциклети, а не само изложени на показ на някое ретро мероприятие.
    Не знам дали ще сколасам с Гнома за догодина лятото, магар че догодина е пусков срок..но може да е зимата

Не можах да се въздържа да не пусна това видео при вида на натоварения мотор

Gnome Rhone AX2 800 1938
    Yamaha XT600Z 1VJ 1986
    Husqvarna Te 510 1989
    Argvmentvm ad novitatem

Коментар

И аз още не съм започнал дори с реставрацията на Балкана, но щом съм казал, ще е готов.
      Макар, че ме чакат и още две балканчета за реставриране.
      Не се плаша, защото мотора си е в движение - правя го на болтчета и гайки, сменям което е за смяна, боя, събирам го и е готов.
      Като изключим боята, работа за две седмици с мотането
      При гнома предполагам основния проблем е в липсата на части.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
        При гнома предполагам основния проблем е в липсата на части.
        Със сигурност, но освен това частите са повече на брой от на Балкан и е интересно дали лагери, семеринги и т.н. са стандартни, щото аз за моя М-72 имах интересни премеждия с една наша фирма за изработка на гумени уплътнители. А при истинското реставриране нали като изнамериш частите трбва да ги почистиш(повечето на пясъкоструй), грундираш, поцинковаш, боядисаш... и от две седмици стнаха две години. Поне при мен така ще се получи, а почнах от рама, една джанта скотостна кутия и главно предаване и всичките тези неща в окаяно състояние. Обаче к'ви пътувания ми се въртят в главата...!

Коментар

Е, аз затова съм събрал три Балкана и съм намерил нови износените части.
          Само работа трябва в моя случай.

Коментар

http://postimage.org/image/afhc4q6qz/
            За мен това е Мотоциклетът!....
            Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
            Златомир Попов - Forry

Коментар

Ще пусна някой ден тема за Гномето , и перипетиите около него. При него основните проблеми са три:-първо, от смяна на различни собственици беше останал половин мотор..но впоследствие намерих и другата половина от втория такъв , останал в България. Само че и от двете половини горе долу са останали едни и същи неща. Както и да е, останалото (почти всичко нужно) без някои дреболии съм го набавил. Второ- с времето ставам все по педантичен и критичен към отметната работа и..това води до проблеми с темпото Всяко едно оригинално болтче и бурма,както и всевъзможни други джунджурии до най малките съм ги чистил на ръка от ръжда, след това поцинковане и ако е несполучливо-наново. Не ми се работи с киселина..вече. Другите неща-песъкоструй. Предпочитам да възстановя окепазените автентични части, които подлежат де, от мотора, отколкото да ги заменя с други, или ново производство.Заигравка някаква.
              Трето-всичките ми планове за по дълги пътувания или пътешествия са свързани с този мотоциклет и не трябва нещо дребно недогледано да ...обърне в случая триколката

С лагерите няма проблем, всъщност се чудя дали да оставя оригиналните-читави са...
              Семеринзи-няма много, стандартни са.
              Gnome Rhone AX2 800 1938
              Yamaha XT600Z 1VJ 1986
              Husqvarna Te 510 1989
              Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
                http://postimage.org/image/afhc4q6qz/
                За мен това е Мотоциклетът!....
                Може, Владич, но...преди да подкарам БМВ Р12 карах Р75 и му знам дертовете. Различни вкусове, аз лично измених на немската фирма, с чийто мотори се занимавах сумайсти години и стигнах до ...последния си мотор, с който ще се пенсионирам
                Всъщност, най проходимия мотор от всички "кригселефантен" е Sarolea H38...един уникален белгийски мотор.
                Gnome Rhone AX2 800 1938
                Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                Husqvarna Te 510 1989
                Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Невероятно вълнуваща тема! Ще ровя из снимките...дядоми началото на 50-те се е сдобил с Триумф Тигър на кралските пощи. След пълна реставрация и направа на кош собствен дизайн, цялото семейство(4-ма) обикалят България всяка година около 5-6пъти. Историите са невероятни. А другия ми дядо си купува около 6о-та г. ИЖ 350 от магазина и също става семейното превозно средство( пак 4-ма) но без кош..
                  VARADERO SD2

Коментар

Rosslanе, първо потърси Triumph-a после снимките.

Коментар

Много хубава тема,в поста на Иван долу в ъгъла има малко каре с инфо за мотокрос в моя град Тетевен.Сигурно става въпрос за първите състезания,те са били провеждани на една местност по-пътя за село Рибарица на 8 км.от града.
                      Та ми разправя баба ми ,че навремето там се събирало много моторист,много чудо и чужденци също.Все се смеем като ми разправя ,че били с едни кожени гащи големи,шлифери и големи очила ,а не като мен сега (наконтен моторист),по нейните думи.
                      Дядо ми (Лека му пръст) е имал Иж постоянно нагоре -надолу е пращял разправя баба, ще се разровя за снимки!

Стана ми някак хубаво и носталгично!
                      Никога нема да мине модата на сръбската музика,сливовата ракия и пъстръвата.

Коментар

За някои от старите мотопътувания на дълги дистанции има издадени книги. Попаднах на следното описание: http://www.manorah.de/book/bookD.html
                        Лично аз се насочих към две-три заглавия. Трилогията на Dr. August Jensch- обиколил е през 1956г "света"-Европа, Африка, Южна и Северна Америка, като е навъртял над 120 000 км с BMW R75 Wehrmacht gespann.След това пак го обиколил, но с трактор...всъщност с по голям трактор
                        Както и книгата на Josef Sledzinski "Mit Motorrad und Kamera durch den Orient".
                        Последно редактирано от gnomerhone; 09-12-11, 15:29.
                        Gnome Rhone AX2 800 1938
                        Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                        Husqvarna Te 510 1989
                        Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Много хубава тема) Учил съм се на Балкан 250 ..последния на баща ми...Имал е всички модели от създаването на марката , но не беше ценител и последния замина при някой си за 5 кубика дърва, без да разбера... Снимката , обаче е на Мото Гуци което е било на служба в сръбската армия....Не съм карал по странен мотор защото ,виждаде къде му е цилиндъра Пред години сръбската армия разпродаде към 130 бройки от тези мотори, повечето оборудвани за куриерски служби

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:srbskomotoguzi.jpg
Прегледи:1
Размер:45.9 КБ
ID:5325821
                          ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

В мотокъмпинга в Идилево има такова Мото Гуци е един хоризонтален цилиндър. Не е зелено и не е от сръбската армия. Собственост е на Дъг Уотке...Там си стои под сайванта. Не съм го чувал как работи въпреки че вече няколко пъти се събираме там.
                            Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                            Златомир Попов - Forry

Коментар

Не е по темата, всъщност касае я заради погледа към машините с които са пътували. Ровех в някаква книга, подобна на сервиз мануал, за военния модел на Harley Dawidson WLC 1942г и..оказа се че мотоциклета има фабричен ойлер не само за първичната , а и за вторичната верига. Ойлерите, два на брой-за двете вериги имат регулируеми дозатори, ползващи масло директно от двигателя, за вторичната верига се подава от помпата за изходящото масло, за другата от нагнетателната. Интересно решение
                              Gnome Rhone AX2 800 1938
                              Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                              Husqvarna Te 510 1989
                              Argvmentvm ad novitatem

Коментар

______2
                                Е = MZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X