Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мотоциклетна навигация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Мотоциклетна навигация

На много места сме коментирали нави устройства - има различни мнения.
    Това е нормално щото нещо подходящо за един далеч не е задължително да е такова за друг!
    Аз съм си почитател на Гармин, от много години съм свикнал с извратената им концепция за управление и почти не ми прави впечатление тази им "характеристика".
    Напоследък обаче покрай явната вече нужда от подмяна на телефона, който пък е резервен вариант за навигация почнах да се оглеждам за варианти и те естествено са свързани донякъде с това.

За протокола - от около 4 години с Iphone 13 mini в Quad Lock калъф и докато плод-зеленчука не му емаха бабата с ъпдейта към iOS 26 нямах проблеми да го ползвам за наистина всичко.

Търсенето е в посока извън Apple.
    Даже е почти ясно, че ще мигрирам директно към устройство, което вече имам но към момента почти не ползвам - Samsung Galaxy Tab Active5
    Купувах го преди почти 2 години с точно такива намерение още преди Apple да убия 13-ката с последните си ъпдейти.

Покрай търсенето ми попадна ново устройство на еверогейците развиващи амбициозният DMD Project.

И преди съм го споменавал в резюме:

Tова е софтуер за навигация базиран на OSM карти, който може да бъде използван както на произволно андроид устройство (таблет/телефон) така и на специализирано такова, продавано от DMD.
    Софтуерът за навигация е безплатен само за "техни" устройства (китайски естествено) но НЕ Е БЕЗПЛАТЕН ако се ползва на собствено такова.
    Цената варира но еднократно плащане (завинаги) на само едно устройство е 250€ и включва всичко без достъп до DMD Hub.
    Демек място за онлайн споделяне на маршрути, тракове, комуникация между хора - абе нищо ново, Гармин имат същото!
    Има и вариант за плащане на месечен/годишен абонамент за софтуера ако се инсталира и плаща през GooglePlay.

Ся добре е, че има възможност и за двата варианта - еднократно и абонамент.
    На мен ми се вижда прекалено много пари и в двата варианта но това е индивидуално.
    Освен това трябва да се признае, че целият този стартъп е много амбициозен и комплексен.
    Да, картите които ползват са Open Source и по принцип са безплатни ама те са само част от всичко.
    Ако не са си оставили ръцете и си оправят бъговете поне по софтуера може и да не е толкова скъпо.

Изглежда към момента продават 4 вида устройства: два 8 цола таблети, един 6 инчов телефон и въпросният нов 7 цола таблет DMD Norte.

По принцип в моят случай би бил най-подходящ 6" DMD T665 - максимално близко е до размера на Garmin XT2 каквото имам в момента.
    Все още е приемливо като размер дори за телефон, от какъвто ъгъл го гледам.
    Обаче е неприемливо старо като характеристики да се ползва за това.
    Цената към 600€ от която ако се извадят 250€ за лиценза на софтуера стават 350€.
    Но пак не става предвид, че няма NFC (не може да се плаща с него), биометрия, безжично зареждане и най-важното: не подържа eSIM.
    За мен е неприемливо за телефон към настоящият момент.

ПочнАх отдалече понеже вниманието ми се задържа на ново хардуерно устройство, което продават отскоро - DMD Norte:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thork-dmd-nor7e-tablet_640x640.jpg
Прегледи:238
Размер:332.0 КБ
ID:7032109 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thork-dmd-nor7e-tablet-c_640x640.jpg
Прегледи:223
Размер:283.2 КБ
ID:7032110 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thork-dmd-nor7e-tablet-d_640x640.jpg
Прегледи:218
Размер:265.5 КБ
ID:7032111

Нещото има всичко, което се очаква да може телефон през 2026 година обаче проблема е, че това определено не е телефон
    7 цола не е малко, всъщност Самсунга с който споменах, че имам намерение да заменя айфона е даже 8 цола.
    Разликата е, че физически не може да се ползва за разговор без доп. слушалки за разлика от самсунга.
    Освен това почти няма батерия като за телефон - с тези 2500мач е предвидено да работи основно включено към инсталацията.

Друго, което не ми харесва вече като устройство за навигация е, че при поставяне на стойката изисква допълнително включване на кабел - на средната снимка се вижда.
    Останалите им устройства включително и гармина ми при поставяне в стойкара вече са свързани и не е нужно да се прави нищо друго.
    Това с тази proprietary букса твърдят, че било по-надлежно ама аз до сега проблем с гармина така и не съм видял.

Иначе устройството ако си стои основно на мотора и не е прекалено голямо за конкретният модел изглежда наистина добро и съвременно като хардуер.
    Има всичко вкл. еSIM, има и хардуерни бутони което за ръкавици е незаменимо, ушким ярък дисплей със сензор за автоматично регулиране в зависимост от обстановката.
    Твърдят, че има доста добър GPS приемник, имало даже интегрирана LoRa за офлайн комуникация в група - също както Group Ride Tracker на Гармин.
    Ооообаче това както и останалите им таблети вече струва към 1000 евро, което е сериозно, баш по гармински

Даже да извадим лиценза от сумата пак са си 750 евро, което според мен никак не е малко за китайски таблет.
    Между другото като "вадя" сумата за лиценза е само за сравнение цената на хардуера - не може да се вади, не може и да се добавя, тя е каквато пише на сайта

Изглежда аз ще чакам да обновят хардуерно 6 инчовият си телефон някога, евентуално

А горното реших да споделя понеже за някой може пък да се окаже приемлива идея.
    Въпреки цената, която е по-висока от Гармин, което само по себе си е направо парадокс
    При мен продължава да не е ОК и вероятно хардуерно DMD няма да бъдат намесени по никакъв начин.
    Пък и нямам намерение да заменям основният Гармин понеже няма някаква основателна причина.

За самсунг таблета ако някой го интересува ще споделя в последствие.
    Аз имам вече някакви наблюдения за тия 2 години нищо, че не го ползвам активно.
    Сигурно е, че няма да мина с него за основна навигация но за сега го намирам за много по-адекватен дивайс от айфона.
    Даже преди епъл да го съсипят с новият iOS всичко, което ползвах на айфона върви по-адекватно на този таблет.

Сигурен съм, че ще се спомене алтернативно решения за мото-навигация джаджа от вида Carpuride.
    Приемам, че идеята е ОК за някой но и педи съм споменавал - не е за мен това.
    Такава система ми е ограничаваща, недоклатена, саката и ако не е фабрично пробутана към "нещото" - не бих дал жълта стотинка допълнително за да я имам на борда.
    Враг усраине

Покрай едни въпрос на Стоян в тази тема ми направи впечатление характеристика на Carpuride W702 Plus за която до момента не знаех.
    Това, че всъщност е напълно функционален Android 14 дивайс с вграден GPS приемник и възможност за GooglePlay.
    Тоест може да се инсталира офлайн навигационен софтуер директно на него и няма да бъде нужен свързан телефон, както при останалите.
    Предполага се да може да се инсталира върху него OsmAnd, Guru Maps или Sygic и да си работи напълно самостоятелно за навигация без нужда от интернет.
    На теория - дори DMD софтуерът!

Хардуерните му характеристики не са блестящи но достатъчни предвид, че това не е таблет за цъкане у фейсбуклука!

Има си уж auto brightness (супер важно) и в комплекта е включен контролер за кормило с 3 бутона за по-лесно управление.
    Това последното за мен е адски практично, обикновено се продават отделно и е сериозна сума.
    За гарминският платих близо 400лв, тези на DMD са пак толкова но правят уш повече неща.
    Това тук нямам идея дали може да се ползва с всяко отделно приложение.
    По-вероятно да не може и да е сакато но пак добре, че са го включили!

Звучи ми интересно като идея и без функциите за видео-регистратор или възможността за TPMS.
    Естествено CarPlay/Android Auto колкото и да ги хейтя като технология е ОК да ги има за всеки случай.
    Знам, че за някой е важно да прекарат онлайн навигация като Wase примерно а без това просто няма как да се случи.

Та така - наистина не знаех, че Carpuride изобщо имат такъв модел.
    Мислех, че всички са просто CarPlay терминали.
    Браво, имат зелена точка в актива.

Въпреки агресивният си, дразнещ поне за мен маркетинг!

Враг усраине

Коментар

• Стоян Боюков-Sariones
      Стоян Боюков-Sariones коментира
      Редактиране на коментар
      Sold out дееба!

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Еми "начало" на сезон е а това е единственото смислено устройство от този вид на което аз съм попадал.
      Едва ли е случайно, че точно него го нема.
      Всичко останало е просто кух монитор и май по-добре да се порърси нещо подобно за стотина лева от пещерата.
      Така и така ще е гъша хуйня та поне цената му да кореспондира на това!

Миро, ако ще махаш минито , се обади , че аз си търся точно такова
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Да, тече процес по миграция към самсунга но още не съм готов.
      Онзи ден го гледах без протектори - няма никакви видими следи по него.
      БаКтеря на 88% и ще те имам предвид като го освободя.

Не би трябвало това да е безкрайно далеч като време но дано не го повредя до тогава

Относно работата с контролера за КУРмило на Carpuride намерих отзиви в нетя.
    Както и предполагах - не работи с картите и в приложенията за навигация. Прави само това и нищо повече:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cprc.png
Прегледи:165
Размер:143.1 КБ
ID:7032432

Демек - гъша хуйня!

Теоретично контролерите на DMD могат да се ползват с всяко андроид устройство, включително и с това.
    Връзват се през BT и би трябвало да могат да се ползват със софтуерите за навигация.
    Поне така твърдят от DMD, аз го ползвам основно за мащабиране.
    Би трябвало да може да мести и позицията.
    Ама това е на ужким, на практика - едва ли некой е проверявал.
    И накрая цената на контролера е почти колкото целият Carpuride, таа...

Враг усраине

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Тъкмо щях да питам , твоя контролер не може ли да се ползва ))

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Моят е гармински, работи само на кабел и естествено не е съвместим с нищо друго освен с няколко техни модела.
      Освен това изисква специален cradle, който се продава отделно и цената все пак излиза повече отколкото тия 250 евро

Мисля да платя минимален абонамент на DMD2 за 6 месеца/15 евро през Google Play Store от чисто любопитство.
    А това любопитство е провокирано от прекалено дървеният начин по който навигира в безплатен режим.
    Толкова дървен, че допускам да е нарочно и да изисква лиценз... Въпреки, че не го пише никъде.
    Никъде не виждам и настройка на алгоритъм за навигиране, както е при Гармин да кажем.
    Например "най-кратко", "най-бързо", как да преизчислява...

Най-непонятното е, че ако е предложило в началото маршрут от който се отклониш - до последно държи да те върне на него.
    Независимо какво се случва, къде си спрямо целта включително по напълно невъзможни начини.
    Например преди малко искаше да ме прехвърли от бул.Рожен към бул.Илиянци през жп линиите около гара София Север.
    Има вероятност да съм бил през профил "адвенчър" а не "автомобил" но пак не е нормално.
    Може и картата да не е ОК обаче за ЖП линиите знаеше със сигурност.

Просто искат прекалено много пари за да бачка толкова неадекватно.
    Не мога да си представя как някой изплющява 2К за всичко - ODB скенери, сензори, таблети, контролери и...
    Финално получава система, която се държи така, както аз я виждам.
    Чак колкото изтрещяно, че се съмнявам в себе си.

Имам спомени, че предният път като я заглеждах също намирах някакви много сериозни странности.

Сега обаче наистина съм с намерение да похарча тия 15 евро за да съм сигурен к'во става, бе тука...
    Враг усраине

Коментар

Разгледах DMD Hub.

За разлика от навигацията това ми хареса като идея - същата е както на Garmin Explorer.
      Интегрира се с техни навигации / DMD2 софт но може да се работи с него напълно самостоятелно през WEB.
      Представлява хранилище за тракове, маршрути, рут пленер и редактор на тракове.
      Абе накратко място за споделяне на интересни места и маршрути с карта.
      Търси се по доста критерии - място, ниво на сложност, етц.

Прилича донякъде на WikiLoc но е доста по-разширено и специализирано за мотори и офроуд.

Напълно безплатно е, не съм видял към момента някакви ограничения.
      Качени тракове могат да се правят публично видими в нетя и в тяхната навигация но това минава през одобрение от админ.
      За личните няма никакви ограничения и условности.
      Ето пример за публичен такъв но начина за споделяне на места като това не е много готино измислен:

https://hub.dmdnavigation.com/gpx/vi...23b16430b1152/

Цъкам го и все повече ми допада.
      Отдавна търсех точно такова нещо за организиране и съхранение на тракове.
      Само че си го представях self hosted, тоест да си го инсталирам на мое място.
      Гарминският портал не успя да ми допадне а и е много по-ограничен за това, което искам.

За ся това е много, много добре!
      Сигурно понеже нямах никакви очаквания та ги надмина с много
      Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
        Миро, ако ще махаш минито , се обади , че аз си търся точно такова
        Почти приключих с миграцията но стигнах до нещо заради което няма да махам мини-то напълно.
        Това е Wallet - в ябълката съм си оставил основната пластика.
        Това обаче е абсолютно абсурдно да направя с хемороида.
        Бях забравил за този момент и ми светна едва на финала.
        Ще си оставя 13-ката заради виртуалната пластика, сори.
        Изглежда ще се нареди до първото SE на бюрото.
        Не ми трябват парите, които ще взема за него...

Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
        X