Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мотоциклетна навигация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Мотоциклетна навигация

На много места сме коментирали нави устройства - има различни мнения.
    Това е нормално щото нещо подходящо за един далеч не е задължително да е такова за друг!
    Аз съм си почитател на Гармин, от много години съм свикнал с извратената им концепция за управление и почти не ми прави впечатление тази им "характеристика".
    Напоследък обаче покрай явната вече нужда от подмяна на телефона, който пък е резервен вариант за навигация почнах да се оглеждам за варианти и те естествено са свързани донякъде с това.

За протокола - от около 4 години с Iphone 13 mini в Quad Lock калъф и докато плод-зеленчука не му емаха бабата с ъпдейта към iOS 26 нямах проблеми да го ползвам за наистина всичко.

Търсенето е в посока извън Apple.
    Даже е почти ясно, че ще мигрирам директно към устройство, което вече имам но към момента почти не ползвам - Samsung Galaxy Tab Active5
    Купувах го преди почти 2 години с точно такива намерение още преди Apple да убия 13-ката с последните си ъпдейти.

Покрай търсенето ми попадна ново устройство на еверогейците развиващи амбициозният DMD Project.

И преди съм го споменавал в резюме:

Tова е софтуер за навигация базиран на OSM карти, който може да бъде използван както на произволно андроид устройство (таблет/телефон) така и на специализирано такова, продавано от DMD.
    Софтуерът за навигация е безплатен само за "техни" устройства (китайски естествено) но НЕ Е БЕЗПЛАТЕН ако се ползва на собствено такова.
    Цената варира но еднократно плащане (завинаги) на само едно устройство е 250€ и включва всичко без достъп до DMD Hub.
    Демек място за онлайн споделяне на маршрути, тракове, комуникация между хора - абе нищо ново, Гармин имат същото!
    Има и вариант за плащане на месечен/годишен абонамент за софтуера ако се инсталира и плаща през GooglePlay.

Ся добре е, че има възможност и за двата варианта - еднократно и абонамент.
    На мен ми се вижда прекалено много пари и в двата варианта но това е индивидуално.
    Освен това трябва да се признае, че целият този стартъп е много амбициозен и комплексен.
    Да, картите които ползват са Open Source и по принцип са безплатни ама те са само част от всичко.
    Ако не са си оставили ръцете и си оправят бъговете поне по софтуера може и да не е толкова скъпо.

Изглежда към момента продават 4 вида устройства: два 8 цола таблети, един 6 инчов телефон и въпросният нов 7 цола таблет DMD Norte.

По принцип в моят случай би бил най-подходящ 6" DMD T665 - максимално близко е до размера на Garmin XT2 каквото имам в момента.
    Все още е приемливо като размер дори за телефон, от какъвто ъгъл го гледам.
    Обаче е неприемливо старо като характеристики да се ползва за това.
    Цената към 600€ от която ако се извадят 250€ за лиценза на софтуера стават 350€.
    Но пак не става предвид, че няма NFC (не може да се плаща с него), биометрия, безжично зареждане и най-важното: не подържа eSIM.
    За мен е неприемливо за телефон към настоящият момент.

ПочнАх отдалече понеже вниманието ми се задържа на ново хардуерно устройство, което продават отскоро - DMD Norte:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thork-dmd-nor7e-tablet_640x640.jpg
Прегледи:121
Размер:332.0 КБ
ID:7032109 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thork-dmd-nor7e-tablet-c_640x640.jpg
Прегледи:112
Размер:283.2 КБ
ID:7032110 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thork-dmd-nor7e-tablet-d_640x640.jpg
Прегледи:111
Размер:265.5 КБ
ID:7032111

Нещото има всичко, което се очаква да може телефон през 2026 година обаче проблема е, че това определено не е телефон
    7 цола не е малко, всъщност Самсунга с който споменах, че имам намерение да заменя айфона е даже 8 цола.
    Разликата е, че физически не може да се ползва за разговор без доп. слушалки за разлика от самсунга.
    Освен това почти няма батерия като за телефон - с тези 2500мач е предвидено да работи основно включено към инсталацията.

Друго, което не ми харесва вече като устройство за навигация е, че при поставяне на стойката изисква допълнително включване на кабел - на средната снимка се вижда.
    Останалите им устройства включително и гармина ми при поставяне в стойкара вече са свързани и не е нужно да се прави нищо друго.
    Това с тази proprietary букса твърдят, че било по-надлежно ама аз до сега проблем с гармина така и не съм видял.

Иначе устройството ако си стои основно на мотора и не е прекалено голямо за конкретният модел изглежда наистина добро и съвременно като хардуер.
    Има всичко вкл. еSIM, има и хардуерни бутони което за ръкавици е незаменимо, ушким ярък дисплей със сензор за автоматично регулиране в зависимост от обстановката.
    Твърдят, че има доста добър GPS приемник, имало даже интегрирана LoRa за офлайн комуникация в група - също както Group Ride Tracker на Гармин.
    Ооообаче това както и останалите им таблети вече струва към 1000 евро, което е сериозно, баш по гармински

Даже да извадим лиценза от сумата пак са си 750 евро, което според мен никак не е малко за китайски таблет.
    Между другото като "вадя" сумата за лиценза е само за сравнение цената на хардуера - не може да се вади, не може и да се добавя, тя е каквато пише на сайта

Изглежда аз ще чакам да обновят хардуерно 6 инчовият си телефон някога, евентуално

А горното реших да споделя понеже за някой може пък да се окаже приемлива идея.
    Въпреки цената, която е по-висока от Гармин, което само по себе си е направо парадокс
    При мен продължава да не е ОК и вероятно хардуерно DMD няма да бъдат намесени по никакъв начин.
    Пък и нямам намерение да заменям основният Гармин понеже няма някаква основателна причина.

За самсунг таблета ако някой го интересува ще споделя в последствие.
    Аз имам вече някакви наблюдения за тия 2 години нищо, че не го ползвам активно.
    Сигурно е, че няма да мина с него за основна навигация но за сега го намирам за много по-адекватен дивайс от айфона.
    Даже преди епъл да го съсипят с новият iOS всичко, което ползвах на айфона върви по-адекватно на този таблет.

Сигурен съм, че ще се спомене алтернативно решения за мото-навигация джаджа от вида Carpuride.
    Приемам, че идеята е ОК за някой но и педи съм споменавал - не е за мен това.
    Такава система ми е ограничаваща, недоклатена, саката и ако не е фабрично пробутана към "нещото" - не бих дал жълта стотинка допълнително за да я имам на борда.
    Враг усраине

Покрай едни въпрос на Стоян в тази тема ми направи впечатление характеристика на Carpuride W702 Plus за която до момента не знаех.
    Това, че всъщност е напълно функционален Android 14 дивайс с вграден GPS приемник и възможност за GooglePlay.
    Тоест може да се инсталира офлайн навигационен софтуер директно на него и няма да бъде нужен свързан телефон, както при останалите.
    Предполага се да може да се инсталира върху него OsmAnd, Guru Maps или Sygic и да си работи напълно самостоятелно за навигация без нужда от интернет.
    На теория - дори DMD софтуерът!

Хардуерните му характеристики не са блестящи но достатъчни предвид, че това не е таблет за цъкане у фейсбуклука!

Има си уж auto brightness (супер важно) и в комплекта е включен контролер за кормило с 3 бутона за по-лесно управление.
    Това последното за мен е адски практично, обикновено се продават отделно и е сериозна сума.
    За гарминският платих близо 400лв, тези на DMD са пак толкова но правят уш повече неща.
    Това тук нямам идея дали може да се ползва с всяко отделно приложение.
    По-вероятно да не може и да е сакато но пак добре, че са го включили!

Звучи ми интересно като идея и без функциите за видео-регистратор или възможността за TPMS.
    Естествено CarPlay/Android Auto колкото и да ги хейтя като технология е ОК да ги има за всеки случай.
    Знам, че за някой е важно да прекарат онлайн навигация като Wase примерно а без това просто няма как да се случи.

Та така - наистина не знаех, че Carpuride изобщо имат такъв модел.
    Мислех, че всички са просто CarPlay терминали.
    Браво, имат зелена точка в актива.

Въпреки агресивният си, дразнещ поне за мен маркетинг!

Враг усраине

Коментар

Миро, ако ще махаш минито , се обади , че аз си търся точно такова
      Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
      За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Да, тече процес по миграция към самсунга но още не съм готов.
        Онзи ден го гледах без протектори - няма никакви видими следи по него.
        БаКтеря на 88% и ще те имам предвид като го освободя.

Не би трябвало това да е безкрайно далеч като време но дано не го повредя до тогава

Относно работата с контролера за КУРмило на Carpuride намерих отзиви в нетя.
      Както и предполагах - не работи с картите и в приложенията за навигация. Прави само това и нищо повече:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cprc.png
Прегледи:5
Размер:143.1 КБ
ID:7032432

Демек - гъша хуйня!

Теоретично контролерите на DMD могат да се ползват с всяко андроид устройство, включително и с това.
      Връзват се през BT и би трябвало да могат да се ползват със софтуерите за навигация.
      Поне така твърдят от DMD, аз го ползвам основно за мащабиране.
      Би трябвало да може да мести и позицията.
      Ама това е на ужким, на практика - едва ли некой е проверявал.
      И накрая цената на контролера е почти колкото целият Carpuride, таа...

Враг усраине

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Тъкмо щях да питам , твоя контролер не може ли да се ползва ))

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Моят е гармински, работи само на кабел и естествено не е съвместим с нищо друго освен с няколко техни модела.
        Освен това изисква специален cradle, който се продава отделно и цената все пак излиза повече отколкото тия 250 евро

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 22:00 на 20-03-26.

Зареждам...
    X