Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо мотористите мрем...

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Защо мотористите мрем...

От снощи, прибирам се от работа 22.40 пред един магазин един със скутер както беше паркирал между колите така се включи в насрещното движение. Без мигачи, без светлини, без каска, без жилетка но със мръсна газ. Пак казвам всичко опира до спазването на ЗАКОНА, а когато някой е от групата на веселите самоубийци нищо не можеш да направиш.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

Коментар

Любашки, ежедневно има конфликтни ситуации, и всичко е въпрос на опит и предвиждане...
      Защо не бе пробвал да минеш с 90 или 150 там, където си карал с 40км/ч?
      Тогава и каката вероятно щеше да даде фира...
      Имал си акъл - запазил си се...
      Просто хората рядко се замислят, че има няколко типа шофьори...
      Уверени и опитни - карат без да се мотат, но и без някакви сериозни нарушения
      Неуверени и неопитни - мотат се, могат да направят внезапна необмислена маневра - такива сме били всичките в началото на 'шофьорската кариера'...
      Нагли - вечно бързат, не им пука за никой около тях. И всички са им виновни 'що се моташ....'...
      Общо взето - трябва да се пазиш и да предвиждаш действията на всички - и на опитните, и на неопитните, и на наглите...
      Наглите най-често попадат в ПТП, защото просто не им пука... Най ми бе харесало едно ПТП, което стана пред мен на натоварено варненско кръстовище...
      Мерцедес рязко стартира от лентата за завиване наляво още при жълтия сигнал на светофара с идеята нагло да 'отреже' всички, движещи се по двете ленти за направо... Обаче не прецени, че идващият от пресечката мерцедес ще реши нагло да пренебрегне червения за него светофар и двамцата се цункаха ей тъй в центъра на два булеварда - бързайки пред очите на всички - срааааам
      Т.е. - нагли има на всякакъв брой колела...
      А за пазенето на двуколесните - единствено спазване на достатъчна дистанция ако имам място... Като съм на 2 колела - същото действие - спазване на достатъчна дистанция така, че едновременно да е най-безопасно за мен, а пласирането на пътното платно да бъде такова, че да не подтиква останалите към необмислени действия...
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

И така е...и все пак има резон в написаното от мен.Давам отново пример.Прибирайки се от Китен в отсечката лъкатушеща покрай река Ропотамо/повечето знаете какъв е пътя...тесен и завои/, аз най-чинно си карам дори с трафика.За съжаление бях новобранец моторист и поради и аз не знам какво...се движех по в дясно от центъра на платното...Съответно, черен Мерцедес с пловдивска регистрация...се набира да изпреварва, обаче...изпреварва няколко коли от дългата сигурно 500м. колона и...отсреща се задава друг участник в движението. Батката какво да прави...набира се още по-мъжката и с всичката гас влетява между колоната там където съм аз...Видяло му се е празно, ама то всъщност не е така...Бях изтласкан към банкета и то толкова неочаквано за мен, защото той идва отзад и аз не го виждам, че едвам овладях мотора при стреса от неочакваната маневра която трябваше да направя, за да не се блъсне в мен. Изсфирих му, а той ми направи знак...какво съм искал...ама онзи знак сякаш е готов да спре да слезе и да решим като мъже спора...Малоумие пълно при това...Та има ситуации и ситуации...Ето аз се движех в колоната, спазвах си ограничението и дистанцията и...въпросната батка щеше да ме изхвърли от пътя, че дори и беше готов да слезе и да ме набие...
        За това говорим като призоваваме да се пази моториста, както и от неочаквани , незаконни и некадърни маневри, които също застрашават моториста пък и всеки участник в движението/просто за моториста е доста по-фатално /...Как да предвидиш всеки път какви бръмбари бръмчат на поредната батка или поредната овца...Все в някой момент няма да успееш да предвидиш и може да стане мазало...Тоест не е редно хората да нехаят, а моториста еднолично да се чуди как да оцелее...
        NISSAN FOREVER
        -----------------------------------------------------------------------------
        Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
          ....Ето аз се движех в колоната, спазвах си ограничението и дистанцията и...въпросната батка щеше да ме изхвърли от пътя, че дори и беше готов да слезе и да ме набие......
          Това няма нищо общо с моторите Любашки - същият номер сме го играли с лек автомобил по пътя около Сл.Бряг... Че там 'батката' спря да ни обяснява нагледно колко сме нагли да му се движим по пътя
          Навярно си гледал и многото клипчета, дето се въртят напоследък из мрежата - тръгва да изпреварва 'пък другите ще го пуснат'... Да, с Джипа се случва много рядко някой да планира да го избута, но с по-малък лек автомобил, и особено ако спазваш нормална дистанция (а не си се набутал в предния) - за съжаление това се случва доста често...
          А че е по-рисково когато си с мотор - за това спор няма... Но както се казва - да не те среща мечка...
          Преди време точно на този завой
          https://www.google.com/maps/@43.1852...7i13312!8i6656
          влизам с 90км/ч с лек автомобил. И насреща ми точно в завоя - търговищки прицеп, който изпреварваше срещу мен с около 20км/ч нещо (така и не видях какво - тирът го бе закрил).. Защо търговищки? Ами спрях на около 50см от предния му номер та го запомних Идиоти много... Тогава бях изключително впечатлен от спирачките на Маздата 6 и от поведението и при това екстрено спиране в завой с обратен вираж - не мръдна... Ако бях с мотор навярно нямаше да е толкова успешен завършекът (често има и пясък по завоя), но идиотът си е идиот - винаги може да те изненада.
          Последно редактирано от slowtraveler; 15-06-18, 08:20.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Няма никакъв начин, човек, който не кара мотор да има и най-малка представа относно това, което описва @lubashki777.
            Няма как да знаете, с какво настървение ти се нахвърля почти всико живо, за да си удоволетвори най-първичните комплекси, ако си с мотор и покажеш и най-нищожна форма на пасивност на пътя.

То и в ЗДВП-то още важат абсолютни тъпотии в този дух, актуални от преди 50 год.:

"Изпреварването на моторни превозни средства с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош е забранено:

1. когато разстоянието на видимост, ограничено поради характера на пътя или намалено поради мъгла, снеговалеж и други подобни, е по-малко от необходимото за изпреварването при избраната скорост на движение;
            ...
            4. при използване на пътна дента за насрещно движение, когато изпреварващият не може да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента;"

Демек, ако е мотоциклет без кош (аз с кош съм виджал 2 пъти, като малък) - МАЧКАЙ, ЗАКОННО Е !!!
            И това го има в листовките, обучават ги на такива умни неща.

Караш по средата между средата и осевата, гледаш огледалата, като дойде някой - ТИ ГО ПУСКАШ, като се местиш на дясно и му махаш или поглеждаш и се местиш, т.е. да разбере, че ти го пускаш, свиеш ли се по-надясно и започнеш ли да чакаш да те подминават по тяхна преценка - УМИРАШ !!!

Коментар

Като мотоциклетист (говоря само от свое име) аз мога да се пазя сам. Това обаче е трудно да го правя, ако останалите на пътя не ползват мигачи или са хипнотизирани на телефоните си докато карат.

Само тия 2 неща ме бъркат. Те важат и когато съм в колата, но тогава рисковете са по-малки и не ми пука чак толкова.

Та и мен много ме дразнят стикерите "Пази моториста" - аз да не съм малоумен, че някой друг да ме пази... но трябва да се съобразяваме с останалите - това означава поне малко внимание на пътя и ползване на мигачи. Което разбира се не ти дава предимство....
              You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Използвам случая да споделя.Направи ми страхотно впечатление как в съседна Румъния по проходите със завоите, още в момента в който наближа автомобил и той намалява драстично скоростта си и се отбива в дясно правейки ми път.Говоря за всякакъв вид автомобили, от намазани джипове до най-обикновени трошки...Дори няма да забравя миналото лято така се случи, че карах зад една кола в продължение на поне 10 завоя е все нямаше начин да я изпреваря/ е...бяхме три мотора де и докато изпреварим и трите.../.Ей...вярвате ли ми, че човека намали и кара 10 завоя с 20км/ч. и десните му гуми бяха постоянно в банкета......10 завоя...
                Тук у нас имам чувството , че в последно време започва да се случва тук там по някой водач да го прави, но това спрямо там си е някакъв вял опит за нещо...
                Да не говорим , че у нас дори и когато тръгнеш да изпреварваш някой с мотоциклета...той вместо да намали и да те пусне да бягаш, натиска гаста колкото може...Ненормална работа...
                Липсва ни страшно много култура на пътя, а лошото е, че това комбинирано с огромния процент купени книжки и некадърните шофьори...става страшно!
                Поздрави!
                NISSAN FOREVER

Коментар

Ако култура е да намалям до 20 и да рипам в банкета, само като видя моторист, значи никога няма да имам, а и не искам да имам.
                  Айде, да бързахте с шантави изпреварвания за нещо важно, или примерно да си изкарвахте хляба с това, да се замисля по въпроса... Ама нали уж за удоволствие карате, къв е тоя зор всички да ви стоят мирно?!
                  Това ли ви е пазенето на моториста, да го пускаме на всяка цена, каквито и щуротии да прави?!
                  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

То в Румъния не е само в проходите културно движението, навсякъде е такова...
                    Десет километра колона по "околовръстното" на Букурещ - ни една "баДка" като посочената по-горе не се намери да изпреварва и да се бута... - всеки кара с 50-60 и това е..
                    Ама тука е така - българин за българина е вълк!

Коментар

Такова пътно поведение

.../.Ей...вярвате ли ми, че човека намали и кара 10 завоя с 20км/ч. и десните му гуми бяха постоянно в банкета......10 завоя...
                      е опасно и неприемливо.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                        Ако култура е да намалям до 20 и да рипам в банкета, само като видя моторист, значи никога няма да имам, а и не искам да имам.
                        Айде, да бързахте с шантави изпреварвания за нещо важно, или примерно да си изкарвахте хляба с това, да се замисля по въпроса... Ама нали уж за удоволствие карате, къв е тоя зор всички да ви стоят мирно?!
                        Това ли ви е пазенето на моториста, да го пускаме на всяка цена, каквито и щуротии да прави?!
                        Не става въпрос за това...аз го споменавам просто като факт.Хората дори и с...неприемлив начин на шофиране както се изрази друг колега, просто искат да нямат досег с мотоциклетиста, за да не стане сакатлък.Друг въпрос е, че мотоциклета ускорява много по-бързо и се изнася много по-бързо от лекия автомобил и не знам защо...ама когато някой може да бъде пуснат да изпревари по-лесно и по-безопастно, а в същото време ти самия не можеш да го направиш/като примерно по проходите/, трябва да се счита за нещо едва ли не неприемливо.Въпросните 20км. са намаляне на скоростта от 30-35км/ч., а не от 100...Говорим за остри, стръмни и чести завои във висок проход...
                        Другото което е, аз не мога да твърдя, че нашето/моето/ изпреварване в онзи момент е било шантаво...Както вече споменах, просто мотора ускорява много по-бързо и за него изпреварването във въпросната ситуация не е нещо сложно, невъзможно или дори рисково.Защо тогава да се влачи моториста с колоната, която пъпли едва едва с 30км/ч.???
                        И какво толкова ненормално има в това, да дадеш път на някой, който има възможността да изпревари, докато ти не можеш да го направиш в момента?
                        Аз лично карайки мотор много пъти съм давал път да ме изпреварят леки коли...Дори се е налагало да им махам с ръка подканяйки ги да го направят.Какво толкова...защо да се влачат зад мен, ако аз съм решил по една или друга причина да карам по-бавно...???
                        И тук въобще не стои въпроса всички да стоя мирно на моториста.Тук става въпрос за това, той да бъде третиран като нормален участник в движението и всеки да се съобразява с него като с такъв!!!
                        За съжаление ситуацията въобще не е такава.Повечето шофьори не зачитат предимството на моториста, отнемат му го, свиват го, секат му пътя, предприемат маневра изпреварване, а не са погледнали примерно повторно в огледалото/често пъти повечето шофьори от момента на поглеждане в огледалото, до момента на тръгване за изпреварване им минават няколко секунди.То докато подаде мигач, докато мине на по-ниска предавка, докато погледне напред дали не идва някой отсреща му...и ето ти.../
                        Всъщност повечето водачи го правят това не само с моториста.Те просто поради некадърност или пък имайки се за гоУеми шОфери, пренебрегват в много случаи бдителността, карат с висока скорост и предприемат рискови маневри.Това се случва и останалите участници в движението, но...както вече споменах, при велосипедист, мотоциклетист едно такова действие или недоглеждане и може да е фатално...Именно за това говорим!
                        П.П.Честно да ви кажа, аз не разбирам психиката на повечето водачи...Аз примерно ако настигна велосипедист или моторист и трябва да ги изпреваря...ама аз го правя едва ли не в отсрещния банкет и знаете ли защо...Най-малкото защото и да си кажа"майната им тези участници в движението/, се замислям какви биха били последиците ако не дай Боже...аз ударя и утрепя някой от тях...
                        Та господа...замислете се...лежи ли ви се в затвора и носи ли ви се теглото на съвестта ви за цял живот???
                        Е...сега по-приемливо ли ви изглежда като видите отзад в огледалото зад вас моторист да отбиете половин метър в страни и да му дадете с това знак, че му правите път и няма да се опитвате да се надбягвате с него рискувайки живота му, за да се покажете колко сте "мъже"...
                        Пак наблягам...въобще не говорим за който и да е участник в движението който го определяме като самоубиец...бил моторист или джипкаджия или какъвто и да е...Тази категория"безсмъртни ", не ги обсъждаме...там се молим на Господ, да ни варди нас, семействата ни пък и тях самите!!!
                        Поздрави!
                        NISSAN FOREVER

Коментар

...Дори няма да забравя миналото лято така се случи, че карах зад една кола в продължение на поне 10 завоя е все нямаше начин да я изпреваря/ е...бяхме три мотора де и докато изпреварим и трите.../.Ей...вярвате ли ми, че човека намали и кара 10 завоя с 20км/ч. и десните му гуми бяха постоянно в банкета......10 завоя...
                          Тук у нас имам чувството , че в последно време започва да се случва тук там по някой водач да го прави, но това спрямо там си е някакъв вял опит за нещо...
                          ...
                          Е...сега по-приемливо ли ви изглежда като видите отзад в огледалото зад вас моторист да отбиете половин метър в страни и да му дадете с това знак, че му правите път и няма да се опитвате да се надбягвате с него рискувайки живота му, за да се покажете колко сте "мъже"...
                          Не щеш ли, като (ако) ви видят, всички коли да отбиват вдясно и да спират доде минете? Значи, ако някой си кара нормално по завоите, това според тебе било за да покаже, че е мъж. А вашето изпреварване между насрещно движещи се коли по тесен път какво е?!?
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Любашки, това, че си попаднал на човек не означава, че пази моториста... Мога да ти пусна доста лични клипчета как някои действат по същия начин когато ги изпреварва автомобил...
                            Пуснах как действам, когато ме изпреварва моторист (който обаче реши, че всички са му длъжни и засече предходния автомобил с огромен риск за себе си)...
                            Мога да ти пусна и клипче от Трансфагарашан как един румънец на прав участък докато го изпреварвам с джипа даваше газ до дупка и ме избута и в банкета....
                            И не беше единствения...
                            Така, че продължавам да смятам, че не е коректно да се разделят акциите 'пази моторист, пази автомобилист' и т.н....
                            Идиота си е идиот независимо на две или на 4/6/8 колела е... Напълно съм съгласен, че трябва да повишаваме културата на движение... И това не става с ограничения по пътя...
                            Колкото по-добра среда (по-малко препятствия, предоставени от 'инфраструктурните' фирми и планиращите органи, и безкомпромисност към нарушителите) толкова движението е по-спокойно, и съответно - хората стават по-коректни...
                            Ами и на мен пи писва да има ограничения за щяло и нещяло... И поУицай да дебне зад идиотски поставен знак... Това не може да не окаже влияние и на поведението...

А за безопасността основното е предвидимостта - да шофираш така, че на всички наоколо да е ясно какво и как смяташ да направиш..

Коментар

Няма нужда да карате в банкета с 10 или 20, карайте с колкото си карате където се кара, по средата на платното в посоката за движение, а не с левите гуми по осевата линия или дори в платното за насрещно движение, ако пък пътят е тесен и видите мотор нареден на левия ви заден калник и имате възможност да се преместите малко на дясно, без да ходите в банкета и без да намалявате скоростта - ЕВАЛА особено на планински път (наклон+завои) и няма да имате възможност да изпреварите в следващите "1000 км".

При даване на път, първичните полови белези не намаляват размерите си (това го уточнявам само за хората, които се страхуват от такива последствия), УВЕРЯВАМ ВИ, знам го от опит, аз давам път постоянно и с кола и с мотор когато се налага и като пешеходец.

Писал съм го и в друга тема - това нещо "даването на път" го правят и по-голяма част от хората, една малка част понеже не знаят на кой свят се намират - не го правят, а най-малката част тъпоъгълници - не го правят напълно умишлено с рутина и усърдие, явно си представят, че служебната баничарка (например) е хилядолетния сокол и са силно раздразнени, че на един средностатистически мотор му трябват 1 м пространство и 1-2 секунди, за да ги подмине, вместо да кара зад тях 5-10 км и да им диша пушилката и прахоляка.

Коментар

Първоначално публикуван от Ro-di Преглед на мнение
                                Демек... ...- МАЧКАЙ, ЗАКОННО Е !!!
                                Няма такъв демек - демекът е, че на такова ППС, габаритът (по ширина) е един метър. Т. е. ако се движи адекватно, спокойно може да бъде изпреварено и без да се навлиза в лентата за насрещно движение.
                                Последно редактирано от davc; 16-06-18, 09:48.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X