Обява

Свий
Няма добавени обяви.

,,Странен" шум от пистов мотоциклет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ,,Странен" шум от пистов мотоциклет

При аналогично упражнение другите ,,спортни машини" търсят И внимание
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

Коментар

Да. На прав път си. Привличат внимание по този начин. Което за бърз мотор е ЖИЗНЕНО важно! Форсирането по светофарите не е за да привлечеш вниманието на блондинката, колко ти е хубав мотора и колко си симпатичен ти (отчитайте фактора каска) а е за да привлечеш вниманието на същата, че идва мотор. Т.е. не прави тъпи маневри, не си отваряй вратата точно сега и прочие.

Това е първото нещо което правя на моите мотори. И ще продължавам да го правя и ако за някои е въпрос на неприятно усещане в областта на ушите, за мен е въпрос на живот и смърт, без прувеличаване.

Коментар

Шумният ауспух действително спасява животи. Разбира се, спасява главно животите на мотористи, които злоупотребяват със скоростния режим.

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
          Вероятно според звуковите критерии на част от вас изобщо не е ,,спортна машина".
          Спортна машина, но осезаемо под потенциала, който би имала с една относително достъпна, "готова" модификация.

Филтър-->Електроника-->Ауспух, а може и само ауспух, както се вижда горе на графиката.
          Това е нещо почти "задължително" за спортните мотоциклети, не случайно производителите ги предлагат като допълнителни аксесоари.

Почти всяка такава машина рано или късно претърпява модификации в тази насока, аз лично спортен мотоциклет особено след 2005, 2006 със стоков ауспух сега като се замисля не се сещам дали съм виждал на живо.

Според мен получаването на внимание идва като страничен ефект и просто на някои хора им харесва вниманието и започват целенасочено да го търсят дори там където не искат да им го отдадат, но това едва ли се извършва по широките булеварди (търсенето), по-скоро някъде близо до пешеходни зони с повече "публика" и по-малка скорост, но едва ли някой прави подобни модификации само и единствено, за да търси внимание.

ПС: Харлитата като дойде време за периодичните прегледи (не в България) и се започва едно търсене на стокови тръби от "съзаклятници", кой запазил, кой не, едно минаване на 5-6 мотора с едни и същи тръби.

Коментар

Ясно, разбрах, всичко е от идея за безопасност на пътя.

Колко съм бил недосетлив, отивам да се изруся.

А онзи ,,престъпник" трябва да го спре КАТ и да му свали ,,терлиците".
            Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
            „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
            LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
              Ясно, разбрах, всичко е от идея за безопасност на пътя....
              Че как иначе - онези дебели книги за безопасност на пътя на мотоциклетистите (писани от хора с огромен опит включително и в градско шофиране) - тях кучета ги яли
              Та в тези книги пишат там разни глупости за движение в поток, изпреварване, странична дистанция, разлика в скоростите между теб и потока... Ама това са дребнави писаници
              И в тази връзка съм наблюдавал как неопитен шофьор се шашна от звука на приближаващ се мотор и почна да криволичи здраво по пътя - звука го чува, а не вижда мотоциклетиста. Това сигурно го е направил с цел безопасност
              Относно 'отворените' ауспуси - да, има положителен ефект за мощността. Обаче за мотоциклет, използващ се по пътната мрежа има ли значение дали е 100 или 95к.с.?! Освен за поддържане егото/психосъстоянието на 'пилота'?
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Искам също така да вметна, че оригиналните аспуси, се чуват само при ускорение. При изравняване на газта рязко замлъкват. Те разбира се са скъпички. Това е и причината някои мотористи да минават на правени такива по гаражи и паланки. Това е изключително неудобство и за тях самите, защото тези "системи" са ужасно шумни при всякави обстоятелства и този факт обикновенно води до повишаване на търсенето на тапи за уши по аптеките :-)

Колеги, нека бъдем по-толерантни на пътя. Разбирам че ежедневието ни е изключително напрегнато, но моля ви към малко по-широкоъгълно отношение към другите участници. В крайна сметка идиоти има и сред мотористите и сред "джипарите" и дори сред пешеходците. Една идея усилие е необходима.

Коментар

Съгласен! Налага се всекидневно да се придвижвам с мотоцикъла в градското движение. Малко по-шумен е (не съм го правил аз де) и въпреки това често съм незабележим. Понякога само поглеждат дали няма да закача нечие огледало, въпреки, че има място да отбият поне мъничко на някъде. Ма аз вече не се дразня. Сега ще си правя ауспусите и определено ще се постарая да са по-тихи (и без това се оказва, че разликата не е толкова голяма).
                  Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Аз лично се дразня от шумни мотоциклети, автомобили и всякаква техника. Самолетите също изключително много дразнят изтънчения ми слух, но не намирам добра оферта за ПВО.
                    В момента, в който си сложих по-добър карбуратор на мотоциклета, се наложи да сложа по-отворен(респ. по-шумен) ауспух, но използвах стоков от друг мотор. Предпочитам да съм тих, но се налага да имам подобренията, възникващи от карбуратора, в комплект с ауспуха.
                    П.П. С оригиналният ауспух, на 2-3м от мотора се чува механичния звук на двигателя, но не и от ауспуха. С неоригиналния(за модела) двата звука са изравнени.

П.П.2 Производителят на мотоциклета е жертвал възможността за точна настройка на работните режими за сметка на шума. В резултат на което на стоков мотор от въпросния модел е невъзможно да бъде настроена сместта на ПХ.

Коментар

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                      По принцип тунинг-ауспусите, които са изчислени за конкретния модел, и които действително повишават чувствително мощността са по-шумни от заводските, но при нас обикновено са или китайски ментета или тип ''гаражен тунинг'', демек- изтърбушени и празни, които само вдигат шум.
                      Да попитам не иде ли реч за т.н. резонансни ауспуси, които се изчисляват(доколкото е възможно) за точно определен двигател и после с много проби се уточнява крайния дизайн...и те не са ли ефикасни в тесен диапазон от обороти?
                      много автомати-слаби резултати!

Коментар

Първоначално публикуван от mbenz Преглед на мнение
                        Да попитам не иде ли реч за т.н. резонансни ауспуси, които се изчисляват(доколкото е възможно) за точно определен двигател и после с много проби се уточнява крайния дизайн...и те не са ли ефикасни в тесен диапазон от обороти?
                        Всичко е според зададените цели. Какъвто го искат - такъв го изчисляват.
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от mbenz Преглед на мнение
                          Изчисляват се, много точно се изчисляват, и пробите не са чак токлкова много..

Ефикасни са в много тесен диапазон от обороти - за да може стоящата вълна, генерирана вътре, да чисти ефикасно цилиндъра от изгорелите газове принудително.
                          И не е задължително да са адски шумни - просто трябва да са добре сметнати и изработени.

Коментар

След някоя година (за добро или лошо) , ако е рекъл Господ и при нас ще има ограничения за всички "тунинги".
                            Искам да кажа, че бай Пешо от Долно Нанагорнище няма да може да си среже тръбата на "пистарката" , щото Иван Катаджията от съседното село ще го спре, вземе документите и ще го придружи с пистарката до близкия пункт за проверка на МПС.
                            Там чичката с ватенката и острата физиономия , ще си напъха "уреда" зад ауспуха и на бай ти Пешо ще му бъде свален калния номер. Заедно с него ще изгуби 2-3 заплати по всички точки от ЗДП които е нарушил и отделно всички части които е монтирал и не са одобрени от бяй ти инжинер някой си , и вписани в големия талон срещу още 1-2 сегашни заплати.

В крайна сметка доктора ще може да спи спокойно и като се наложи (недай си боже!!!) да го викнат по спещност да човърка на някой в главата , той ще е починал и готов за това в което е най-добър!

Хората са го измислили в белия Свят ... само трябва да има кой да го приложи.

Дали сме готови обаче за тия неща ?
                            Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
                            Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
                            Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

Размечтахме се нещо...

Ограничения за подобни тунинги има и сега. Водят се неизправно шумозаглушително устройство и са повод за спиране от движение и глоба по ЗДвП, ако МПС се движи с такава неизправност. И по леките коли общо взето ги репресират.

Въпросът е че нищо от това не важи за мотоциклетите, защото КАТ няма организацията да ги спира и проверява ефективно.

Коментар

Прочее, за безопасността и тн:

Нормите за ниво на шум за мотоциклетите са доста по-либерални, отколкото за леките и товарните МПС.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X