Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за e-bay

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ за e-bay

Не знам дали тук е най-подходящото място, но ми трябва една консултация от някой по-опитен в пазаруването през e-bay. Накратко случаят е следния: поръчах нещо, но съм дал грешен адрес. Веднага след като пуснах поръчката си видях грешката и писах на продавача, който ми отговори че няма проблем и ще промени адреса при изпращането. В последствие обаче се оказа, че той не е променил адреса и стоката е изпратена и получена на грешния адрес. Продавача ми твърди че нищи не може да направи и грешката си е моя. Мога ли да търся (чрез e-bay customer protection или подобно) някакво обезщетение от продавача или да пия една студена вода? Парите не са кой-знае колко, но не са и съвсем леки за преглъщане (ок.150лв.).

п.п. адресите са в UK (около Лондон) и аз нямам никакъв физически или друг достъп до тях. Доставката щеше да се осъществи чрез български доставчик - посредник.

От: Помощ за e-bay

Пиеш студена вода , или пращаш някой да ходи да ти прибере пратката.
    Тя може да не е получена на адреса, а да е оставена в някой магазин близо до адреса.
    И да пишеш на ebay нищо няма да стане, ако си платил с paypal , можеш от тях да си искаш парите ... те обикновенно ги връщат.

Тия неща ги знам от личен опит, щото купувам и продавам в Австрииския и Немския ebay от 2002г.
    Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
    Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
    Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

Заплаши го че ще му думнеш един негатив и ще видиш как подскача.
      Искай да ти пусне отново стоката на правилния адрес.
      По принцип грешката е твоя.

Коментар

Има един доставчик, който е близо до Лондон. Емпреса се казва фирмата, потърси в гугъл и им пиши дали могат да ти взмат пратката от адрес в Лондон (обясни им случая подробно) и предполагам, че няма да има проблем - само ще ти вземат някой и друг паунд за услугата.
        Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

Коментар

Точно за емпреса става въпрос, но съм изпратил нещата на стария им адрес. За съжаление те ми отказаха съдействие.
          А въпроса е конкретно имам ли основание да им давам негативни оценки и т.н., защото грешката първоначално е моя, но все пак аз я коригирах навреме, само че продавача ми писа че хората му от шипинга не са видели бележката му за смяна на адреса и са шипнали на адреса от поръчката.

Коментар

След като не си получил стоката , продавача е длъжен да ти върне парите , защото като няма кой да получи стоката , тя се връща на продавача. Пишеш , че не си получил стоката , чакаш една седмица , и му слагаш негатив. Или ще ти прати стоката на ново , или ще ти върне парите.
            В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Тя стоката е получена от някой, който живее на грешния адрес. Ако беше върната обратно е лесно.

Коментар

Влез в "my eBay", отиди на стоката, цъкни на "Other actions" -> "Resolve a problem" -> "My item has not arrived yet".

За по-нататък не знам какво, защото не ми се е случвало до сега, но общо взето замисъла е в крайна сметка от eBay да се произнесат по случая, щом вие с продавача не можете да се разберете.

Ако си плащал чрез PayPal, там също има раздел "Resolve a problem".

Толкова мога да помогна.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Дано съобщенията с уточняването на адреса (и неговото съгласие!) да сте си ги разменяли през пощите си в ebay. Така би трябвало да е по-лесно за тях да остъдят кой крив, кой прав.

Коментар

То и да се пусне claim, те ще проверят при куриера, че доставката е доставена на адреса от поръчката, още повече ако има и tracking, и няма как да върнат пари, защото вината не е в търговеца или в куриера. Единствено може да се спори, че в кореспонденция е указан новия адрес, търговеца е потвърдил, но не го е пратил там... Най-лесно е да се прати човек на адреса да търси пратката...
                    Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от kastro Преглед на мнение
                      Заплаши го че ще му думнеш един негатив и ще видиш как подскача.
                      Искай да ти пусне отново стоката на правилния адрес.
                      По принцип грешката е твоя.
                      Първоначално публикуван от motor_men

След като не си получил стоката , продавача е длъжен да ти върне парите , защото като няма кой да получи стоката , тя се връща на продавача. Пишеш , че не си получил стоката , чакаш една седмица , и му слагаш негатив. Или ще ти прати стоката на ново , или ще ти върне парите.
                      Направо ме въодушевявате и двамата да тръгна да правя бизнес с вас

Човекът черно на бяло е написал че грешката е в него, ама не - да думка негативи, и да си иска стоката ?!? Има едно понятие, "шантаж" му викат...

PS Трескаво очаквам утре двамцата да ревнете в някоя друга тема за морал, справедливост, кое е правилно и кое не, и да тръгнете да раздавате дълбокомислени съвети.

PSS към автора на темата: Можеш да ползваш, както по-горе е обяснено, бутона "resolution". Ибей ще провери дали стоката е потвърдено доставена, разписана и т.н, НА АДРЕСА КОЙТО Е БИЛ ЗАПИСАН В ПРОФИЛА ТИ КЪМ МОМЕНТА НА ПОРЪЧКАТА. Ако да - пиеш една студена вода, и се надяваш стоката да се върне при продавача, и да е достатъчно добър да ти я прати пак. Ако не - има шансове стоката да е загубена, никой да не се е разписал за нея, и тогава или ибей или пейпал ще ти върнат парите. При всички положения - страна си в сделка, и имаш права и задължения. Ако продавачът е солиден ще изпълни своите задължения, но ще се възползва и от своите права.

Част от задълженията му е да прати стоката на потвърдения адрес който автоматично се изписва от ибей. Така си защитава и задника срещу тия дето са на принципа "абе ти си кривия, ама я го заплаши с един негатив и ще видиш кво ще стане"

Ако някой си мисли че солиден продавач в ибей ще се трогне от един червен негатив - нека по-добре пробва да издебне Дядо Мраз зимата. Продавача ? Ще му стане кофти - може би, ще си го изкара на следващия купувач - може би, но толкоз.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                        PSS към автора на темата: Можеш да ползваш, както по-горе е обяснено, бутона "resolution". Ибей ще провери дали стоката е потвърдено доставена, разписана и т.н, НА АДРЕСА КОЙТО Е БИЛ ЗАПИСАН В ПРОФИЛА ТИ КЪМ МОМЕНТА НА ПОРЪЧКАТА. Ако да - пиеш една студена вода, и се надяваш стоката да се върне при продавача, и да е достатъчно добър да ти я прати пак. Ако не - има шансове стоката да е загубена, никой да не се е разписал за нея, и тогава или ибей или пейпал ще ти върнат парите. При всички положения - страна си в сделка, и имаш права и задължения. Ако продавачът е солиден ще изпълни своите задължения, но ще се възползва и от своите права.
                        Стоката Е изпратена и потвърдено доставена, разписана и т.н. на адреса от профила ми към момента на поръчката. Не е изгубена, върната и т.н. Просто този на адрес вече живеят други хора, нямащи нищо общо с фирмата която исках да използвам за доставка, които все пак са я приели. Единственото основание за оплакване, което бих могъл да имам е, че веднага след поръчката аз изпратих (чрез ибей съобщение, както е цялата ни кореспонденция) на подавача правилният адрес и той ми писа "That's ok and I will update the address in the morning". Аз съм платил през PayPal. На другия ден обаче получих мейл от куриерска фирма, че пратката ми е изпратена на стария адрес. След съобщение до продавача отговорът му беше "Shipping may not have seen my label and copied from the eBay as usually instructed". Ясно е че грешката е моя, но ако продавача беше коригирал наистина адреса нямаше да има проблем. Въпросът е мога ли въз основа на разменените съобщения в които той обещава да промени адреса, но в последствие не го прави да заведа "claim" или както е там в системата на ибей или тези съобщения нямат достатъчна сила за това. Може би има вариант все пак хората от този адрес да върнат стоката на изпращача и тъй като той все пак е достатъчно коректен да ми я изпрати на верния адрес. По тази причина мисля да изчакам няколко дни преди да предприема каквото и да било. Не знам дали той има някакво право и възможност да изиска от получателите изпратената стока, написал ми е че нищо повече не може да направи. Освен това съм пуснал запитване в един английски мото форум, в който съм по-активен, с молба ако някой живее в района да отиде и говори с хората, така че чакам и от там някакъв отговор.

Коментар

Можеш да заведеш claim по линията I have not received my item, както е споменато по-горе. Нищо не ти пречи да опиташ. Може и да вземат предвид съобщенията които сте обменили. Може би има някакви минимални шансове ибей или пейпал да започнат някакво пощенско допитване и да стигнат до точния човек който е разписал.

Но много повече шансове имаш с тези които могат да проверят на място, ако някой се навие. Разписалият или е в учреждение, където пратката ти просто виси някъде и се чудят за кой е, или при частно лице, при който случай личното посещение в повечето случаи има доста добър ефект върху вида хора способни да подпишат пакет явно предназначен за друг, и които не си правят труда да се свържат с изпращача. Тая порода е много силна в подписването, но като цяло малко издиша при личен контакт.

Отделно можеш да помолиш изпращача да се свърже с тях. Все пак е на място, и може с един телефонен разговор да изясни нещата.

Коментар

Goblin , клиента винаги има право. Дал е нов адрес , доставчика е казал , че ще прати стоката на новия адрес , това , че неговите служители не са си свършили работата , си е лично негов проблем. Може да я прати на ново , и получателя да плати пощенските разходи. Ако купиш нещо , но не го платиш , ти слагат негатив , въпреки , че нито е опаковано , нито пращано някъде.
                            В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Мотормен, дано ама надали. Клиента не винаги има право.

- От известно време насам продавачите нямат право да слагат никакви други точки освен положителни на купувачите. Опция "дай отрицателен на купувач" отдавна отпадна. Или плюс, или нищо. Познай дали купувачите, с възможността си да цвъкат червени на продавачите както им скимне, не се възползват.

- Продавачът е направил услуга като въобще се е съгласил да сменя адреси. Може би не му пука, или не е достатъчно запознат. При плащане с пейпал продавачът ако има акъл праща само на потвърдени от пейпал адреси. Пращането на друг адрес е достатъчна причина защитата за продавача и от ибей, и от пейпал да гръмне. Ибей товарителницата се печата автоматично с натискането на един бутон, там излиза регистрираният пейпал адрес, който в повечето случаи дори не можеш да промениш.

- Едно време ибей беше малко и уютно местенце, и продавачите пращаха на какъвто адрес им кажеш, всичко на доверие. Сега половината нигерийска 419 паплач е на постоянен лагер там, и с отпадането на възможността продавач да цъкне отрицателен на купувач - последното оръжие което имаха - продавачите се барикадират зад каквото им остана - потвърден адрес, и пращане на стоката с проследяване. На купувачите остава да си напишат домашното преди пазаруване.

Идея нямаш колко лесно е купувач да си изтегли парите обратно ако продавачът не си е написал домашното. Плашещо лесно е.

Винаги е прав клиента, да, само дето като ти ревне да пратиш на друг адрес за няколкостотин долара стока, и ако може - да е с пощата без проследяване зер е по-тъничко, и после каже че не я е получил и пейпал ти измъкне обратно парите за 36 часа и останеш с един по-чепат в ръка, и после като изкара наглостта да ти пише лично (след като са ти взели вече парите обратно) и да те пита "абе я си ми върни парите, пейпал нищо не ми е връщал" - става малко по-малко прав. Проверено е. Още по-малко прави са следващите които тръгнат с подобни номера.
                              Последно редактирано от Goblin; 12-08-11, 16:44.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X