Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се използва въдицата към набора за оцеляване?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Как се използва въдицата към набора за оцеляване?

Разглеждайки сайтовете и мислейки си че този комплект за оцеляване е малко смотаничък попаднах на ето това

Според мене е идеално за целта малко е, и е функционално. има си и макаричка за мухарка. Приятна играчка която би свършила много повече работа от комплекта за оцеляване. Пък и някоя мухичка или блесничка може да се добави и да се подметне при нужда или за удоволствие по време на офроуд разходка.

Ето и сайта за желаещите повече информация.

Поздрави

Коментар

До: Как се използва въдицата към набора за оцеляване?

това си е почти нормална въдица...

а иначе за "обикновеният" комплект замятането е най-малкият проблем - все ще се намери една гайка или бол за тежест... да не говорим, че риба която става за ядене макар и дребна, има и на метър от брега особено по рекичките...
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Покрай морето се практикуваше и ловене на риба с бутилка вместо пръчка.Навива се мисината на бутилката слагаш кукичка и тежест и замяташ.Развиването та мисината става лесно пък и ако я испуснеш в морето не потъва.Покрай брега миди и скариди колкот щеш,другото е само слука и умение.
        Последно редактирано от banjo; 31-01-08, 10:41.
        Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
        Дий Снайдер

Коментар

Значи аз предлагам 2 опции за риболов ако човек е на ръба.
          Изхождайки от факта че оцеляваш значи си в район отдалечен от хората и се приема че рибата не е наплашена.
          Предлагам влакно fendreel - 0,148 с пръчка съм вадил на него шаран 4,5 кг на плувка, но като махнем еластичността на пръчката и аванса на макарата може да се приеме че риба 0,500-1 кг няма да му се опре. Но във всеки рибарски магазин могат да ти продадат жилка за "мачов" риболов с къса памет и невидима във водата. Важното при избора на влакно в твоя случай (липса на хубава пръчка и макара с аванс) да е устойчиво на възел - тъй като при теб това ще е най-слабото място на линията.

Методите за ловене които предлагам както казах по-горе са 2:

1. Ако реката е плитка сечеш клон от гората - гъвкав и къс около 1 м., възможно най-гол да не хвърля голяма сянка, правиш каналче в горния край за което да вържеш влакното или ползваш за контра (да не се изниже) чеп, вързваш влакното така, че дължнината да отведе стръвта на подходящото място - вирче или бързей. На 50-60 см от куката връзваш едно листенце или нещо от природата, което да мести влакното наляво надясно по течението да дразни рибата. Забиваш колчето и пускаш стръвта, течението я понася на подходящото място. Като почне да се клати колчето рибата се е хванала и поизморила, влизаш бавно без плискане във рекичката, защото ако много се разпляскаш, рибата събира сила като за последно и може да скъса. Като я придърпваш имай под ръка кесийка да я сложиш вътре иначе като язовеца ("Ни чул ни видял" ще си я пъхаш в гащите)

2. Ако водоема е дълбока река или язовир търсиш храст (2-3 стъбла накуп вършат работа, но жилави, а не тревички) или дърво на брега (за някой по здрав но клатещ се клон за предпочитане висящ над водата около 30 см навътре), вързва се всичко по същия начин, куките в случая са 2 броя 11-13 да се падне на 10-15 см дълбочина и около 4-6 близко до дъното, дребни риби ще кълват на горната кука, едрите ще бият на дъното. Тежест в случая ще трябва да използваш като я сложиш на 10 см от горната кука, не много - колкото да натисне надолу куките 2 гр стига. Като се размята клона си готов. Внимателно вадиш, защото рибката която ще се озове там може и да е в кг мерни единици. Знае се че хишниците гонят малките рибки по брега. Ако е хищник и е зъбат нямаш шанс, иначе голямата риба (шаран или друга подобна) я подръж малко над водата да гълта въздух и с рязко движение в момент в който рибата се е кротнала я мяташ на брега. Там нека скача.

П.П. ако нямаш кремък или не знаеш как се пали огън прочети рецепта за суши
          Последно редактирано от musovir; 31-01-08, 13:36.
          Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
          Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Да кажа само методите са архаични, защото ги знам от дядо си. Той ходеше за риба с един сгъвам нож, капронов конец и кукички. Завираше ме из храсталаците и драките. Дето не минават хора. Показвал ми е как да се оправям. Малко бракониерска работа ама така е можел човека по онова време. Не помня да съм му бил на гости и да не е носил риба от барата. Сега никой не лови така и никой не се завира там, дето не може да си хвърли пръчката.
            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Повече от 3-5 кукички не са необходими. Правилото е да са от различини размери. По-големи не е необходимо На малка кука може да се хване и дребна и едра риба, докато на голяма - само големи. Няколко оловца и влакно - 0.16-0.18...
              Only after the last tree has been cut down,
              Only after the last river has been poisoned,
              Only after the last fish has been caught,
              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                Да кажа само методите са архаични, защото ги знам от дядо си. Той ходеше за риба с един сгъвам нож, капронов конец и кукички. Завираше ме из храсталаците и драките. Дето не минават хора. Показвал ми е как да се оправям. Малко бракониерска работа ама така е можел човека по онова време. Не помня да съм му бил на гости и да не е носил риба от барата. Сега никой не лови така и никой не се завира там, дето не може да си хвърли пръчката.
                Едно време е било друго...имало е риба. Сега - само платени водоеми. Ако въпросната бара съществува в най-добрия случай е превърната в канал...
                Only after the last tree has been cut down,
                Only after the last river has been poisoned,
                Only after the last fish has been caught,
                Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Основното към което треябва да се придържаме е че става дума за оцеляване а не за риболов, първо за стръв може да се използва малко жабче което се хваща и с ръка, а пак казвам като става дума за оцеляване забравяме че жабите също не са отровни и се хващат много по лесно от рибата, та с малко листенце на куката или с гола кука може да се хванат няколко жаби и човек да оцелее от към храна.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
                    Едно време е било друго...имало е риба. Сега - само платени водоеми. Ако въпросната бара съществува в най-добрия случай е превърната в канал...
                    Ех колега, не четеш внимателно. Хората говорят за оцеляване - демек безлюдно място - некъде си усвет. Ако там има канали и платени водоеми... ми те ще си купят рибена чорба. Затова смятам, че архаичното е правилно.

Цифричките които съм използвал са номера на куките с оглед непознат водоем не знаем какво живее вътре, иначе на живо рибе до брега вместо костур съм вадил водна змия, а таранка 20 гр съм вадил на кука 1-шаранджийска. Далеч от хората се предполага че има разновидност поне от 2-3 вида "плевелни" и 1-2 вида хищници. Като казвам хищници си представям рибки от таранка (каракуда) нагоре. И стръвта трябва да се вади около или вътре от водата - рибата ще я атакува моментално защото е позната.

А относно жабите, вярно е месо е, лесно уловимо, но жабите разнасят и болести,така съм чувал. И не всяка жаба се пипала с голи ръце. Може да са бабини деветини но нямам опит. Иначе едрите ги стрелям с въздушната пушка и ги хвърлям за стръв за сом, след като ги накацат мухите.

П.П. Сега се сетих за един комичен момент от руския филм "Спорт Лото". След безкрайни и много смешни и тъпи опити да отворят консервна кутия с голи ръце, единия герой попита другия - "Абе учения, ти не помниш ли как са отваряли първобитните хора консерви". Та те така
                    Последно редактирано от musovir; 31-01-08, 20:29.
                    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Тази въдичка наистина изглежда много подходяща за целта, но все пак е малко по вече от това което приемаме за комплект за оцеляване. Да кажем, че е "второ ниво". Аз като един пълен нериболовец, преди 2-3 месеца за едно обучение по автономно съществуване (оцеляване) реших да направя подарък за всички участници - риболовен комплект за оцеляване. Консултирах се с мой много добър приятел и запален рибар какво да купя и ето как изглежда:
                      1. 3 кукички с различен размер - и трите са малки, пропусната е само най-микроскопичната. Кукичките са залепени с тиксо в/у хартийка, което предпазва и от изгубване и от убождане.
                      2. тежести 2 и 3 гр.
                      3. Влакно 20 м 0.20 и 10 м. 0.10 за повод
                      4. Кратка инструкция с картинки за това как се връзва кукичката, как и къде се връзва повода, тежестта... абе как изглежда риболовната линия.
                      Всичко това седи много подредено в малко пликче с цип. Не съм изпробвал дали работи, приех го на доверие. Ако действително ще разчитаме на рибата за оцеляване може би всичко трябва да бъде х2 или х2 защото лесно се губи по време на риболова, особено ако ти е за сефте. Аз трябваше да съм минималист, защото беше по-скоро символичен подарък.
                      Прикачени файлове
                      Technical Rescue Direct - life lies in courage
                      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Re: Как се използва въдицата към набора за оцеляване?

По принцип този комплект е достатъчен но смятам, че не всеки ще си върже куката както трябва особенно ако не го е правил никога, за целта има готово вързани куки с повод, по удобни са за случая.

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                          ...Влакно 20 м 0.20 и 10 м. 0.10 за повод...
                          Колега да не забравяме все пак услонието - ОЦЕЛЯВАНЕ. Умишлено никъде не съм казал за повод. Когато нямаш мек връх и аванс за какво ти е повод по-тънък от линията. Та това са още 3 възела които са слаби места на линията. Аз на мачов риболов нямам повод. Връзвам директно на линията. Освен ако замятам в плитък водоем (1-1,5 м). Само тогава ползвам вирбелчета и имам повод, но е от основното влакното за да има здравина. Разтегливостта на влакното се предава по дължината от върха на пръчката до куката - ако това са 3-5 метра имаш някаква еластичност, ако обаче повода е 10-20 см шанса да се скъса при някоя по-борбена рибка е голям.

С моя способ спокойно могат да се ловят рибки по 5-10 см - уклейчета и други, които се чистят варят и пекат лесно.
                          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                            Колега да не забравяме все пак услонието - ОЦЕЛЯВАНЕ. Умишлено никъде не съм казал за повод. Когато нямаш мек връх и аванс за какво ти е повод по-тънък от линията. Та това са още 3 възела които са слаби места на линията. Аз на мачов риболов нямам повод. Връзвам директно на линията. Освен ако замятам в плитък водоем (1-1,5 м). Само тогава ползвам вирбелчета и имам повод, но е от основното влакното за да има здравина. Разтегливостта на влакното се предава по дължината от върха на пръчката до куката - ако това са 3-5 метра имаш някаква еластичност, ако обаче повода е 10-20 см шанса да се скъса при някоя по-борбена рибка е голям.

С моя способ спокойно могат да се ловят рибки по 5-10 см - уклейчета и други, които се чистят варят и пекат лесно.
                            Аз риба в живота си не съм ловил, 2-3 пъти съм бил с приятели и съм "виждал как става". Тъй че НИЩИЧКО не знам по въпроса от практична гледна точка. Това съм го направил само по съвети на приятели и малко интернет.... Ако някой по-опитен рибар експериментира как се лови риба с минимум средства и без макара или готова пръчка ще е много полезно да сподели опит и аз веднага ще си модифицирам комплектите.
                            Technical Rescue Direct - life lies in courage
                            http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Река Искър е пълна с риба, може да тестваш някой от методите ми на трудно достъпно място, да не е наплашена рибата. Във форума съм сигурен, че има доста рибари, с които да опитате различни варианти. Далече съм от София за да отидем да тестваме това заедно. Но на река Камчия така съм хващал сомове. Освен това без никакви приспособления, просто една кука и парче хляб се ловят и големи шарани, ама хората ако имат хляб няма да са гладни
                              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                                Ако сте на затворен водоем за плувка може да се използва парченце стереопор
                                Поздрави
                                Принуден съм да се намеся. Много често повтаряна грешка. Правилно е
                                стиропор. Порест полистирол(полистирен).

Хващал съм дребни рибки като малък по гореописаните начини. Че и кукичката си огъвахме сами. От десетина мренки бяхме доволни. А реката гъмжеше от...речни раци! Кой да ти знае, че са деликатес.

И една почти "ловджийска": преди три години на Палеокастрица, северен Корфу, си сблъскахме маските с един поляк. На плиткото той ловеше попчета с "харпун"- вилица, свита от ресторанта с отчупени две остриета. Опитах и аз.

Там рибата беше толкова много, водата толкова прозрачна, че това "го можеше всеки"

Сега се дръжте: като ученик в Поморие ме научиха с метър и половина заострено бетонно желязо, като вървя на дълбочина до шията, или виждам на дъното калканче, писия, или го настъпвам и после промушвам. Около кръста един тел, на който нанизвах улова. В онези гладни години който можеше да яде калкан без хляб, оцеляваше.

В по-студени дни помагахме на рибарите да изтеглят гъгръра, или лодката на брега. Плащаха с някое-друго парче кефал.
                                Последно редактирано от Симеон; 17-07-09, 17:44.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X