Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За Бял Амур

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За Бял Амур

Първоначално публикуван от zehirev Преглед на мнение
    ...капаните - не са най-удачния начин за лов на 'квото и да е, отживелица
    Заради модерните неща не бива да отричаме доказалите се през годините методи. Има си водоеми дето рибата си иска плочка кюспе и т'ва си е.

...Всъщност ходя с мнооого пръчки , но във водата са не повече от три с по 1 кука, защото от останалите няма смисъл
    Поздрави!
    Браво, до този извод стигнах и аз преди доста време. Сега ловя с една щека и с един мач или дъно. Като кълве и без това ми е трудно да смогвам А като не кълве и 100 да хвърлиш само ще им слугуваш.

Ама да не спамим на човека темата повече
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
      ...Ама да не спамим на човека темата повече
      Taka е ама нямам право на лични... Затова ще пиша по темата:
      Ей тази 6-ца е от преди месец (от тогава не съм ходил за едро ), на монтаж, който описах по-горе.

Забележка: Водоема е див и става все по-труден заради скапаните бракониери...
      За този уикенд се чудя дали да не отида пак там???
      Ако няма лов...???
      Jeep Cherokee Limited 2.5 tdi + BF Goodrich All-terrain
      if there is no fishing and hunting in paradise, i'm not going...

Коментар

...За дъното повода трябва да е по-здрав от основното влакно - за предпочитане конец.

Интересно схващане - някаква обосновка?......при основно 0,45 колко ще ти е повода?
        Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Първоначално публикуван от GODzillata Преглед на мнение

Интересно схващане - някаква обосновка?......при основно 0,45 колко ще ти е повода?
          По-здрав конец.

Обосновката е проста: когато ловиш дребни рибки трябва да си с тънко основно влакно и още по-тънък повод, примерно 0,18 основно с 0,12 повод. 0,12 повод издържа, когато е читав около 1,5 кг - обаче това е усилие на опън. Не се лъжете, че като хванете повода и го опънете не се къса. Опитайте да го насилите навит на две метални тръби за да не ви болят ръцете и непременно да има възел на него - примерно 2 клупа.
          Повода обикновено е къс, около 20 см според линията. Разтегливостта на основното влакно, което е 0,45 е доста голяма заради дължината му. Повода обаче си е все толкова дълъг. При рязък удар на голяма риба повода и най-вече възлите му са слабото място на линията. Затова аз лично предпочитам конец, при това по-издържлив на опън от основното влакно. Освен това конеца, като се намокри не дразни рибата така, както това прави 0,45 влакно.

П.П. На щеката съм с основно влакно 0,18 и повод 0,12 обаче имам и ластик, който не позволява да се скъса много лесно повода. Малките рибки изобщо не го вадят, но по-големи почват да го разпъват и така се уморяват. Но при такава линия не смея да вадя таранка 500 гр без кеп, защото повода ще замине веднага.
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

..Обосновката е проста:....
            Не е така Повода е Винаги по тънък от линията. Все пак целта е да не ти се скъса основното влакно.
            20 см повод си е достатъчно здрав и не разтеглив, бил той монофил или брейд. И говорим за големи риби - там ударите ги поема пръта (в случая с щеката - ластик), а останалото усилие на опън - аванса(ако имаш възможност да отпускаш такъв). А ако те притесняват възлите -може и без такива.

Коментар

Не е така Повода е Винаги по тънък от линията. Все пак целта е да не ти се скъса основното влакно.
              20 см повод си е достатъчно здрав и не разтеглив, бил той монофил или брейд. И говорим за големи риби - там ударите ги поема пръта (в случая с щеката - ластик), а останалото усилие на опън - аванса(ако имаш възможност да отпускаш такъв). А ако те притесняват възлите -може и без такива.
              Въпрос на гледна точка. По-тънкия повод при рязък удар може да се скъса лесно. А основното влакно нищо, че е по-тънко то е по-дълго и при него играят ето тези фактори, които ти казваш:

И говорим за големи риби - там ударите ги поема пръта (в случая с щеката - ластик), а останалото усилие на опън - аванса(ако имаш възможност да отпускаш такъв). А ако те притесняват възлите -може и без такива.
              Другия вариант 1 кука на основното влакно, но при липса на вирбел се ускува бързо и се скапва.

Ако си купиш хубава жилка 0,30 дето държи примерно 17 кг риба, слагаш конец за 18 кг, който е значително по-тънък от влакното но и по-здрав. И като ти плясне един амур "6-ца" изобщо няма да имаш проблем да го пребориш, а шанса да ти скъса куката е нулев. Въпреки всичко борба ще има, амура не се дава лесно. Освен ако не е натровен с нещо във водата.
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Тцъ. Не съм съгласен. Поводът е препоръчително да е по-тънък и по-слаб от основната линия - по' няма да се плаши рибата, а ако скъсаш - няма да загубиш оловото.
                Възлите са крехки моменти независимо от дебелината на повода...така че няма резон поводът да е по-дебел...по-добре са сложиш яко основно....да речем 0,60 за сом и повод 0,50; за амур +10 ---> основно 0,45 с повод 0,40 - няма грижи никакви, все пак има и аванс.
                Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Оловото е пренебрежимо евтино за да правиш такъма с цел да не го загубиш.
                  Относно дебелината на влакното и повода с цел да не се плаши рибата - извода е само един - конец. Има конци със невероятни качества, по принцип са правени за основни влакна, но аз ги ползвам за поводи. Можеш да си сложиш конец 0,17 дето държи 20 кг и влакно което държи 20 кг. Единствения начин да скъсаш линията е ако се закачи някъде по дъното. Тогава не се къса основното влакно (освен ако не е наранено), а се къса на възела при вирбела - губиш олово и 1-2 куки, което е нищо. Обратното - при по-къс повод, ако закачиш губиш само една кука, но при борбен екземпляр и рязък удар губиш повода.

Предполагам колега GODzila вече разбираш идеята ми за тънък, който да не дразни рибата и същевременно много здрав повод.

Ама всеки си знае номерата. По правило трябва да е така, но правилата са морално остарели. Има нови плетени и какви ли не вече влакна, с различни якости и характеристики. На времето като бях малък правехме хлебен капан с капронови конци, които мокри ставаха много меки и не дразнеха рибата. Бяха в пъти по-здрави от тогавашните влакна по 0,35. Ако тогава ги имаше сегашните здрави влакна ехеее, както беше пълно с риба по водоемите
                  ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

ОК, сега не искам да те убеждавам да не ловиш както си знаеш, просто не се осланяй прекалено на брейдовете, те плашат повече, нищо че са по-тънки (Оставям на теб отговора защо??), пък и както виждам имаш отговор на всичко, който е разумен.
                    Правилно е обаче, че късият повод е по-здрав при еднаква дебелина с основното влакно(защо ли??) и е много по-кофти да ти се скъса линията след оловото...
                    Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Bulphoto Преглед на мнение
                      "Здреите" колеги някой ще издаде ли тайната каква захранка и стръв да използвам за Бял Амур ?
                      виж сега колега аз ходя за бял амур с пружини захранката си я приготвям сам и тук от известно време мога да се похваля с много добра слука така че пробвай всичко другият път като седна пред компа ще пусна и снимки че имам доста работа

Коментар

Ето снимките
                        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от dianko71 Преглед на мнение
                          Ето снимките
                          Хубави риби!
                          От къде са?? Ако не е тайна разбира се.

Коментар

Хубави риби!
                            От къде са?? Ако не е тайна разбира се.
                            Според мен са от яз.Камчия ако не греша но най добре колегата да каже.
                            Само спомените остават да греят в нашите сърца. 0887 51 80 51
                            На човек му трябват ум,сърце и две ръце всичко останало е прах,пепел и валерианови капки!
                            Като не можеш да помогнеш на някой не пречи!

Коментар

Първоначално публикуван от scorpion1972 Преглед на мнение
                              Според мен са от яз.Камчия ако не греша но най добре колегата да каже.
                              Абе и от твоите постове се надъхвам за този язовир..., та със сигурност ще го преслушам това лято за 3-4 дни.
                              Сега ако и колегата потвърди - там съм само да се стопли

Коментар

Ще се радвам да се видим там.Ако искаш може и заедно да отидем,когато се стопли времето.Този водоем ми е любимият,защото природата е уникална и неповторима.Поздрави
                                Само спомените остават да греят в нашите сърца. 0887 51 80 51
                                На човек му трябват ум,сърце и две ръце всичко останало е прах,пепел и валерианови капки!
                                Като не можеш да помогнеш на някой не пречи!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X