Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Магнум - за и против?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Магнум - за и против?

Първоначално публикуван от ilko75bg Преглед на мнение
    Също като нормалния патрон
    Няма начин да е същото.В обикновения патрон са 9 съчми,в магнум с който се въоръжих последно са 15.Значи 6 съчми 13/0 пъти по-голям шанс за попадение.
    Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
    NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Добрия ловжия трябвя да познава идеялно, както пушката така и боеприпасите си .
      Толкова много публикации и по балистика и по уражейно дело
      Но за мен най важно е да се испробва лично от всеки , дадения патрон...
      На стрелбището и в гората....

Коментар

Колега адвокат,изразих се метафорично, имайки предвид написаното от колегата Лама 69. Позволих си литературен прийом, за да онагледя точното и ясно мнението на колегата,който е изяснил доста детайли от темата Поздрави и наслука през новия сезон
        Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
          Няма начин да е същото.В обикновения патрон са 9 съчми,в магнум с който се въоръжих последно са 15.Значи 6 съчми 13/0 пъти по-голям шанс за попадение.
          Верно не е същото - енергията на отделната съчма при магнума е по-малка от тази на 12/70 и на пределна дистанция е доста намалено проникването - това на 40-45м. Аз си затварям патроните с 8 съчми - по две във ред, без да намалявам барутния заряд - групират се страхотно и носят голяма енергия, нищо че броят им е на половина от магнума.

Коментар

Първоначално публикуван от monof Преглед на мнение
            Добрия ловжия трябвя да познава идеялно, както пушката така и боеприпасите си .
            Толкова много публикации и по балистика и по уражейно дело
            Но за мен най важно е да се испробва лично от всеки , дадения патрон...
            На стрелбището и в гората
            ....
            И на стрелбището и в гората - пиши правилно!

Коментар

Първоначално публикуван от Любо Димитров(lama69) Преглед на мнение
              Верно не е същото - енергията на отделната съчма при магнума е по-малка от тази на 12/70 и на пределна дистанция е доста намалено проникването - това на 40-45м. Аз си затварям патроните с 8 съчми - по две във ред, без да намалявам барутния заряд - групират се страхотно и носят голяма енергия, нищо че броят им е на половина от магнума.
              Залагам си пушката и джипа че на пределна дистанция,както я наричаш,при магнумите с които съм стрелял не е пределна.Сложи ми диво прасе на 60 метра(15-20 метра над твоята пределна дистанция) и гледай поражения.Ти си калкулирай дистанция и мощност на съчмата,аз съм виждал пораженията върху прасе с патрон изстрелян лично от мен на 60 метра...с петнадесетте ми бавно летящи и слаби съчми.А и да питам,това което си написал по-долу "E=M*C2" изчислявайки енергията на снаряда,може ли да ми обясниш математически написаното и по-долу,а именно:"началната скорост на снаряда - при магнума тя е занижена за сметка на количеството съчми в патрона(12-15) и тежестта на снаряда, достигаща до 42-45 грама при магнума и до 56 грама при супермагнума. Действително броя на съчмите е силно завишен, което увеличава битата площ и вероятността за попадение( стимул за по-слабите и неуверени стрелци), но намалява скоростта, а оттам и енергията на единичната съчма - следователно и пробивната и сила, което не е за пренебрегване в никакъв случай."

Ха обясни ми как така изчисляваш твърдението че началната скорост е занижена.При магнума само съчмите ли са повече или и барута??????И защо говорим за гилзи 70?Аз използвам 76.

ПП:Не всеки ловец може да използва с оръжието си боеприпаси "Магнум",но това не означава че са по -зле от обикновените.Малко ми намирисва на приказката за лисицата и киселото грозде.Предварително се извинявам ако греша,защото от математика не разбирам,само гледам пораженията върху мишена с обикновен патрон и с "Магнум".Разлика има.Ако бъда убеден от някого че греша,моля да бъде математически,като се вземе предвид теглото на дремките,какти и вида и количеството барут в различните боеприпаси.
              Последно редактирано от adwokat; 05-09-09, 23:57.
              Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.

Коментар

Бренеке ( куршум) магнум на 120-130м. прави прав бой, казвам го от личен опит и поражението е по добро от нормално бренеке на 70-80м. и си мисля, че началната скорост на магнума не би могла да е по ниска от колкото на обикновенните боеприпаси, тоест шока за дивеча ще е по голям, и ако трябва да се гласува 1-0 за магнума
                Цветан Петров
                "4Х4 АДВЕНЧЪР" ТРОЯН
                0888865583

Коментар

Ха обясни ми как така изчисляваш твърдението че началната скорост е занижена.При магнума само съчмите ли са повече или и барута??????И защо говорим за гилзи 70?Аз използвам 76.
                  Нищо не изчислявам - има си ТТ данни на патроните, а от любопитство съм ползувал и едно уредче наречено "хронограф" - мери скорости, в случая началната.
                  При магнума барута е повече, но не толкова, колкото съчмите. Тук е по-важно не количеството, а типа барут - за магнумите той е бавногорящ, което позволява развиване на по-големи налягания в цевите. А за гилзите - няма магнум 70мм. - само 76мм.са. Когато пиша 12/70 имам предвид стандартен патрон, а когато пиша 12/76 разбирай магнум. Или 2,3/4 инча за 12/70 и 3 инча за магнумите. Което е и проблема за стрелба с магнум в пушка с патронник 12/70 - гилзата се разгъва докрай не в него, а в цевта и се получава свръхналягане.
                  Това, че си стрелял по прасе на 60м. със съчми не е добре - похабява се много дивеч така. Е да, понякога падат, но най-често умирисват някое дере. Над 35-40м. аз стрелям само с куршум - за този случай както казах, магнума е по-добрия боеприпас.
                  А ако още таиш недоверие - няма ядове, взимаме един хронограф и няколко вида патрони със 13/0 и засичаме скоростите.
                  Гроздето не е кисело, просто като падне шумата и се открият стрелкови дистанции ползувам нарезно оръжие - изстрели на 60м. със съчми и на 130м. С КАЛИБРЕН куршум намирам за гавра с лова.
                  Последно редактирано от Любо Димитров(lama69); 06-09-09, 01:07.

Коментар

Гроздето не е кисело, просто като падне шумата и се открият стрелкови дистанции ползувам нарезно оръжие - изстрели на 60м. със съчми и на 130м. С КАЛИБРЕН куршум намирам за гавра с лова.
                    Нарезно оръжие-групов лов-настъпваме действащото законодателство а 130м. го пхробвай може и да не е по дивеч, коментара е за магнум или не
                    Цветан Петров
                    "4Х4 АДВЕНЧЪР" ТРОЯН
                    0888865583

Коментар

Нищо не изчислявам - има си ТТ данни на патроните, а от любопитство съм ползувал и едно уредче наречено "хронограф" - мери скорости, в случая началната.
                      При магнума барута е повече, но не толкова, колкото съчмите. Гроздето не е кисело, просто като падне шумата и се открият стрелкови дистанции ползувам нарезно оръжие - изстрели на 60м. със съчми и на 130м. С КАЛИБРЕН куршум намирам за гавра с лова.
                      Това вече е аргумент ,който може да ме убеди в по-слабата мощ на магнума,когато говорим за 13/0.За бренеке вече си го обяснил,че работата е друга.За дистанцията,използвания боеприпас и нараняването на дивеча съм напълно съгласен.
                      От дебата да разбираме ,че с бренеке "магнума" е за предпочитане,а с 13/0 имаме повече съчми,но по-малка мощ на всяка една от тях.

ПС:Когато говоря за "магнум" визирам само едрия лов.

Коментар

Разбрал си ме отлично! Всъщност аз и не се изразих напълно правилно - относно пределната дистанция за стрелба. Фактически на по-къса тракава(25-30м.) и добре направен патрон( с концентриран бой), въпреки по-малката енергия на единичната съчма по-големият брой дремки попаднали в тялото на животното компенсират разликата в скоростите( на такава дистанция тя не е толкова осезаема) и водят до шок и бърза смърт. Така че, тук си прав - магнума става! Проблемите започват след разпръсването на снопа - именно тогава играе роля по-високата V0 на съчмата. Т.е. при попаднали примерно 3-4 съчми в животното е добре те да носят повече енергия, за да имат по-дълбоко проникваща способност.
                        Не бива да се разчита на случайности, като примерно 1 дремка минала през гърлото и довела до смърт.

Коментар

Твърдо съм за магнум.Когато си купувах пушка презумцията беше , че ще стрлям основно с бренекета.
                          Jeep Cherokee 4.0l-Звяр
                          Volkswagen Passat 1.9TDI-Шосейка
                          OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Първоначално публикуван от mishev3006 Преглед на мнение
                            Твърдо съм за магнум.Когато си купувах пушка презумцията беше , че ще стрлям основно с бренекета.
                            Е, за бренекетата по-добро няма.

Коментар

Защо има обозначение и какво означава МАГНУМ.

Коментар

Аз съм за магнум оръжията, защото дават възможност за опити с по-голям брой боеприпаси. Кеф ти магнум - кеф ти обикновен. Личното ми мнение е че както карабината, така и гладкоцевната си избира патроните. Затова преди реален лов е хубаво да се направят опити на различни дистанции по мишени с цел определяне на групираност на попаденията, както на сачмите, така и на куршумите/бренекетата. Който патрон направи най-добра групираност, ловеца го чувства чисто субективно като най-добър, който му пасва като цена и като марка, той трябва да се избере за ловния излет. Смятам, че увереността на ловеца в ефекта на попадението е не по-малък от самото попадение. Ако ловеца смята, че ползва "слаби" патрони може да очаква само "слаб" резултат.

Вяра в собствените ловни възможности + вяра в оръжието + вяра в боеприпасите, умножено по коефициената за късмет са формулата за успех и ловна слука.
                                Дали патроните ще са магнум или не няма толкова значение. Дядовците ни едно време все магнуми са ползвали и затова все дребни прасенца са събаряли, а големите глигани сигурно са ги пропускали.
                                Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X