Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ при избор на оптика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Помощ при избор на оптика

В западна Европа 90% ловуват на гонка с карабини( щуцери). Вярно е, че техните гори нямат толкова гъст подлес, като нашите, но и нашите се оголват през ноември и декември.
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

И понеже все още не ми е готово разрешителното /нямам нито пушка нито оптика/, чета и размишлявам. Та увеличение 1.75 много ли е за гонка, щото освен по разни експерименти с неизвестни марки оптики като това тук:http://www.sutter-gmbh.de/xtcommerce...E-d-30-LP.html , за нещо по-сериозно съм се огледал и в това: http://www.leupold.com/hunting-and-s...illum-reticle/
      Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

1,75 става за гонка, но този Леуполд 3,5-10 ?!? 3,5 е голямо увеличение за гонка, а ако е за спокойна стрелба по-добре си вземи 4-12Х56
        Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
          1,75 става за гонка, но този Леуполд 3,5-10 ?!? 3,5 е голямо увеличение за гонка, а ако е за спокойна стрелба по-добре си вземи 4-12Х56
          Грешка!!! Е за това ставаше въпрос http://www.leupold.com/hunting-and-s...i-1-75-6x32mm/

Коментар

Аз от 15 години стрелям с оптика при лов на гонка,пушка Арсенал 90 и оптика 3х32 и мисля че това което си избрал е идеално.И аз съм се замислил да сменям моята с такава,но ти препоръчвам автоматична карабина. При гонка важното е да познаваш добре района и да се подбере подходяща позиция за карабината.Аз си нося и двете пушки и в зависимост от района в който ловуваме оставям в джипа едната или другата, но са идвали гости , които по цял ден са разнасяли по две пушки
            sigpic

Коментар

Колега,избора на пушка е добър аз ловувам с ЧЗ 55О FS. щутцен,имам оптика Цайс модел Conquset 3-9 по 50 калибър 30-06 и съм доволен ловувам в троянския балкан и няма проблеми с близките изтрели.Ползвам само оптиката и съм с нисък монтаж.Преди да поръчваш оптика погледни сайта cabelas.com моята е поръчана от там цената е невероятна спрямо в българия.

Коментар

Cabelas не пращат оптики извън Щатите, варианта е да ти я донесе някой оттам. Ама защо ли? Можеш и тук да си намериш добра оптика, малко по-скъпо, но пък можеш да я видиш и пипнеш с ръка. Моят съвет е все пак, да си помислиш за някоя оптика с по-малко увеличение, примерно 1,25-4,5х42 - някоя Меопта или Леуполд, това са добри марки за пари на 1/3 от цената на Цайс, Калес, Сваровски или Шмид и Бендер.
                За гонка увеличението е добре да е малко, за да е по-голям зрителния ъгъл.При 4х увеличение на 30-40м. няма да имаш време да хванеш прасето в оптиката (от опит го знам), докато при увеличение 1,1 или 1,25 можеш да стреляш като с бързомер - с две отворени очи!

Коментар

Първоначално публикуван от Sasho74 Преглед на мнение
                  Грешка!!! Е за това ставаше въпрос http://www.leupold.com/hunting-and-s...i-1-75-6x32mm/
                  Аз също си купих ЧЗ-555 и искам да се чуем по телифон-0894437330,,0878720618,,,0889008277-Венци

Коментар

Дайте мнение и за пушката и калибъра
                    Здравей. Аз имам CZ 550 FS в 30-06. Сложих му оптичен прицел 1,5-6х42. Ползвах нисък монтаж на две части vaia. Пушката е много добра. Модела 555 има подобрения. Предпазителя е двупозиционен, а за безопасна екстракция на патроните отгоре, има бутонче което позволява отключването на затвора при позиция "на предпазител" (на 550 е 3-позиции). Мисля че и заключването на пълнителя е по-добре направено.( при 550 отделящ се пълнител имат само в калибър .243 и .308 Като недостатък мога да отбележа теглото което се получи след монтажа на прицела. Мина четирите кила, с двеста - триста грама поне. Калибъра е чудесен.(.308 Има голям избор на муниции, и цените не са непосилни. За конкретен дивеч и лов винаги има по-подходящ и специализиран боеприпас, но този ще ти бъде достатъчен във всеки един лов. Оптични прицели от 1,25-... 1,5-... стават за гонка, но аз бях свикнал с бързомер и двете очи, а с 1,5 не мога да гледам така. Бързо се привиква... На 6- крано увеличене виждам на 100 метра дупките в мишена. При 42 входна леща и 30 мм. се вижда добре и в сумрак. Мене лично ме устройва прекрасно. Обърни внимание в коя фокална равнина е скалата на оптиката която ще си вземеш. Тези на меопта имат далекомерна скала, и за да се ползва в целия диапазон на увеличение, скалата е в първа ф.равнина. Което на мене лично не ми харесва - колкото се увеличава образа толкова и скалата. Губи ми се смисъла, за по-прецизната стрелба. Голям плюс ще е ако можеш да вземеш монтажа и оптиката от едно място, или поне да си сигурен че ще се стиковат. За различните параметри на оптиката ще ти е нужна и различна стойка ( диаметър на предната леща, на тръбата, дължината на конусната част и т.н.) Мисля че някой в София правеше и уйвър бази за CZ- ако смяташ да я махаш или заменяш често. Това е което се сещам за сега. Успех и наслука !
                    Последно редактирано от lupus; 29-12-08, 21:15.

Коментар

Гледам че има интерес по темата която започнах преди около 6 месеца. Пушката и оптиката одавна са ясни. Пушка - ЧЗ 555 с мазния затвор в кал 308W. Оптиката е MEOPTA 2-8х42. Мисля че стана добра комбинация. Ето и резултата
                      Прикачени файлове

Коментар

Гледам че има интерес по темата която започнах преди около 6 месеца. Пушката и оптиката одавна са ясни. Пушка - ЧЗ 555 с мазния затвор в кал 308W. Оптиката е MEOPTA 2-8х42. Мисля че стана добра комбинация. Ето и резултата
                        да явно и 3-тото устройство работи добре

Коментар

Първоначално публикуван от stoian_qnkov Преглед на мнение
                          да явно и 3-тото устройство работи добре

Коментар

Добра комбинация - добър резултат. Интересно ми е дали заключва затвора със сръбските патрони. Моята, а и на някои приятели с голямо усилие... а не е лош патрон.

Коментар

Първоначално публикуван от lupus Преглед на мнение
                              Интересно ми е дали заключва затвора със сръбските патрони. Моята, а и на някои приятели с голямо усилие... а не е лош патрон.
                              С 11.7 гр. на ППУ е простреляна пушката. Само тях ползвам и нямам проблеми. Да неси попаднал на лоша партида патрони?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X