Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ при избор на оптика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ при избор на оптика

Предстои ми закупуването на карабина и съм се спрял на ЧЗ 555, кал. 308 Win. Немога обаче да си избера оптика. Мисля да си взема варио защото ще ловувам и на гонка. Какво Ви е мнението за това:
    http://www.meopta.com/index.php?id=68&lang=en

Интересувам се как се представя на свечеряване, повтаряемост при различно увеличение и разни такива. Ако не "МЕOPTA" препоръчайте ми нещо друго в този ценови диапазон.
    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

До: Помощ при избор на оптика

За гонка не ти трябва варио-няма време. Вариото е за чакало.
    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
      За гонка не ти трябва варио-няма време. Вариото е за чакало.
      За гонка се ползва на минималното увеличение като бързомерец. Ако дивеча е далеч имаш време за корекция на увеличението.
      Или бъркам нещо?

Коментар

Това е оптималното съотношение на кратностите. Аз имам същата, но "Бърис". Взимяй я!
        Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Sasho74 Преглед на мнение
          За гонка се ползва на минималното увеличение като бързомерец. Ако дивеча е далеч имаш време за корекция на увеличението.
          Или бъркам нещо?
          Не, нищо не бъркаш. Просто съм забелязал, че при гонките няма големи открити пространства, при които да ползваш голямото увеличение. А и колко пъти си стрелял по бягащо животно с нарезно оръжие? Или си много добър, или си прекален оптимист. Обикновенно такива изстрели хранят чакалите. Много ловци са на принципа, аз да гръмна, пък каквото стане. А това хич не е хубаво. Помисли.

Коментар

Преди време избрах Меопта фиксирана 7х42 за комбинирана CZ. С висок монтаж позволява стрелба на близко разстояние по механичните прибори а на далече през оптиката. Меопта е стабилна, няма механични размествания от изстрели, леки удари и тн. Вижда добре и на свечеряване, но не колкото подобна Цайс. За цената си е ОК.
            По принцип не съм привърженик на устройства 1,2 или 3 в едно. На друга карабина ползвам бързомерец или оптика, тъй-като го позволява монтажа.
            Бих препоръчал да обмислиш и варианта, за който споменах в началото.
            Поздрави
            Тодор Томов
            =============================
            Не е страшно да се родиш тъп,страшно е да си умреш тъп!!
            Toyota LJ70, 1KZ,+++, pics TУK

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
              Не, нищо не бъркаш. Просто съм забелязал, че при гонките няма големи открити пространства, при които да ползваш голямото увеличение. А и колко пъти си стрелял по бягащо животно с нарезно оръжие? Или си много добър, или си прекален оптимист. Обикновенно такива изстрели хранят чакалите. Много ловци са на принципа, аз да гръмна, пък каквото стане. А това хич не е хубаво. Помисли.
              Не смятам да я използвам в гъсталака разбира се. Ще си подбирам по-открити места, гъстото е за колегите с глаткоцевното. Нали затова е групов лов. Относно стрелбата по бягащо животно, стрелял съм много пъти но само с гладкоцевно. Рядко пропускам. Оптимист съм и смятам че ще се справя. 2 години и малко съм се занимавал със спортна стрелба. Е вярно че беше одавна но със сигурност ще ми е от полза.
              А за принципа - напълно те подкрепям и винаги се съобразявам със ситуацията

Коментар

Не смятам да я използвам в гъсталака разбира се. Ще си подбирам по-открити места, гъстото е за колегите с глаткоцевното. Нали затова е групов лов. Относно стрелбата по бягащо животно, стрелял съм много пъти но само с гладкоцевно. Рядко пропускам. Оптимист съм и смятам че ще се справя. 2 години и малко съм се занимавал със спортна стрелба. Е вярно че беше одавна но със сигурност ще ми е от полза.
                А за принципа - напълно те подкрепям и винаги се съобразявам със ситуацията
                Наслука тогава.

Коментар

Дайте мнение и за пушката и калибъра

Коментар

За България, калибъра е може би най-удачния. За пушката не знам. Що не попрочетеш в оръжейните или ловните форуми?
                    Na lov.com примерно.

Коментар

Пушката е с оптимално съотношение цена-качество. Калибъра е екстра!

Коментар

пушката не е лоша,ако не се лъжа е "щуцен" - с цяла полуложа,болтова,за добри стрелци не е проблем да я ползват и на гонка,но аз ползвам полуавтоматична като по-лимбизия стрелец
                        оптиката на която сте се спряли в общи линии е "ни риба ни рак",просто увеличението не е от най-подходящите нито за гонка,нито пък за варда,а по програмата "ФАР" хетен!
                        за гонка като бързомерец да започва от 1,1.25 до 4.5 задължително с ред пойнт,за варда от 3 до 12,за бенчрест вече е друга тема-от 24 нагоре...
                        и специално тази,ще иска доста висок монтаж което също не е много желателно

Коментар

Дайте мнение и за пушката и калибъра
                          За калибъра, понеже обикновено колебанията са между 308 и 30-06, можеш да прочетеш едно сравнение тук:
                          http://www.hpbt.org/articles/308_3006.htm
                          БИО пчелен мед и пчелни продукти
                          0888 66 59 73

Коментар

Първоначално публикуван от vasss Преглед на мнение
                            оптиката на която сте се спряли в общи линии е "ни риба ни рак",просто увеличението не е от най-подходящите нито за гонка,нито пък за варда,а по програмата "ФАР" хетен!
                            за гонка като бързомерец да започва от 1,1.25 до 4.5 задължително с ред пойнт,за варда от 3 до 12,за бенчрест вече е друга тема-от 24 нагоре...
                            и специално тази,ще иска доста висок монтаж което също не е много желателно
                            Защо да не е подходяща за гонка с 1,5 кратност?!? И защо да не е подходяща за варда с 6 кратното увеличение?!?
                            През Втората световна война снайперистите са използвали мерници с увеличение 2,5 или 4, и по-рядко 6, и са улучвали глава от 600м.
                            Голямото увеличение е проблем по подвижни цели ( дори бавно подвижни).

Коментар

1.5 става с пълна сила..явно съм се объркал нещо,а снайперистите са друга тема,на лов особено на гонка като като залае песа и забие моторчето))
                              чесно казано и аз не знам какво да мисля за гонка и карабина,повечето от местните мислят,че карабината "хвърля" до хоризонта и обратно прав изстрел,малко ги е страх..и сметай колега,че ще седиш на некои поляни дето не е минавало животно от 58 година...е ако познаваш района и не си гостенче мое и да се вместиш некъде

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X