Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колеги,дайте мнение за ловна карабина ТИГЪР

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колеги,дайте мнение за ловна карабина ТИГАР

Превъоръжаване със нови снайперски пушки не е приоритет (а и нямаме "паре") . Точно затова, с каквото и да се експериментира в момента, си е само пробно изпитание (в което няма лошо). Снайперската пушка на БА е Наган-Мосин (точно 7,62Х54). Цялото количество СВД (не малко) което имаше в БА, се прехвърли във МВР, заедно с Жандармерията и ГВ, просто СВД не е снайперско оръжие (дори самите руснаци, в последно време, пледират, че абревиатурата СВД, не съдържала понятието "С"найперска" а-ми "С"амозарядна").
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Какъв проблем само стана за едно "ъ". Не съм искал да поправям никого. Търговското наименование на оръжието е "Тигр" и толкова. В продукцията на ИЖМАШ има и "Медведь". Нея на български език във форума "Мечка" ли ще я наричаме. Айде да не издребняваме. Ако държим на правописа според мен е най-правилно чуждите термини, лични имена, названия и т.н. да се изписват на съответния език.

По отношение на оръжията май само китайците произвеждат пълно копие на СВД. И сръбската Zastava и румънския PSL външно приличат на СВД, но са оборудвани с бутало като на АК-47. Така че ако някой иска СВД, но не може да си намери армейски, то най-удачния вариант е да си купи ловен Тигр.

П.С. Китайския СВД не съм го написал с абревиатурата му, щото не мога да открия от къде да си включа китайлизацията на PC-то.
      Последно редактирано от paunoff; 15-01-11, 22:26.
      Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Превъоръжаване със нови снайперски пушки не е приоритет (а и нямаме "паре") . Точно затова, с каквото и да се експериментира в момента, си е само пробно изпитание (в което няма лошо). Снайперската пушка на БА е Наган-Мосин (точно 7,62Х54). Цялото количество СВД (не малко) което имаше в БА, се прехвърли във МВР, заедно с Жандармерията и ГВ, просто СВД не е снайперско оръжие (дори самите руснаци, в последно време, пледират, че абревиатурата СВД, не съдържала понятието "С"найперска" а-ми "С"амозарядна").

Не съм сигурен, че парите са проблем. За нуждите на контингентите са необходими много малко снайперови пушки, десетки бройки, която като цена е смешно предвид на другите разходи.

И да СВД е армейски снайпер, казано на разговорен език, който в много отношения не се покрива с дефиницията за снайперова пушка, нито пък се очаква да я заменя изцяло. Но е точно това, което е било необходимо за конкретен тип военни действия... Говорил съм достатъчно с хора, които имат отличен практически опит и те намират СВД за незаменим... Но темата вече става дълга, защото една пушка е пряко свързана с тактиката и начините за водене на бой за които е предназначена...
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от davc
          Превъоръжаване със нови снайперски пушки не е приоритет (а и нямаме "паре") . Точно затова, с каквото и да се експериментира в момента, си е само пробно изпитание (в което няма лошо). Снайперската пушка на БА е Наган-Мосин (точно 7,62Х54). Всичките количества СВД (не малки) които имаше в БА, се прехвърлиха във МВР, заедно с Жандармерията и ГВ, просто СВД не е снайперско оръжие (дори самите руснаци, в последно време, пледират, че абревиатурата СВД, не съдържала понятието "С"найперска" а-ми "С"амозарядна").
          Много точно казано мисля, че във вестник Всичко за оръжието имаше много хубава статия за СВД в която се казваше, че СВД е оръжие за подръжка на отделението и воденето на т.н. смущаващ огън.
          За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
          0878 79 20 61 Борис

Коментар

Не става въпрос за "тактиката и начините" за водене на бой, а за доктрината, според която се разглежда изобщо войната и в частност, прицелната стрелба. Недостатъчната прецизност и точност на СВД, за да отговаря на понятието "снайперска пушка" беше обяснявано с възможността за "самозащита на боеца" все неща, в унисон с разбиранията за "Тотална нападателна война на всички фронтове" развивани по време на Студената Война от наша (по принуда и за съжаление) страна.

Разсъжденията и вниманието по отношение на българският език си заслужават... Особено, ако ние държим на самоуважението си! Търговската марка не е собствено съществително име. Така че: Тигърът си е тигър и мечката си е мечка...
            Последно редактирано от davc; 15-01-11, 22:56.

Коментар

Да, СВД винаги е било нападателно оръжие и то с конкретни преимущества, в много отношения уникални. Колкото до търговските марки обаче, не сте прав, направих току що една бърза консултация с патентен експерт. Търговската марка може да бъде изписвана точно, само и единствено, така както е регистрирана и запазена. Нейният превод, е допустим и законен, само ако също е регистриран като ОТДЕЛНА търговска марка в съответната държава...

Но нека все пак да се върнем на темата, тя си е достатъчно интересна...
              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                Не съм сигурен, че парите са проблем. За нуждите на контингентите са необходими много малко снайперови пушки, десетки бройки, която като цена е смешно предвид на другите разходи.
                Българските военни контингенти в чужбина, са именно военни, а не полицейски. Във една военна част, не може да има "бутиково" въоръжение, неприето по общият ред за цялата армия. Тогава вече, дори и контингента да е от "трима души" то те трябва да са въоръжени стандартно за армията (или тя като тях).
                Обективно погледнато, цялата ни армия не е особено голяма, така че цялостното превъоръжаване с нова снайперска пушка, не би било много скъпо, но явно това не е основна тема на държавата ни (както и армията ни изобщо).

Коментар

Е, в тази връзка и във светлината на обявените нови съкращения, то всъщност армията, май се свива до толкова, че да може да осигурява един два контингента навън на ротационен принцип... А колкото до целите, то в интерес на истината, всичките ни контингенти до момента са имали и имат по-скоро полицейски, отколкото армейски функции... То в днешно време май това важи не само за нашите контингенти, а и за основните играчи...
                  VPetrov.photography

Коментар

От: Колеги,дайте мнение за ловна карабина ТИГЪР

Същността си е същност. Формалностите - формалности.
                    Армията ни - друг (болен) въпрос...

Коментар

А колкото до приемането на въоръжение, аз все пак не съм сигурен, дали след влизането ни в НАТО, тази процедура не претърпя промени. С оглед премахване на формалностите когато едно въоръжение е вече прието в друга страна членка... Но не съм сигурен, нито мога да цитирам документи... Във всеки случая фактите са, че последният контингент замина с два или три модела снайперови пушки, всичките с различни муниции...

А по темата, аз винаги също съм се чудел, откъде идва тази висока цена за СВД-то...? И то продължаваща доста дълго във времето, което отхвърля идеята за временна конюнктура...
                      VPetrov.photography

Коментар

Наличието на въоръжение на даден образец оръжие, наистина предполага облегчена процедура за отделно взета членка - примерно ние (`щото навремето, приемането от "Големият брат" беше императивно еднозначещо). Само че, не могат да са важещи за отделни обособени части (както е възможно в рамките на различните формирования от МВР).
                        Точно затова - и да е имало разни образци оръжие (както и напрактика е) в чуждестранните ни ВОЕННИ (имаме и полицейски)контигенти, то това са опитни, изпитателни образци. В което, както вече писах няма нищо лошо.

Баш си е конюнктура. НВС комерс, са монополисти. В същото време митологията и мистиката около СВД са със много дълбоки корени (изобщо, дори ирационалната носталгия по "онова време" играе за тях).
                        Последно редактирано от davc; 16-01-11, 00:02.

Коментар

По отношение на "бутиковото" оръжие и приемането му в българската армия - В любимата ми "Парашутна бригада" сега само бригада "Специални сили" от две години е на въоръжение "Heckler&Koch" MSG 90A1 в стандартния натовски калибър .308Win, оборудван с оптика Leupold Mark4 4.5-14x50mm. Една сбъдната мечта. Момчетата си го ползват и в контингента ни в Афганистан.

Пушката е около $2000, оптиката около $1000, че то като ударим калема идва на цената на един Тигр от НВС?!?
                          Последно редактирано от paunoff; 16-01-11, 00:07.
                          Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Относно "сръбските Драгунов" - понеже се поинтересувах:
                            Това си е един дълъг "Калашник" (много повече от предходната М76). Всичко и е АК, газово бутало и затворна рама в един блок и със дълъг ход, отказали са се от 7,92Х57, а и от заключването на М76 (което работи много "мазно"). На външен вид, наподобява повече СВД, защото няма пистолетна ръкохватка и приклада е много по-сходен, цевта също е точно толкова дълга, колкото на СВД.

Коментар

Колеги,можеше с няколко думи да си кажете мнението за ТИГЪР,ТИГАР,ТИГР....а не да се обясняваме в това как се пише Т....Р.Ако може по простичко по нормално......все пак не попитах как се прави атомна бомба....А за това колко е скъпа-спокойно ше тегля заем

Коментар

Първоначално публикуван от mxmanol Преглед на мнение
                                Колеги,можеше с няколко думи да си кажете мнението за ТИГЪР,ТИГАР,ТИГР....а не да се обясняваме в това как се пише Т....Р.Ако може по простичко по нормално......все пак не попитах как се прави атомна бомба....А за това колко е скъпа-спокойно ше тегля заем
                                Абсолютно не подходяща за лов!Крайно не балансирана,дълга и тежка което води до почти невъзможност за бързо прихващане на целта при лов на гонка. Специфична монтажна релса.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X