Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Морски дракон

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Мен ме боцна в Гърция миналата година. Ама минах горе-долу леко. Без голям оток, но болката си продължи почти месец. Сега се пазя от такива дребни "зверове" много.
    יעבור
    «И това ще мине»

    Коментар


    • old tramp
      old tramp коментира
      Редактиране на коментар
      Реакцията при убождане изглежда е строго индивидуална - мен лично не ме е убождал, но от колеги рибари, а и познати съм чувал различни версии; от неглижиране на "драскотина" до драматични състояния, но задлължително с хипохондрична компонента, което е разбираемо. Когато преди около 60 години, за пръв път вуйчо ми/ Бог да го прости/, моят първи учител по рибарство ме качи в лодката си за попчета и сафрид, строго ми разпореди, когато хвана риба, да не я "охлепервам" - сграбчвам веднага, а да я ОГЛедам, каква е - тогава ми показа и как изглежда дракона - урок, който спазвам и до сега и ме е опазил. Няма нищо страшно - просто трябва да се внимава, а алергичните с две "обеци" (!) и да си носят антидот, какъвто ѝм трябва,за всеки случай. За морето е казано : Вероятната опасност да се счита за реално съществуваща, за да се взимат мерки предварително, защото, Морето НЕ ПРОЩАВА, макар, че много дава. Иначе...описано е - не е приятно

  • #17
    Трети ден откакто ме набоде звяра. Оттока понамаля, все още не мога да свивам пръста напълно. Болки има леки, само при движения.
    Локалните препарати не действат.

    Коментар


    • #18
      Една седмица по-късно - ръката ми е отточна и леко болезнена. Опитах почти всички групи медикаменти за локално приложение. Ефект нула. Вчера мои колеги рехабилитатори направиха лимфен дренаж и магнитна стимулация. Имаше минимален ефект. Продължих цял ден с размачкване и масажи. Тази сутрин ръката беше много по-отекла.
      Изчетох и малко научна литература. Няма ефикасно лечение, освен горещата вода в началото. Тъй като темата беше започнала да става и кулинарна, за да има полза за останалите:
      Убождането от Морски дракон не е безобидно. Изцедете веднага колкото може повече кръв, отстранете евентуални останали в кожата ви бодли. Загрейте мястото в гореща вода 40-45гр, може и повече. Така за 20-30 до 90 минути. Ако имате общи симптоми -задух, обриви, гадене - потърсете медицинска помощ.
      ​​​​Най-доброто лечение е профилактиката - внимавайте къде стъпвате и каква риба хващате.
      На слука!

      Коментар


      • #19
        Яко си е отмъстил гадта, дано по-бързо се възстановиш.
        Така и така като си почнал да четеш попадал ли си други отрови от змии, насекоми, членестоноги и т.н., които са топлочувствителни и се препоръчва локално загряване? Тъй като в общия случай за забавяне на кръвообръщението и за намаляване на отока се препоръчва точно обратното - студен компрес, е интересно да се знае кои са изключенията.
        Technical Rescue Direct - life lies in courage
        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

        Коментар


        • Savov
          Savov коментира
          Редактиране на коментар
          Отровата на морския дракон е сходна по състав с други рибни и змийски отрови, различават се по количеството на различните токсини. Ще проверя за термочувствителността.

      • #20
        Това лято хванах нещо такова , но доста по-едро. Като го извадих един грък се развика нещо на гръцки, изтръгна куката, стъпка въпросната риба и я изрита обратно във водата. Единственото, което разбрах е, че може да ме парализира. Изглежда, наистина ми е спестил доста неприятности...
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

        Коментар


        • #21
          Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
          Това лято хванах нещо такова , но доста по-едро. Като го извадих един грък се развика нещо на гръцки, изтръгна куката, стъпка въпросната риба и я изрита обратно във водата. Единственото, което разбрах е, че може да ме парализира. Изглежда, наистина ми е спестил доста неприятности...
          Драконите стават доста едри, хващал съм около 35-тина см. лично тук и са доста разпостранени, виждал съм ги и по рибния пазар на Генуа и цената ѝм хич не беше евтина. Гъркът си е заслужил почерпката.
          ILLEGITIMI NON CARBORUNDUM

          Коментар


          • #22
            Две седмици по-късно ръката ми е възстановена на 99%.
            След литературна справка, на въпроса на Сашо - всички рибни отрови са термочувствителни и потапянето в гореща вода максимално рано след убождането е правилната стъпка. Съществува и серум срещу отровата на Каменната риба, върши работа и срещу други рибни отрови. Не върши работа при Морски дракон.
            Другият момент е препоръката за поставяне на Тетанус. Препоръчва се в някои ръководства. Аз не съм на това мнение и не съм си поставял.
            Последно - ако ви се случи в Гърция и ходите на лекар, гръцката дума за Морски дракон е Дракуля.
            Поздрави!
            Последно редактирано от Savov; 15-11-21, 09:51.

            Коментар


            • #23
              Благодаря д-р Савов. Много полезна информация.
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

              Коментар


              • #24
                Добре, че се е оправила ръката.
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                Коментар


                • #25
                  Това е незаслужено подценявана риба с деликатно бяло месо. Ако се внимава,особено ако сте алергични , няма кой знае каква опасност. Аз си ги ловя редовно, ако няма други риби в момента и са ме убождали, но е като ужилване от оса. Минава ми за два дни. НО НЕ СЪМ алергичен! Шиповете са на хрилните капачета и на гърба. Тази риба няма отровни жлези и кухи шипове/зъби с впръскване на отровата, както змиите. Отровна е слузта с която са покрити шиповете и те са изключително остри. Само лек допир е достатъчен за да пробие кожата и да се вкара слузта.
                  Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20210619_153928.jpg Прегледи:0 Размер:303.0 КБ ID:6942404 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20210619_153858.jpg Прегледи:0 Размер:309.0 КБ ID:6942405 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20210619_153930.jpg Прегледи:0 Размер:361.9 КБ ID:6942406 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20210619_153904.jpg Прегледи:0 Размер:366.4 КБ ID:6942407 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20210619_153910.jpg Прегледи:0 Размер:394.4 КБ ID:6942408
                  Последно редактирано от yamikto; 06-11-23, 17:27. Причина: добавка на текст

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X