Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Златото като държавен икономически инструмент?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Аз не мисля по такъв начин за акциите.

Те са малки парченца от нечий бизнес. Никой не иска бизнеса му да рухне, нали?

Например най-разпознаваемото: Кока-Кола. Бранд познат по целия свят. Стотици заводи, хиляди служители, множество свързани производства.

Този бизнес има справедлива цена. Който инвестира по големи суми знае как да я намери. Всичко над нея е спекула. Който купи над "справедливата цена" си носи рисковете и последствията.

Обаче ние с господин Гагич леко "засрахме" темата.

Все пак разговора е за: "Златото като държавен икономически инструмент?"

Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• siem
      siem коментира
      Редактиране на коментар
      Аз лично нямам доверие на криптовалутите. Въпреки, че познавам хора, които станаха милионери чрез тях.

И независимо от чувствата си съм си отделил една малка сума в отделна сметка и купувам, когато е евтино и продавам, когато е скъпо. Само за разнообразие и гъдел.

• Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      Някои от недостатъците на златото (изисква средства за опазване, физическо пренасяне) са и негово предимство. Златото е физически налично, има го някъде, следва някаква икономическа и пазарна логика. Криптото е виртуално, технически зависимо и уязвимо- наличието на интернет, сървъри, криптиране и т.н. виртуална инфраструктура. Често стойноста му не се поддава на логика и се променя меко казано на база странни пазарни принципи, няма проследяемост. Все още не е вкарано в коловоза на традиционните регулации и стандартизация, което може да бъде както положително, така и отрицателно явление. Личи си, че съм лаик, нали?

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Криптото е всичко друго, но не и уязвимо откъм криптиране и т.н. Колкото до динамиката на цената му - динамиката на цената на златото хич не е спокойна напоследък. Даже хич не съм сигурен че ако приложим подходящ изглажащ филтър в дългосрочен план златото би дало по-голяма сигурност.

Да не говорим че "инвестиционното" такова, тоест това, дето е ти е в ръцете, е практически същото като виртуална валута.

За биткойна е сигурно че в дългосрочен план ще поскъпва. За златото никак не е сигурно.

Нямам вложения ни в едното, ни в другото, та ме бОли дедовия, ама и аз се ослушвам да започна да инвестирам в нещо с дългосрочна перспектива.

Криптопазарът работи 24/7, можеш да пробваш на пияна, напушена или трезва глава, предиобед на гладно или среднощ, обаче никога не знаеш защо става това което става. Голям кеф!

Коментар

• Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      Точно това имам в предвид. Не мога да хвана рационална логика кога, защо и как пада или се вдига и то с много.

Централните банки в цял свят се запасяват със злато

Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Запасяват се, зер. Но-о-о ние ще си останем "Нигерия с ракети... ъ-ъ-ъ грешка, Нигерия със злато": Златен бум: Откриха огромно находище на злато и мед в България https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylg...gariya-2976373

• Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      Бат Гагич, нима не знаеш и не си чувал какво е казал Вернер фон Браун- "в България и злато да вадиш, пак си на загуба". Да оставим концесонера на спокойствие да си вади там каквото, а ние да си пуснем Миле Китич и да си спомним времената когато България на 3 морета.

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Златото и световните войни (Пълно ръководство): https://www.goldmarket.fr/en/Gold-an...plete-Guide-2/

Златото като сигурен актив и финансиране за армии
      Когато времената станат несигурни, независимо дали поради икономическа криза или конфликт, хората търсят нещо осезаемо. Тук се намесва златото. То се разглежда като сигурно убежище, място, където да се вложат пари, за да не изчезнат за една нощ. Централните банки знаят това добре; те увеличават златните си резерви, когато напрежението се повиши. Това е начин за защита на икономиките им, малко като складиране на провизии преди дълга зима.

Но златото не е само за защита. По време на войни държавите трябва да финансират армиите си, да купуват оборудване и да плащат на войниците. И познайте какво? Златото често се използва за това. Виждали сме кампании, при които гражданите са били помолени да дарят свои собствени златни монети на държавата, за да подкрепят военните усилия. Това е директен начин за превръщане на този благороден метал във военна сила.

Защо златото е било толкова важно по време на световните войни?
      По време на световните войни златото е било като изключително важно съкровище за държавите. То е било използвано за закупуване на оръжия, заплащане на войници и за подпомагане на финансовото им оцеляване на страната. То е било и безопасно убежище, когато националните валути са губили стойност поради войната. По същество златото е помагало на държавите да се борят и да избегнат икономически колапс.

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
X