Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Русофили VS Американофили. Анкета.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение

Скромните ми наблюдения тука са, че до сега тема не е затваряна заради това каква е темата- политическа, икономическа, военна, оф роуд и т.н. Нито пък за това кой я води. В 99% от случаите тема се затваря, когато езика стане каруцарски, нивото падне като в селска кръчма и аргументите биват изместени от лични нападки, липса на уважение и търпимост към опонента, квалификации и просташки език.

Тъп пример: най-добрият приятел в живота ми от над 34 години- на 70-80% от нещата за които говорим и дискутираме не сме съгласни един с друг, спорим, говорим. Никога не сме си позволявали да се обиждаме и квалифицираме, пазим добрият тон. И да, до ден днешен сме най-добрите приятели.

Пример от тука, във форума: Спарки или Гагича. С тези хора мога да говоря (поне до сега), нищо, че почти за всичко сме в спор. За протокола- не познавам лично нито един човек от форума.
    "че до сега тема не е затваряна заради това каква е темата- политическа"-това като го изключим защото е невярно, другото дето си писал съм ЗА. Но така е преценил собственика така прави, негово право.

Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Ако правилно съм разбрал за заключването (изтриването), Трябва да попсувам Путин, че нападна Украйна, после Тръмп, че анексира Гренландия. Там кой нападна Югославия, Афганистан, Виетнам, и пр.
      И?
      Имат си пиш... кардани хората, мерят си ги. После някой изяжда кюфтетата. И у наше село е така. Яде кюфтета тоя с по-големите шамари.

Политиката е измислена за да има за какво да се пише по форумите.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо O888557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Така не,че пак някой ще ни е виновен

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Естествено, че друг е виновен. Политика е това, алооо. Не ти е като на кораба. Сам си капитан и няма кого да нае...

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
      Политиката е измислена за да има за какво да се пише по форумите.
      Това лаф от хоремага ли е? Иначе си псувай който искаш. В едно блато ги прибират за показване на бял лист, не казвай че не си чул, в друга примерна едно време държава се пръкнаха SS-овци които разстрелват хора по улиците. В така критикуваната Европа от една прослойка любима на Ленин, все още такива неща няма, така че псувай на воля.

Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Смени канала

• disko04
        disko04 коментира
        Редактиране на коментар
        Тръмп харесва такива като теб.

Ето тука е ключа за бараката (питане към AI):

"Въпреки че Европейският съюз (ЕС) представлява само около 7% от световното население и приблизително 22% от световния БВП, държавите членки генерират около 40% от общите социални разходи в света."

Големия въпрос е доколко това е устойчиво при сегашните световни обстоятелства.

Така че отговорът Европофил не значи нищо ........

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:socialno.jpg
Прегледи:136
Размер:47.4 КБ
ID:7024079

Коментар

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Е, тия 40% социални ще построят на мястото на Германия -Талибанистан

cecoa1 коментира
      Днес, 17:54
      Скромни са ти наблюденията. Цял раздел беше премахнат, а това не става заради обиди на тоя или оня. Обидиха се сами много русофили, че не можеха да намерят адекватни оправдания за нападението на Русия в Украйна. От един друг форум пък си тръгнаха американофили, щото не можаха да намерят адекватни оправдания на поведението на подкрепяният от тях Тръмп.
      Хората са много гъвкави при формиране на вижданията си, но доста твърдоглави, ако нещо или някой се опитва да ги разубеди за неща, в които вече са повярвали.
      disko04 коментира Днес, 17:41 "че до сега тема не е затваряна заради това каква е темата- политическа"-това като го изключим защото е невярно, другото дето си писал съм ЗА. Но така е преценил собственика така прави, негово право.
      Раздел беше махнат защото стана грозно и безмислено. Далеч съм от мисълта да ставам адвокат на собственика на сайта, както казах не познавам никой лично от тука. НО! Филии и фобии е имало далеч преди форума, ще има и много след него. Дори тясно погледнато в самия форум тези филии и фобии съжителстваха години наред и не си пречеха. Има още теми, които стоят и се виждат до ден днешен. Не, не са изтрити. Просто нещата ескалираха и се доведоха до невъзможност. Хора познаващи се от години, били заедно, пили, яли, карали джипки заедно, се доведоха едва ли не до врагове. Брат за брата стана враг. Коя страна да вземеш, кой да не засегнеш и да не ощетиш? С единия си приятел, другия оня ден те извадил с джипката от калта, трети си му помогнал да си ремонтира мотора. А сега заради пуста политика не могат да се гледат, псуват се, обиждат се. И за какво? Мигър с думи и мисли тука ще промениш нещо? Ще спреш Путин или ще озъптиш Тръмп или ще влееш акъл на Кая и Урсула? Форума е за офроуд, за джипки. Всичко останало е прикачено за кефа на участниците. Ама когато вече не е кеф, а източник на конфликти какво да го правим? В медицината туморите ги режат обикновенно.

Второ, но не и последно. Някой дава ли си сметка, че вече сме на години? На години в които трудно, почти невъзможно възприемаме чуждо мнение. Всеки си има житейска история, възгледи, мироглед, умствен капацитет. Лоши или хубави, правилни или неправилни. Негови са си. Нима искренно вярваш, че когато някой пльосне някакви мнения и аргументи тука, па било и най-смислените и правилните, то опонента му отма ще си плюе на житието и битието и ще се съгласи? Сериозно? Забрави!

Слушам, възприемам и приемам, опитвам да разбера или да науча нещо. Това не значи да се съглася или не винаги и на всяка цена! Ако ми е интересно и ми доставя удоволствие споря, дискутирам. Ако не ми е интересно и не ми изнася игнорирам или въобще не си правя труда да чета или да пиша и отговарям. Не вменявам и не налагам мнение, не съдя за човек по 2 реплики.
      Един мъдър философ се качил на лодка да го прекара от брега на отсрещния остров. Плували и от скука философа попитал лодкаря: ти знаеш ли нещо философско, нещо мъдро, чел ли си някой учен мислител? Лодкаря казал, че е прост човек, неук, не е чел нищо и не знае нещо мъдро. Философа му казал- ти си си изгубил и пропилял половината живот. Не щеш ли след малко станала голяма и силна морска буря. Лодката ще се разбие всеки момент. Лодкаря попитал философа: а ти знаеш ли да плуваш? Философа му казал, че не знае. Лодкаря му отвърнал: а ти сега си изгуби целия живот...
      Опитвали ли сте да видите другата гледна точка, да погледнете от друг ъгъл, да смените малко фокуса на обектива? Да, не? Вероятно сте прави, а може би не. Или виждате правилното късче от неправилното парче? Или опонента ви не може, не иска да види и разбере?

И? Сега да се избием, да се хулим, да се отричаме, да се разделяме? Чудесно! Филите/фобите постигнаха целта си, а ние сме жертвените агнета. Вальо хубаво го написа по-горе. Намерихме 1001 причини да се разделим, но нито 1 за да се обединим. Поне за едно нещо. Не ви ли прилича малко на държавата ни? Или си мислите, че в Швейцария (например) всички са на едно мнение и тиктакат в синхрон като Ролекси?
      Последно редактирано от Urko; 29-01-26, 23:56.
      Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Ама разбира се, щом не виждаш нищо лошо в нещо, на което в психологията му казват когнитивен дисонанс, и признаваш мнозинството у нас за достатъчно ниско интелигентно за да не може да се бори с него, явно не разбираш и смисъла да се работи срещу този проблем.
        Прав си за обединяването, полезно е, но за целта ни липсва умствен капацитет, както също сам отбеляза. А може би понякога ни пречи повече мързел и себелюбие, да се замислим повече върху нещата, да търсим повече информация, да направим по-трудното, да не се откажем от дискусия, в която нашите досегашни възгледи се отхвърлят достатъчно категорично и добре обосновано. Приятелството и добрите отношения между хората са ценни, но не може да ги сложим над възгледи, от които зависи по-дълбоко нашето общо бъдеще. И точно ако сме приятели, не захвърляме дискусията, докато не се обединим под общо мнение, поне по наистина важните въпроси, които ни касаят общото бъдеще. Това ако сме достатъчно умни, за да осъзнаваме кое е важното, ето тук е разликата с Швейцария и въобще по-развитите.страни.

Теста ти изключва всички средно и повече интелигентни, които са Български патриоти и им е през к@ра за САЩ и за РФ.
      Изглежда не познаваш такива - жив да те ожали човек.

Коментар

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Аз не съм завършил Харвард, като теб. Няма как да достигна висините на твоя интелект и връзки.

• Гаврил Груев Хлътев
        Гаврил Груев Хлътев коментира
        Редактиране на коментар
        Вместо да опитваш да уязвиш човек когото не познаваш изобщо-
        вземи предвид реалните факти и се погрижи за детето си... а не за егото си драги съфорумнико @drukman

https://share.google/aimode/kJhD4Z7kld6nBlCBB

Това са факти - а дали ще действа егото или пък разума и любовта ти.... е твой избор.

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря за статията за трафика. Не бях я чел. Аз чисто по селски съм се изнесъл от велика София преди 26г, а от велик Пловдив преди 17г., та не бой се за моите деца. Те живеят на чист въздух. Вярно не в Харвард като твоите, но все пак.

Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
      Теста ти изключва всички средно и повече интелигентни, които са Български патриоти и им е през к@ра за САЩ и за РФ.
      Изглежда не познаваш такива - жив да те ожали човек.
      Теста ми не изключва никой, а иде да покаже, че има хора всякакви във всички крайности. Тях какво, на стената и да ги разстреляме? А България е само производна компонента на геополитиката, обект, а не субект на това, което правят такива като САЩ, РФ и подобните им. Да си патриота да, ама и малко реализъм трябва.

Коментар

Теста ми не изключва никой, а иде да покаже, че има хора всякакви във всички крайности. Тях какво, на стената и да ги разстреляме? А България е само производна компонента на геополитиката, обект, а не субект на това, което правят такива като САЩ, РФ и подобните им. Да си патриота да, ама и малко реализъм трябва.
        Явно не ме разбра - на мен и не само на мен - на доста от приятелите ми ни е през к@ра за САЩ и за РФ. Ние какво се предполага да отговорим, след като ни интересува само България и най-доброто за нея ???

Коментар

Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение

Явно не ме разбра - на мен и не само на мен - на доста от приятелите ми ни е през к@ра за САЩ и за РФ. Ние какво се предполага да отговорим, след като ни интересува само България и най-доброто за нея ???
          Аааа, имаш впредвид в контекста на темата? Соре, не рзбрах. Хуу де, сега май вденЪх. Ма пак де, то няма как да гледаме номинално само за България, след като сме част от света. Иначе да, по горе съм го написал някъде:
          ...
          Българофилия- имало ли е някога такава, къде е сега ? Или само преливане и разместване от една в друга спрямо други държави и спрямо конюнктурата в момента?
          ...

Коментар

• drukman
            drukman коментира
            Редактиране на коментар
            И ти не си разбрал.
            На Хлътнев децата учат в Кембрич, или Оксфод беше. Гласят се да се върнат в България и да я въздигнат, също като ония високообразованите, дето вече са тук.

• Гаврил Груев Хлътев
            Редактиране на коментар
            кой каквото му е на ума - това вижда. Това, че държиш чук не прави мултицета пред теб на пирон по чудодеен начин.

• Гаврил Груев Хлътев
            Редактиране на коментар
            https://share.google/aimode/kJhD4Z7kld6nBlCBB

#65.1
          cecoa1 коментира
          Днес, 07:36
          Ама разбира се, щом не виждаш нищо лошо в нещо, на което в психологията му казват когнитивен дисонанс, и признаваш мнозинството у нас за достатъчно ниско интелигентно за да не може да се бори с него, явно не разбираш и смисъла да се работи срещу този проблем.
          Прав си за обединяването, полезно е, но за целта ни липсва умствен капацитет, както също сам отбеляза. А може би понякога ни пречи повече мързел и себелюбие, да се замислим повече върху нещата, да търсим повече информация, да направим по-трудното, да не се откажем от дискусия, в която нашите досегашни възгледи се отхвърлят достатъчно категорично и добре обосновано. Приятелството и добрите отношения между хората са ценни, но не може да ги сложим над възгледи, от които зависи по-дълбоко нашето общо бъдеще. И точно ако сме приятели, не захвърляме дискусията, докато не се обединим под общо мнение, поне по наистина важните въпроси, които ни касаят общото бъдеще. То
          Човече, аз всеки Божи ден съм в когнитивен дисонанс. Завиждам искренно и лично на всеки, който не е. Ако това е критерий за интелигентност, пиши ме за тъпа, нискоинтелигентна, куха лейка.
          А сега кажи как и най-вече защо да се борим с този проблем?
          Дори да приемем (невъзможния) вариант и да предположим, че всички тука от форумЪ мислим еднакво и сме на едно мнение- кеф ти че Путин е кръволак, че Тръмп е будала и хаймана или там каквото се сетиш и ти харесва- какво следва от това? Като как с този акт на съгласие и единомислие променяме нашето общо бъдеще? Пишем декларация с протест и всички се подписваме под нея и я пращаме на Путин, Тръмп или я внасяме с входящ номер и печат в ООН?
          Чисто практически какво значи това и как се развива във времето и не на последно място какъв е очаквания резултат?

Поне не съм присъствал или чел всички драки от преди, какво конкретно те дразни, тормози и не ти дава мира? Предполагам е някой или нечий политически акт? От контекста и слуховете разбирам, че се е обособил друг форум с единомислещи и солидарни хора. До тук на лице имаме на практка- изпокарани хора, разделени форуми, затрит раздел в тоя форум. С какво оня друг форум повлия и промени дразнещите и нередни политически актове на там който?

Коментар

• cecoa1
            cecoa1 коментира
            Редактиране на коментар
            Обединяваме ли се около мнението, че искаме утре да живеем по-добре от днес?! Да имаме сигурност, предвидимост, справедливост, ред основан на основните човешки ценности(да не ги изброявам)...Съгласяваме ли се, че тези точно основни ценности, които са популярни сега, са основа за развитието на човечеството?! Нужна ли ни е някаква гарантирана свобода и сигурност за да искаме и за да можем да реализираме потенциала си?! 
            Историята е пълна с позорни факти. Позорни за човечеството, позорни за отделни държави и народи. Позорни, поне спрямо сегашните ни ценности. Но ако сме обединени около тези ценности(предпоставка са за устойчиво развитие), то тогава трябва да си признаем греховете и да не ги допускаме в бъдеще. 
            И да, затваряне на дискусия, касаеща точно тези ценности, и като цяло формиране на общественото мнение, според мен е грешно. Всяка обществена промяна, започва от отделния индивид, така че всеки самозаблуждаващ се е от значение. Най-малкото хората си избират лидери, които не винаги имат безкористни цели, а се възползват именно от заблудите на хората, и после страдаме всички.

Аксиома.
          Човек трудно разпознава проблема, когато самият той е неговият източник. Тогава проблемът престава да изглежда като проблем.
          Оттук идва и подмяната на морала – доброто и злото се мерят не с универсална мярка, а с „наше“ и „ваше“. Същото важи и за разликата между корупция и далавера

Всичко това е разбираемо. Русия махна църквата европа семейните ценности.
          И върха българския модел: Брат, всеки сам си преценя.

Къде си днес зависи от възпитанието ти, а къде ще бъдат децата ти утре – от това как си ги възпитал
          Не е проблем да ли се загубил. Обаче отговорността за това къде ще заведеш децата ти е твоя.
          Аз съм си избрал репер - историята.

Пример, как оправдаваш войната в Украйна , опс СВО

Моята гледна точка, как биха гледали на тая война поколенията. Путин започна това безумие, но резултатът вече надхвърля всякаква политика. Това вече не е спор за територии, сфери на влияние или история.
          Това е унищожение.
          Над милион убити – бели, източноправославни християни, които говорят един и същи език.
          Хора с еднаква култура, език, еднаква памет, еднакви традиции, често с общи корени.
          Хора, които до вчера са живели нормално, а днес умират.
          Това е война, в която едни и същи хора убиват едни и същи хора.
          Война която завинаги раздели един народ. Безумни разрушения. Унищожени градове. Разкъсани семейства.
          Милиони бежанци – жени, деца, възрастни – пръснати из чужди държави, без дом и без бъдеще.
          Това е война, която показва докъде стига човешката лудост.

Написах го преди. Имаше няколко удобни момента в който тая лудост можеше да приключи, но с цената падане от власт на путин.
          Избра да остане на власт и още стотици хиляди жертви.

Кой трябва да спре войната, не Америка, не Европа, а руснаците те носят отговорността.

Коментар

• trav
            trav коментира
            Редактиране на коментар
            Много малко познавам изтока и не е хубав аз да го коментирам.
            Според мен войните в Югославия нямаше да се случат, ако още навремето бяха послушали американската позиция.

Идеята е проста – право на народите на самоопределение. Удроу Уилсън казва, че границите трябва, доколкото е възможно, да следват етносите, за да няма бъдещи конфликти. Това обаче остава повече на хартия.

На практика границите са чертани по политически интереси, а не по етническата карта. Така милиони хора се оказват малцинства в чужди държави. Появяват се вътрешни напрежения навсякъде – германци в Чехословакия, унгарци в Румъния, българи извън България.

Най-големият проблем е, че самоопределението не важи за всички еднакво. Някои получават държави, други – не, а трети са набутани в изкуствени многонационални държави. И когато натискът изчезва, както стана през 90-те, всичко това избухва – Югославия е най-добрият пример.

Е умните избегнаха войната. Но кой създаде Югославия да носи кръста на войната
            Дпбър пример е България/Гърция ние сме най острите камъни на балканите. Много малко знаят че последната война е 1925. Минаваме през пълна блокада на границата до това че днес не правя разлика между двете държави като пътувам
            Защо Македония не е в ЕС
            Последно редактирано от trav; 30-01-26, 17:56.

• drukman
            drukman коментира
            Редактиране на коментар
            В Украйна няма нито един руснак, или?

• trav
            trav коментира
            Редактиране на коментар
            Сигурно ще се изненадаш. но тази част от историята е още по силно манипулирана. Но можеш да потърсиш за Московия и златната орда

Чудесно! Даже съм и съгласен с което / лайка на коментара ти е от мене.
          Сега да преминем на следващата стъпка- да измисли как нашето съгласие и единомислие да бъде имплементирано в реалната геополитика и да спрем войната. За сега сме на ниво писане във форума и общата ни декларация в този си вид не допринася за нищо. Сигурно има хора, които не са съгласни с горенаписаното. Тяхното мнение точно толкова малко и никак не допринасят за същото.

Впрочем ако украинците бяха се съгласили да не влизат в НАТО по време на преговорите в Истанбул през Март, 2022, нямаше ли да си спестят тази война? Украйна щеше да има гаранти за сигурността от САЩ, Великобритания, Франция и Китай. Предполагам щяха да влезнат вече в ЕС, да си строят икономиката и държавата и да се спестят хиляди убити и разрушения.
          Последно редактирано от Urko; 30-01-26, 17:18.

Коментар

• trav
            trav коментира
            Редактиране на коментар
            Пак грешиш фундаментално в целта си да оправдаеш путин.

Помисли какво означава независимост и самоопределение.
            Дали ще бъдат или не член на нещо си е право на народа на една държава.

Който е започнал войната може да я прекрати.

........че се е обособил друг форум с единомислещи и солидарни хора. .....
          Няма, не е имало и няма да има такова място в България, освен ако не си сам в кенефа....заключен.

Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
          Вальо O888557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

Бъдещето е вече след нас, другари! Today is yesterday`s tomorrow © пееше един наскоро починал, от малкото, неясно защо харесвани от "Балкантон", изпълнители.

Има повече самолети на дъното на морето, отколкото подводници в небето. ©

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение

Няма, не е имало и няма да има такова място в България, освен ако не си сам в кенефа....заключен.
              А и там не е сигурно (зодия "близнаци", шизофрения)

На практика границите са чертани по политически интереси, а не по етническата карта. Така милиони хора се оказват малцинства в чужди държави. Появяват се вътрешни напрежения навсякъде – германци в Чехословакия, унгарци в Румъния, българи извън България..
              ...нефт извън Щатите, уран извън Франция...

Най-големият проблем е, че самоопределението не важи за всички еднакво. Някои получават държави, други – не, а трети са набутани в изкуствени многонационални държави.
              ...като турците в кърджалийско и Делиормана...
              Последно редактирано от ezhko; 30-01-26, 18:35.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 12 потребители онлайн. 7 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 14,445 в 10:11 на 30-01-26.

Зареждам...
              X