Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газ, гас и други наследници на древната и изгубена дума за огън

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Газ, гас и други наследници на древната и изгубена дума за огън

Първоначално публикуван от plamenlori Преглед на мнение
    ГаСта за осветление не се ли прави от въглища. ГаЗовете са друга работа, мисля.
    гаЗта за осветление се използва предимно в гаЗени лампи..
    а газовете - един газ, все пак ( м.р) е друго нещо, нали

От: Керосин става ли за дизел

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
    гаЗта за осветление се използва предимно в гаЗени лампи..
    а газовете - един газ, все пак ( м.р) е друго нещо, нали
    Сори, но гаСта за осветлението си беше течността гаС, за гаЗени лампи. А противно на името си, гаЗените лампи работеха с гаС, за разлика от гаЗовите уредби и други работещи на гаЗ джаджи.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Сори, но гаСта за осветлението си беше течността гаС, за гаЗени лампи.
      Малко в страни от темата, ама, как му викат на бензина в Америка?
      Щото доста хора си палят петромаксите с газ за осветление. Не, че не светят, ама по-жълто и слабо.

Коментар

Първоначално публикуван от plamenlori Преглед на мнение
        ГаСта за осветление не се ли прави от въглища. ГаЗовете са друга работа, мисля.

.
        Много благодаря за информацията
        От въглища се прави коксовия гаС(съдържа основно СО ).И ,,прави,, е силно казано,целта е получаване на кокс.ГаСът е отпадък.Ако пък накалените въглища се обработят с водна пара,се получава воден гаС.
        А ламБената гаС си е керосин,вервай ми

Сухото вино тече ли?
        Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          Малко в страни от темата, ама, как му викат на бензина в Америка?
          Щото доста хора си палят петромаксите с газ за осветление. Не, че не светят, ама по-жълто и слабо.
          Gasoline, съкратено - Gas

Коментар

Gasoline, съкратено - Gas
            Благодаря. Така и предполагах.

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
              Много благодаря за информацията
              От въглища се прави коксовия гаС(съдържа основно СО ).И ,,прави,, е силно казано,целта е получаване на кокс.ГаСът е отпадък.Ако пък накалените въглища се обработят с водна пара,се получава воден гаС.
              А ламБената гаС си е керосин,вервай ми
              Съвсем вярно си е че от въглищата си става коксовият гаЗ, и наистина е вторичен продукт при коксуването, но си е газообразен. И много смрадлив, на сероводород смърди. А "накалените" демек коксувани въглища си се гасят, по кремиковската технология, с вода. Е тя отначало стига до тях на пара но се отделя най-вече фенол, голяма гадост, яде стоманата като мишок-сиренце. Но пък при пречистването на коксовият гаЗ се отделят едни други благинки, които си използвахме за гориво, фенол, туолол. Особено туолола от 5-та колона си беше направо приказка, около 130 октана. 1/1 с "профсъюзният" бензинец и...
              Относно гаСта мисля че е различна от керосина. Те даже на цвят и мирис нямат нищо общо.
              Последно редактирано от Goblin; 14-06-10, 16:35.
              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Сори, но гаСта за осветлението си беше течността гаС, за гаЗени лампи. А противно на името си, гаЗените лампи работеха с гаС, за разлика от гаЗовите уредби и други работещи на гаЗ джаджи.
                не знам, все си мисля, че поне Уики ако е съгласна с мен, то може би има зрънце истина в твърденията ми
                http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%...BD%D0%B8%D0%B5)

Коментар

Стягаш се за нищо...

"Гас" си се казваше течността. Продаваше се в железариите, в дебели зелени бутилки, закръглени отгоре. Миришеше на нафта. Мажеха ни бабите кратуните с нея всеки път като тръгнеха съмнения за въшки в класа (разбирай - като цъфнеше някой остриган нула номер).

Пособията в които се сипваше обаче се казваха "газени". Газениче, газена лампа, газен фенер.

Които нямаха общо примерно с газова лампа или уличен газов фенер, които работеха с гаЗ.

А вече че двете понятия са мешани и омешвани до припадък, и че хората са отивали в железарията мислейки че ще си купуват газ а не гас - друга история.

Коментар

да, за Уикипедията съм съгласен - просто това беше първото, дето ми дойде на ума
                    ама второто - да търся правописен речник, ми блесна чак сега

та

http://vanyog.com/grammar-bg/online/index.php
                    http://www.kakvo.org/pravopis/%E3%E0%E7
                    http://bgoffice.sourceforge.net/cgi-...word=%E3%E0%E7

и аз не знаех, че става дума за газите, напр, ама ...
                    то спора е малко безсмислен де, ама заради спора

Коментар

В Българския език "гас" няма, дори на зелените бутилки си пише "Газ за осветление".
                      Ако преди много години е пишело друго, то според мен е било поради незнание на езика, а не защото е термин да речем или абревиатура.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Говоря за дълбокия соц. След това не съм потребявал такова нещо.

Но - отново заради спора - между шансовете да е имало правописна грешка на официален етикет тогава, и правописна грешка на етикет сега - знам кое ще избера

Тук би свършил работа тълковен речник от средата на 20ти век, ако някой има такъв.

Междувременно - в уикито украинците са се развихрили по темата. Не ги прилагам като доказателство разбира се. Само образно:

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%81

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B7

Коментар

е, украинския е малко по-различен от българския, де

Застосовують як пальне, розчинник, реагент при збагаченні корисних копалин. (флотація, масляна агрегація), сировина нафтопереробної промисловості.
                          на сръбски това, за което иде реч по-долу, значи съвсем друго нещо

Основною властивістю газу є те, що він заповнює весь доступний простір, не утворюючи поверхні. Гази завжди змішуються. Газ — ізотропна речовина, тобто його властивості не залежать від напрямку
                          брех, от един керосин стигнахме високополетът на словомайстора Иванчо Богоров..

Коментар

В момента, книжовната норма е газ. Допустимо е да се третира в мъжки и женски (когато е пропан-бутан) род (това второто не го знаех и го отдавах на влияние на турския език върху неграмотността в България).

В миналото, очевидно са се конкурирали няколко думи за няколко значения - газ, гас, даже толкиновото гаш (оркската дума за огън, с уговорката, че Толкин е ползвал естествени езици за база на виртуалния си свят). ИзГАСих ГАЗената лампа. Думичката ГОрене също изглежда с близки корени в древните прото-езици.

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                              В Българския език "гас" няма, дори на зелените бутилки си пише "Газ за осветление".
                              Ако преди много години е пишело друго, то според мен е било поради незнание на езика, а не защото е термин да речем или абревиатура.
                              Поне доколкото аз имам спомени, винаги на бутилките е пишело "Газ ..."

В Правописен речник на българския книжовен език от 1965 г. има следното:

газ, газът, газове
                              газ, газта

Мисля, че второто се отнася до течността, за която става въпрос в тази тема.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X