Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Млад учен подкрепен от новия закон

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Млад учен подкрепен от новия закон

Нали съм на 27 години, чувствам се млад - та като асистент в университет уж попадам и аз в категорията "млад учен"... а колко съм учен е друг въпрос. Днес изпаднах в дива радост, след като разбрах най-накрая какви са пряките ми ползи от новия закон за развитие на академичния състав. Ето ги и тях:

1. Отпаднала била длъжността "асистент-стажант" срещу която се протестира. Сега си оставам по старому - "асистент". Е да, ама септември месец ми прекратяват безсрочния трудов договор и ще ми предложат срочен (тригодишен). На мен това ми звучи баш "стажантско", а на вас? Аз такъв договор просто няма да подпиша и за съжаление напускам системата - знам какво ще стане след три години и как ще се подиграят с някои определени хора. Дали ще съм от тях или не - не желая да рискувам;

2. Дори да преклоня глава и да приема "офертата" на шефовете, а именно "споко бе - законът ти е осигурил място за свободна докторантура и ти ще изкараш без проблеми една, след което ще те назначим за главен асистент на постоянен договор" някак си усещам, че след 2 (досегашни) + 3 години труд в този университет, аз ще съм "на изходна позиция". Ще притежавам една съмнителна за всички диплома за доктор и ще мъдрувам на мястото, на което съм сега. Това е "развитие на кариера";

3. Всичките ми досегашни научни публикации (слава Богу при мен са само 4 на брой) НЕ важат за евентуална бъдеща моя хабилитация. В закона ясно пише, че научните статии и публикации важат само след като си изкарал (съмнителната) докторантура. Тоест в подкрепа на точка 2. не само ще съм на "изходна позиция", но ще съм с 4те си публикации назад.

Така, че новият закон ми каза в очите - отлагаме кариерата ти с 5 години. Започвам отново на чисто на 32 годишна възраст. А я започнеш, я не - защото с обединението на университети, което предстои, се обединяват и щатните места. Кой гарантира, че след 3 години за текущия "млад учен" ще има щатно място (за което впрочем преди две години съм се явявал на конкурс с други кандидати и очевидно съм го спечелил)? Може спокойно и напълно законно, без да ме уволняват за несвършена работа, просто да нямат нужда от мен и да НЕ преподпишат договор. Това е най-лошия сценарии - загубени 5 години от живота на млад човек. Значи обобщено:

1. В най-добрия сценарии след 5 години ще тъпча същото място, на което съм в момента, но горд притежател на още една диплома, на която всеки ще гледа с презрение (защото знае в масовия случай как и защо е придобита);

2. В най-лошия случай след 5 години градене на "кариера" се оказвам на улицата.

Да не изпадаме в крайности - ще бъде някъде посредата, нали? Как да не бъда щастлив от тези перспективи?

Затова колеги за добро или за лошо, българската държава изгуби един свой млад служител. Мръснишки ще си използвам лятната ваканция, която ми е платена (съжалявам братя данъкоплатци - признавам си, че по този начин ви ощетявам за моя сметка като прибирам 2 заплати по 400 лева) и после просто няма да подпиша нов договор, когато ми предложат. Всички ме уверяват да не избързвам, защото този закон нямало да издържи дълго. Е да, ама докато почакам времето също си лети. Това е моя живот - вече предпочитам да си го живея лежерно и безхаберно в някоя аутсорсинг компания, където да бачкам еднотипна и затъпяваща работа срещу много (за моя стандарт) пари. Може пък да е за добро за държавата - никой не казва, че съм бил добър асистент. Тази оценка оставям на моите студенти и шефове. Моите по-възрастни колеги, които изпаднаха в същото положение, няма да напускат. Те просто нямат вече друга алтернатива за своя живот. Затова се радвам, че промените ме хванаха рано...
    Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 24-05-10, 09:50.

От: Млад учен подкрепен от новия закон

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    ... вече предпочитам да си го живея лежерно и безхаберно в някоя аутсорсинг компания, където да бачкам еднотипна и затъпяваща работа срещу много (за моя стандарт) пари. ...
    Само гледай да не бъдеш изненадан "изотзадзе" в частта с "лежерното и безхаберно получаване на много пари" в частния сектор ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Само гледай да не бъдеш изненадан "изотзадзе" в частта с "лежерното и безхаберно получаване на много пари" в частния сектор ...
      А, естествено и това е факт. Не вярвам държавата на едно място да се кътурва, а другите да цъфват и връзват. Но аз тъй или иначе от две години работя паралелно И в частния сектор (та затова не съм помирисвал нито ваканция, нито почивен ден за две години). Иначе в областта, в която работя там, имам стаж от 6 години. В частния сектор се справям добре (да чукам на дърво) - даже през месец-два ми се налага да прехвърлям различни странични оферти за проекти по приятели, просто защото нямам физическа възможност да ги свърша. Справям се там, та даже въпреки Дянков (както е модерно да се шегуваме със счетоводителката ми напоследък).

Коментар

... тъй или иначе от две години работя паралелно И в частния сектор ...
        Да те питам ли колко от частната работа си вършил в държавното работно време и на държавното работно място?
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Да те питам ли колко от частната работа си вършил в държавното работно време и на държавното работно място?
          Ти вече попита. Държавната работа, която ми е зададена, съм я свършил до край и без да съм правил какъвто и да е компромис. Тя е да подготвям учебни материали и да водя упражнения. Единственото, който можеше да развия по-добре е научната страна, която е свързана с личното ми развитие. Там наистина нямам достатъчно време, за да наблегна. Но се опитвам.

Виждам все пак, че "работното време" те притеснява. Признавам си - понякога не го спазвам абсолютно стриктно. Но се старая - работа там има много и не си тръгвам докато не се свърши. Такъв човек съм, че не мога да си позволя скатаване и мърлящина. Частната работа я работя от вкъщи от 4 до 8 или от 8 до 12 вечерта (на смени е). Работя и събота и неделя по 5-6 часа. Така се връзват двата края, за да мога да бъда асистент... Почивен ден, както казах - няма... Впрочем норматива ми като асистент е 300 учебни часа, а аз вече втора година правя около 500-550.

Ако някой упее да ми предложи формула, по която да бъда САМО асистент и да поддържам семейство (жена ми е безработна, но и да работеше - заплатата и по специалността беше 280 лева) - веднага лапвам идеята и давам пълен напред. Обаче някак си не ми се връзва как ще стане - 400 лева нетна заплата и 2.2лв на час за наднормените. Аз съм сметнал за себе си, че за нормален живот на двама души ми трябват минимум 900-1000... А все пак планираме съвсем скоро да имаме и дете. Или ще кажете "гъз знае 2 и 200". Може би... Може би съм разглезен. Не знам - вие с по колко живеете?

П.С. Ще кажете после, че кисна и по форумите. И това е вярно. Не е като да не го правя през работно време. Аз друго време нямам освен "работно"

П.С.2. Хайде да не звучи прекалено завоалирано и тайно - частната ми работа е като обикновен support от най-ниско ниво. Отговарям на американски клиенти по e-mail. Тъпашка еднотипна работа, която обаче я владея добре и нямам задачи "за домашно". Затова и избрах такава, а не някоя по-доходоносна - не желая да конфронтирам качеството си на работа между двете работни места. Имам фирма и съм сключил договор чрез нея с друга фирма. Преди това съм работил същата работа 4 години в хостинг компания, където бях достигнал дребно мениджърско ниво (ръководител на екип). Отделно баща ми развива дребен транспортен бизнес - и там давам едно рамо за подкрепа от време на време.

П.С.3. Ще ме прощавате, но ще отговарям на други лични въпроси по-късно. Сега мисля да се разходя на шествие по случай празника.
          Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 24-05-10, 10:30.

Коментар

П.С.3. Ще ме прощавате, но ще отговарям на други лични въпроси по-късно. Сега мисля да се разходя на шествие по случай празника.
            Вземи чадър !

Коментар

...
              Затова колеги за добро или за лошо, българската държава изгуби един свой млад служител. Мръснишки ще си използвам лятната ваканция, която ми е платена (съжалявам братя данъкоплатци - признавам си, че по този начин ви ощетявам за моя сметка като прибирам 2 заплати по 400 лева) и после просто няма да подпиша нов договор, когато ми предложат. ...
              Поздравления! За пръв път го казвам в отворените от теб теми!
              п.с. За лежерните пари в outsource компанията - някъде ги има, някъде не.

Коментар

...Затова колеги за добро или за лошо, българската държава изгуби един свой млад служител....
                Добре дошъл на борда. Поздрави за решението, от един покаял се химик. Новият закон е капка в морето от тежки проблеми, които съвременните институции на науката в световен мащаб имат за разрешаване. Ако си мислиш, че с предишния закон си имал някаква светлина в тунела - лъжеш се. За мен, хем не бях особено умен тогава, белята беше очевидна още в последните години на миналия век.

Знаеш ли кое е най-забавното? Сега знам повече, отколкото щях да зная, ако бях додрапал последните 10 години до асистент. Което значи, че ако (когато) някой ден обществото почувства нужда от хората на науката, аз ще имам да дам повече именно защото не съм направил научна кариера.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Добре дошъл на борда. Поздрави за решението, от един покаял се химик. Новият закон е капка в морето от тежки проблеми, които съвременните институции на науката в световен мащаб имат за разрешаване. Ако си мислиш, че с предишния закон си имал някаква светлина в тунела - лъжеш се. За мен, хем не бях особено умен тогава, белята беше очевидна още в последните години на миналия век.

Знаеш ли кое е най-забавното? Сега знам повече, отколкото щях да зная, ако бях додрапал последните 10 години до асистент. Което значи, че ако (когато) някой ден обществото почувства нужда от хората на науката, аз ще имам да дам повече именно защото не съм направил научна кариера.
                  Съгласен съм с теб, че ако не си преподавател ще знаеш много повече отколкото ако си. Доцентите в университета тъпчат 20 години на едно и също място, преподават почти един и същ материал и имат сериозни знания по един предмет в който са се специализирали. По тази причина гледат с лишо око на силните студенти които преди да са завършили вече имат повече знания от тях и след няколко години на по 26-27 години ще взимат двойни и тройни заплати спрямо тяхните и ще имат по-добра кариера от 20 годишната тяхна. Преподаватели стават силните студенти на които не им се работи или са свикнали да учат а не да преподават.
                  Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                  Телефон - в профила!

Коментар

... Виждам все пак, че "работното време" те притеснява. ...
                    Работното ти време не ме притеснява особено. Още от времето на следването си (което беше мноого отдавна), а и след това, имам представа от житието-битието на т.нар. "научни работници" (и двете в кавички, щото твърде често нито са учени, нито работници) ...
                    Виж, приказките за "лежерното и безхаберно" прибиране на много пари в частния сектор определено ме подразниха, защото и да има и такова някъде, това по-скоро е изключение (и то голямо), отколкото норма.

Като не ти стигат парите за нормален живот с даскалска работа - не мрънкай, а си търси по-добри варианти! Поне си още малък, та имаш мегдан за промяна.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Работното ти време не ме притеснява особено. Още от времето на следването си (което беше мноого отдавна), а и след това, имам представа от житието-битието на т.нар. "научни работници" (и двете в кавички, щото твърде често нито са учени, нито работници) ...
                      Виж, приказките за "лежерното и безхаберно" прибиране на много пари в частния сектор определено ме подразниха, защото и да има и такова някъде, това по-скоро е изключение (и то голямо), отколкото норма.

Като не ти стигат парите за нормален живот с даскалска работа - не мрънкай, а си търси по-добри варианти! Поне си още малък, та имаш мегдан за промяна.
                      Е, тук се изказа доста тежичко. Някои освен представа имаме и опит. Ако е за изкарване на пари - в частния бизнес е много по-лесно. Никакво съмнение няма в това.

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
                        Съгласен съм с теб, че ако не си преподавател ще знаеш много повече отколкото ако си. Доцентите в университета тъпчат 20 години на едно и също място, преподават почти един и същ материал и имат сериозни знания по един предмет в който са се специализирали. По тази причина гледат с лишо око на силните студенти които преди да са завършили вече имат повече знания от тях и след няколко години на по 26-27 години ще взимат двойни и тройни заплати спрямо тяхните и ще имат по-добра кариера от 20 годишната тяхна. Преподаватели стават силните студенти на които не им се работи или са свикнали да учат а не да преподават.
                        Първо благодаря за "комплимента" към мен и второ - все пак смятам, че въобще не си прав. Некадърници има и все повече ще има, но това в никакъв случай не означава, че образованието ни е скапано и че няма смисъл от него. Думите ти са деградивни, грозни и не на място. Мое мнение е естествено - други вярвам, че за съжаление ще те подкрепат.

Не съм искал да обидя никого. Просто аз така се чувствам като работник в сферата, която съм намерил. Лесно е, не изисква знания, не изисква кой знае какви усилия, търси се (в момента) навсякъде - дават от два до три пъти повече пари отколкото дават в университета. Ако градиш кариера и стъпиш на по-висока длъжност - даже повече.

Та ако искаш да се перефразирам и поправя - просто е по-лесно от това да съм асистент. Аз се чувствам така. А иначе бачкането си е бачкане. Казах вече, че баща ми развива частен бизнес - знам какъв зор му е. Мен зорът не ме плаши. Не съм тръгнал да търся келепир с клатене на краката по цял ден - не това е моята гледна точка. Изглежда горе не съм се изразил добре. Работата си се върши толкова, колкото ти е зададена - въпросът е колко пари за колко работа получаваш. При частните фирми е много повече в моя полза...

Аз не мрънкам - аз се боря. Търсенето на "по-добри варианти" от гледна точка "системата да се поправи" го правих - успяхме с колегите да издействаме веднъж вето на този закон (станах досаден - сигурно го пиша в този форум за шести път). И на протести ходих. И петиции подписвах. И на срещи с партиите ходих.

Ако търсенето на "по-добри варианти" се разглежда като да си сменя работата и сферата на живот - е, и това ще направя в крайна сметка. Но с огромно неудоволствие! Беше ми изключително приятно да преподавам на студенти. Силно желая да продължавам да го правя, но системата не ми дава.

А "парите от проекти", "7ма рамкова програма", бутафорни публикации, мръсни номера на преподаватели от една катедра към друга и после обратно, политически стратегии кой да се набута декан/ректор и как да си му приближен - тези ги знам още преди да постъпя на работа, има ги, отвръщават ме, но съм се дистанцирал от тях. Отишъл съм в университета, за да върша работа като преподавател. Това ме интересува - досега университетът ми го предлагаше на 100%. Сега вече перспективата пред мен е съвсем друга. Новият закон ми постави съвсем други условия за съществуване на работното ми място...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          ... Ако е за изкарване на пари - в частния бизнес е много по-лесно. Никакво съмнение няма в това.
                          Може и да така да е. Което прави още по-интересен фактът, че не са малко хората, които, въпреки постоянното мрънкане, са се хванали за мършавата държавна заплата и не се пускат от нея, за да отидат на лекото и безхаберно събиране на пари в частния бизнес ...

По мои наблюдения, обяснението в голяма част от случаите е там, че тези хора отдават предпочитание на търсенето на някакви гаранции и сигурност, които в частния сектор са доста голяма рядкост. Малка заплата, ама повече или по-малко сигурна.

Ако щеш, нещо подобно се вижда дори и в повода за тази тема. Човекът иска безсрочен договор и ясна перспектива за кариерата, пък те ще му предлагат само 3-годишен ...

Аз не мрънкам - аз се боря ...
                          Бориш се за какво? За гарантирана по законодателен път кариера и дългосрочна сигурност ?

Ами то много хора искат да работят това, което им е кеф или с което са свикнали и някой да им гарантира стабилни приходи, ама на много малко им се отваря парашутът ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Да, напълно прав си с последното мнение. Именно това искам и не ме е срам да го кажа. След като в своята младост ще работя "за без пари", поне искам някакви гаранции, че ако си върша работата добре, няма да бъда изритан на улицата един мрачен ден без да има ясна причина "защо".

Защото съгласи се, но това не е работа, която има перспективи да се сменя като носна кърпа. Още на входа е изключително трудно е да се разкрие щатно място, печели се с тежък конкурс (е, вече не толкова тежък) и се чака дълго. Освен това хабилитацията трае минимум четири години след като човек е станал доктор. Някои хора чакат по 12 и повече. Някои дори не дочакват - нали и тези места са на щат и се изисква някой да се пенсионира.

Затова развитието в сферата на образованието не предлага възможност да "скачаш от клонче на клонче". Всяко изкачено стъпало е свързано с дълго време труд и доказване. Смяната на "дървото" не е толкова проста, колкото е в частния сектор. Само най-доказаните и най-добрите могат да си го позволят. Аз все още не знам дали ще успея да съм сред тях. Малцина са... Естествено не пречи да се опитам... т.е. май щях да се опитам.

Накратко: Да, при положение, че ще работя за малко пари, поне желая някаква сигурност на работното място. Понеже образованието е инвестиция с дългосрочна перспектива и уж е приоритет, то доколкото си върша работата добре и съм оценяван добре - не виждам защо тази сигурност да е нещо лошо. Не се срамувам да си я поискам.

Коментар

... След като в своята младост ще работя "за без пари", поне искам някакви гаранции, че ако си върша работата добре, няма да бъда изритан на улицата един мрачен ден без да има ясна причина "защо" ...
                              Повечето хора в своята младост работят "за без пари". Заплатата ми на "млад специалист" с висше образование и 3 чужди езика в престижна на времето фирма, беше чувствително по-ниска, отколкото заплатата на циганката от първия етаж, която метеше улицата в "Чистота" ...

А дори и като добре печелещ собственик на фирма никой не може да ти гарантира, че в един момент няма да се озовеш на улицата, просто защото конюнктурата се е променила драстично.

... Затова развитието в сферата на образованието не предлага възможност да "скачаш от клонче на клонче". Всяко изкачено стъпало е свързано с дълго време труд и доказване. Смяната на "дървото" не е толкова проста, колкото е в частния сектор. Само най-доказаните и най-добрите могат да си го позволят. ...
                              Понеже образованието е инвестиция с дългосрочна перспектива и уж е приоритет, то доколкото си върша работата добре и съм оценяван добре - не виждам защо тази сигурност да е нещо лошо. Не се срамувам да си я поискам.
                              Ммммм, доста интересни виждания имаш за работата в частния сектор. Горното ми иде като логическо продължение на приказките за "лекото и безхаберно" получаване на много пари. Пусни се от държавната ясла, пък после виж дали си прав!

А за искане си искай. Ама не знам дали да очакваш съчувствие сред хората, за които няма нищо сигурно и от които в същност държавата взима най-много за да дава гаранции на такива, дето не ги е срам да си ги искат ...
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                              X