Обява

Свий
Няма добавени обяви.

метърът и англосаксонското упорство

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: метърът и англосаксонското упорство

е, хвана ме - кое?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      е, хвана ме - кое?
      и аз не знам - затова питам...
      може би там е отговора на изконния въпрос за еволюцията...

Коментар

Не съвсем, щото Шумер, Акад, Вавилон, нямат 60 символа за 60тичната си бройна система, само два.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

как става тоя номер? дай подробности...

Коментар

Извинявам се на всички, май с опита си да оправдая англосаксонците, съм направил нова тема. Десет пръста, две очи и уши, симетрия, дяволски числа; четирилистната детелина е щастие, въпреки че си е откровен изрод за родата си... Традиции и шовинизъм. Алкохолни градуси, дето ги бъркаме с проценти, ама дали бяха масови, обемни или молни...? Ако нещата бяха прости, всички щяха да ги разбират. sir Borko, извинявай, ама тва е тема, дето е като чоплене на раничка. Знаеш че не трябва да я чоплиш и в същото време не можеш да си махнеш пръста от нея. Отде ти идат, напрао не знам.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

ми елементарно

І единици
              С десетки

приблизително така изглеждат

1 І
              2 ІІ
              3 ІІІ

...
              10 С
              11 СІ

...

25 ССІІІІІ

...

59 СССССІІІІІІІІІ

Системата е позиционна

Т.е 1,40,39 шейсетично ще се изпише І СССССС СССІІІІІІІІІ

Те така изглеждат в клиновидно писмо 1-59

Няма символ за нулата (празна позиция) при Шумерците - използват празно място
              Вавилонците вече въвеждат такъв
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

това на практика е десетична система...
                просто им е било твърде дълго да чукат клинчета до 100 затова на шейсет минават на втора позиция
                във френския език това и сега продължава да е принципа на броене (...шейсет и девет, шейсет и десет, шейсет и единадесет и т.н. до шейсет и деветнадесет, след което е четирипътиподвадесет, четирипътиподвадесет и едно, и т.н до четирипътиподвадесет и деветнадесет, и после е сто), не знаех откъде им е хрумнало на жабарите - сега разбирам...

ясене, спри да търсиш животното с шейсет пръста - нема такова наистина....

Коментар

Еми не, само в изписването прилича на десетична, базата на системата е 60.

Коментар

Търтьо, точно това не е позиционна система. Тежестта на знака не зависи от позицията му спрямо другите.

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                    това на практика е десетична система...
                    просто им е било твърде дълго да чукат клинчета до 100 затова на шейсет минават на втора позиция
                    във френския език това и сега продължава да е принципа на броене (...шейсет и девет, шейсет и десет, шейсет и единадесет и т.н. до шейсет и деветнадесет, след което е четирипътиподвадесет, четирипътиподвадесет и едно, и т.н до четирипътиподвадесет и деветнадесет, и после е сто), не знаех откъде им е хрумнало на жабарите - сега разбирам...

ясене, спри да търсиш животното с шейсет пръста - нема такова наистина....
                    Абе аз ако трябва ще намеря, ама това, което разказваш, са древни опити за двайсетична бройна система, повлияни от числото 60 като основа за някои работи и десетичното броене по-късно.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Търтьо, точно това не е позиционна система. Тежестта на знака не зависи от позицията му спрямо другите.
                      Точно позиционна е,
                      виж примера който съм дал
                      Ето ти един разгънат:

шейсетично 1,57,46,40 (запетайките са за яснота) - което е 424000 в десетичната система
                      или
                      1 x 60^3 + 57 x 60^2 + 46 x 60^1 + 40 x 60^0

ще се изпише като

І, СССССІІІІІІІ, ССССІІІІІІ, СССС

Коментар

А, разбрах. Ами да, позиционна е.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X