Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наука и висше образование

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Наука и висше образование

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
    Е, аз питам - наливането на пари в тази институция в този и вид добра инвестиция ли е?
    Твърдо НЕ. Аз никога не съм казвал, че не желая реформа и че желая наливането на пари да продължи в този си вид. Само, че и не желая реформа, която ще налее парите в друг грешен канал... Затова е сега борбата и затова учените се обединяват и със зъби и нокти се борим да стигнем поне до диалог с министъра.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
      Много, ама много сме далече от този момент. Даже сме толкова далеч, че едва ли нашите внуци ще го дочакат...
      Ами аз пък съм си тук в глобалното село ...
      И си пътувам в Европа без виза, и си плащам с кредитна карта, и си говоря на английски с немци, французи, италианци, китайци и руснаци (!!!)...
      Вие, честно казано, не знам къде сте ...
      И не е лошо да се ориентирате преди да пишете открити писма до Министъра на Образованието, който също май знае къде е ...
      Въпроса дали той е за там където е - е вече друга тема...

Коментар

Ами аз пък съм си тук в глобалното село ...
        И си пътувам в Европа без виза, и си плащам с кредитна карта, и си говоря на английски с немци, французи, италианци, китайци и руснаци (!!!)...
        Вие, честно казано, не знам къде сте ...
        И не е лошо да се ориентирате преди да пишете открити писма до Министъра на Образованието, който също май знае къде е ...
        Въпроса дали той е за там където е - е вече друга тема...
        Умните и интелигентните хора границите и визите никога не са ги спирали. Изключение е когато пътуването и разговорите бяха спряни само от желязната завеса, но дори и през нея хора са пробивали. Сега нещата се опуснаха на другия полюс и вече "куцо, кьораво и сакато" може да пътува "где ще". Само, че "куцо, кьораво и сакато" политика не прави и от политика не отбира.

Разговорите и пътуванията са много хубаво нещо и кара индивида да се чувства свободен. Когато се заговори за ниво държава обаче нещата стават съвсем, ама съвсем различни. Там думата "свобода" има много различен смисъл. Освен това е много далеч от това да бъде постигната. Така, че продължавам да твърдя - тя няма да дойде нито за мен, нито за теб, нито за нашите внуци. Просто сме прекалено далеч от нивото на пълно презадоволяване, което от своя страна би обезсмислило създаването на "враждуващи" общности сред хората.

Така, че за "АЗ" си прав - свободен си. Но за "науката" например - не, тя е само привидно свободна. Даже никак не е... Ето пример: след като научния труд е по презумция "безплатен и свободен за ползване", защо американците не "аутсорстват" учени? Защо "аутсорсват" само неквалифициран персонал, а учените си ги дърпат при тях? Нали тъй или иначе труда е безплатен и всеки може да "граби"? Да, ама не...

Забрави просто за "глобалното село". Засега то е просто една химера...

Коментар

Затвърждавате в мен усещането, че имате доста сбъркана представа за света. Дано след 10 години, да гледате на тези свои постове с усмивка, а не с тъга и усещане за пропуснато време...

Пожелавам Ви успех в живота и науката...

Коментар

Пожелавам Ви успех в живота и науката...
            Аз на Вас също със странстването и разговорите

Коментар

По-горе прочетох потресаващи глупости, та нямам какво и да кажа. Не мисля че хора, които се изразяват с мъка, могат да предложат разумна схема както за финансиране, така и за употреба на науката. Това че участникът Филип е първият, от когото чуват нещо смислено по въпроса, и затова се чувстват длъжни да го атакуват с вестникарски и контраинтелектуални аргументи, е основно техен проблем. За съжаление - и на публиката, която се влияе от тях.

За Джорджо - не, университетската схема не работи и там. Поинтересувай се какво, къде, и как се прави, независимо от това как му казват неграмотните преводачи. Не обсъждаме дребния проблем че възрастта на тукашния БАН е сравнима с възрастта на умиращата им държава. Европейските традиции, построили този свят, предполагат все пак не онзи повърхностен модел. Не бъркай рулетката с банката. Науката за повърхностите е едно, а повърхността в науката е друго.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                Не мисля че хора, които се изразяват с мъка, могат да предложат разумна схема както за финансиране, така и за употреба на науката. Това че участникът Филип е първият, от когото чуват нещо смислено по въпроса, и затова се чувстват длъжни да го атакуват с вестникарски и контраинтелектуални аргументи, е основно техен проблем.
                Аз по принцип се изразявам без мъка, и сигурно коментара Ви не е насочен срущу мен, но все пак си взех поука от Вашия коментар и реших да се поправя, дори и да не трябва.
                Моля да ми посочите малко по-детайлно кое от цитираното по-долу е най-смисленото предложение за финасиране и употреба на науката, кое е второто по смисленост, кое е следващото по смисленост, дали има вестникарски и контраинтелектуални аргументи и разбира се, не на последно място - дали пък няма и безсмислици.

ЕВРИКА до дупка батко
                Българите сме шампиони по самоизяждане и самокритика в световен мащаб. Аз лично се възхищавам на македонците - правят и от мухата слон. Ние сме готови и от слона да направим муха, а после да я смачкаме и убием.
                Умните и интелигентните хора границите и визите никога не са ги спирали. Изключение е когато пътуването и разговорите бяха спряни само от желязната завеса, но дори и през нея хора са пробивали. Сега нещата се опуснаха на другия полюс и вече "куцо, кьораво и сакато" може да пътува "где ще". Само, че "куцо, кьораво и сакато" политика не прави и от политика не отбира.
                Разговорите и пътуванията са много хубаво нещо и кара индивида да се чувства свободен. Когато се заговори за ниво държава обаче нещата стават съвсем, ама съвсем различни. Там думата "свобода" има много различен смисъл. Освен това е много далеч от това да бъде постигната. Така, че продължавам да твърдя - тя няма да дойде нито за мен, нито за теб, нито за нашите внуци. Просто сме прекалено далеч от нивото на пълно презадоволяване, което от своя страна би обезсмислило създаването на "враждуващи" общности сред хората.

Така, че за "АЗ" си прав - свободен си. Но за "науката" например - не, тя е само привидно свободна. Даже никак не е... Ето пример: след като научния труд е по презумция "безплатен и свободен за ползване", защо американците не "аутсорстват" учени? Защо "аутсорсват" само неквалифициран персонал, а учените си ги дърпат при тях? Нали тъй или иначе труда е безплатен и всеки може да "граби"? Да, амане...

Забрави просто за "глобалното село". Засега то е просто една химера...
                На мен доста от това ми звучи не на място, отчасти самоцелно, и даже невярно. Във всеки случай разконцетрирано някак си...
                Последно редактирано от vlageo; 30-04-10, 11:47.

Коментар

Да, вече съм изправен и на трибунал.

Коментар

Да, вече съм изправен и на трибунал.
                    нищо лично

Коментар

Бих искал да цитирам нещо, надявам се,че ще се разбере правилно,а и преди време учехме руски и си пишехме с другарчета от тяхната държава
                      Спор на форуме - как олимпиада умственно отстальих - даже если вьиграл, все равно идиот.
                      П.П. Извинете, че липсата на определени букви на клавиатурата попречи на правилен руски,а и все пак, това не е самоцел.
                      Поздрави и наздраве
                      Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

Коментар

Одеве видях на улицата човек от бизнеса с продоволствие.
                        Правилно - продаваше семки.
                        Може да се върнем към някога изтрития, а днес изобщо забравен лозунг "Науката - основна производителна сила на обществото". Ако ще има смислени въпроси - може да отговоря.
                        Българският допуска по-малко игра на думи от други езици, но в случая аз говоря с мъка. Поради което не смятам нито да се самоцитирам, нито да се връщшам към вече казаното. Иди в архивите на този форум, намери темите свързани с тази, прочети моите мнения. Тогава и не познавах Филип. А проблемът - за съжаление да.

Коментар

Ще стане ли ЦУ на БАН - НПО, форум на академици и чл. кореспонденти. "За" и "против" - четете в
                          http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=467921
                          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X