Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наука и висше образование

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Наука и висше образование

Първоначално публикуван от ilko75bg Преглед на мнение
    Тези 3.70лв за бъдещето на децата ли са или за строго научните среди, за които говорите, колега Бих приел и вашите мнения за популизъм В каква сфера на науката работите или е строго конфиденциално?
    В 99% научните разработки не носят нищо на вас пряко. Да - отиват в джоба на учените и това е факт. Но 1% от тях носят реална полза - нарича се "техническа революция". Един малък закон може да преобърне света. Ако нямаше развитие на науката още щяхме да се движим с коне и каруци например... Мултиплицирайки назад във времето можеше и каруца дори да нямаме...

От друга страна ако няма техническа революция - няма прогрес за човечеството. Средновековната система на управление на църквата се опита да създаде такъв режим. Не успя. Сега режимът е друг - разчита на науката за своето съществуване. Свиквай да плащаш на учените - без тях не става...

Коментар

Да, трябва да се плаща за акъл. Лошото е, че го получаваме под всякаква форма навсякъде и от всеки. Дали го искаме или не, отново
      В момента във висшите ни учебни заведения властват публикациите на чичко гугъл с помощта на copy...paste. В БАН,хм, дори управляващите вдигнаха ръце от тях
      П.П. Не споменахте каква е сферата на научните Ви интереси? Или е проява на лош вкус от моя страна,ако е така ,моля , прощавайте
      Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

Коментар

Да, трябва да се плаща за акъл. Лошото е, че го получаваме под всякаква форма навсякъде и от всеки. Дали го искаме или не, отново
        В момента във висшите ни учебни заведения властват публикациите на чичко гугъл с помощта на copy...paste. В БАН,хм, дори управляващите вдигнаха ръце от тях
        П.П. Не споменахте каква е сферата на научните Ви интереси? Или е проява на лош вкус от моя страна,ако е така ,моля , прощавайте
        Каня те на лична дискусия по въпроса. Аз ще покажа колкото желаеш научни трудове на българи, които не са copy/paste, а ти ми покажи само няколко значителни контра-примери... Силно те моля да не хвърляш такива "кьор-фишеци" без доказателства. Много хора в момента потъркват ръце около новата реформа именно поради "затлачените процедури във ВАК". А те са затлачени именно защото въпросните не са направили достатъчно добри публикации и са ги спрели на финалната права...

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
          В 99% научните разработки не носят нищо на вас пряко. Да - отиват в джоба на учените и това е факт. Но 1% от тях носят реална полза - нарича се "техническа революция". Един малък закон може да преобърне света. Ако нямаше развитие на науката още щяхме да се движим с коне и каруци например... Мултиплицирайки назад във времето можеше и каруца дори да нямаме...
          Нещо Ви е объркано в концепциите за света колега...
          Джеймс Уат - създателя на парната машина - припомнете ми моля Ви, кой му е финасирал изследванията...
          Господата Даймлер, Бенц и Дизел - може би те са били финасирани от държавата.
          Братя Райт да не би да са писали научни статии...
          на инж. Брунел дали са му плащали, за да прави фундаментална наука или да строи пътища, от които хора да печелят пари?
          И да се върнем по назад - всичките алхимици и след това химици - да не би да са си финасирали изследванията сами?
          Ами Архимед - да не би да е бил уважаван защото е влязъл във ваната - изобретил е защитни оръжия, приятелю...
          Същото е правил и Леонардо... Аристотел е преподавал на децата на македонската и аристокрация и ги е правил да се чувстват гърци. Хипократ е натрупал и уменията си и състоянието си лекувайки войници...
          Римските технически и юридически постижения да не би да са се родили от любов към науката - не родили са се от любов към парите и от нуждата да се убива ефективно.
          Ами напредъка в ракетното строителство на Вернер Фон Браун - да не би да е бил свързан с мирното овладяване на космоса. И изобщо парите за космически изследвания - да не би да се отделят заради бъдещето благо на човечеството - сигурно 90% от полетите на ракети носители са свързани с изстрелването на военни и телекомуникационни спътници...
          ядрените изследвания на Енрико Ферми, както и тези по проекта Манхатън - да не би да са финасирани с цел хуманизъм.

Няма смисъл да давам други примери - има ги безкрай
          И не се сещам за нито един, където науката да се прави заради самата наука.

Да - при всички тези постижения има фундаментално откритие, което обаче е стъпка към постигането на конкретната цел, която има практическо приложение и заради която се дават парите.

Никой по света не прави наука заради самата наука - винаги има цел с практическо приложение. А това, че учените успяват да "откраднат" малко от платеното им време, за да задълбаят в разклоненията на изследването си е взаимно приемлив компромис на финасиращия...

И повярвайте ми - от 12 години работя с инженери от различни възрасти които са получили подготовка си в България - наблюдението ми е, че в последните 15 до 20 години тяхната университетска подготовка е под всякакво ниво, с тази разлика че цяло поколение няма къде да придобие и практика... А пък що се отнася до нивото на проектирането в машиностроенето - добре, че ги има фирмените обучения на западните фирми и защитата на авторските права тук не е особено голяма ...

Време е науката ПАК да тръгне заедно с индустрията, земеделието и здравеопазването (не казвам бизнес - защото в това определение влизат и казината и др. подобни)
          От доста време върви самостоятелно и май се е загубила нещо...

Не знам какви са хората които мислят за дългосрочната политика в образованието - аз поне до сега не съм чул да има смислена такава...

Но ако вие искате да правите фундаментална наука - по-добре си намерете приемлива практическа насоченост, за да имате изобщо някога възможността да стигнете до нещо фундаментално...

Коментар

Преди доста време, някъде писах, че гладен , умен няма. Първо трябва да си задоволен, и тогава ще имаш време да мислиш. Елементарно , но това е най - просто казано. И още по - просто - обяснете ми на мен бащата, защо моята дъщеря студентка през първия семестър,имаше следната схема на обучение, от 08.00 часа сутринта до към обяд, от 11.00 часа до към следобяд, и два дена от 16.00 часа до 22.00 часа. Хайде обясни ми Филип,кой е тоя дето при този режим ще " попие " ценните знания на не знам какъв си / по избор на читателя....следва научна степен/ преподавател. Алчоността доведе в тая държава до хора с хорариуми от няколко хиляди часа, няколко десетки университета с едни и същи преподаватели, които явно са клонирани. Та, когато се разбие кочинката на печалбарите във вашата система тогава ще говорим за качествено обучение и в нашата страна. Дали ще ми преподава , асистент, доцент, доктор, професор или академик Н2О все си е вода.
            Основната посока в която се обучават повечето студенти е практическа, а висшата наука е за този който я желае и разбира.
            Поздрави.
            Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
            "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
            "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Нали уж говорехме за "фундаментална наука"? Изместихме темата. Играйте... спорът стана напълно безсмислен.

А и всичките тези цитирани открития - и те са дошли хей тъй от нищото. ЕВРИКА до дупка батко

Коментар

Общото ми с Вас е, че пишем в един форум и че Вие сте писали открито писмо до мин.Игнатов, а моя разработка е пращана до г-на Владко Атанасов Не пускам кьорфишеци,а ме дразни категоричния тон кой е и не е наясно с коментираната ситуация. Не съм убеден в правотата на Вашите твърдения, бих се съгласил по-скоро с колегата Трапер
                Кой работи днес като учител в училищата? Как се става асистент във ВУЗ, нима след обнародване в Държавен вестник на предлаганата длъжност? Заемат се предимно от племенници, зетьове т.н., на които се налага да правят публикации, за да пораснат в йерархията Също така е удобно място за изкарване на майчинството И сега като превърнат университетите във феодални владения, какво ще се случи? Всеки, треперейки за мястото си, ще овладява висшите техники на изящното подмазвачество. Направете справка колко доценти в различните университети над какви фундаментални научни проблеми работят. Това ще Ви убеди
                С най-приятелски пожелания за приятна вечер и успешен утрешен ден!
                Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

Коментар

Не е лошо да се направи и справка колко специалности в колко ВУЗа са били закрити след като титуляра им се е споминал.
                  Както и колко специалности са били открити, за да се запази мястото на някой прославен титулован светилник на науката, който друго не може да води.
                  Това ще даде много ясна представа за приемствеността в съвременната българска наука, както и за значимостта на по-голямата част от научната и работа днес.

И не става дума за 3,70те лева (или колкото там се получава), а за целесъобразността на този харч...

Аз например наскоро с голям кеф си купих книга от Амазон за около 400 лв защото в определена област от кото се интересувам, в която има както специализирани научно-изледователски, така и общообразователни институти, няма издаван учебник от 1979 г насам , и единственото друго, което се предлага са фотокопия на лекциите на проф. Х за 20 лв и един новоиздаден преглед на личните научни постижения на проф. У за 30лв.

Ми като искате пари за акъл - създавайте продукт, който хората като мен да плащат... и повярвайте ми - няма да съм само аз...
                  Като се стискате в строго научната си среда - само подбивате цената на акъла...

Между другото – има и по-скъпи книги, които хората си купуват ...

А що се отнася до фундаменталната наука и изброените изобретения - НЯМА ДРУГА ФУНДАМЕНТАЛНА НАУКА ОСВЕН ФИЛОСОФИЯТА - всички други фундаментални открития са част от процеса на решаване на практически проблем - те са платформа, върху която се стъпва за да се реши проблема, и в никакъв случай никой свестен учен, никъде по света не ги търси самоцелно.

Това би било като да правиш балконски врати на къща без тераси...

Дори математиката се е развила като спомагателен апарат за решаването на други съвсем не фундаментални проблеми в чисто житейски области ...

Успех с писмата до министъра и приятна вечер.

Коментар

....
                    П.П. Не споменахте каква е сферата на научните Ви интереси? Или е проява на лош вкус от моя страна,ако е така ,моля , прощавайте ....
                    Филип е асистент по математика в Техническия университет ....
                    и се вълнува като всеки млад учен .....
                    ...и му пожелавам докато стане стар учен да развие фундаменталната наука "Математика" дотолкова , че да засенчи акад. Сендов .
                    ....апропо , в математиката винаги има място за нови открития .
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      Филип е асистент по математика в Техническия университет ....
                      и се вълнува като всеки млад учен .....
                      ...и му пожелавам докато стане стар учен да развие фундаменталната наука "Математика" дотолкова , че да засенчи акад. Сендов .
                      ....апропо , в математиката винаги има място за нови открития .
                      Нека пламъкът му да гори дълго и целенасочено, а не хаотично и безцелно. И да гори не само няколко години, което е важно.

Коментар

ilko75bg - асистент се става в днешно време и трудно и лесно - зависи от гледната точка. Лесно е, понеже свободни незаети места има много. Но все пак имай в предвид, че кандидати все пак се явяват на конкурсите, но местата продължават да стоят свободни. Какво ти говори това?

Трудно е, защото никой няма да те назначи "хей тъй" без да покажеш знания и умения. Университетите обикновено сами си подбират кадрите сред своите студенти (смятам това за напълно нормална практика). Аз лично кандидатствах като външен човек за ТУ (завършил съм магистър във ФМИ на СУ). Имаше конкуренция, колкото и да звучи странно (при тази ниска заплата). Но пак казвам - колкото и да е "нелогично", кандидати идват, но места стоят незаети. Просто никой няма да позволи случаен човек да бъде назначен на щат. При хоноруваните преподаватели е друго - с тях се "запълват дупки" и е неизбежно падането на нивото. Но каквото и да говорим - все още се държи на някакво качество. И ще продължи да се държи, освен ако не бъдем поставени в принуда.

Такава принуда впрочем се очертава ако новият закон НЕ бъде приет. Цялата борба срещу ВАК е, че "спират" много продецури за хабилитация. Аз твърдя все пак, че те ги спират не защото човека не е симпатичен, а просто защото не си е свършил добре работата. Новият закон ще реши този проблем и системата "ще се отпуши". Той наистина ще даде път на младите. Само, че аз като млад човек не желая това да стане напълно хаотично и безконтролно. Не обичам да се изпада в крайности - никога не са полезни. Затова и се боря за по-прецизиран закон.

vlageo - писал съм много статии по темата, защото все пак е част от специалността ми, по която съм докторант в момента (методика на обучение по математика). Ето един пример: връзката между наука и практика. Мненията ни за връзка между наука и практика тук съвпадат, но с голяма уговорка - науката търпи голям "брак". Огромна част от откритията сами по себе си се оказват неприложими и на текущия етап безсмислени. Изказах по-горе едни много груби и разбира се преувеличени 99%. Истината е, че зависи от времевия интервал. Обикновено едно научно откритие НЯМА моментално приложение където и да е. Винаги има период на адаптация. Понякога той трае месеци, понякога години, понякога дори столетия.

Затова е и твърдението ми, че бизнеса трябва да се ориентира към науката, а не обратното. Науката отдавна се е ориентирала към практически проблеми, но не конкретизирано в текущия бизнес модел на държавата, а общи от всяка сфера на живота. Текущата бизнес среда е тази, която трябва усилено да следи и да "граби" и да адаптира тези научни открития за себе си. Абсолютна грешка е да се спират изцяло клонове на науката, които в момента не са актуални - просто защото никой не може да гарантира актуалността на сегашния бизнес модел след няколко години. Може да се окаже така, че при нужда от смяна на приоритетите на държавата няма да има никакъв научен апарат, който да ги поеме. А примери за смяна на приоритетите от историята има доста...

Колкото до въпроса за открити и закрити специалности - нормално е колега, ние сме малка държава. Писах в друга тема, но и тук ще пиша - по моята специалност в България има трима професори, от които единият е вече пенсионер, а втори вече върви към пенсия. Нормално е да се закрият дисциплини ако тези хора спрат да работят и няма кой да ги замести. Нормално е да се закриват и специалности, при положение, че няма кой да преподава вече в тях. Това впрочем е страшно и именно срещу това трябва да се борим (и текущата реформа именно срещу това се бори).

Естествено съвсем нормално е и обратното - един закрит учебен предмет може да се открие наново при положение, че се намери преподавател за него. Не разбирам защо ти приемаш това за нещо много лошо... Нормално е - 20 години определени клонове на науката в България баха оставени на доизживяване. Сега се борим да ги "събудим" и възродим.

Коментар

бизнеса трябва да се ориентира към науката, а не обратното.
                          Бизнеса отдавна се е ориентирал към науката, и ако може да граби - ще граби отвсякъде. В сериозния бизнес обаче има и етика, и той не граби, а пазарува, поради простата причина, че иска това което е купил да си е само негово - въпроса, който ме мъчи е, че в 99% процента от случаите не пазарува от продуктите на българската наука - вие ми кажете защо. И повярвайте ми - много хора в "бизнеса" имат ОГРОМЕН интелектуален потенциал и много от тях са тръгнали от науката, обратното обаче е доста по-рядко...
                          Вие преценете кой към кого трябва да се ориентира, още повече че става дума за едни пари...

Абсолютна грешка е да се спират изцяло клонове на науката, които в момента не са актуални - просто защото никой не може да гарантира актуалността на сегашния бизнес модел след няколко години
                          Те не се спират по принцип - просто се спират тук... На други места по света - тези "клонове" продължава да си ги има и дават плодове, които ние от бизнеса, можем да ползваме.

20 години определени клонове на науката в България баха оставени на доизживяване. Сега се борим да ги "събудим" и възродим.
                          Съдейки по това, че в момента сте докторант, би трябвало този период от 20 години да надвишава Вашия зрял период - т.е. Вие нямате и представа за времето, когато в България наистина се е правила наука...

Аз съм малко по-възрастен от Вас, син съм на хабилитиран преподавател, женен съм за семестриално завършил, но отказал се от дипломиране докторант, която също е дъщеря на двама хабилитирани преподаватели, и помня лично, че глупости в науката се творят в ГОЛЕМИ МАЩАБИ много по-отдавна ... още от 1980те ...
                          И ще ме извиняват колегите, които се занимават с технически науки, ама повече от 80% от научната работа в България винаги се е свеждала до усвояване на съветския и по-рядко западния опит...

Да не говорим за това, че огромна част от академиците ни произхождат от т.нар. Долина на Гениите (Правец/Ботевград)...
                          За критериите за избор на асистенти и това дали от "хонорованите преподаватели" нивото пада - не ми се говори - има много за говорене по тази тема, и ако говорим лице в лице по-скоро бих ви шибнал един...

Сериозна наука се прави (с малки изключения) 1) със сериозна материално техническа база и 2) поле за експериментиране, за първото трябват пари (много пари), а за второто трябва "поле" където да се експериментира. В крайна сметка обаче е необходим и потребител на плодовете - иначе за кво ше ги ручаме жабетата...

Моето мнение, е че наистина няма голям смисъл да се оставят пари по клоните, когато няма нито потребител на плодовете, нито поле където да се експериментира, нито пък парите са в излишък.

Коментар

Да не би да предлагаш да се откажем и да почнем да купуваме само и единствено чужди трудове? Не те разбирам. Да има критика - ок, ама да няма съпътстващо градивно решение?

Българите сме шампиони по самоизяждане и самокритика в световен мащаб. Аз лично се възхищавам на македонците - правят и от мухата слон. Ние сме готови и от слона да направим муха, а после да я смачкаме и убием.

Коментар

Приятелю,

В съвременното глобално село и при наличието на интернет - няма наши, няма чужди.

Това, че ще купя разработка с марка "ННН" нито ще ме накара да се почувствам по-горд от това че съм по-нашенец, нито ще ме направи по-конкурентен. А в крайна сметка аз второто търся...

Преди съвсем малко време зададох въпроса дали в ТУ Русе могат да ми разработят срещу заплащане определена метална конструкция. Знаеш ли, че в този Технически Университет е имало един асистент , който е поставил основите на 3Д проектирането, ама си е намерил работа някъде и вече няма кой да се занимава с това.

Е, аз питам - наливането на пари в тази институция в този и вид добра инвестиция ли е? Те си имат и компютрите и софтуера, и хабилитираните лица, обаче всъщност няма кой да прави това което трябва да правят... А в БАН знаеш ли колко откачалки има ?

И ако си поръчам тази разработка в ТУ София и като я платя, до колко мои конкуренти ще стигне тя безплатно, като имат възможноста да грабят от плодовете на науката. Да не говорим пък колко професори и доценти имат частни фирми, с които се изхранват благодарение на научните си познания придобити пряко с парите на университета които идват от парите на данъкоплатеца - те сигурно имат огромен интерес да предадат знанията си на младото поколение и най вероятно се обграждат с талантливи млади учени които да ги надминат някой ден...
                              В този ред на мисли - аз даже смятам, че българския бизнес предпочита да пазарува разработки от места, където има и етика и действаща правна система.

Дървото като не ражда плодове, го режат, за да засадят на негово място млада фиданка, която ще ражда. Да - първо правят опити да го лекуват, а после има транзитен период без реколта. Ако нещата се направят добре и са планирани - примерно садиш на едно място, а после режеш на друго - периода без реколта ще е по-малък. Обаче ние това сме го пропуснали вече...

Реформата и в науката и в образованието са мнооого закъснели, няма как да не са болезнени. И наистина тия фуражки дето в момента са на власт, може и да не се справят най-добре с тази реформа, но това не означава, че трябва пак всичко да отложим. Една патка мислила, мислила и накрая умряла. Истината е, че откъдето и да започнем да режем - все ще боли...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                                В съвременното глобално село и при наличието на интернет - няма наши, няма чужди.
                                Много, ама много сме далече от този момент. Даже сме толкова далеч, че едва ли нашите внуци ще го дочакат...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X