Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Корегиране или коригиране?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Корегиране или коригиране?

Здравейте,

Искам да попитам кое е правилно корегирам или коригирам?

Благодаря,

До: Корегиране или коригиране?

Коригирам,колега.

Коментар

Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
      Здравейте,

Искам да попитам кое е правилно корегирам или коригирам?

Благодаря,

Коригирам е правилното.

Коментар

Да, коригирам, макар че идва от корЕкция...

Коментар

Благодаря много на всички! Просто нямам под ръка тълковен речник да проверя лично, а в интернет излиза противоречива информация. Изглежда това е доста често бъркана дума! Благодаря още веднъж.

Коментар

Нещо като магнЕтофон. Идва от магнИт, ама друго си е да нарамиш магнЕта и да се сурнеш из квартала. Можеш да пиеш млЯко, но консумираш млЕчни продукти и т.н. Това са т.нар променливи гласни и се заучават. Доколкото знам, общовалидно правило за преобразуването им няма.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
              Благодаря много на всички! Просто нямам под ръка тълковен речник да проверя лично, а в интернет излиза противоречива информация. Изглежда това е доста често бъркана дума! Благодаря още веднъж.
              Когато не съм сигурен използвам какъвто и да е речник на компютъра - английски , немски .... пишеш думата на английски или пък пробваш думата на български докато уцелиш.

ПП Това го писах от телефона ,обаче там нямам речник , затова ми е простено.
              Последно редактирано от milen_b; 29-03-10, 17:49.

Коментар

Първоначално публикуван от milen_b Преглед на мнение
                ...оцелиш.
                Я пробвай точно тази дума?

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                  Нещо като магнЕтофон. Идва от магнИт, ама друго си е да нарамиш магнЕта и да се сурнеш из квартала. Можеш да пиеш млЯко, но консумираш млЕчни продукти и т.н. Това са т.нар променливи гласни и се заучават. Доколкото знам, общовалидно правило за преобразуването им няма.
                  И аз да се включя с въпросче
                  Защо не си купуваме "апчета" от "хаптеката", ами обратното

Коментар

На немски е apotheke. След проверка се оказа че идва от гръцкото apoteka, което буквално си означава "склад". Т.е. мястото в храма където се съхранявали лечебните треви.

А хапче (хап) би трябвало да означава нещо дето си го хапваш

Т.е. отговора на въпроса ти би трябвало да бъде - защото произхода на думите е различен, независимо от близкото звучене.
                    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Пробвайте тука за всяка "трудна" дума:
                      http://www.vanyog.com/grammar-bg/online/index.php
                      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                        Пробвайте тука за всяка "трудна" дума:
                        http://www.vanyog.com/grammar-bg/online/index.php
                        Е, щом казва, че "въстаник" е правилно, няма да проверявам повече. Отвратителна дума, която се среща като "възстаник", "възстанник" или "въстанник". Хапчета... в аптеката има, колкото искаш. Ама кво има в дрогерията?
                        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                          На немски е apotheke. След проверка се оказа че идва от гръцкото apoteka, което буквално си означава "склад". Т.е. мястото в храма където се съхранявали лечебните треви.

А хапче (хап) би трябвало да означава нещо дето си го хапваш

Т.е. отговора на въпроса ти би трябвало да бъде - защото произхода на думите е различен, независимо от близкото звучене.
                          Възможно е да имат различен произход
                          Но, диалектно, на много места си "апват". "Х" се пропуска. Казват, например, "ортувам" вместо "хортувам", "одят" вместо "ходят".

И друго весело ми идва на ум:
                          Машинопис идва от машинно писмо. Обаче когато някой пише на машина - все пак не "пищи" и не "писка". И ако за мъж е машинопишец, за жена става .......машино....

Коментар

Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
                            Да, коригирам, макар че идва от корЕкция...
                            Две различни думи са, "корекция" е съществително име, "коригирам" е глагол.

Коментар

А "Олук" или "Улук" е правилно?
                              Аз мисля, че е "олук". Поне тъкъв ми е споменът, когато учих за кандидатстудентски изпит по български език.
                              Но стигам до следната противоречива информация:
                              - според речника, който trapper е цитирал, излиза, че и двете думи са правилни;
                              - според уикипедия са синоними: http://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%83%D0%BB%D1%83%D0%BA
                              - според друг речник: http://www.kakvo.org/pravopis/олук
                              http://www.kakvo.org/pravopis/улук

"НастоящОто писмо" или "НастоящЕто писмо"?
                              Правописни правила 6 клас: http://bg-pishtov.com/index.php?view...tent&Itemid=53

Много се радвам, че има хора, които се замислят, когато пишат. Възхищавам се на такива. Между другото - от толкова много правописни и граматически грешки, изписани навсякъде около нас, смятам за себе си, че доста се е влошило нивото ми на езика. Запитвам се дори за елементарни неща - кое е правилно. И не винаги имам време да проверя - за някоя запетайка например (и разни други неща), което е жалко, но е факт . А преди години имах претенции да пиша правилно.
                              Спирам да пиша, за да не натрупвам повече грешки .
                              [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X