Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
    .... Става въпрос за значимост на събития и личности и ти много добре разбираш за какво иде реч . Не извъртай нещата.
    Прощавай но от твоето по-голямо извъртане на нещата - здраве му кажи. Като си ги събрал така, на прима виста - защо не пробваш да изброиш поне една велика личност от Дания примерно. Или от Люксембург. От ония времена.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Прощавай но от твоето по-голямо извъртане на нещата - здраве му кажи. Като си ги събрал така, на прима виста - защо не пробваш да изброиш поне една велика личност от Дания примерно. Или от Люксембург. От ония времена.
      Хамлет
      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
        Няма как, по ония години Люксембург е бил последователно част от Свещенната Римска Империя, Франция, Австрия и Испания. Интересно дали си имат римско, френско и испанско робство в историята..

Стана ми интересно - испанците каква точно дума ползват за периода на маврите. Щото и тях са ги газили и повече от нас - почти 8 века. Войната знам че я наричат Реконкиста - повторно завладяване, ама периода как си го наричат ? Робство, владичество, присъствие ?

едит: Хептен се замислих - гърците и сърбите как наричат съответния период от тяхната история ?
        Последно редактирано от windwarrior; 17-02-10, 20:07.
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          ...Лично мое мнение обаче е , че сме могли да спрем османлиите . Заедно с Византия . В историята има документи по въпроса. Лично мое мнение също е , че ако ги бяхме спрели , сега щяхме да сме една от белите държави в Европа ...
          Стъпка по стъпка и ще стигнем до общи позиции
          А както се знае - "победителите не ги съдят"
          Да мислим как да сме победители с това, което имаме, а не с това, което сме били или не И да не обременяваме децата си грешките на други, опитвайки се да ги представим като следствие от нещо извън потърпевшите

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
            ......Апропо, по времето когато сме завладени от Отоманската империя, България като такава.... няма. Има си три съвсем отделни държави - Видинско царство, Търновско царство и Добруджанско деспотство. ....Може и да звучи парадоксално, но ако не ни бяха завлядяли Турците, сега можеше да има и няколко Българии. .....
            Точно така ! Можеше . Както можеше да има и 10 Германии и 20 франции. Нали се сещаш за средновековна феодална Европа какво е представлявала ? Ние не сме били изключение .И българските държави пак щяха да са най-силни по тази логика , щот са поне само 3 .

....Не ги извъртам, аз също тези големи българи ги изброих по спомени от школната скамейка от преди 20 години. А колко още съм пропуснал.... Ако ще говорим за български учен, художник, инжинер и пр. от световна величина, т.е. от ранга на изброените от тебе , то май ние такъв нямаме и преди, и по време, че и след османското владичесто. Или поне аз не се сещам. ....
            Ами аз какво говоря ! Как ще имаме като турците са ни върнали 500 години назад в развитието ?!
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

...Edit: Сетих се и за Джон Атанасов... с известни уговорки. Май с това се изчерпваме ?
              С доста уговорки...

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско през 1876 г., когато в разгара на Априлското въстание загиват неговите родители. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                Били сме разделени на три-вярно, но тогава много от днешните водещи европейски държави са били също разпокъсани, което не им пречи на по-късен етап да се обединят и да вървят напред в развитието си. Нещо което и ние сме щели да направим може би, ако не сме попаднали под турска власт. А по това време сме били немаловажен фактор в европейската политика. Уверен съм, че днес щяхме да сме много по-развита държава, а и общество, ако тези 500 години сме се развивали самостоятелно.
                Кольо,подчертал съм ключовата дума...

И точно по това време не сме били никакъв фактор никъде./ края на 14 век /

И не давайте за пример "разпокъсаните" европейски държави.Това е само епитет от старите ни учебници по история - и аз съм го учил така.Само че ако задълбаете по- сериозно в историята на средновековна Германия с нейните повече от 250 "самостоятелни" князе или Франция с огромните херцогства на "принцовете с кралска кръв" ще разберете,че въпросните държави дори тогава са били далеч по-централизирани от нашата.Англия въобще да не я обсъждаме - да сте чули херцогът на Марлборо или някой подобен да не бръсне за слива краля или кралицата ? Моментално му изчезва главата,независимо на какво е херцог или граф.Тези случаи там не са един и два - понякога е било достатъчно само подозрение

И още нещо - да,петвековното владичество на османците е върнало България светлинни готини назад в евентуалното й бъдещо развитие.Ние сме нямали шанса за свой Ренесанс.Опитвали сме се да оцелеем.Какъв Леонардо,какъв Галилей,кви пет лева.Но пък сме оцеляли и ето - България я има на картата.Но темата изобщо не е за това.

За това,че са ползвали наемни турски дружинки.Че кой не го е правил ?Трябва ли да припомням 100 - годишната война и на чия страна е воювало херцогството на Бургундия ?Именно бургундски стрелец сваля от коня и пленява Жана Д* Арк - националната героиня.

Много различни са нещата,за да се прави паралел между България в края на 14 век и държавите,които сега наричаме западни.Просто тях ги е имало,а нас - не.Независимо дали ни харесва.
                Последно редактирано от Hala; 17-02-10, 20:23.
                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                имат право да гласуват на избори.

Коментар

Нещо много настрани се отнесохте. От няколко страници вече само се повтаря едно и също. Заключвам темата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X