Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънцето от около 9 месеца е без петна....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Слънцето от около 9 месеца е без петна....

Въпроса беше за слънчевите петна. До колкото знам има някакви рехави теории и хипотези за поизхода им, но съм забравил. Някой да знае нещо по въпроса? И някакви предположения защо в момента няма? И до какво би довело това?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Въпроса беше за слънчевите петна. До колкото знам има някакви рехави теории и хипотези за поизхода им, но съм забравил. Някой да знае нещо по въпроса? И някакви предположения защо в момента няма? И до какво би довело това?
      Теориите обикалят около идеята за конвективните преносни процеси в звездата, съчетани с някакви електромагнитни явления, от които аз хабер си нямам. Звездата има централна област, където конвекция почти няма, а енергия се предава само с излъчване и поглъщане, а вън от нея слоевете се месят непрекъснато и така изнасят отвътре навън енергия и други неща. Петната са краищата на някакви по-едри от гранулите (вертикални потоци) тръбовидни вихри, изплуващи на повърхността заедно с тях и притежаващи мощни магнитни полета.

Петната променят малко потока от слънчева енергия (увеличават го с 0.1%, когато са много). Свързани са с изхвърляне на големи потоци заредени частици от Слънцето. От тях произлизат "магнитните бури" на земята.

Млъквам тук, щото се зачетох, народът яко е напреднал в теориите, докато не съм гледал.

Коментар

По Нешънал Географик току дадоха едно предаване за магнитното поле на земята. Там обясниха, че то отслабва и се очаква да си смени поляритета. Това в историята на планетата било често срещано. "Като голямо динамо" беше буквално израза. Тук намесиха и слънцето. Там било подобно и в момента е силно отслабнало полето и се наблюдава затишие. Именно за това били зачезнали петната.
        Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Всъщност от толкова много изписано тук и по тази тема не можах да осмисля какво му е толкова притеснителното в нормалното циклично поведение на Слънцето?!

Моля, ако някой е "навътре" в материята - нека обясни с прости факти и евентуално лесно изчакваеми (по-скорошни) прогнози за този абсолютно нормален минимум в слънчевата активност.

Предварително благодаря, Цецо.
          Tse-KO DVD_to aka FREON_a :cool:

Коментар

Уффф, няма ли кой да отговори конкретно?! Ще мрем ли или не?! В следващите 20 години.
            Да или НЕ?

Коментар

Незабавно ще получиш Нобелова награда по физика за какъв да е процент на осветляване на тоя въпрос от тая гледна точка. От други - пак Нобелови награди, но по друго.
              В нормалните цикли на Слънцето няма нищо опасно за нас - живота на планетата е предвиден да ги преживява. Наслагването на максимумите им - също. Работата е че в момента наблюдаваме нещо, което не познаваме, и никоя от теориите ни не го описва. Видимо не става дума даже за едновременни максимуми на годишен, 11, 100, и дори може би един около 700 годишен цикли.
              Петната са изходи на повърхността на гигантски тръби от магнитни силови линии. Известните от осми клас картинки на магнитна пръчка, с наредени около нея железни стружки. Една тръба отгоре, една отдолу. Е, в звездите те не са плоски, върху листа хартия, а са непрекъснато усукващи се и пресичащи се пръстени. Като потоците във вряща супа с разни дребни оризове и не знам какво още. Когато пресичат повърхността, звездата се охлажда повече, отколкото само за сметка на светенето си. Когато ги няма, се увеличава пък светенето и. За да ги няма, значи токовете, които текат вътре, правят нещо друго. Общото поведение на звездата е променено, значи и процесите в нея. Охлаждането за сметка само на светенето е недостатъчно, и дългите периоди без петна, предполагат много бурни процеси на повърхността в последствие. Спасява ни това че сме много малки, но пък не сме много далече - на 8 минути път. Вероятността да ни закачи гигантски протуберанс е колкото отношението на площта на диска на Земята, спрямо цялата площ на небесната сферата, гледана от Слънцето. Но пък удари ли ни, от Земята ще остане гола каменна топка. Нещо като Меркурий. Марс ще изглежда като райските градини в сравнение с тука.

Коментар

Написаното там е .... някак си по-друго.

Поздрави, Цецо.

P.S. Инак погледнато за минимум в слъчевата активност тези картинки не ви ли се струват нормални, като при това недвусмислено показват, че не се касае за липса на слънчеви петна - респективно активност!

RR. В по-горе цитираният линк се среща нарицателно име Edward Walter Maunder. Неговите открития са вече по- еко-ориентирани, но в случая за такъв период ли иде реч .... или за отминаващ нормален минимум от ~ 11 годишен цикъл в слънчевата активност?!
                Последно редактирано от Tsvetkov43; 13-06-09, 12:23. Причина: добавяне на картини

Коментар

Класически петна не се виждат отникъде на горните две картинки. Виждат се едри и дребни гранули (потоците врящ ориз за които говори Стефан).

Има и друго - ние виждаме половината Слънце. Какво става отзад, имаме само бегла представа. То се върти, при това нееднакво - в екватора си бавно, около полюсите - бързо. Общо взето, ако едно петно откара достатъчно дълго време, около екватора се завърта за 40-ина дни, а около полюсите - примерно за 20. Може такъв късмет да имаме, че всичко интересно в момента да става оттатък.

Коментар

Хмммм... не знам от кога наблюдават участниците писали тук нашето Слънце ... на мен ми се случи за 1-ви път преди малко повече от 1/4 век ... по-късно и по научному.....

По-горе има достатъчно източници на информация и полезни линкове. Ако бяхте обърнали внимание ... щяхте да забележите, че има изричен текст който твърди, че е започнала новата активност т.е. е отчетен и се счита за приключил периода на минимум - следователно и времетраенето му. Та .., пак там пише че този период от без петна дори не е най-продължителният засечен към момента. Като предходен по-продължителен не е бил белег за настъпваща глобална и рязка промяна в климата на земното кълбо.

Или опитвах се деликатно да насоча мислещите към до_само_обучение, актуализиране на източниците и "влизане в час" с фактите при това на достъпен език и от достоверен произход.

Не съм твърдял към този момент нищо. По-скоро и аз питах.....

Темата не е за Слънцето, неговата динамика и физика, предикативност в поведението му и т.н. Не съм отричал "fuzzy" логиката като по-успешен модел за правилно и предикативно достоверен модел спрямо упростените известни и придобили широка публичност периоди. Напротив - точно обратното и затова съм обърнал внимание. Но свободното прилагане на такъв модел и последващите необосновани фактологично пред_апокалиптични картини или рязка промяна до неочквана глобална климатична картина или предвестници на такава са даже .... опасни, освен наивни.

Вярно е, че астрологията е била преди астрономията. Просто от първият постинг се натрупват мнения-предложеня и становища по отминалият факт, които са по-скоро астрологична прогноза, от колкото научно обосновани и проверяеми факти-заключения.

Съществуват сътници със специално предназначение за изследване на Слънцето. Малко интерес и ~ 45' четене гарантират успешно запознаване с фактите около нашата звезда.

Надявам се да не съм засегнал обидно никой и да съм бил в полза, Цецо.

P.S. Линк за бърза справка с препоръчително продължително и детайлно изчитане. Никога не е късно да си сверим познанията.

- и още един линк за жадните за познания, факти и актуални авторитетни мнения и научни тълкувания. Там.., ако обърнете внимание има доста под_линкове.

- последен "наготово" линк за любителите на самите петна и тяхната конкретна и подробна хронологична фактология до този момент.

Накрая един наскорошен магнитнополеви визуализиращ образ.

Открийте приликите и разликите ... , пък да оставим петната по Слънцето да си петнеят, а ний да си живеем живота щастливо и с любов!
                    Последно редактирано от Tsvetkov43; 14-06-09, 03:36. Причина: добавяне на линк

Коментар

Науката си е наука.....усещането е /не само при мен/, че нещо е по интензивно лъчението, някак си по силно е това Слънце, този юни..../не е от ЕГН-то/
                      Каквито и теории и сайтове за доказване на просветлението да постваме - само времето ще покаже как ще се променят климатичните и космически условия.
                      http://spaceweather.com/

Коментар

Знам ли? Опитваме да налучкаме космическите явления и сме много горди, но само докато се развиват в нормални, общоприети граници. При най-малкото отклонение, започва чудене и разбираме, "че нищо не знаем"...Веднага се явяват всезнаещи и убедително доказват, че ето виждате ли, това вече е било и пак ще бъде...
                        Разбрахте ли нещо? Аз не!
                        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Горещо Ви препоръчвам да гледате този филм.....по темата е .....макар и фантастика , но не съвсем

http://knowing-themovie.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X